Recept: Foolproof, chewy meringue

Meringue 006

Jaren geleden postte ik al eens een recept voor meringue (of ‘schuimpjes,’ al vind ik dat niet helemaal een goede benaming). Dit was echter de eerste keer dat ik het maakte en inmiddels doe ik een hele hoop anders wanneer ik deze lekkernijen maak. M’n recept is nogal wat verbeterd, al zeg ik het zelf, haha! Iedereen in mijn huis vind dit zo lekker dat ik het de afgelopen maand volgens mij iedere week heb gemaakt. Veel langer dan een dag blijft een batch namelijk niet staan! En vandaag deel ik het recept met jullie. Het is geïnspireerd op dat van Cupcake Jemma, maar dan op z’n Nederlands (ze gebruikt een aantal ingrediënten die hier niet te krijgen zijn) en aangepast op smaak.

Meringue 001

De twee hoofdingrediënten voor meringue zijn eieren en suiker. Ik gebruik 250 gram suiker op vier eieren. Verder zijn azijn, citroen, vanille extract en zout ook handig om in huis te hebben, maar op zich kun je met de twee hoofdingrediënten aardig uit de voeten. Tot slot kun je nog een heleboel dingen naar smaak toevoegen: kokos, chocola, fruit, noten, kleurstof en ga zo maar door. Het recept dat ik vandaag met jullie deel is de basis, waar je mee kan experimenteren!

Meringue 002

Voor je begint maak je je kom en mixer schoon met azijn. Dit haalt vet weg en zorgt ervoor dat de eieren beter stijf worden. Dit is geen essentiële stap, maar wel handig om te onthouden als je eieren niet goed opstijven. Splits vervolgens de eieren op de manier die je dat zelf prettig vind, ik doe dat meestal door de dooier met de twee helften schaal over te gooien en het eiwit er tussenuit te laten lopen (foto 1). Doe dit boven een apart bakje voor je het in de kom doet, want ook een klein beetje eigeel kan ervoor zorgen dat het eiwit niet opstijft! Vervolgens kun je er een klein beetje citroen bij doen, wat ervoor zorgt dat de eieren niet gaan schiften. Maar opnieuw, dit is niet essentieel.

Begin vervolgens op een lage snelheid te mixen. Zodra het eiwit wit is en er belletjes beginnen te vormen (foto 2), verhoog je de snelheid van de mixer tot de hoogste stand. Je kunt dit met een handmixer of elektrische mixer doen. Ik zou niet aanraden met de hand te beginnen, dan ben je namelijk nog wel even bezig! Zodra zachte pieken beginnen te vormen in het eiwit (foto 3), ga je de suiker toevoegen, eetlepel voor eetlepel, terwijl je blijft mixen. Als alle suiker is opgenomen kun je nog een snuf zout en wat vanille extract toevoegen. Blijf mixen tot je een stevig, glanzend geheel hebt (foto 4).

Meringue 003

Bekleed een bakplaat met wat bakpapier en schep de meringues op de plaat. Je kunt ze ook spuiten met een spuitzak, maar dit gaat net zo makkelijk! Uit dit recept haal je zo’n 12 meringues. Zet ze vervolgens zo’n 25 minuten in een voorverwarmde oven van 150 graden. Na die 25 minuten draai je de oven uit en laat je ze in de oven afkoelen, voor minstens een uur. Dit vergt heel wat geduld, maar het eindresultaat is het waard!

Meringue 004

Ook al zijn er maar twee ingrediënten, meringues zijn zeker niet heel makkelijk te maken. Het vergt vrij veel precisie en ook wat geluk – zoals je ziet zijn mijn meringues aardig gebroken aan de bovenkant, wat met alles te maken kan hebben. Aan de smaak doet het echter niet af en zolang je dit recept gewoon volgt en eventueel wat van de extra tips in overweging neemt (zoals de kom schoonmaken met azijn of wat citroensap toevoegen) zijn ze aardig foolproof!

Meringue 005

Het resultaat? Meringues die lichtbruin en heerlijk knapperig zijn aan de buitenkant, terwijl ze vanbinnen nog zacht en chewy zijn. Zo vind ik ze het lekkerst! Je zou ze ook helemaal door kunnen bakken tot ook de binnenkant crispy is (zoals ik vroeger altijd deed), maar naar mijn bescheiden mening is dit toch een stuk lekkerder. Je kunt hier alle kanten mee op: maak eton mess, verwerk het ‘beslag’ in een grote meringue voor pavlova of eet ze gewoon zo op. I love it!

1 Comment

  1. 12/02/2016 / 9:28 pm

    Oh well, dit lijkt me dus heel erg lekker <3 dankjewel voor het recept!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *