English Adventures #5: The Warner Bros / Harry Potter Studios

harry-potter-studios-001

Naast het bezoek aan ‘Downton Abbey,’ stond er tijdens mijn vakantie in Engeland nog een andere activiteit gepland die mijn innerlijke fangirl intens gelukkig ging maken. Na een paar dagen met m’n ouders en Jikkie Londen verkend te hebben, zei ik hun gedag. Zij gingen naar huis, ik ging Naära op halen van King’s Cross, uhm, St. Pancras (wie doet er nu weer twee stations naast elkaar, we zijn volgens mij wel een uur bezig geweest elkaar te vinden) en we checkten in in ons eigen hotel. De volgende dag was het dan eindelijk tijd voor iets wat al ja-ren op m’n bucket list stond: een bezoek aan de Warner Bros Studios, oftewel, de studios waar de Harry Potter films zijn opgenomen.

harry-potter-studios-002

Iedereen heeft volgens mij wel zijn eigen ‘verhaal’ wat Harry Potter betreft. Ik zelf begon met het lezen van de boeken (in het Nederlands) toen ik een jaar of zeven was. Laatst las ik deel één weer en vroeg ik me af wat ik er als zevenjarige in godsnaam van begrepen had, maar goed, ik vond het toen al fantastisch. Ook de boeken er na verslond ik, tot deel vier uit kwam, wat toch wel angstaanjagend dik was. Deel vier, vijf en zes las m’n vader me dan ook voor. In de eerste klas van de middelbare school kwam eindelijk het langverwachte laatste deel uit, precies in een week dat ik ziek thuis op de bank lag. Je raadt het al: dat boek ging niet lang mee. Een paar jaar later had ik alle boeken nog een keer gelezen, alle films meerdere malen bekeken en twee keer een marathon gehouden. Harry Potter is, in mijn mening, simpelweg de beste serie ooit geschreven. Het zit zó goed in elkaar, de personages zijn fantastisch en al met al is het gewoon… Magisch ;) De studios wilde ik dan ook al eeuwen lang bezoeken (een bezoek staat onder andere op deze bucket list, uit 2012) en nu kwam het er dus ein-de-lijk van!

harry-potter-studios-003

Zaterdagochtend 13 augustus ging de wekker dus al vroeg. Na een snel ontbijt in het hotel liepen we naar Euston Station, waar we de trein naar Watford Junction pakten. Vanaf daar begon het feest eigenlijk al: toen we naar buiten liepen stond er een enorme Harry Potter-themed shuttle bus, die ons naar de studios zou brengen. Nadat de buschauffeur zijn safety announcement om had geroepen met Voldemort-stem (die man moet echt de tijd van z’n leven hebben, haha) konden we dan echt op weg!

harry-potter-studios-004

harry-potter-studios-005

harry-potter-studios-007

De studios zelf… Waar moet ik beginnen. De hal waar je binnen kwam om in de rij te staan was eigenlijk al fantastisch: overal foto’s van de cast, overal HP muziek, het was zo leuk! Na een tijdje gewacht te hebben konden we doorlopen naar een soort bioscoopzaal, waar we een welkomstvideo opgenomen door de cast te zien kregen. Vervolgens ging het bioscoopscherm omhoog en was daar ‘de deur naar Hogwarts.’ Als je door deze deur ging liep je echt de set op, en werd je langs verschillende scenes geleid. Het begon allemaal in de eetzaal, en ook zagen we bijvoorbeeld de slaapzaal, Dumbledore’s kantoor, en verschillende klaslokalen. Zo bizar dat dit allemaal gewoon naast elkaar is opgenomen, haha.

harry-potter-studios-006

harry-potter-studios-008

harry-potter-studios-009

Je kon niet alleen over de sets lopen, ook honderden, zo niet duizenden, props van de films waren te zien. Denk de Goblet of Fire (die dus van hout is), denk alle toverstokken, denk de deur naar de Geheime Kamer, denk de Pensieve, denk de kist waar Mad-Eye Moody in zit opgesloten in het vierde deel. Letterlijk: alles wat je maar kunt bedenken, was er. Ik heb alle films echt zo eindeloos vaak bekeken, en Naära volgens mij nog vaker, dus bij alles was het ‘OMG, kijk dit dan!!!’ Ik denk dat het ook heel cool zou zijn om te zien als je de films iets minder goed kent, maar het feit dat ik ze ongeveer uit m’n hoofd weet maakte het wel extra leuk.

harry-potter-studios-010

harry-potter-studios-011

Na de enorme ruimte met sets te hebben bekeken, kwamen we bij één van de dingen die ik denk ik het leukst vond: het ‘station.’ Natuurlijk stond de trein uit de film er, maar wat vooral leuk was, was dat ze zeven coupés hadden aangekleed zoals de trein te zien is in elk van de zeven films. Zo waren in de derde coupé de ramen beslagen door de dementors, en stond in de zesde coupé Lavender’s boodschap voor Ron op het raam getekend. Echt zo cool gedaan! Vervolgens kon je zelf in een coupe zitten en moest je proberen te acteren voor een green screen, wat echt nog best wel moeilijk en vooral hilarisch was, haha.

harry-potter-studios-012

Inmiddels waren we ongeveer op de helft en was het tijd voor een break. Natuurlijk was er goed op alle hongerige bezoekers ingespeeld en was er een enorme cafetaria. Niet alleen gingen we voor een hotdog, we gingen natuurlijk ook voor… Butter beer! Haha, we hadden verwacht dat het echt super vies zou zijn en vooral mierzoet, maar het viel me alles mee.

harry-potter-studios-013

harry-potter-studios-014

Vervolgens bekeken we het gedeelte van de studios dat buiten was: de paarse bus uit deel drie (inclusief rastafari hoofd voor het raam), het huis van de Dursley’s (inclusief kamer met rondvliegende brieven, zó cool), de houten brug van Hogwarts, Hagrid’s motorfiets en Mr. Weasley’s auto. Dit was ook echt de leukste locatie om lekker los te gaan met de camera haha, volgens mij heb ik nog nooit zoveel foto’s gemaakt op een dag.

harry-potter-studios-015

Weer binnen kwamen we bij de wat meer technische kant van het filmmaken aan. Zo ging het bijvoorbeeld over hoe alle verschillende wezens als Elven, Hippogriefen, en reuzachtige spinnen voor de films zijn gemaakt. Ook was er een heel stuk over hoe ze Robbie Coltrane (de acteur die Hagrid speelt) zo enorm hebben doen laten lijken (door een rugbyspeler en een interactief masker dat precies op Robbie lijkt, haha). Het was wel iets minder spectaculair dan het eerste gedeelte, met de sets, maar het was als nog echt super leuk en ook heel interessant! Ook kwamen we nog door Diagon Alley, wat echt heel gaaf was.

harry-potter-studios-016

harry-potter-studios-017

Na ons verwonderd te hebben bij al deze inside informatie, kwamen we in de laatste, en zonder twijfel allermooiste, ruimte terecht. Hier stond namelijk een enorm model van Hogwarts, wat gebruikt is om alle shots van het kasteel tussendoor te filmen. Het licht was gedimd, de soundtrack knalde volop uit de speakers, en het was gewoon echt zó mooi! Instant kippenvel toen ik die kamer binnen liep, haha. Echt te gek gedaan.

harry-potter-studios-018

Tot slot kwamen we in een ruimte terecht die als een soort ‘aftiteling’ diende. De muren waren bedekt met toverstok dozen, met daarop de namen van letterlijk iedereen die aan de films heeft meegewerkt. Echt zo cool gedaan! Daniel Radcliffe en Rupert Grint hadden we binnen no-time gevonden, evenals Alan Rickman, J.K. Rowling, Robert Pattinson, en nog veel meer. De enige die we echt niet konden vinden was Emma Watson, wat ons zó frustreerde dat we volgens mij wel drie kwartier hebben rondgelopen tot we haar naam vonden. Wel gelukt uiteindelijk, haha ;) Toen was het tijd om nog even stil te staan onder de “Hogwarts will always be there to welcome you home” quote (#emo) en toen was het echt tijd om naar buiten te gaan…

harry-potter-studios-019

… Of niet, want we hadden natuurlijk nog de gift shop tegoed! Oke, alles was intens overpriced, maar we waren het eens dat we hier gewoon niet weg konden zonder iets te kopen. Zelf ging ik voor Smekkies in alle Smaken (die niet zo populair zijn hier thuis, hoe zou het komen?), Fudge Flies, en een Ravenclaw trui (de kleuren van Gryffindor en Hufflepuff waren lelijk, Slytherin is toch weer een beetje duister, en stiekem past Ravenclaw volgens mij ook wel bij me). Helemaal voldaan ploften we in de bus terug naar het station. Wat een dag!!!

Als je dit allemaal gelezen hebt: respect, je hebt zojuist 1300 woorden geratel over de Harry Potter studios gelezen, haha. Maar eerlijk, deze ervaring verdiende de aandacht. Ik ben zo blij dat ik hier nu eindelijk geweest ben, en ik kan iedereen die ook maar een beetje Harry Potter fan is een bezoekje aanraden! Misschien is het niet iets waar je aan denkt als je voor het eerst naar Londen gaat omdat je er toch wel echt een dag (en aardig wat geld voor entree en treinkaartjes) aan kwijt bent, maar mocht je de tijd vinden: gaan! Ik vond het echt een top ervaring!

Ben jij wel eens in de Warner Bros Studios geweest?

5 Comments

 1. 11/09/2016 / 8:23 am

  Heel gaaf om te zien! Staat ook al jaren op mijn Bucket list :hearts:

 2. Josephiny
  11/09/2016 / 10:53 am

  Wow leuk, harry potter :)

  fijne zondag, doeggg

 3. Lisan Spiegelaar
  11/09/2016 / 3:17 pm

  Aaaaaaah, ik ben hier 5 jaar geleden geweest en denk er nog ZO vaak aan!!! Echt, het moment dat ik de kamer met de ‘miniatuur’ van Hogwarts binnen stapte vergeet ik mijn hele leven niet meer, ik moest echt bijna huilen zo mooi vond ik het (obsessive fangirl alert)! Ben eerst weer terug gerend om mijn nicht te halen, toen nog circa een half uur in die kamer gestaan.

  • Soesja
   11/09/2016 / 8:56 pm

   Haha I feel you girl!! Dat was zonder twijfel mijn favoriete gedeelte :yes:

 4. Margot van de Weijer
  17/09/2016 / 8:41 am

  ZO JALOERS

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *