Lijstjes 2

Het is lijstjes tijd! Het eind van het jaar is het moment dat mijn obsessie met lijstjes bijhouden eindelijk ‘nut’ heeft. Tijd om de score op te maken: wat was mijn favoriete muziek, waren mijn favoriete boeken, films en series van 2017? Dat kunnen jullie de komende dagen hier gaan lezen. Te beginnen met boeken. Al jaren doe ik een ‘reading challenge’ via Goodreads, ieder jaar probeer ik rond de 25 boeken te lezen. Dit jaar leek het heel lang niet te gaan lukken, maar aan het eind van het jaar maakte ik een inhaalslag en kwam ik toch nog uit op een mooie 27. Dit waren mijn vijf favorieten.

View Post

Luisterboek

Luisterboeken heb ik lange tijd gezien als echt iets van vroeger, of echt iets voor kinderen. Bij luisterboeken had ik voornamelijk de associatie “Nederlands vertaalde versie van Harry Potter in de auto op vakantie naar Frankrijk.” Ik weet niet waar deze associatie vandaan komt eerlijk gezegd, want ik kan me niet herinneren dat ik ooit Harry Potter als luisterboek heb gehad en ik kan me de laatste keer dat ik met de auto naar Frankrijk ging ook niet meer herinneren, maar toch. Dat beetje kneuterige gevoel was wat luisterboeken bij me opriepen.

View Post

reading-challenge

Ieder jaar stel ik op Goodreads een reading challenge in, zo ook in 2017. Vorig jaar las ik maar liefst 33 boeken, dit jaar ga ik in ieder geval voor 25. Omdat ik naast lezen ook heel erg hou van boeken kopen, heb ik thuis nog een enorme stapel boeken liggen die ik nog niet gelezen heb. Toen ik die allemaal ging verzamelen kwam ik tot de conclusie dat ik een groot eerste deel van m’n reading challenge al bij elkaar had, haha. De deal met mezelf: eerst al deze boeken lezen, voor ik weer nieuwe ga kopen. Ik laat jullie vandaag de eerste zes boeken van mijn 2017 reading challenge zien!

View Post

In de zomer lees ik altijd heel veel, in de herfst en de winter eigenlijk wat minder. Ik weet niet hoe dat komt, want lezen in het zonnetje in de tuin is fijn, maar lezen met een kop thee in je hand onder een deken op de bank is minstens net zo heerlijk. Daarom ben ik er de laatste tijd bewuster voor aan het kiezen om in plaats van m’n laptop er bij te pakken of Netflix op te zetten, op een leeg momentje een boek te lezen. In de zomer gaat dat makkelijker omdat schermen toch niet lekker kijken buiten, in de winter moet ik mezelf er dus iets meer toe zetten. Maar wat is het fijn! Omdat ik zeker weet dat er mensen zijn die ook meer willen lezen deze winter, heb ik zes winter-boekentips voor jullie.

Want de boeken die ik kies verschillen ook nogal per seizoen. In de zomer ga ik liever voor chicklits of young adult: boeken die lekker weg lezen en waar ik in een paar dagen in het zonnetje doorheen ben. In de winter mag het van mij allemaal best wat zwaarder en serieuzer: dan kies ik het liefst een boek met een goed verhaal waar ik me uren in kan verliezen. Dan gaat dat lezen opeens een stuk makkelijker! Vandaag heb ik dus zes dikke pillen voor jullie, die stuk voor stuk aanraders zijn. Urenlang leesplezier gegarandeerd!

6-x-winter-reads

View Post

Iedere zomer is lezen toch wel één van mijn favoriete bezigheden. In de winter kan ik af en toe ook gegrepen worden door een boek en en het in één ruk uitlezen, maar in de zomer is dat bijna de orde van de dag. Zeker als ik op vakantie ben komt het niet vaak voor dat ik langer dan drie dagen over een boek doe. Aangezien het boek ‘Testament of Youth’ afgelopen vrijdag bij m’n ‘Current Favourites’ stond maar ik daar niet echt de ruimte had om uit te leggen wat ik er nou zo fantastisch aan vond, besloot ik er een review van te schrijven. Om het toch een wat gevarieerder artikel te maken, besloot ik het te combineren met vier andere boeken die ik ook deze zomer las. Ik ben niet over allemaal onverdeeld positief, maar er zitten zeker wat aanraders tussen!

Colm Tóibín – Brooklyn

Zomer boeken 001

Eilis woont in een klein dorpje in Ierland in de jaren ’50, en haar leven komt daar niet echt van de grond. Als een priester aanbiedt om woon- en werkgelegenheid in New York voor haar te regelen, grijpt ze deze kans met beide handen aan. Langzaam maar zeker begint ze een leven op te bouwen in de V.S, en wordt ze verliefd op de Italiaanse Tony. Maar dan gebeurt er iets in Ierland, waardoor ze terug moet naar huis en opnieuw voor de keus tussen twee levens staat.

Brooklyn was ongetwijfeld één van mijn favoriete films dit jaar. Normaal lees ik eerst een boek en is de film vaak toch een beetje teleurstellend, in dit geval was het precies andersom: na de film, viel het boek een beetje tegen. Begrijp me niet verkeerd, ik vond Brooklyn nog steeds heel erg fijn: het leest lekker weg en geeft een goede indruk van het leven in Ierland / New York in de jaren ’50. Maar het verhaal is naar mijn idee toch een beetje gemaakt voor het witte doek, de verfilming was gewoon zó veel fijner! Er zijn wat aanpassingen gedaan die het verhaal naar mijn idee beter maken, de relatie tussen Eilis en Tony wordt prachtig vertolkt door Saoirse Ronan en Emory Cohen, en alle pastelkleurtjes maakten de film zo’n genot om naar te kijken. Het boek viel in vergelijking dan toch een beetje dunnetjes uit. Ik zou het als nog aanraden, maar lees het wel voor je de film gaat kijken!

View Post