Drie jaar Bachelor International Studies: Done and Done

Afgestudeerd

Afgelopen maandag schreef ik een korte update, met daarin onder andere het bericht dat ik die dag de uitslag van mijn scriptie zou krijgen en daarmee dus zou horen of ik mijn bachelor diploma in augustus in ontvangst zou mogen nemen. Om 10 uur ‘s ochtends publiceerde ik het artikel, om 10 uur ‘s avonds had ik nog steeds niets gehoord. Ik zat er niet heel erg mee, ik had namelijk van tevoren al bedacht dat het heel goed zou kunnen dat Universiteit Leiden me nog een paar dagen zou laten wachten. Het zou niet de eerste keer geweest zijn.

Ik zat dus gewoon rustig het nieuwe seizoen van Orange Is The New Black te bingewatchen (de laatste afleveringen waren zó goed, maar dat terzijde) toen ik opeens een spraakbericht van studievriendinnetje Maaike kreeg. Ik dacht dat het iets zou zijn als ‘godverdomme Leiden geef me me cijfer ughhh zo klaar met dit gedoe.’ Wat ik hoorde was echter heel iets anders: een feestende Maaike die net een mailtje had gekregen dat ze haar scriptie had gehaald. WAT.

Ik ging dus meteen naar m’n mailbox, maar ik had nog niets. Van Orange Is The New Black kreeg ik die avond niet veel meer mee, ik heb twee uur lang volledig panisch m’n mailbox zitten refreshen. Om zes uur ‘s avonds had ik eigenlijk al bedacht dat het mailtje wel niet meer zou komen, omdat het het einde van de werkdag was, maar toen Maaike om tien uur dus haar mailtje had gekregen was opeens alles mogelijk. Refresh, refresh, refresh.

Ik begon echter behoorlijk moe te worden dus besloot Leiden tot middernacht te geven: daarna waren ze toch officieel te laat, dus dan kon het ook nog wel even duren. Om 00:00 had ik nog niets, dus appte ik naar een groepsapp met studievriendinnen ‘dat ze nu officieel te laat waren.’ Ik had nog niet op verzenden gedrukt en kreeg een mailtje tegen met de titel ‘Assessment form Bachelor Thesis.’ Oh. My. God.

300 woorden buildup voor een simpele mededeling: ik heb mijn scriptie gehaald!!! Met een keurige 7.5, en een 8 gemiddeld voor m’n hele studie. Stiekem had ik gehoopt nog een 8 te halen voor m’n scriptie zodat ik cum laude zou slagen, maar ik wist eigenlijk het hele semester al dat dat er niet in zat, dus ik was niet echt teleurgesteld.

Drie jaar International Studies zitten er nu dus officieel op! Ik heb achterlijke vakken gevolgd waar ik echt het nut niet in zag, maar ik heb ook vakken gehad die ik heel erg interessant vond, ben door deze studie vier maanden in Vancouver geweest en weet inmiddels dat ik (na mijn tussenjaar) een master in International Security wil gaan doen. Al met al ben ik dus een stuk verder dan ik drie jaar geleden was en ook al heb ik m’n studie soms echt vervloekt, over het algemeen heb ik geen spijt dat ik dit gedaan heb.

Ik kan me echt nog al de dag van gisteren herinneren dat ik naar de open dag voor International Studies in Den Haag ging, en nu is het alweer achter de rug. Ik ben klaar voor de volgende stap, maar word toch ook een beetje nostalgisch als ik er aan denk dat ik nooit meer met studievriendinnen in een van de vele tussenuren in de Coffee Company zal chillen, dat ik nooit meer college zal hebben in een kerk of tentamens op een ijshockeybaan. Het waren drie mooie jaren!

2 Comments

  1. Margot van de Weijer
    26/06/2016 / 9:49 am

    Yaayy! Trots op je! :) international security klinkt ook heel vet, al weet ik niet helemaal wat het inhoudt haha

  2. 27/06/2016 / 4:21 pm

    Aaah gefeliciteerd Soesja! Die drie jaar is omgevlogen, kan me ook nog goed herinneren dat je aan die studie begon. International Security lijkt me een super toffe master, IR is gewoon echt onwijs interessant, dus ben heel benieuwd :)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *