English Adventures #1: Introducing our Travel Companion, Shiny Norma the Vintage VW Bus

Shiny Norma 001

Toen ik 17 was en nog op de middelbare school zat, bedachten m’n ouders een ‘regeling:’ wanneer je eindexamen deed van de middelbare school, mocht je kiezen waar we heen gingen op vakantie en wat we gingen doen. ‘Mijn’ reis naar Indonesië is inmiddels alweer drie jaar geleden en dat betekende dat Jikkie dit jaar haar middelbare schooldiploma in ontvangst nam en dus ook een vakantie uit mocht kiezen. Jikkie wilde echter geen verre reis, ze had slechts één wens: roadtrippen met een Volkswagen busje. Oké, en naar Londen, dus dat deze roadtrip door de UK ging was ook snel besloten.

Shiny Norma 002

29 juli was het dus zo ver: na drie dagen doorgebracht te hebben in Bristol (wat overigens een super leuke stad was, maar dat komt misschien later nog aan bod) gingen we ons reismaatje ophalen bij O’Connors Campers in Okehampton. O’Connors is een bedrijf gespecialiseerd in vintage Volkswagen busjes. Ze hebben zo’n vijftien modellen, allemaal in originele kleuren en namen. Bij Jikkie lag de keus voor welke met ons mee op pad ging en dat werd de roze transgender Shiny Norma (ze was eerst geel en heette toen nog Shiny Norman, vandaar het transgender aspect).

Shiny Norma 003

Reizen Met Norma was… Een ervaring. Een superleuke ervaring, maar soms ook minder geslaagd. Laat ik beginnen met de positieve aspecten: Norma was echt een babe. Het begon al toen we haar voor het eerst zagen: we zouden in Okehampton opgehaald worden, en het ging als volgt. “Jullie denken toch niet dat ze ons op komen halen in Shiny Norma?” * Flitsend roze verschijnsel komt de hoek omscheuren * “JAWEL, DAAR IS IE!!!” Telkens als we Norma ergens zagen staan, op de camping of op een parkeerplaats, werden we gewoon super vrolijk: het werd echt een soort vijfde gezinslid. Daarnaast mag je met de O’Connors busjes alleen in de provincies Devon, Dorset en Cornwall rijden, waardoor we vaak andere busjes tegen kwamen en vrolijk naar elkaar zwaaiden op de weg. Je hoort echt meteen bij een soort ‘community.’

Shiny Norma 005

Minder: Norma was niet te besturen. Het is natuurlijk een oud busje en vooral de versnellingen werkten… Niet fantastisch. Meerdere keren hebben we in lichtelijke paniek midden op de weg stilgestaan. Je mag de busjes ook niet voor één dag huren, omdat je echt even nodig hebt om de bus onder controle te krijgen en pas na een paar dagen een beetje plezier krijgt in het rijden. Wij lieten het besturen aan m’n vader over die een paar lichte paniekinzinkingen heeft gehad, maar uiteindelijk kwam het gelukkig allemaal goed.

Shiny Norma 006

Minder 2: het slapen. My. God. Officieel zouden er vijf mensen in Norma moeten kunnen slapen, maar wij sliepen er in met z’n drieën (we hadden ook een tent waar iemand in kon) en het was echt niet comfortabel, haha. Het ‘tweepersoonsbed’ was kleiner dan een twijfelaar en het hangmatje waar ik boven in lag had een soort van balk in het midden waar ik de hele nacht op lag. Heerlijk.

Maar hee, ik kan niet ontkennen dat het een avontuur was. Ik had al jaren niet gekampeerd en ook al was ik blij dat het niet langer dan een week duurde (ik weet niet of ik dat had getrokken), ik ben toch blij dit een keer gedaan te hebben.

Shiny Norma 007

Zelf een Volkswagenbusje huren? Hier een paar tips!

 • Huur hem met maximaal twee personen en neem een busje zonder keuken er in, dan heb je een brede achterbank en dus ook een breed bed en is het goed te doen qua ruimte. Neem een gasstelletje mee als je zelf wil koken, dat neemt nauwelijks ruimte in. Met meer mensen is te doen, maar zo is het het meest comfortabel.
 • Zorg dat de bestuurder zelfverzekerd auto kan rijden en niet bang is op de weg, dat is wel echt een must wil je ergens komen.
 • Huur de bus minimaal een midweek, voor een paar dagen is het het niet waard omdat het besturen vrij lastig is en je er dan weinig plezier van zult hebben: de eerste dagen moet je even doorheen.
 • Zoek campings uit die in of vlakbij een dorpje zitten, zodat je ‘s avonds niet nog door het donker hoeft te rijden om ergens te eten.
 • Neem een opgooi tent mee: kost weinig tijd om op te zetten en je hebt ruimte om je bagage te bewaren als je wil eten of slapen in de bus.

Shiny Norma 004

Verder kan ik O’Connors echt aanraden, ze zijn super gepassioneerd over wat ze doen, hebben superleuke busjes met de meest fantastische namen (wat dacht je van Mr. Orange, Wolverine of Nice Guy Eddie?) en het gebied waar je rond mag rijden is prachtig – maar dat gaan jullie de komende tijd nog wel zien!

6 Comments

 1. 24/08/2016 / 8:44 am

  Dat kleurtje, zo leuk! :inlove:
  Fijn dat het ondanks enkele nadelen toch nog een leuke ervaring is geweest.

 2. Josephiny
  24/08/2016 / 11:54 am

  bedankt voor de nuttige tips, fijne zomerse dag gewenst ! :)

 3. 26/08/2016 / 7:08 am

  Ik wil ook echt een keer in zo’n busje rondrijden! Leuk artikel!

 4. 26/08/2016 / 7:25 am

  Ik word ook echt ZO blij van die foto’s! Ik kan me de nadelen ook wel een beetje voorstellen, maar een avontuur was het vast en zeker.

 5. 28/08/2016 / 8:52 am

  Wat een gave bus! Ik snap de mindere kanten, maar ik zou zo graag toch zo’n busje willen hebben… haha

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *