Mijn 10 favoriete films (Update)

Favoriete Films

Afgelopen woensdag schreef ik al over mijn lichte obsessie met lijstjes maken. Ik hou inmiddels alweer zo’n 2.5 jaar bij welke films ik allemaal kijk, en aangezien ik mijn favoriete films altijd wel een keertje per jaar kijk staan die inmiddels ook allemaal in m’n IMDb lijst opgeslagen, met bijbehorende rating. Laatst kwam ik op m’n blog een artikel van zo’n 2 jaar geleden tegen, over mijn favoriete films ooit. Dit artikel is weer eens een bewijs van hoe snel dingen kunnen veranderen, veel films die daar in stonden klopten namelijk totaal niet meer. Wat wil je ook, als je ieder jaar zo’n 80 films kijkt. Dan zullen sommige in de top 10 toch wel ingewisseld worden voor andere, betere exemplaren. Daarom vandaag een herziening van mijn favoriete films ooit, misschien kunnen jullie er zelfs wel wat inspiratie uit halen voor een volgend filmavondje!

1. Titanic. We beginnen meteen LEKKER cheesy. Iedereen heeft Titanic wel eens gezien, ik heb hem inmiddels volgens mij al zes keer gezien, maar het blijft één van m’n lievelingsfilms. Leonardo en Kate, onmogelijke liefde, tragedie, ik word altijd helemaal meegesleept in dit verhaal. Telkens als ik hem kijk denk ik aan het begin toch wel een beetje ‘wat vond ik hier ook alweer zo leuk aan?’ maar zodra Leo en Kate elkaar ontmoeten (en dan vooral vanaf mijn favoriete scene als Rose van de reddingsboot af springt om bij Jack te blijven) zit ik er telkens toch weer helemaal in. Ik heb hem iets te vaak gezien om er nog heel emotioneel over te worden, maar hij blijft prachtig.

2. Into The Wild. Een van de zeldzame voorbeelden waarbij ik de film echt duizend maal beter vond dan bet bijbehorende boek – sorry Jon Krakauer. Het boek vond ik niet zo veel aan, maar de film vind ik fantastisch! Niet alleen omdat ik me heel erg met Chris McCandless drang om van alles weg te rennen kan identificeren (al zou ik nooit in m’n eentje in Alaska gaan rondstruinen), maar ook vanwege de mooie beelden en Eddie Vedder’s prachtige soundtrack, die ik regelmatig luister. Tegen het einde (‘Happiness is only real when shared’) zit ik altijd met kippenvel.

3. The Imitation Game. Deze film kijk ik niet te vaak omdat ik er vrij depressief van word maar man, wat heeft deze film een indruk gemaakt. Ik weet nog goed dat ik er heen ging in de bioscoop, denkende dat ik gewoon een spannende film over WWII zou gaan kijken. Deze biopic over het leven van Alan Turing is echter zoveel meer, en ik was echt in shock na het einde. Zo in shock, dat ik er ‘s avonds toen ik thuis pas om moest huilen. True story, haha. In ieder geval, dit is echt zo’n film die ik verplichte kost voor iedereen vind. Alan Turing is zo belangrijk geweest voor de wereld waar wij momenteel in leven – niet alleen zorgde hij er na inschatting voor dat WWII twee jaar korter duurde, hij ontwikkelde ook de eerste computer – en het is belachelijk dat bijna niemand weet wie hij is.

4. Bridget Jones’s Diary. We gaan van drie vrij heftige films naar de meest hersenloze maar fijne romantische komedie ever. I LOVE Bridget Jones. Waar alle romantische komedies vaak veel te zoet en perfect zijn, is Bridget Jones vooral lekker Engels en lekker nuchter. Ik hou daar van. Ik heb allebei de delen echt al eindeloos vaak gezien, maar kan er nog steeds om lachen en quote dan ook regelmatig stukken uit de film. Als ik later forever alone ben ga ik deze film echt elke avond kijken denk ik, haha. #givesmehope

5. Whiplash. Als iemand om een filmtip vraagt, zeg ik bijna altijd deze film. Het is een verhaal waarvan ik denk dat iedereen het goed zou kunnen vinden. Ik weet niet precies in wat voor genre ik deze film zou plaatsen, en daarom denk ik juist dat hij heel veel mensen aan zal spreken. Miles Teller laat in deze film zien wat hij in z’n mars heeft en J.K. Simmons is op z’n zachtst gezegd angstaanjagend fantastisch. Precies zoals hij z’n rol zou moeten spelen. Ik ga hier niet meer over zeggen – gewoon kijken!

6. The Perks of Being a Wallflower. Nog een gevalletje waarbij ik de film fijner vind dan het boek. Al heb ik het boek volgens mij ook vijf sterren gegeven op Goodreads, maar de film deed toch een stuk meer met me. De acteurs (vooral Emma Watson, maar natuurlijk ook Logan Lerman en Ezra Miller) zijn fantastisch, de muziek past perfect, het plaatje is gewoon helemaal compleet. Op het moment dat Charlie in de auto zit, David Bowie speelt op de radio, en hij de legendarische quote ‘I feel infinite’ uitspreekt snap ik ook precies wat hij bedoelt. Dat soort momenten zijn de beste. Ik hou van deze film!

7. The Great Gatsby. Het boek van The Great Gatsby is een van mijn favorieten, maar ik ben toch wel van mening dat dit verhaal gewoon geschreven is om verfilmd te worden. Er zit zo veel in, er kan zó veel mee, en ik ben van mening dat Baz Luhrman het met deze verfilming echt perfect heeft aangepakt. De gigantische huizen, de fantastische feesten, het New York van de jaren ’20, de geniale soundtrack, het zit gewoon zo goed in elkaar! Daarnaast kan ik ook niemand bedenken die beter voor de rol van Gatsby zou zijn dan Leonardo DiCaprio. Mysterieus, angstaanjagend, maar toch ook gevoelig. Altijd kippenvel op het moment dat hij voor het eerst in beeld komt.

8. Romeo + Juliet. En nog meer Leo, haha. Wie zou mijn favoriete acteur zijn… Telkens als ik Romeo + Juliet op zet en het begint met het gevecht tussen de Capulets en de Montagues bij het tankstation denk ik… Wat de hell is dit. Zeker als ze dan ook nog in Shakespeare Engels beginnen te praten. Maar na een tijdje zit ik er altijd toch weer helemaal in, gewoon omdat het zo’n mooi verhaal is. Het Engels begin je te waarderen, de decors ook, en aan het eind ben je er ongetwijfeld van overtuigd dat dit een pareltje van een film is.

9. Brooklyn. Deze film heb ik denk ik het minst vaak gezien uit dit artikel, maar ik heb hem wel twee keer in de bioscoop gezien, dus dat zegt denk ik genoeg over hoe fijn ik deze film vind. Brooklyn is een romantische film, maar dan gemaakt op zo’n manier dat het nooit cliché of cheesy wordt. In tegendeel, dit is echt een film waar de liefde vanaf spat. Van de acteurs, van de makers, je voelt gewoon hoeveel er in deze film gestopt is. Daarnaast is hij ook prachtig vormgegeven met de meest geweldige jaren ’50 kleurtjes, en de soundtrack is ook heel fijn. Echt een plezier om naar te kijken.

10. Atonement. Ik sluit dit artikel af met wat denk ik mijn nummer 1 favoriete film is. Atonement kwam uit in 2007, ik keek hem toen, maar acht jaar later was het enige dat ik me er van kon herinneren dat het nummer ‘Clair de Lune’ er in voor kwam, omdat dat ook in Twilight zat, en dat maakte back in 2007 meer indruk op me da de rest van dit prachtig verhaal. True story… Ik besloot het boek te lezen en de film opnieuw te kijken en dat was de beste beslissing ooit, want ik HOU van deze film! Het is gewoon zo’n hartverscheurend mooi verhaal, de acteurs zijn zo goed (m’n faves Keira Knightley en James McAvoy zijn echt fantastisch in deze film, net als Saoirse Ronan) en de soundtrack laat het kippenvel op m’n armen staan. Ja, als ik één favoriete film uit dit artikel zou moeten kiezen, is dat Atonement. Het is dan ook de enige die 10 volle sterren heeft gekregen op IMDb.

Wat is jouw #1 favoriete film?

5 Comments

 1. 03/07/2016 / 11:50 am

  Oh, geweldig lijstje! Ik kan me echt bij heel veel wat je zegt aansluiten! (: Heb Romeo + Juliet nog nooit gezien, bedenk ik me nu. Daar gaat dus maar eens verandering in komen :)

 2. Josephiny
  07/07/2016 / 10:19 am

  Leuk leuk :) ;)
  Geniet je van je vakantie ?
  fijne dag

 3. 09/07/2016 / 8:02 am

  Leuk lijstje! Ik kijk liever series dan films, maar vind het wel leuk om dit soort dingen te lezen.

  • Soesja
   12/07/2016 / 9:27 pm

   Misschien doe ik binnenkort wel een update over m’n favo series! :D

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *