5 x Books I’ve Read This Summer: Sweetbitter, The Girls, Harry Potter & More!

Iedere zomer is lezen toch wel één van mijn favoriete bezigheden. In de winter kan ik af en toe ook gegrepen worden door een boek en en het in één ruk uitlezen, maar in de zomer is dat bijna de orde van de dag. Zeker als ik op vakantie ben komt het niet vaak voor dat ik langer dan drie dagen over een boek doe. Aangezien het boek ‘Testament of Youth’ afgelopen vrijdag bij m’n ‘Current Favourites’ stond maar ik daar niet echt de ruimte had om uit te leggen wat ik er nou zo fantastisch aan vond, besloot ik er een review van te schrijven. Om het toch een wat gevarieerder artikel te maken, besloot ik het te combineren met vier andere boeken die ik ook deze zomer las. Ik ben niet over allemaal onverdeeld positief, maar er zitten zeker wat aanraders tussen!

Colm Tóibín – Brooklyn

Zomer boeken 001

Eilis woont in een klein dorpje in Ierland in de jaren ’50, en haar leven komt daar niet echt van de grond. Als een priester aanbiedt om woon- en werkgelegenheid in New York voor haar te regelen, grijpt ze deze kans met beide handen aan. Langzaam maar zeker begint ze een leven op te bouwen in de V.S, en wordt ze verliefd op de Italiaanse Tony. Maar dan gebeurt er iets in Ierland, waardoor ze terug moet naar huis en opnieuw voor de keus tussen twee levens staat.

Brooklyn was ongetwijfeld één van mijn favoriete films dit jaar. Normaal lees ik eerst een boek en is de film vaak toch een beetje teleurstellend, in dit geval was het precies andersom: na de film, viel het boek een beetje tegen. Begrijp me niet verkeerd, ik vond Brooklyn nog steeds heel erg fijn: het leest lekker weg en geeft een goede indruk van het leven in Ierland / New York in de jaren ’50. Maar het verhaal is naar mijn idee toch een beetje gemaakt voor het witte doek, de verfilming was gewoon zó veel fijner! Er zijn wat aanpassingen gedaan die het verhaal naar mijn idee beter maken, de relatie tussen Eilis en Tony wordt prachtig vertolkt door Saoirse Ronan en Emory Cohen, en alle pastelkleurtjes maakten de film zo’n genot om naar te kijken. Het boek viel in vergelijking dan toch een beetje dunnetjes uit. Ik zou het als nog aanraden, maar lees het wel voor je de film gaat kijken!

Stephanie Danler – Sweetbitter

Zomer boeken 002

Opnieuw een boek over een meisje dat haar leven omgooit en naar New York verhuist vanuit een klein dorpje, dit keer is dat echter de 22-jarige Tess in de 21e eeuw. Dit boek volgt Tess’ eerste jaar in New York, dat voornamelijk bestaat uit haar werk bij een chique restaurant in Union Square en de mensen die ze daar ontmoet.

Dit was een boek waar ik hele hoge verwachtingen van had: ik had er veel positiefs over gelezen en het verhaal sprak me ook heel erg aan. New York, eten, wat kan er mis gaan? Nou, een hele hoop. Ik vond dit boek echt ontzettend tegen vallen. De schrijfstijl is heel pretentieus, maar er is eigenlijk bijna geen verhaal. Die combinatie zorgde er voor dat ik vaak dacht: wat ben ik nou eigenlijk aan het lezen?! Het boek is simpelweg een jaar uit Tess’ leven, zonder plot of character development. Toen ik het boek uit had, had ik het idee dat ik Tess en haar collega’s eigenlijk nog steeds niet kende, maar was ik wel héél erg moe van alle beschrijvingen over dronken / high avonden die ze beleefden. Ik heb dit boek snel uitgelezen omdat ik toch wel benieuwd was wat er van het verhaal ging worden, maar uiteindelijk werd het dus niet echt iets. Al moet ik wel zeggen dat ik nog steeds een zwak heb voor de cover.

Vera Brittain – Testament of Youth

Current Favourites 18 001

Dit boek is een soort autobiografie: Vera Brittain schrijft over haar ervaringen als verpleegster tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het boek neemt je mee van Vera’s provinciale opvoeding, naar haar eerste jaar aan Oxford, via haar beslissing om verpleegster te worden naar Malta en Frankrijk. Daar tussendoor gaat het veel over de liefde van haar leven, Roland, en haar broer, Edward, die uit worden gezonden naar Frankrijk.

Dit is ongetwijfeld één van de beste boeken die ik in tijden heb gelezen. Ik was zó onder de indruk van Testament of Youth! Dit kwam voornamelijk omdat ik me ontzettend met Vera kon identificeren: het boek begint als ze 20 is, en ze komt uit een klein dorpje dat ze maar al te graag wil ontsnappen om naar de universiteit te gaan. Maar waar mijn leven vanaf dat punt eigenlijk rustig is voort gekabbeld, brak honderd jaar geleden tijdens Vera’s leven de Eerste Wereldoorlog uit, die haar hele wereld op zijn kop zette. Naast dat ik heel erg met Vera, Roland en Edward mee leefde, was dit boek ook nog eens heel interessant en leerzaam. Het is best zware kost, omdat het ongeveer geen dialoog bevat en voor een groot deel bestaat uit Vera’s eigen reflecties en overwegingen. Maar daardoor leer je wel een hoop, niet alleen over WOI, maar ook over Vera’s kijk op het begin van het feminisme, het universiteitsleven in de 20e eeuw, pacifisme en religie. Dit boek is met 600 pagina’s echt wel een dikke pil, maar wel één waarvan het lezen echt rewarding is.

Emma Cline – The Girls

Zomer boeken 003

De veertien jarige Evie leeft een saai leventje in de jaren ’60 in de VS, totdat ze volledig in de ban raakt van een groep meisjes die ze rond ziet hangen in de buurt. Al snel werkt ze zich naar binnen in hun groep, niet wetende dat ze langzaam onderdeel woord van een gewelddadige sekte. Dit verhaal is geïnspireerd op de Manson Cult.

Boek nummer twee in dit artikel waar ik hele hoge verwachtingen van had, maar dat uiteindelijk een beetje tegenviel. M’n ouders hadden dit boek allebei gelezen en waren lyrisch, evenals vele mensen op Youtube en Goodreads. Maar nee. Ik voelde hem gewoon niet. Ik kon me totaal niet identificeren met de onzekere Evie, en vond haar eerlijk gezegd ook een heel onrealistisch personage. Veertien jarigen zijn beïnvloedbaar, ja, maar Evie gaat wel héél erg ver. Ik vond verder haar perspectief ook gewoon verkeerd gekozen: het gaat meer over Evie’s onzekerheden dan dat het over de sekte gaat en laten we wel zijn, wat is er interessanter. Daarnaast vond ik de schrijfstijl opnieuw veel te pretentieus. Sommige hoofdstukken vond ik naar, sommige vond ik gewoon ronduit saai, en al met al is dat toch niet echt wat ik zoek in een boek. Helaas.

J.K. Rowling, John Tiffany & Jack Thorne – Harry Potter and the Cursed Child

Zomer boeken 004

19 jaar na het einde van het originele Harry Potter verhaal wordt het in ‘Harry Potter and the Cursed Child’ opgepakt waar de epiloog van het laatste boek eindigde: wanneer Harry, Ginny, Ron en Hermione hun kinderen op de Hogwarts Express zetten. Dit verhaal gaat voornamelijk over Harry’s zon Albus, die het moeilijk vindt zijn vader’s legacy eer aan te doen en als gevolg daarvan een moeilijke relatie heeft met Harry – en dat met magie probeert te fixen.

Toen J.K. Rowling het laatste Harry Potter boek publiceerde, zei ze dat er nooit meer een nieuw Harry Potter boek zou verschijnen. Toen bekend werd dat The Cursed Child uit zou komen kon ik m’n geluk niet op – ook al is het dan een script van een toneelstuk, en geen echt boek. Het feit blijft natuurlijk dat een script een ander format is en dat Rowling’s geweldige schrijfstijl daarom ontbrak. Toch vond ik het zó’n cadeautje om nog een nieuw verhaal over m’n favoriete personages te lezen, dat het me allemaal niet dwars kon zitten. The Cursed Child is perfect voor een middagje nostalgie: verwacht geen ground breaking nieuw verhaal, verwacht geen geweldig uitgewerkte nieuwe personages. Het verhaal staat echt los van de eerste 7 boeken en is vooral heel fijn om gewoon even weer het hele Harry Potter wereldje in te stappen. Eigenlijk precies wat ik wilde.

Wat is het beste boek dat jij deze zomer hebt gelezen?

3 Comments

  1. Do
    09/09/2016 / 6:57 am

    Fijne reviews. Ik vond The Girls ook erg tegenvallen, na alle lovende reviews verwachte ik echt een goed boek. Ik ben erg benieuwd naar The Testament of Youth, dit lijkt me echt een interessant en mooi boek :)

  2. 09/09/2016 / 12:10 pm

    Leuk om te zien! Ik ben nu wel erg benieuwd naar de meeste van deze boeken. Naar de boeken die je tegen vond vallen omdat ik benieuwd ben waarom de anderen er dan wél zo lyrisch over waren, en naar de boeken die je geweldig vond juist omdat we vaak wel een beetje van dezelfde boeken houden :) Het beste boek dat ik las deze zomer was deel 2 van Milennium, loooved it.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *