Life Update: Running the Half Marathon

Running the half marathon

Ik heb een haat-liefde verhouding met hardlopen. Ik doe het al zo’n vier jaar, maar met vlagen. Het verschilt per periode of ik hardlopen leuk vind: soms gaat het wekenlang heerlijk, waarna ik het weer even laat varen en een paar weken niks uitvoer. Sterker nog, het kan per run verschillen of ik hardlopen leuk vind of niet. Soms voelt het heel goed, ga ik iedere kilometer sneller en barst ik van de energie als ik weer thuis kom. Soms, daarentegen, tel ik iedere meter af, voelen m’n benen steeds zwaarder worden, en moet ik om de kilometer stoppen om op adem te komen.

Maar wat eigenlijk mijn voornaamste conclusie is na vier jaar hardlopen, is dat ik echt iets nodig heb om naar toe te werken, wil ik mijn training een beetje serieus nemen. Dit helpt niet altijd hoor, zo trainde ik voor de Dam tot Dam welgeteld twee keer (ik kon wel 10K rennen maar veel extra deed ik niet) en gooiden shin splints roet in het eten tijdens mijn training voor We Run Amsterdam. Maar over het algemeen ben ik een stuk gemotiveerder om mijn hardloopschoenen aan te trekken als de druk wat hoger ligt.

Tien kilometer loopjes zouden in principe genoeg motivatie moeten zijn, want ik heb nog steeds nooit een officiële 10K onder het uur gelopen en dat zit me eigenlijk wel een beetje dwars. Maar ik hou niet van op snelheid trainen, sterker nog, ik heb er een bloedhekel aan. Laat mij lekker rennen op een tempo dat op dat moment goed voelt, of dat nou met een pace van 5’45” of een van 7’15” is.

Goed, trainen op snelheid werd dus geschrapt, de andere optie: trainen op afstand. Nu zat ik hier ook niet echt om te springen, ik vind het namelijk gewoon het lekkerst om een kilometer of 6 te rennen en ga me bij 10 kilometer vaak al vervelen. Maar hee, je moet iets doen om jezelf te pushen, dus besloot ik afstand boven snelheid te verkiezen en… Me in te schrijven voor de halve marathon.

Jep. Je hoort het goed. In 2013 deed ik de Dam tot Dam, daarna liep ik nooit meer verder dan 10 kilometer, en nu gaat deze meid een halve marathon van om precies te zijn 21,1 kilometer rennen. Ik speelde al een tijdje met het idee en toen Anouk zei dat ze er ook aan zat te denken om een halve marathon te gaan doen, besloten we ons samen in te schrijven. 16 Oktober is doomsday, dan gaan we van start in Amsterdam!

Hoe gaat het met trainen? Het gaat een beetje tegen mijn verhaaltje van zojuist in, maar eerlijk gezegd: niet fantastisch. Voor ik op vakantie ging ging het heel goed, op vakantie nam ik m’n hardloopschoenen mee en rende ik de eerste dag volgens m’n schema, en… Daarna niet meer. In my defense, het kon ook gewoon niet: vaak stonden we op campings of zaten we in hotels die alleen aan een autoweg zaten, waar hardlopen echt een gevalletje ‘gevaar voor eigen leven’ was. Ik had in Londen de hardloopschoenen weer aan kunnen trekken, maar stelde het toch nog een paar dagen uit tot ik thuis was.

Ik ben dus niet waar ik op dit moment had willen zijn in m’n training, maar ik ben wél weer fanatiek bezig en heb er dan ook echt nog wel vertrouwen in. Gelukkig ga ik simpelweg voor uitlopen en heb ik zeker geen toptijd in gedachten, dus het zou toch goed moeten komen :)

Wie zie ik op 16 oktober nog meer aan de startlijn verschijnen?

7 Comments

 1. Rosemarijn
  31/08/2016 / 7:00 am

  Tof zeg! Ik heb me niet ingeschreven maar ben nu wel heel jaloers.. Gewoon rustig aan trainen en don’t overdo it, anders heb je weer shin splints te pakken.. Komt vast goed! Succes!!

 2. 31/08/2016 / 7:29 am

  Ik vind je nog steeds een bikkel! Veel succes met trainen en probeer vooral te genieten van het lopen hè.

 3. 31/08/2016 / 9:01 am

  Oh ik herken dit zo! Ik wilde meedoen aan de halve, maar dat gaat mij dit jaar niet meer lukken :’) Het wordt de bruggenloop denk ik, en dan volgend jaar de halve in Disney :)

  • Soesja
   31/08/2016 / 10:10 am

   Oooh in Disney is zo cool! Die staat echt nog op m’n bucketlist. Succes met de bruggenloop!

 4. Josephiny
  31/08/2016 / 1:47 pm

  hoi
  succes met trainen ! :) vind het heel stoer zo’n marathon lopen :) :)

 5. 31/08/2016 / 5:59 pm

  Héél veel succes! :-) Je kunt het!
  Ik hoop het hardlopen weer op te gaan pakken. Je zult mij dus nog niet zien aan de startlijn/finish in oktober. ;-) Dat is misschien een beetje onhaalbaar, haha.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *