How to afford a semester abroad

Story of my Semester Abroad 6 007

Het is toch wel één van de grootste zorgen van de gemiddelde student: geld. Of je nou nog stufi krijgt, je ouders wat bijdragen, je een baantje hebt, je een lening hebt afgesloten bij DUO of wat dan ook, we hebben volgens mij allemaal wel eens aan het einde van ons geld een stuk maand over. Wanneer ik vriendinnen hoor twijfelen over voor hun studie naar het buitenland gaan, is geld dan ook vaak een van de struikelblokken. Want een semester in het buitenland is niet als een tussenjaar: je kunt niet eerst ‘even’ een half jaar full time gaan werken om je kosten voor het semester te betalen. Dus: hoe ga je het aanpakken? Omdat ik hier wat vragen over kreeg en inmiddels toch een soort van ‘ervaringsdeskundige’ ben, besloot ik hier een artikel over te schrijven.

Ik ben de laatste die je gaat vertellen dat een semester in het buitenland best prima te betalen is, dat is het namelijk simpelweg niet. Wel geloof ik dat je het voor een groot deel aan kan passen aan je eigen wensen en budget: natuurlijk moet je altijd een vliegticket, huur, verzekering en dergelijke betalen, maar verder kun je het zo gek maken als je zelf wil. Ik vind het bedrag dat ik zelf heb uitgegeven echt pittig hoog, maar had wel vier maanden lang de instelling dat ik m’n geld toch liever in Canada uit gaf dan dat ik opeens nog een hoop op m’n bankrekening zou hebben staan in Nederland. Natuurlijk kun je het ook wat zuiniger aanpakken: ik had echt niet een week naar Hawaii gehoeven en daar ook nog eens een Jeep en een quad hoeven huren en een boottocht hoeven maken. Maar het was wel leuk! Wat ik hier mee wil zeggen is dat je uitjes en reizen, waar een groot deel van mijn uitgaven uit bestonden, zo gek kunt maken als je zelf wil.

Daarnaast hangt het er natuurlijk ook af van waar je heen wil: Canada was behoorlijk duur, en dezelfde verhalen hoor ik over Australië en de Verenigde Staten. Ga je echter naar bijvoorbeeld Zuid-Europa, Latijns Amerika of Zuidoost Azië, dan ben je sowieso al een stuk goedkoper uit omdat alles daar simpelweg een stuk minder duur is.

Tot zover, de kosten. Je kunt het dus zo duur of goedkoop maken als je zelf wil en zoals bij jouw budget past. Maar zoals ik al zei, je moet altijd een vliegticket en huur betalen, en dat kan best pijnlijk zijn, zeker als je nog thuis woonde voordat je vertrok. Het wordt helemaal lastig omdat je vaak in het buitenland niet kan werken en dus al het geld voordat je vertrekt op je rekening moet hebben staan. Hoe kom je daar aan?

Ik begon ongeveer een half jaar voor ik vertrok met het maken van een soort begroting. De universiteit waar ik heen ging had een schatting van het bedrag waar je ongeveer op moest rekenen op hun website staan, en daar heb ik het op gebaseerd. Kijk of je ook zoiets kan vinden, dit is namelijk heel handig om een overzicht te krijgen, vooral van bijkomende kosten waar je nog wel eens overheen kijkt. Zo moest ik aan de universiteit verplicht een verzekering betalen en moest ik ook elke maand betalen voor studenten OV. Daarnaast weet de universiteit hoe duur het leven in je land van bestemming ongeveer is, en hebben dan ook vaak een goede schatting van hoeveel je kwijt bent aan eten.

Toen heb ik gekeken waar ik in de maanden vooraf aan mijn semester in het buitenland geld vandaan kon halen. Ik heb geprobeerd wat te sparen, kreeg wat van m’n ouders, en had het geluk de Holland Scholarship te mogen ontvangen van Universiteit Leiden. Verder had ik in Canada iedere maand uitwonenden stufi en OV vergoeding. Daarbij leende ik iedere maand bij, wat ik iedere maand aanpaste aan hoeveel ik ongeveer nodig had.

Over hoe duur een semester in het buitenland is kan ik echt geen uitspraak doen, omdat dat zó erg ligt aan waar je heen gaat en hoe je het aan wil pakken. Maar wat ik jullie wil meegeven is dat als je het echt wil, het altijd wel te betalen is. Begin een flinke periode van tevoren met een overzicht maken, probeer te sparen en te werken, bekijk de mogelijkheden voor beurzen, overleg met je ouders en wees niet al te huiverig om eventueel wat bij te lenen via DUO. Schraap je geld overal waar kan vandaan, pas je uitgaven aan aan je budget, en dan komt het helemaal goed.

Zijn er lezers die een semester in het buitenland in het vooruitzicht hebben? Do share, vind ik leuk om te lezen en om lekker jaloers van te worden, haha!

5 Comments

 1. Mandy
  06/04/2016 / 5:38 am

  Jaa ik ga in augustus voor een semester naar de University of Oklahoma! Ik ben al een jaar al mijn stufi aan het sparen want ik krijg helaas niet meer als ik daar ben :( Maar van wat ik zo hoor, is de ervaring sowieso elke cent waard!

 2. 06/04/2016 / 10:31 am

  Ik ga na de zomer een semester naar Griekenland! En ik maak me niet teveel zorgen over geld. Het leven is daar goedkoper, ik krijg nog stufi en werk genoeg :)

 3. 06/04/2016 / 2:21 pm

  Jaaa: Zuid-Afrika! Zo ongelofelijk veel zin in! Gelukkig heb ik alles wat kosten betreft al helemaal uitgezocht, we moesten voor onze aanmelding namelijk ook een financieel plan opstellen. Super handig, want zo krijg je ineens een veel beter beeld. Nu komt nog al het gedoe met het visum enzo… blegh! Tof dat jij in Canada bent geweest!

 4. 09/04/2016 / 11:44 am

  Niet echt in het vooruitzicht, ik zit nu in 5 VWO, maar het lijkt me wel supergaaf om te doen als ik ga studeren! Het past denk ik veel beter bij mij dan een tussenjaar waarin ik zomaar wat ga reizen.

 5. 09/04/2016 / 2:52 pm

  Jaaa, dankje Soesja! Ik ga in september een halfjaar naar Ierland, naar de University of Limerick. Men ik kan echt niet wachten, ik heb er zóveel zin in. Qua vliegtickets is het wel relatief goedkoop omdat het ‘dichtbij’ is, maar Ierland is (net zoals de rest van de UK) best een duur land. Dus ik ben hard aan het sparen maar ik heb ook al lang geaccepteerd dat ik zeker bij zal moeten lenen. Want ik wil net als jij allemaal toffe dingen doen daar, en niet alleen maar studeren!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *