Semester Abroad: On Campus Housing, Vakken Kiezen en Vliegtickets

UBC Update

Campus | Vancouver | Walter Gage, mijn gebouw!

Ik vond het wel weer eens tijd om een update over Vancouver te schrijven! Voor de nieuwe meelezers: de laatste vier maanden van 2015 ga ik doorbrengen in deze stad, als exchange student aan de University of British Columbia. Mijn laatste update is alweer een tijdje geleden en er is in de tussentijd een hoop gebeurd! Het zijn voornamelijk positieve ontwikkelingen, wat natuurlijk altijd fijn is. Zat ik ongeveer een week geleden nog heel erg in de stress, kijk ik er nu een stuk rustiger tegenaan! Vandaag laat ik jullie weten hoe het staat met de voorbereidingen. Er komt een stuk meer bij een semester in het buitenland kijken dan ik dacht, dat is zeker.

Stress? Spanning? Zenuwen?

In m’n vorige update schreef ik dat ik weinig zenuwen of stress had. Geloof me… Dat kwam wel toen ik begon met de echte voorbereidingen. Van het kleinste dingetje kreeg ik al stress en die stress zorgde ook voor twijfels. Ik wist dat er zo’n moment zou komen en was er ook wel op voorbereid, maar nare gedachten zijn nooit leuk. Opeens overviel me echt een raar gevoel en vroeg ik me af waarom ik in godsvredesnaam had bedacht om voor vier maanden naar de andere kant van de wereld te vertrekken, terwijl ik nog nooit langer dan 10 dagen van huis ben geweest.

Gelukkig zijn die gevoelens ook weer weggetrokken, met elk dingetje dat ik regelde werd het eigenlijk minder. En er komen sowieso nog minstens tien mini mental breakdowns, maar weet je, elk moment dat ik zenuwen heb denk ik maar: het zou eigenlijk ook niet helemaal normaal zijn als ik het niet spannend zou vinden. Maar ik ga het wel gewoon doen, en ik heb er óók heel veel zin in, en daar gaat het om!

Vliegtickets en officiële data

Een ding waar ik lang tegen aanhikte was vliegtickets boeken. Ik weet eigenlijk niet waarom ik het zo lang uitstelde, maar telkens was er wel weer iets anders dat me tegen hield. Maaike, die ook naar UBC gaat, had hetzelfde en daar hield ik me misschien ook wel een beetje door ophouden. Ik schoof het in ieder geval telkens voor me uit. Dit bleek uiteindelijk niet eens zo heel erg te zijn, want de goedkope vlucht die ik heel lang op het oog had was er een met overstap in Amerika (Houston om precies te zijn, heel logisch om via Texas naar Canada te vliegen natuurlijk) en als je dan vier maanden later door Amerika terug wilde bleek dat niet te kunnen zonder visum. Daar kwam ik echt per toeval achter (lekker op de hoogte) en toen was ik dus wel blij dat ik nog niet geboekt had!

Uiteindelijk ben ik lekker decadent voor een directe vlucht met KLM gegaan. Iets duurder dan met een overstap in bijvoorbeeld Londen of Zürich, zoals andere maatschappijen nog aanboden, wel veel relaxter. Ik heb rond die tijd waarschijnlijk al stress genoeg haha, dus laat ik het dan zoveel mogelijk beperken. Als dat dan €100 scheelt, ach ja. Samen met Maaike vlieg ik 25 augustus  heen, en 25 december terug (wat betekent dat ik op 26 december ‘s ochtends aan kom). Precies vier maanden dus!

Beurs

Als je in Europa gaat studeren krijg je een Erasmus beurs, als je buiten Europa gaat krijg je een Lustra beurs. Beiden zijn voor iedereen die gaat, je hoeft niet aan extra eisen te voldoen. Klein detail? De Erasmus beurs is per maand ongeveer hetzelfde bedrag als de Lustra beurs in totaal. Best wel balen dus, en een beetje krom omdat buiten Europa vaak toch wel een stuk duurder is! Gratis geld is echter gratis geld, dus dat bleef fijn.

Toen kwam ik er op een pre-departure meeting van Leiden achter dat er nog een beurs was, de Holland Scholarship. Deze was ongeveer drie keer zo hoog als de Lustra beurs, niet verkeerd dus! Klein detail: er waren er maar 40 voor de hele uni en ze werden uitgedeeld op GPA, gemiddelde cijfers dus. Onder het motto ‘niet geschoten, altijd mis’ besloot ik me er wel voor op te geven en wonder boven wonder kreeg ik de beurs! Ik bleek net een hoog genoeg gemiddelde te hebben, 0.1 lager en hij was aan m’n neus voorbij gegaan. Echt zó chill! Het dekt nog geen achtste van het hele kostenplaatje volgens mij, maar het is toch wel erg fijn.

On Campus Housing

Waar ik de laatste tijd het allermeest over streste? Een kamer op de campus. Er zijn namelijk niet genoeg plekken voor iedereen en er was dus best een kans dat je geen kamer zou krijgen. De kamers worden toebedeeld aan de hand van ‘first come, first serve’ dus schreef ik me zo snel mogelijk in. In mijn vorige update schreef ik dat ik me had ingeschreven voor een kamer met roommate, al bedacht ik me een paar weken later dat ik eigenlijk toch liever in een appartement wilde (waarbij je een gemeenschappelijke woonkamer, keuken en badkamer hebt met vijf anderen), vooral omdat ik op Facebook heel veel exchange students zag die dat op hadden gegeven. Ik durfde het echter niet meer te veranderen, omdat ik bang was weer onderaan de lijst terecht te komen.

Afgelopen week kreeg ik een mailtje met het bericht dat ik een kamer had! Helemaal happy ging ik snel naar de site om te kijken in welk gebouw ik zou zitten en ik ben zelfs als nog in een appartement geplaatst, terwijl dat dus officieel mijn tweede keus was. Ik ben er dus echter alleen maar blij mee, het had niet beter gekund! Mijn gebouw heet Walter Gage en zit vlakbij alle gebouwen voor arts courses (die ik ga volgen, later meer) en de bus loop. Je ziet het Het gebouw heeft 17 verdiepingen dus ik hoop een beetje hoog te zitten, zodat ik mooi uitzicht heb! En ik ben natuurlijk heel benieuwd naar mijn vijf huisgenootjes :)

Vakken

Voor 1 juni moest ik mijn officiële vakken opgeven. Je moest 10 opties invullen, en de universiteit zal je dan inschrijven voor vijf op basis van beschikbaarheid. Al mijn vakken komen uit de ‘Faculty of Arts’, wat eigenlijk een combinatie is van Geesteswetenschappen (geschiedenis, cultuur, talen) en Sociale Wetenschappen (politiek, sociologie, economie) – right up my lane dus! Mijn vakkenpakket is dus nog niet helemaal zeker, maar het worden er vijf van deze tien:

 1. Introduction to Writing for the New Media
 2. Issues in International Security
 3. Contemporary Global Issues in Historical Perspective
 4. Human Rights in World History
 5. The United States Since 1945: The Limits of Power
 6. Gender, Race, Sex and Power
 7. Literature in the United States
 8. History of Canada: Moments that Matter
 9. Introduction to Creative Writing
 10. Advanced Spanish

De Board of Examiners van Leiden moest deze vakken goed keuren en wonder boven wonder vonden ze het een samenhangend geheel, haha. Ik hoop sowieso op de eerste vier vakken, voor de rest maakt het me eigenlijk niet zo heel veel uit.

En verder…

Moet ik nog uitwonenden stufi en OV vergoeding aanvragen, moet ik nog uitzoeken hoe het met telefoonabonnementen in Canada zit, en moet ik nog zoveel mogelijk geld bij elkaar schrapen want een goedkoop grapje wordt dit duidelijk niet. Alle donaties zijn welkom ;)

Ik denk dat de volgende officiële update over Canada komt als ik daar ook daadwerkelijk ben, want ik ga geen heel artikel wijden aan telefoonabonnementen natuurlijk, haha! Je zult het natuurlijk nog wel terug zien komen tussendoor in bijvoorbeeld de Story of my Week. Ik ga daar overigens gewoon door met bloggen, maar wel op een andere manier, ik ga denk ik Dashing Days gebruiken om het thuisfront (en jullie!) op de hoogte te houden van mijn avonturen en verder niet veel andere artikelen schrijven. Maar dat komt tegen die tijd nog wel!

9 Comments

 1. 06/06/2015 / 7:11 pm

  Spannend dat het zo dichtbij komt! Fijn dat de belangrijkste dingen geregeld zijn, je kunt er nu in ieder geval komen en slapen ;)

 2. 06/06/2015 / 7:14 pm

  Ik vind het zo ontzettend gaaf wat je gaat doen! En wat fijn dat alles gelukt is, dat scheelt zo’n stress. Ik kan er maar niet genoeg over lezen haha, vooral omdat ik het zelf ook héél graag in mijn derde studiejaar wil gaan doen. We krijgen op de VU een keuzeruimte van vijf maanden, waarin ik ook heel graag naar het buitenland wil (liefst toch wel Amerika). Dus blijf maar komen met die updates, daar leer ik waarschijnlijk nog wat van haha!

 3. 06/06/2015 / 8:11 pm

  Zo fijn dat er vooruitgang in zit! En wow, het gaat al snel! En je vakken klinken leuk, ook grappig dat er weer dingen tussenzitten die ik ook een beetje krijg. Ik zou denk ik wel graag juist wat politiek-achtigs kiezen in mijn keuzeruimte. En er zit nog 25 cent in mijn portemonnee, waar kan ik die naartoe sturen? Haha.

  Ik heb trouwens nog wel een ideetje voor een post voordat je weggaat: wat neem je mee? Dat lijkt me echt het grootste drama van vier maanden naar het buitenland, haha. Ook al kun je toiletspullen en zo gewoon daar halen, ik ben toch benieuwd! Of neem je een extra koffer mee?

  En ik ben alvast benieuwd naar je verhalen! Canada staat ook nog op mijn keuzelijstje alleen de universiteiten met leuke vakken zitten weer op minder leuke plekken dus dat is nog wel een beetje een dilemma, haha. En het is toch wel ver, dus ik snap je gedachtes van “waar ben ik aan begonnen!?!?!” wel heel goed. Maar ik weet zeker dat je geen spijt gaat krijgen!

  • Soesja
   06/06/2015 / 8:22 pm

   Dat is voor mij ook nog een héél groot dilemma, haha! Aan de ene kant denk ik van alles, ah joh dat koop ik daar wel, maar aan de andere kant wil ik wel geld besparen op saaie dingen… Ik neem in ieder geval een grote koffer en een handbagage koffer mee en we gaan zien hoe ver we komen :D Ik zal er een post over maken, want dat is denk ik inderdaad wel leuk om te zien ja!

 4. 06/06/2015 / 8:12 pm

  Super leuk en spannend! Tuurlijk krijg je mental breakdowns, maar ik weet zeker dat het helemaal goed komt en dat je een geweldige tijd gaat krijgen daar in Vancouver :) Super leuk dat je in een appartement met huisgenootjes zit. Zo heb je privacy, maar ook gezelligheid. De vakken die je (misschien) gaat volgen klinken ook interessant. Echt leuk allemaal!

 5. 06/06/2015 / 8:35 pm

  Wat spannend! Het komt steeds dichterbij, maar wat ook een ontzettend mooi avontuur. Wat fijn dat er al heel veel dingen geregeld zijn en dat je een kamer hebt.

 6. Nikki
  06/06/2015 / 9:20 pm

  Oeh, ik vind dit zo spannend in jouw plaats! Mijn Erasmus zit er na vijf maanden bijna op, vrijdag vlieg ik terug naar huis. Vancouver is waarschijnlijk niet te vergelijken met Noorwegen, maar het is ook een buitenlandse studie-ervaring :D
  Wat betreft douchespulletjes, ik heb van thuis uit een nieuwe tube tandpasta, shampoo, douchegel, make-up removerdoekjes, wattenstaafjes, deodorant, .. meegenomen. Het neemt misschien wat plek in je koffer in, maar ik vond het wel de moeite. Je hebt direct alles bij je wat je nodig hebt en ook al spaar je misschien maar 20 euro, daar kan je dan toch maar leuk iets anders mee doen! Qua kledij raad ik je aan op te zoeken hoe het weer in de maanden augustus-december daar is. Ik heb namelijk enorm veel kledij bij waarvan ik dacht dat ik het wel eens ging dragen, maar in werkelijkheid hangt het al vijf maanden onaangeroerd in de kast. En vergeet ook niet dat je daar waarschijnlijk ook wat nieuwe dingen gaat kopen.
  Nog een tip om geld te besparen, probeer 1x in de week samen te eten met een grote groep. Wij hebben dat hier regelmatig gedaan en meestal betaalde iedereen rond de drie euro voor een lekker gerecht en werden de overschotjes uitgedeeld. En als iedereen om beurt kookt, dan valt de organisatielast enorm mee.

  Ik ben enorm benieuwd naar je volgende update! Oh, en geniet er vooral van! Neem deel aan zoveel mogelijk activiteiten en reis rond als daar mogelijkheid toe is. Je spaarrekening is misschien helemaal leeg bij terugkomst, maar je bent wel een heleboel ervaringen rijker en die blijven je je hele leven bij.

 7. 07/06/2015 / 8:47 am

  Leuk om al deze dingen te lezen. Om zo een beetje jouw traject te volgen.
  Ik kan me voorstellen dat er veel zenuwen bij komen kijken, maar het komt vast helemaal goed wanneer je daar bent!
  Heel veel succes nog met de voorbereidingen.
  Liefs

 8. 07/06/2015 / 9:08 pm

  Wat super gaaf dat je dit mee gaat maken zeg! Ik hoop het ook ooit te kunnen en mogen doen. Het word zeker een hele interessante ervaring. Veel suc6

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *