We Run Amsterdam: Last Minute Plan de Campagne

Over zo’n anderhalve week is het zo ver: Nike We Run Amsterdam! Deze ladies 10K bestond vorig jaar ook al, onder de naam We Own The Night. Toen was ik zo jaloers op iedereen die mee deed. Het zag er zo tof uit! Toen de inschrijvingen voor dit jaar open gingen, twijfelde ik ook geen seconde om me in te schrijven. Nog even een buddy zoeken, en gaan met die handel! Een startbewijs voor We Run Amsterdam is niet goedkoop (zo’n €30), maar je krijgt er wel een Nike t-shirt, zilveren sieraad als aandenken en een gave avond voor terug. Ik hoefde er niet lang over na te denken!

In januari en februari ging het trainen heel erg goed, maar in maart kreeg ik last van een feestje dat menig hardloper bekend voor zal komen: shin splints. Het lopen was op zich wel te doen, maar ik verloor mijn plezier er wel een beetje in. Gelukkig ging het vanaf april wel weer wat beter en begin mei besloot ik dat ik nu wel weer echt aan de bak kon om te trainen voor We Run Amsterdam.

Twee weken van tevoren dus. Lekkere timing, Soesja :D Op zich is de 10K geen probleem, die kan ik gewoon en dat weet ik ook. Wat wel nog een dingetje is, is snelheid. In januari besloot ik namelijk om onder het uur te gaan finishen en in februari leek dat met nog drie maanden in het vooruitzicht prima te gaan lukken, maar toen rende ik veel minder in maart en april en tsja, toen was het opeens mei en moest ik voor mijn gevoel nog beginnen met trainen. Ik besloot gewoon te gaan doen wat ik kon, en het wel te zien. Mijn plan de campagne voor We Run Amsterdam!

We Run Amsterdam

Intervaltraining. Ik heb in januari en februari volgens mij één keer intervaltraining gedaan, en toen besloot ik dat ik er een hekel aan had en het nooit meer ging doen. Maar wie (in een korte tijd) sneller wil worden zal er toch aan moeten geloven, dus we gaan er voor! Ik heb er nu al twee intervaltrainingen op zitten, en doe er nog eentje voor 16 mei. Ik weet dat ik tot een week na een intervaltraining echt een stuk sneller ben (hoe dat kan, snap ik ook niet) dus die drie moeten op de korte termijn toch wel iets van effect hebben. Ik wissel trouwens af met twee verschillende soorten: langere afstanden (1K) snel rennen en dan een minuut pauze tussendoor, of 5K rennen met 4 versnellingen van 150M er in. Die tweede manier bevalt me beter! De meters hou ik overigens bij met m’n Nike App, op mijn iPhone die ik voor het gemak tijdens een intervaltraining in m’n hand hou.

Lopen over moeilijke ondergrond. Toen ik de plattegrond voor We Run Amsterdam zag, moest ik toch wel even slikken. Door het centrum van Amsterdam over de grachten rennen is natuurlijk fantastisch, maar uhm, straattegels? Ik train eigenlijk altijd op asfalt en als ik ook maar 100M op straattegel ren, voel ik dat meteen in m’n benen. Ik heb ook wel wat rondjes hier in de buurt die geen ideale ondergrond hebben en die ren ik dan eigenlijk ook nauwelijks, maar voor deze trainingen pak ik ze er weer eens bij!

Lopen in moeilijke weersomstandigheden. Je zou me voor gek kunnen verklaren, maar ik heb een schema opgesteld en daar hou ik me aan, ongeacht de weersomstandigheden. Het zou zomaar kunnen dat het op 16 mei stik benauwd is of juist keihard regent. Dan kun je je er maar beter op voorbereiden! Ik heb al twee hoosbuien en een enorm benauwde lucht (echt zo’n ‘calm before the storm’ momentje) doorstaan, dus veel erger dan dat wordt het hopelijk niet!

Duurlopen. Uhm, duh? Voor een 10K loop moet ik natuurlijk een paar keer de 10K geoefend hebben. Nu is 10K voor sommigen niet echt een duurloop, maar voor mij wel, dus ik noem het voor het gemak even zo. Dit zijn mijn favoriete trainingen. Gewoon lekker gaan, niet nadenken, je ziet wel hoe snel je gaat. Mijn afgelopen 10K was echter niet echt in een tijd die ik graag voor We Run Amsterdam zou neerzetten (oke, ik moest wel 5K lang tegen wind en regen in, maar toch), dus hopelijk zie ik de komende tijd nog wat verbetering!

Planken. En dan nog even iets wat helemaal los staat van hardlopen. Planken! Ik doe eigenlijk nooit iets aan spieroefeningen, maar ik las dat je core verstevigen toch wel heel veel positieve effecten kan hebben voor je hardloopprestaties. Dus begon ik met de 30 day plank challenge! Ik ben tijdens We Run Amsterdam op dag 18, dus hopelijk heb ik dan al een hoop vooruitgang geboekt. Wat wel grappig is, is dat ik nu spierpijn in m’n buik heb, en dat ook voel tijdens hardlopen. Nooit geweten dat ik die spieren gebruik tijdens het rennen!

Dus, ik ga nog even knallen, en dan hoop ik op 16 mei een lekkere tijd neer te zetten! Ik weet ook niet waar deze competitiedrang vandaan komt, want toen ik in 2013 mee deed aan de Dam tot Dam kon m’n tijd me echt aan m’n reet roesten. Maar van de 10K weet ik dat ik hem uit kan lopen, dus zoek ik een nieuwe uitdaging. Maar goed, anders maakt het niet heel veel uit, dan ga ik gewoon genieten van de avond. Ik merk het wel, maar ik ga er wel alles aan doen om het een onvergetelijke ervaring te maken :)

Wie zie ik 16 mei ook aan de start verschijnen?

4 Comments

 1. 05/05/2015 / 1:46 pm

  Je kunt dit, en aan je voorbereiding gaat het in ieder geval niet liggen! Wat had ik graag meegedaan met We Run Amsterdam, maar helaas… :(

 2. 05/05/2015 / 1:53 pm

  Heel veel succes de 16e! Je gaat de finish sowieso halen, ik ben benieuwd naar je tijd uiteindelijk! :)

  Shin splits zijn verschrikkelijk irritant. Je kunt en wilt graag lopen, maar echt fijn is het niet. Fijn dat ze nu weer over zijn en je weer echt kunt gaan trainen. Ik kwam al verschillende leuke sportfoto’s foto’s tegen op Instagram. :)

  Liefs

 3. 05/05/2015 / 7:28 pm

  Alvast heel veel succes en plezier gewenst met lopen!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *