Helix Piercing Update

Inmiddels loop ik alweer ruim twee maanden rond met een helix piercing boven in m’n oor. Ik had me van tevoren grondig ingelezen en heb de afgelopen tijd iedere vraag die ik kon bedenken gegoogled. Aan de piercer hoefde ik voor mijn gevoel weinig te vragen omdat ik al zoveel wist. Misschien achteraf een beetje dom, want wie is er de expert… Maar goed, door alle ervaringsdeskundigen op internet heb ik een hoop geleerd over (helix) piercings en na twee maanden leek het me een goed idee om mijn eigen ervaringen te delen!

Helix

Doet het pijn?

Wat de meeste mensen zich misschien af zullen vragen is hoeveel pijn een helix nu precies doet. Ik moet zeggen dat ik er aardig tegen op zag: een naald door je kraakbeen laten steken kon geen pretje zijn. De pijn van het piercen viel me in ieder geval alles mee. Ik moet zeggen dat ik me wel op het ergste had voorbereid en dan is het natuurlijk anders dan wanneer je verwacht dat het wel mee gaat vallen. Maar ik was ontspannen en dan is het echt prima te doen. Voor de pijn tijdens het piercen zou ik het echt niet laten, want het duurt in totaal misschien 30 seconden: wanneer ze de naald er doorheen steken, en wanneer ze het sierraad er doorheen doen.

Wel blijft je oor nog vrij lang gevoelig. Het is niet zomaar een wondje dat moet genezen, het is kraakbeen. De gemiddelde geneestijd staat dan ook op 6 – 9 maanden. Ik zal straks nog op specifieke gevallen ingaan, maar ik had er de eerste tijd wel flink last van. De eerste paar dagen is de pijn vrij scherp wanneer je er op welke manier dan ook tegenaan komt, na een of twee weken voelt het een beetje als een blauwe plek. Nu, twee maanden later, is het nog steeds niet volledig pijnloos. Of nouja, echt pijn doet het niet meer, maar als ik hem aanraak voel ik wel dat het nog niet volledig is genezen. Wel moet ik zeggen dat het na drie tot vier weken heel goed te doen was!

Is het geen heel erg gedoe met je haar?

Een van de dingen waar ik me het meest zorgen over maakte: m’n haar. Ik heb vrij lang en dik haar, en zag het al gebeuren dat het de hele tijd vast ging zitten in het achterkantje. Dat is nog niet gebeurd, gelukkig! Wel blijft je haar makkelijk achter de piercing haken. Als je dan met je hand door je haar gaat trek je indirect aan het sieraad en zeker de eerste paar dagen doet dat best wel pijn. Ik heb de eerste één tot twee weken mijn haar dan ook vast of half vast gedragen, en dan ging het prima! Nu kan m’n haar makkelijk los en merk ik er niks meer van als het blijft haken.

Kun je er een beetje op slapen?

Het andere waar ik tegen op zag: niet meer op een oor kunnen slapen. Niet alleen doet dit pijn, ook is het natuurlijk niet zo goed voor het helen van het wondje als je er de hele nacht op ligt. Ik heb hem dan ook bewust in m’n linkeroor laten zetten, omdat ik daar minder vaak op slaap. Iets om over na te denken! Na een maand kon ik er weer lekker op liggen, al lees ik sommigen die dat al veel eerder kunnen. Ik moet alleen wel altijd even zo liggen dat dat het achterkantje niet in m’n schedel prikt, want dat is gewoon geen fijn gevoel, haha. Met een ringetje zal dat waarschijnlijk al veel minder zijn!

Hoevaak moet je hem schoonmaken?

Als er één reden is waarom ik geen piercing zou nemen, is het niet de pijn, maar het gedoe dat er bij komt kijken. M’n helix piercing is namelijk wel een beetje een zorgenkindje. Iedereen krijgt ander schoonmaak advies mee van zijn piercer. Ik heb gehoord dat ik het ‘s ochtends moet schoonmaken met Unicura zeep, en ‘s avonds 5 – 10 minuten moet weken in een zoutoplossing. Vooral dat tweede is erg veel werk, omdat je water moet koken, dit moet afkoelen en je er dan nog een tijdje met je oor in moet liggen. De eerste maand heb ik dit trouw gedaan, nu probeer ik het elke twee dagen te doen. Al moet ik zeggen dat ik het wel al een paar keer een week heb overgeslagen… Wel voelt m’n oor hierna echt helemaal schoon, dat is wel heel fijn!

Er zijn ook mensen die sferen bij de LITHA methode: Leave It The Hell Alone. Zelf zou ik dit echt niet aandurven, ik ben veel te bang voor ontstekingen of wat dan ook. Unicura doe ik daarom sowieso elke ochtend, en zeezouten zo vaak mogelijk. Maar er zijn dus mensen die hun piercing gewoon zo min mogelijk aanraken en helemaal zelf laten helen. Het is ook een beetje uitvinden wat werkt voor jezelf, maar je kunt er wel van uit dat het je wat tijd gaat kosten!

Heb je last gehad van ontstekingen?

Van tevoren had ik zoveel horrorverhalen over bloemkooloren gehoord, dat ik echt super bang was geworden. Gelukkig komen bloemkooloren bijna nooit voor als je je helix gewoon netjes laat piercen. De kans is groter als je hem laat schieten. Dat is een stuk goedkoper maar illegaal in Nederland, dus dat zou ik zeker niet doen! Gelukkig heb ik tot nu toe bijna geen abnormale dingen meegemaakt. Het enige is dat na een week m’n oor opeens heel erg rood werd en ging gloeien, maar na een dag of twee trok dat gelukkig alweer weg. Gewoon blijven schoonmaken, dan komt het goed!

Mag je sporten? Zwemmen? Zonnen?

Ik loop zelf hard en doe af en toe wat spieroefeningen, maar doe dus geen sport waarbij ik in contact kom met anderen. Ik heb er zelf dan ook helemaal geen last van gehad. Ik kan me voorstellen dat als je een wat ruwere sport doet, dit best eng kan zijn in het begin, maar daar heb ik zelf dus geen ervaring mee.

Volgens mijn piercer mocht ik drie maanden niet in een zwembad zwemmen. Nu vertrek ik half juli naar Italië en dan zit ik op tweeënhalve maand, dus ik denk dat die tijd ietsje korter gaat worden, haha. Ik zal dan in ieder geval een flesje water / zoutoplossing meenemen, zodat ik m’n oor wel meteen kan spoelen als ik uit het vieze chloorwater kom. In de zee zwemmen mag trouwens al meteen weer, zeewater werkt immers ook gewoon ontsmettend! Ook zonnen is geen probleem, dat is juist goed voor het helingsproces.

En wat zijn de kosten?

Ik heb mijn helix laten zetten bij Bodycult in Amsterdam. Dit kostte €45, en dan nog €5 voor Unicura en zeezout (wat je overigens ook gewoon bij de supermarkt / drogist kan kopen als het op raakt). Niet goedkoop, maar wel een redelijke prijs voor een helix geloof ik. Daarnaast vond ik Bodycult echt heel fijn, ik werd snel en goed geholpen door een hele aardige vrouw en alles zag er goed en schoon uit (ook niet geheel onbelangrijk). Als je in Amsterdam woont kan ik je Bodycult dus zeker aanraden!

Ik hoop dat ik wat duidelijkheid heb kunnen scheppen voor mensen die er over twijfelen een helixpiercing te nemen. Ik heb er zelf zo’n twee jaar over getwijfeld en zou willen dat ik het eerder had gedaan, dan was hij nu gewoon al helemaal genezen, haha! De pijn valt dus reuze mee, maar verder is het wel een zorgenkindje voor een redelijk lange tijd. Dat is dus wel een afweging om te maken! Als jullie nog vragen hebben beantwoord ik ze graag bij de comments, maar onthou wel dat ik ook geen expert ben en alleen dingen vanuit eigen ervaring kan beantwoorden!

Hebben jullie een piercing? Deel je tips bij de comments!

7 Comments

 1. 30/06/2015 / 6:16 pm

  Oeh! Dat zou ik nooit willen/durven!
  Bij mijn buurmeisje deed het zo’n pijn dat ze hem er weer uit heeft gehaald na 5 dagen.
  Ik hoop dat het bij jou beter uitpakt!

 2. Lianne
  29/01/2016 / 9:20 pm

  Super fijn dat je het gepost hebt :) Ik ben zo onwijs aan het twijfelen… niet echt mijn natuur om te twijfelen want meestal doe ik gewoon! Maar ik been gewoon toch best wel bang voor die tijd daarna.. lijkt me zo’n gedoe. Maar ‘t lijkt me ook wel weer heel erg waard.. hahah wat een getwijfel he?!

 3. Melissa
  02/12/2016 / 2:01 pm

  Jaa omgoshh ik wil er zo graag een zetten maybe ga ik dat aanstaande zondag doen maar ik ben nogaltijd bang dat t gaat onsteken…????

 4. Judith
  27/12/2016 / 2:48 pm

  Hoooi!
  Ik heb afgelopen vrijdag mijn helix laten piercen :)
  Het is alleen wel pijnlijk als ik het aanraak met schoonmaken, m’n oor is een beetje dik en vanmorgen zat er wat opgedroogd bloed. Helemaal in paniek dus haha.
  Denk je dat dat normale klachten zijn?

  Liefs!

  • Soesja
   28/12/2016 / 11:31 am

   Ik denk dat het wel normaal is! Mijne was de eerste week ook een beetje dik/rood. Gewoon goed schoonhouden, lekker zeezouten en als je twijfelt even langs de piercing shop!

 5. Nienke
  05/05/2017 / 2:35 pm

  Ik heb mijn helix vandaag laten zetten en de pijn viel reuze mee. Heb er tot nu toe helemaal geen last van gehad. Alleen mijn piercer zei dat ik 2/3 weken niet mocht zwemmen in chloorwater, dus ik weet nu niet wanneer ik het beste weer kan gaan zwemmen omdat overal wat anders staat…

 6. Lyn
  27/12/2017 / 7:00 pm

  Hoi,

  Ik heb vandaag ook een helix piercing laten zetten. Ook ik had weer veel te veel op internet opgezocht en het ergste verwacht. Het schieten ging bij mij heel soepel. Ik had een seconde pijn door de naald, maar het voelde hetzelfde als een gaatje laten schieten. Daarna was het wel even vervelend toen het staafje erdoorheen ging. Verder had mijn piercer gezegd dat ik tijdens het douchen een paar keer moet controleren of het staafje nog vastzit en elke dag schoonmaken met zout water. Verder er niet op slapen, dan zou het na 4/5 maanden genezen moeten zijn.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *