2016 Oscar film reviews – Part II – Spotlight, The Big Short, The Revenant, The Hateful Eight, The Martian

Oscar Film Review 002

Ik schreef al eerder vijf reviews over Oscar films (definitie: films die genomineerd waren voor één of meer Oscars dit jaar), en vandaag kan ik daar weer vijf aan toevoegen. Door mijn Cineville abonnement ga ik véél naar de bioscoop en eerlijk, ik hou er van! Vorige keer keek ik vooral films die genomineerd waren in acteer categorieën zoals Joy, Carol, The Danish Girl en Steve Jobs, in dit artikel bespreek ik een hoop films die ook echt genomineerd waren voor beste film. De Oscars zijn inmiddels geweest en ook al ben ik er niet voor opgebleven, ik zocht ‘s ochtends wel meteen op wie er gewonnen hadden. Toch wel heel benieuwd naar! Ik was het eens met veel van de winnaars, en vandaag komen daar een paar van aan bod.

Spotlight

The Boston Globe’s succesvolle team van onderzoeksjournalisten (onder andere met Michael Keaton, Mark Ruffalo en Rachel McAdams), genaamd Spotlight, doet in 2001 onderzoek naar de pedofilie incidenten in de Katholieke kerk. Waar ze op stuiten is een schandaal van grotere proportie dan ze zich ooit hadden kunnen voorstellen.

We beginnen maar meteen met de film die ook daadwerkelijk beste film heeft gewonnen: Spotlight. Ik vind journalistiek sowieso heel interessant dus daarom had deze film automatisch al een puntje voorsprong, maar ik vond hem uiteindelijk sowieso echt heel erg goed. Wat ik vooral mooi gedaan vond, was dat de journalisten zelf, ook al spelen ze de hoofdrol in de film, toch de achtergrond hebben ten opzichte van het verhaal. Je wordt nooit teveel meegesleept doordat de film te geromantiseerd wordt verteld, ze houden het juist heel mooi klein en met de focus op de gebeurtenissen, waardoor ik hem een stuk indrukwekkender vond dan wanneer ze er een enorm spektakel van hadden gemaakt. Een waardige “Best Picture” winnaar, in mijn mening!

IMDB-Cijfer: 8,2 | Mijn cijfer: 8,5 | Gewonnen: Beste film, beste originele script | Genomineerd voor: Beste mannelijke bijrol (Mark Ruffalo), beste vrouwelijke bijrol (Rachel McAdams), beste regie, beste montage

The Revenant

Wanneer Hugh Glass (Leonardo DiCaprio), een frontiersman in 19e eeuw Noord Amerika, door zijn groep voor dood wordt achtergelaten nadat hij is aangevallen door een beer, doet hij er alles aan om de groep terug te vinden en wraak te nemen op de aanstichter van het incident, John Fitzgerald (Tom Hardy).

In eerste instantie zag ik misschien een klein beetje op tegen deze film: het verhaal sprak me niet echt aan, en hij duurde tweeënhalf uur. Maar als Leonardo DiCaprio er in speelt en hij is er voor genomineerd voor een Oscar, dan moet je die film natuurlijk zien. En wow, deze film stelde zeker niet teleur. Tweeënhalf uur lang zat ik op het puntje van m’n stoel en werd ik meegesleept door de prachtige beelden en bloedstollende scenes. Mensen die zeggen dat deze film simpelweg Leo is die tweeënhalf uur lang over de grond kruipt hebben volgens mij echt een andere film gezien, want deze film is zoveel meer dan dat. Ik vind Spotlight een hele goede winnaar voor beste film maar uiteindelijk heb ik over The Revenant toch langer nagedacht, vandaar had ik hem een hoger cijfer geef. Mocht je deze film nog willen zien dan kan ik je wel aanraden in de bioscoop te gaan, want ik denk dat hij dan veel beter over komt dan op een klein scherm!

IMDB-Cijfer: 8,2 | Mijn cijfer 9 | Gewonnen: Beste mannelijke hoofdrol (Leonardo DiCaprio), beste regie, beste cinematografie | Genomineerd voor: Beste film, beste mannelijke bijrol (Tom Hardy), beste montage, beste kostuums, beste make up en haar, beste geluid mix, beste geluidsbewerking, beste visuele effecten, beste productie

The Martian

Na een storm op de planeet mars wordt Mark Watney (Matt Damon) door zijn team, dat gelooft dat hij is omgekomen, in zijn eentje achtergelaten op de planeet. Door wetenschap (en humor) moet hij proberen alleen op Mars te overleven totdat hij contact kan leggen met de aarde en er een team gestuurd kan worden om hem op te pikken.

In deze film had ik in eerste instantie niet heel veel zin. Ruimtefilms zijn niet zo mijn ding. Gravity? Een beetje saai. Interstellar? Ik kon zien dat het echt een hele goede film was, maar ik snapte er vrij weinig van. Toch zette ik The Martian aan toen ik niks anders te kijken had, en deze film heeft me zo positief verrast! The Martian is anders van andere ruimtefilms omdat hij echt behoorlijk grappig was, ik zou hem niet categoriseren als komedie maar er is wel flink wat comic relief aanwezig. Daarom keek hij een stuk makkelijker weg en kon ik de wetenschappelijke stukken ook heel wat beter waarderen. Ja, ik vond dit écht een hele leuke film, en dat had ik echt niet verwacht!

IMDB-Cijfer: 8,1 | Mijn cijfer: 8,2 | Genomineerd voor: Beste film, beste mannelijke hoofdrol (Matt Damon), beste bewerkte script, beste geluid mix, beste geluidsbewerking, beste visuele effecten, beste productie

The Big Short

2007, er heerst enorme economische welvaart en iedereen investeert in de huizenmarkt omdat daar het grote geld te halen is. Vier mannen (investeerders, economen, bankmedewerkers, et cetera) gespeeld door Brad Pitt, Ryan Gosling, Christian Bale en Steve Carell, hebben echter door dat de markt niet zo solide is als gedacht wordt en komen er achter dat de banken hier een aardig handje in hebben, waarna ze besluiten de grote banken aan te pakken.

Deze film was echt… Bijzonder. Ik heb hem volgens mij een maand geleden gezien en weet nou nog steeds niet zo goed wat ik er van vond. Het is in eerste instantie vrij droge, economische kost die je wordt voorgeschoteld, maar net als je begint af te dwalen richt Ryan Gosling zich dan tot het publiek om mee te delen dat actrice Margot Robbie in een bubbelbad je het wel even uit legt. Daarnaast was het ook echt heel bijzonder gemonteerd met hele flitsende en random beelden tussendoor, waardoor je als kijker echt een beetje opgefockt raakte, haha. Hij zat wel echt goed in elkaar en hij maakte de economische theorie ook oprecht interessant, maar ik zou hem niet perse nog een keer hoeven te zien.

IMDB-Cijfer: 7,9 | Mijn cijfer: 7,5 | Gewonnen: Beste bewerkte script | Genomineerd voor: Beste film, beste mannelijke bijrol (Christian Bale), beste regie, beste montage

The Hateful Eight

Zeven mannen en één vrouw komen op een avond samen vast te zitten in een kroeg terwijl een sneeuwstorm zich buiten voltrekt. Onder hen bevinden zich onder andere twee bounty hunters, een veroordeelde, een beul en de sheriff van het dorp waar iedereen naar op weg is.

Regisseur Quentin Tarantino staat bekend om zijn gewelddadige scenes en om het bloed dat in de ronde spuit. Laat ik meteen maar zeggen: daar hou ik niet zo van. Dan kan dat wel ‘typisch Tarantino’ zijn, ik vond het dat echt het minste aan deze anders super goede film. Hij is vrij traag, hij duurt dan ook drie uur, maar hij zit wel zo goed in elkaar. De opbouw is geniaal, de personages zijn goed uitgewerkt en makkelijk uit elkaar te houden, ook al zijn het er zo veel, en de film ziet er prachtig uit. Ik vond hem spannend, grappig, en kreeg het zelfs helemaal koud omdat je gedurende de hele film de wind en de sneeuw tegen het huis waar ze in zitten aan hoort beuken. Dat ik het einde dan een beetje over the top vond, neem ik dan toch maar voor lief.

IMDB-Cijfer: 8 | Mijn cijfer: 8 | Gewonnen: Beste soundtrack | Genomineerd voor: Beste vrouwelijke bijrol (Jennifer Jason Leigh), beste cinematografie

Qua ‘Oscarfilms’ wil ik nu Room en Brooklyn nog héél erg graag zien, dat waren de twee best picture nominaties waar ik in eerste instantie het meest blij van werd, en die gaan deze maand allebei in premiere hier in Nederland (terwijl ze allebei al draaiden in Vancouver toen ik daar was… Lekker logisch weer), dus die ga ik zeker zien. Of ik daar nog een apart Oscar artikel over zal maken, ik denk het eigenlijk niet, maar je zult zeker in de Story of my Week terug kunnen lezen wat ik er van vond!

Heb jij films uit dit rijtje gezien? Wat vond je er van?

1 Comment

  1. Laura
    09/03/2016 / 11:13 am

    Ik heb nog geen Oscar films gezien, maar ben wel erg benieuwd naar Spotlight en The Big Short.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *