Study Talk: Opstartproblemen

Opstartproblemen

Misschien niet het meest opbeurende onderwerp om het over te hebben zo op de zondagmorgen, maar vandaag ga ik toch echt iets schrijven over een studiegerelateerd onderwerp, en wel over de opstartproblemen die ik ieder semester weer ervaar. Ik ga nu weer een week naar de universiteit en zat al na twee dagen niet zo lekker meer in m’n vel. Ik vroeg me af wat er aan de hand was omdat ik niet echt m’n vinger kon leggen op waarom ik me nu zo voelde, tot ik een tweet in m’n Timehop van een jaar geleden tegen kwam. “Ik weet niet wat het is, maar telkens aan het begin van een semester zit ik zó slecht in m’n vel en kan ik absoluut niks hebben.”

En dat verklaarde wel een hoop. Afgelopen semester was ik natuurlijk op UBC en was alles nieuw en alles leuk, de eerste weken waren gevuld met evenementen en feestjes en de sfeer was gewoon te gek. Maar ik ben één week weer op Leiden, en ik merk gewoon dat ik meteen weer een beetje in een soort sleur terecht kom. Ik was door vorig semester deze ‘opstartproblemen’ eigenlijk alweer een beetje vergeten, maar het is eigenlijk niet echt een nieuw gevoel

De meeste mensen hebben stress halverwege of aan het eind van het semester, ik heb het al-tijd aan het begin. Dit komt volgens mij omdat op dat moment het hele semester nog voor me ligt, ik overal nog aan moet beginnen en ik nog niet echt overzicht heb van alles wat ik moet doen. Na een paar weken heb ik dan altijd een beetje de structuur gevonden, onderwerpen voor alle essays en presentaties bedacht, de inleidingen voor elk vak gehad en dan is het voor mij eigenlijk gewoon altijd een kwestie van plannen en het gewoon doen. Maar aan het begin van het semester is het vaak zo’n chaos in m’n hoofd, wat ik zeker na een lange zomer- of kerstvakantie nooit heel goed kan hebben.

Dit semester is het nog even extra leuk, want ik moet beginnen aan m’n scriptie. Morgen moet ik een eerste idee voor een onderzoeksvraag inleveren en ik vind het echt zó moeilijk. Wanneer ik een essay schrijf en ik heb na twee uur researchen nog geen goed onderwerp kies ik meestal gewoon het eerste het beste om er gewoon klaar mee te zijn, maar met een scriptie is dat gewoon geen optie. Omdat ik er het hele semester mee bezig ga zijn en het dus wel een beetje interessant moet vinden, en ook omdat ik het gewoon echt heel graag goed wil doen.

Ik leg de druk ook niet laag voor mezelf. Als het goed is en mijn cijfers van UBC vertalen zich naar Nederlandse cijfers zoals ik ongeveer verwacht dat ze gaan doen, heb ik een goede kans om Cum Laude te slagen. Daar ben ik de afgelopen 2.5 jaar totáál niet mee bezig geweest, ik deed m’n best omdat ik naar het buitenland wilde en haalde daar gewoon verrassend goede cijfers voor hoe relatief weinig tijd ik in m’n studie stak, maar nu het opeens een optie is wil ik er eigenlijk wel heel graag voor gaan. Enige probleem, ik moet dan niet alleen een 8 gemiddeld blijven staan, ik moet óók minstens een 8 voor m’n scriptie halen. Wat dus nog best een opgave is.

Goed, al met al zag ik het de dag dat ik dit artikel schreef (vrijdag) na een dag vol scriptie research en nog geen enkel goed idee al even niet meer zitten. Toen moest ik ook nog bijles geven terwijl ik eigenlijk liever in m’n bed ging liggen, haha. Gelukkig gaf dat uurtje bijles en de bijbehorende fietstocht me juist wel weer positieve vibes, waardoor ik er wel weer wat positiever tegen aankeek. En toen zag ik dus bovenstaande tweet in m’n Timehop, en besefte ik weer even dat dit gevoel niks nieuws is. Dit zijn even de eerste twee weken waar ik doorheen moet, dan valt alles wel op z’n plek en ga ik er gewoon weer tegenaan. Over een half jaar mag ik als het goed is hoe het ook uitpakt m’n bachelor diploma in ontvangst nemen… Let’s do this!

Herkennen jullie je in mijn hersenspinsels? Of ga jij hier heel anders mee om?

3 Comments

 1. 07/02/2016 / 6:48 am

  Oh, dit is echt zó herkenbaar! Ik heb dat ook altijd aan het begin, best vervelend, maar we gaan er gewoon voor!

 2. 08/02/2016 / 9:08 am

  Ah, vreselijk! Ik moet zeggen dat ik er niet altijd last van heb, omdat ik vaak wel weer nieuwe motivatie heb aan het begin van het nieuwe blok. Nieuwe vakken, eindelijk weer tijd om andere dingen te doen dan studeren, en het weerzien met studievriendinnen… Maar nu de eerste week voorbij is en ik weet hoe druk dit blok gaat worden begin ik hem toch een beetje te knijpen. Maar Soes, ik weet helemaal zeker dat het goed gaat komen met jou. Ook met je scriptie!

 3. May
  29/02/2016 / 7:43 am

  Zeer herkenbaar! Ik ben eigenlijk erg benieuwd hoe je leert om zo een goede gemiddelde te hebben. Houd jij de literatuur wekelijks bij door elke week te samenvatten of heb je aan andere methode? Wellicht een idee voor een artikel (A) (A)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *