English Adventures #2: Spending the day at Downton Abbey

Downton Abbey 001

Dinsdag 9 augustus was de dag waar ik al tijden op wachtte: we gingen Highclere Castle bezoeken. Nu zal de naam ‘Highclere’ waarschijnlijk geen belletje doen rinkelen, dus laat me het verduidelijk: we gingen naar Downton Abbey. Yes, het huis waar de befaamde tv-serie zich afspeelt! Afgelopen winter heb ik deze hele serie met m’n ouders gekeken en hij behoorde eigenlijk meteen tot één van m’n favorieten. De Engelse setting, de jaren ’20 kleding, de geschiedenis, de romance, Maggie Smith’s sassy comebacks, ik HOU er van! Toen ik er achter kwam dat Downton Abbey helemaal niet bij York ligt, zoals in de serie, maar ongeveer op onze route van Shaftesbury naar Londen, wist ik: daar MOETEN we heen. Oke, de citytrip in Londen waarmee we onze vakantie afsloten moest een dagje ingekort worden om Downton te bezoeken, maar dat vonden we het gelukkig allemaal waard. Zo gezegd, zo gedaan, de tickets waren geboekt!

Downton Abbey 002

Highclere Castle wordt nog bewoond, maar iedere zomer opent het kasteel haar deuren voor het publiek. Van tevoren boeken is aan te raden, het verkoopt volgens mij altijd helemaal uit en het was voor ons best een beetje passen en meten om het nog in onze vakantie te kunnen proppen, omdat de meest handige data en tijdstippen al uitverkocht waren (en dit was maanden van tevoren). Het vereist dus even wat planning maar oh, wat was dit het waard!

Downton Abbey 003

Dinsdagochtend vertrokken we vroeg uit ons B&B in Shaftesbury, stapten in de auto, laadden de routebeschrijving op Google Maps, en we waren onderweg. Na een afgezette route, waardoor we nog even verdwaalden, en een kwartier wachten omdat schapen de weg over staken, kwamen we gelukkig ruim op tijd aan in Highclere. We hadden de soundtrack van de serie gedownload dus die ging op en we gingen op weg naar het kasteel – het werd bijna een religieuze ervaring haha, zo hilarisch. Langzaam doemde ‘Downton’ op achter de heuvels en echt, het was zo cool het in het echt te zien! Sommige dingen ken je gewoon alleen van tv en om het dan opeens driedimensionaal te kunnen bekijken was heel bizar.

Downton Abbey 004

Je mocht eigenlijk binnen geen foto’s maken #rebel

Maar de awesomeness hield niet op bij de buitenkant, je kon natuurlijk ook naar binnen. ‘Downstairs,’ ook wel de servants quarters van de serie, bevinden zich niet in Highclere Castle, maar verder kun je heel veel van de sets bekijken. Ons kwamen vooral de bibliotheek en de dining room bekend voor, en het was zo cool dit in het echt te zien! Niet alleen is het gaaf omdat het van de serie is, het is ook gewoon echt een prachtig huis. Er liepen zelfs mensen die geen idee hadden dat Downton Abbey daar werd opgenomen en die simpelweg kwamen kijken omdat het zo mooi was.

Downton Abbey 005

Matthew’s aanzoek aan Mary moest natuurlijk even nagedaan worden op de goede plek, haha.

Nadat we de binnenkant van het huis hadden bekeken dronken we thee op het bijbehorend terras, maakten een wandeling door de tuin en hielden natuurlijk een uitgebreide fotoshoot. De foto’s spreken verder voor zich, het was echt een geweldige ervaring en zeker een hoogtepuntje van de vakantie!

Downton Abbey 006

Highclere Castle ligt ongeveer een uurtje verwijderd van Londen en een bezoekje kost je ongeveer een halve dag. Het kasteel is niet het hele jaar open maar als je Downton Abbey kijkt en in de buurt bent is het zeker waard om even uit te zoeken of je een bezoekje aan het kasteel kunt brengen!

3 Comments

 1. 29/08/2016 / 9:09 am

  Ok, ik moet ook echt Downton Abbey gaan kijken. Het ziet er echt fantastisch uit!

 2. 29/08/2016 / 9:49 am

  Ik wil hier zo graag heen! Nadat jij erover had geschreven op je blog, ben ik de serie ook gaan kijken en nu is het een van mijn favorieten. Ik wilde deze zomer ook gaan, maar de kaarten waren al uitverkocht. Volgende zomer ga ik hier sowieso naartoe!

  • Soesja
   29/08/2016 / 9:57 am

   Ah, dit vind ik zó leuk om te horen!! En zeker doen, het is het helemaal waard :) Lekker iets om naar uit te kijken!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *