Mijn obsessie met lijstjes bijhouden

Lijstjes 2

Vroeger las ik altijd de boeken over Lena Lijstje van Francine Oomen. Voor de mensen die tijdens hun jeugd onder een steen hebben geleefd of te oud waren toen de boeken uitkwamen, Lena Lijstje ging over een meisje dat overal lijstjes over maakte. Voor- en nadelen, opsommingen, overwegingen, alles werd opgesomd in lijstjes van drie of vijf punten (dat ik dit zo specifiek heb onthouden begrijp ik ook niet, maar oke). Vaak genoeg probeerde ik vroeger zelf een ‘lijstjes schrift’ bij te houden, net als dat ik vaak genoeg heb geprobeerd een dagboek a la ‘Ezzie’s Dagboek’ bij te houden. Allebei veel te veel werk, meestal hield ik het niet langer dan twee dagen vol.

Mijn fascinatie met dingen bijhouden is echter nooit helemaal verdwenen. Gelukkig hebben we inmiddels technologie waarop je makkelijk dingen bij kan houden, want werken op papier is nooit echt mijn ding geweest (ik schrijf ook niet zo snel en niet zo mooi, dat kan er aan bijgedragen hebben). Goed, ik hou dus van alles bij. Planningen, to-do lists, paklijsten voor vakanties, bucket lists met plekken die ik nog wil bezoeken.

Maar het leukst om bij te houden vind ik niet dingen die ik nog moet of wil doen, maar dingen die ik gedaan heb. Als ik dan alles teruglees kan ik echt een ‘voldaan’ gevoel krijgen. Het eerste waarmee ik dit deed was met boeken, op de website Goodreads. Ik doe dit inmiddels al zes (!!!) jaar, bijna even lang als ik een blog bijhoud. Ik heb een lijst met boeken die ik nog wil lezen, maar dus ook een met alles wat ik de afgelopen zes jaar heb gelezen. Een beoordeling op een schaal van vijf sterren er bij, en soms een recensie. Per jaar kan ik zien wat ik heb gelezen en wat mijn favoriete boeken waren, en dat vind ik zo leuk! Ook is het heel erg handig: als iemand een keer een tip wil voor een leuk boek om te lezen, ga ik gewoon naar mijn favorieten lijst. Anders was ik waarschijnlijk de helft van de boeken die daar in staan alweer vergeten, nu staat het allemaal overzichtelijk opgeslagen.

Twee jaar geleden begon ik hetzelfde te doen voor films, namelijk via IMDb. Dit is iets minder gebruiksvriendelijk dan Goodreads, maar ik maak zelf ieder jaar een lijst aan voor films die ik dat jaar kijk, waar ik dan alle films aan toevoeg met een beoordeling van 1-10. Dit vind ik eigenlijk nog chiller om bij te houden dan boeken, want waar ik misschien 20 boeken in een jaar lees, kijk ik ieder jaar toch wel een stuk of 80 films. Dat is nogal wat om te onthouden, maar nu heb ik een overzicht per jaar en per beoordeling, en dat komt soms best wel van pas!

Sinds ongeveer een jaar is hier nog iets bijgekomen, namelijk de app TV Showtime. Ik gebruikte eerst sowieso een app om bij te houden bij welke afleveringen van welke serie ik was (hoe je weet dat je serieverslaving uit de hand loopt, haha), maar TV Showtime is leuk omdat je ook vrienden kan toevoegen, kan bijhouden wat zij kijken (ik moet altijd lachen als ik vriendinnen van me opeens een seizoen Game of Thrones in een weekend weg zie kijken, haha) en reacties lezen. Ook kun je zien hoeveel jaren/maanden/dagen/uren van je leven je tv hebt gekeken, wat soms wel iets te confronterend is, maar ook wel leuk.

Tot slot hou ik ook bij naar welke concerten ik geweest ben, maar dat doe ik gewoon in een notitie op m’n telefoon. Ik schrijf dan de artiest, locatie, datum en eventueel het voorprogramma op. Hier ben ik mee begonnen nadat m’n vader na mijn eerste concert (Lily Allen in 2009, throwback) zei dat hij wilde dat hij al zijn concerten had bijgehouden. Toen stelde mijn ‘lijst’ niet echt iets voor, inmiddels staan er zo’n 30 concerten en een aantal festivals op. Ook zet ik er altijd de concerten op waar ik nog heen ga – dat is er momenteel helaas maar een, namelijk Douwe Bob in Tivoli. Daar moet even verbetering in gebracht worden, maar ik word ook heel blij van terugdenken aan waar ik allemaal geweest ben.

Obsessief gedrag? Misschien een beetje. Maar ik vind dit gewoon leuk om te doen, en vooral ook heel leuk om terug te kijken! Op dit moment kan ik me niet voorstellen dat ik ooit met een van deze dingen zou stoppen, vooral omdat het met apps op je telefoon bijna geen werk is. Misschien heb ik rond m’n dertigste hele archieven met alles wat ik in m’n leven gezien/gelezen/geluisterd heb, ik ben benieuwd!

Ben ik de enige die zo fanatiek van alles bijhoud, of herkennen jullie je hier wel een beetje in?

5 Comments

 1. 29/06/2016 / 9:08 am

  Aaah echt zo leuk om te lezen! En ik hou van deze foto. Ik herken mezelf er ook wel in, al houd ik niet alles bij. Maar Goodreads is inderdaad wel mijn beste vriend en ook heb ik in mn agenda een lijstje met landen die ik bezocht en concerten die ik bezocht :)

 2. Esther V.
  29/06/2016 / 11:51 am

  Hier herken ik mij heel erg in! Al gebruik ik zelf trakt.tv (website) voor het bijhouden van tv series en films. ;)

 3. 29/06/2016 / 2:59 pm

  Haha, same, same. Ik gebruik Goodreads, ik gebruik IMDB, en ik ben nog op zoek naar een goede app voor tv. In ga Showtime maar eens proberen, thanks voor de tip!

 4. 02/07/2016 / 3:33 pm

  Haha, in dit opzicht lijken we echt op elkaar! Ik gebruik ook Goodreads, IMDB en TVShowTime. Ideaal!

 5. 18/08/2016 / 8:16 pm

  Ik gebruik precies dezelfde apps als jij haha, grappig!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *