Study Talk: Hoe ik mijn gemiddelde hoog houd

Story of my week 120 003

M’n oude Macbook… RIP. En het eindexamen bekeek ik om me voor te bereiden op een bijles die ik gaf, haha. Even een gebrek aan een betere foto om dit artikel mee te illustreren ;)

Op mijn artikel over de opstartproblemen die ik ieder semester toch wel een beetje ervaar (en waar ik eerlijk gezegd nog steeds wat last van heb, al zitten we inmiddels alweer bijna bij de midterm break, oeps) kreeg ik een reactie over hoe ik zo’n hoog gemiddelde voor elkaar heb gekregen, en of ik daar misschien iets over wilde schrijven. You’re wish is my command, en nu ik inmiddels al tweeënhalf jaar een 8 gemiddeld sta en dan ook hoop cum laude m’n bachelor te halen (maar vrees dat een 8 voor m’n scriptie niet gaat lukken), denk ik dat ik ook wel wat zinnigs te zeggen heb over dit onderwerp. Natuurlijk zal mijn aanpak niet voor iedereen werken en zal hij ook niet toe te passen zijn op iedere studie, maar ik denk dat dit voor de meeste geesteswetenschappen studies wel toepasbaar zal zijn. Vandaag, mijn tips!

1. Bepaal aan het begin van het semester je aanpak wat betreft stukken die je moet lezen. Ik wil niet zeggen dat je nooit een letter voor je studie zult hoeven lezen, maar wat ik bij mijn eigen studie heb gemerkt is dat de readings vaak voornamelijk als achtergrond dienen voor het college, waar ze uitgelegd worden en worden toegepast op case studies. In mijn geval is het daarom vaak voordeliger om de readings te skippen en heel goed op te letten bij de colleges: daarin laten de professoren merken wat ze belangrijk vinden en ook wat waarschijnlijk is om op het tentamen te komen. Vaak komen ze tijdens college met nieuwe voorbeelden of kritiek op een bepaalde theorie, en juist dat soort dingen worden gevraagd op de tentamens. Wees dus kritisch op de stof: niks is zo zonde om uren te besteden aan readings en er vervolgens achter te komen dat je alle vragen ook had kunnen beantwoorden aan de hand van de colleges. Voor veel vakken, wat je misschien zult verbazen, zijn de readings die ik doe dan ook minimaal.

2. Als je op colleges focust, focus dan ook écht op colleges. Ik sla nooit colleges over en als ik dat doe, kijk ik ze online terug. Ik maak aantekeningen, voornamelijk gefocust op wat de professor zegt. Als ik begin met leren leg ik m’n aantekeningen naast de powerpoint en breng ik er structuur in: wordt het hele college gestructureerd aan de hand van case studies die een theorie uitleggen, wordt er een historisch overzicht in chronologische volgorde gegeven, of wordt er gebruik gemaakt van grafieken? Bij International Studies gaan m’n vakken van geschiedenis tot economie en de colleges verschillen dan ook nogal van elkaar. Ik zorg dat de structuur van m’n college terug te zien is in m’n aantekeningen, dat maakt het voor mij een stuk overzichtelijker. Zorg dat je alles van het college op papier hebt, zelfs als je denkt het wel te weten.

3. Maak rijtjes, leg verbanden, gebruik flashcards. Dan komen we nu aan het echte leren gedeelte doe. Ik ben eigenlijk echt tegen stampen, maar ben er bij m’n studie achter gekomen dat het toch wel gewaardeerd wordt. Vaak vragen ze om bepaalde oorzaken, gevolgen of argumenten te noemen en dan is het toch jammer als je er maar eentje kan bedenken. Door te kijken welke rijtjes terugkomen in de colleges en die in m’n hoofd te stampen aan de hand van flashcards, heb ik een hoop ‘parate kennis’ om aan vast te houden bij het tentamen. Met flashcards zorg ik ook dat ik alle definities op een rijtje heb. Bij multiple choice tentamens pak ik het overigens wel iets anders aan, dan gaat het meer om het herkennen dan om het op kunnen dreunen van stof, en neem ik meestal genoegen met iets een paar keer doorlezen.

4. Begin niet te kort, maar ook zeker niet te lang van tevoren. Kijk, je moet natuurlijk niet de avond van tevoren beginnen, want dat werkt gewoon niet. Je hebt dan geen tijd om rijtjes te leren of dingen terug te kijken die je niet begrijpt, en onder stress presteer je waarschijnlijk sowieso minder goed. Maar ik heb geleerd dat het voor mij ook niet werkt om te ver van tevoren te beginnen: ik ken iets beter als ik het de dag van tevoren grondig heb doorgenomen, dan wanneer ik iets een week daarvoor heb gestampt en het de dag van tevoren slechts nog even heb doorgekeken. Daarom probeer ik meestal zo’n 2-3 dagen voor een tentamen te beginnen en zorg ik dat ik de avond van tevoren niks nieuws meer hoef te leren.

5. Studeer samen met vriendinnen. Dit is echt mijn ultieme tip, zeker als je vriendinnen hebt die een beetje perfectionistisch zijn (hee, Maaike!). Als ik alles heb geleerd vind ik het heel fijn om het met vriendinnen over de stof te hebben. Als ik er zelf overheen kijk denk ik namelijk op zo’n moment dat ik alles begrijp, maar als ik het uit probeer te leggen aan vriendinnen of zij iets uitleggen aan mij op een andere manier dan ik zelf zou doen, loop ik toch vaak tegen een paar dingen aan die ik nog niet snap of nog niet zo goed ken. Vaak spreek ik met vriendinnen twee dagen voor het tentamen af om alles door te nemen en dan doe ik het de dag van tevoren nog een keer zelf. Anderen iets uit te leggen schijnt sowieso de meest effectieve manier te zijn om iets te leren en ik ben het daar wel heel erg mee eens!

6. Essays: fake it until you make it. De vorige tips gingen over tentamens, nu nog een tip over het schrijven van essays. Ik ga geen inhoudelijke tip geven, maar ik kan wel aanraden om het essay gewoon te schrijven alsof je heel veel verstand hebt van het onderwerp. Zorg dat je academisch taalgebruik perfect is (thesaurus is altijd mijn redding), zorg dat er een goede en duidelijke structuur in je essay zit en gebruik quotes uit academische artikelen. Ik zal niet zeggen dat je zo een geweldig cijfer haalt zelfs als de inhoud nergens op slaat, maar het zijn wel dingen waar je makkelijk punten mee kan scoren. Soms heb je nu eenmaal een goed onderwerp, soms niet, maar met deze tips zul je in ieder geval nooit een onvoldoende halen.

En dan het laatste wat ik over het onderwerp wil zeggen: soms zul je leuke dingen op moeten geven om goede cijfers te halen, maar je hoeft echt niet elke dag van begin tot eind in de boeken te zitten. In Canada deed ik in het weekend bijna nooit iets aan m’n studie en probeerde ik het doordeweeks ook zoveel mogelijk te limiteren, maar haalde ik door deze tips toe te passen toch 81% gemiddeld. Je kunt deze tips natuurlijk aanpassen zodat ze beter van toepassing zijn op jouw en jouw studie, maar dit is in ieder geval wat al tweeënhalf jaar goed werkt voor mij, en ik hoop dat jullie er iets aan hebben!

5 Comments

 1. Margot
  05/03/2016 / 9:01 am

  Wanneer studiedate?

 2. Catharina
  05/03/2016 / 3:15 pm

  Fijn om te horen hoe jij het aanpakt

 3. 05/03/2016 / 6:57 pm

  Volgens mij moet ik een keer met jou gaan leren! Maar nee, eigenlijk denk ik dat deze aanpak bij mijn studie totaal niet zou gaan werken haha. Wel echt super goed dat je gemiddelde zo hoog is :)

 4. 06/03/2016 / 10:00 pm

  Bedankt voor de tips! Ik zit zelf ook bij de faculteit Geesteswetenschappen dus deze tips waren wel bruikbaar voor mij! En die tip over essays is zó waar haha, als je heel overtuigend schrijft en thesaurus gebruikt dan kan je er meestal wel een ruimvoldoende uit slepen.
  Ik zou trouwens willen dat ik goed met vriendinnen kon studeren, maar we leiden elkaar altijd zo snel af door het over leuke dingen te gaan hebben.. dat werkt gewoon niet haha!

 5. 06/03/2016 / 10:05 pm

  Trouwens.. misschien een beetje off topic hier, maar ik ga in augustus ook een halfjaar op exchange (naar Ierland), en ik vroeg me af hoe jij gespaard hebt voor zo’n tijd weg! Misschien dat je daar iets over kunt schrijven op je blog. Had je een bepaald spaarplan of heb je veel geleend? Hoe deed je dat met uitstapjes naar Hawaii bijvoorbeeld, had je dat ingecalculeerd? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen op dit gebied omdat ik het over een halfjaar zelf ga meemaken!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *