Concert Report: Passenger (+ Surprise Guest Ed Sheeran), Ziggo Dome, 26/10/2016

passenger-001

Afgelopen woensdag, 26 oktober, bezocht ik het concert van Passenger in de Ziggo Dome. Ik had Passenger al vijf (!!!) keer eerder live gezien: één keer als voorprogramma van Ed Sheeran in de HMH, twee keer als hoofdact in de HMH, en twee keer in het Vondelpark theater. Toen aangekondigd werd dat hij weer in de HMH zou staan, wilde ik het in eerste instantie aan me voorbij laten gaan. Twee redenen: mijn Passenger buddy Lisa zit in Kopenhagen momenteel, en ik had ook een beetje het gevoel dat ik het wel wist. Toen bleek dat Passenger dit keer niet in zijn eentje maar met een band op het podium zou staan, begon ik al te twijfelen. Toen vervolgens werd aangekondigd dat het concert verplaatst werd naar de Ziggo Dome wist ik, hier moet ik bij zijn! Lisa zat echter nog steeds in Kopenhagen, maar m’n moeder kan Passenger ook heel erg waarderen dus besloot ik haar twee tickets voor haar verjaardag te geven. Woensdag was het dus zo ver!

In eerste instantie wilde ik dit concert alleen even voorbij laten komen in de Story of my Week maandag, maar ik ben zó enthousiast dat ik besloot er een heel artikel aan te wijden. Waar ik na het vorige Passenger concert dus een beetje dat ‘ik weet het nu wel’ gevoel had, denk ik na dit concert alleen maar ‘IK WIL NOG EEN KEER!!!’ Sterker nog, ik denk dat dit concert instantly in mijn top 3 favoriete concerten ooit is gekomen, samen met John Mayer in de Ziggo Dome op 20 juni 2014 met Marjolein en Ed Sheeran in de Ziggo Dome op 3 november 2014 met Lisa (mijn drie favoriete artiesten, dus hoe kan het ook anders). Vandaag ga ik jullie dus vertellen waarom dit concert zo te gek was! Omdat het het waard is om opgeschreven te worden, en ook omdat ik het sowieso leuk vind dit later terug te lezen.

passenger-002

300 woorden verder en nog geen woord over het concert zelf, good job, Soesja. Laten we beginnen: m’n moeder en ik hadden lekker relaxt zitplaatsen, dus kwamen een uur nadat de deuren open gegaan waren aan bij de Ziggo. We zochten onze stoelen, haalden drankjes (en aangezien je minimaal vijf muntjes moest kopen werd dat voor mij een cocktail, haha) en genoten van het relaxte voorprogramma, Gregory Alan Isakov. Twee minuten voor Passenger op zou komen besloot ik toch nog even heel snel naar de wc te rennen en ik ben blij dat gedaan te hebben, want van dit concert had ik geen minuut willen missen.

Passenger begon met het nummer ‘Somebody’s Love,’ wat een perfecte opener is omdat het een hele mooie opbouw heeft aan het begin. Ik vond de band meteen een hele welkome toevoeging: ook al is het bizar hoeveel geluid Passenger uit één gitaar kan krijgen, het feit dat er drum, piano en bass bij was maakte toch dat de liedjes een stuk voller klonken en ook meteen weer heel ‘nieuw’ aanvoelden. Gelukkig was het geen te grote verandering, Passenger stond zelf nog steeds voluit op z’n gitaar te rammen en te stampen zoals ik dat van hem gewend ben, en ook aan zijn leuke praatjes en grappen tussendoor is niets veranderd (soms net iets te letterlijk, want bepaalde grappen had ik al een paar keer gehoord, haha). Hij had de Ziggo volgens mij prima in z’n eentje aangekund, maar ik vond de band als nog erg leuk!

Die Ziggo was trouwens echt gevuld met een top publiek. Zoals Passenger zelf zingt in zijn nummer ‘I Hate:’ “I hate ignorant folks, who pay money to see gigs, and talk through every fucking song.” Gelukkig was dat hier totaal niet het geval! Passenger fans zijn volgens mij van nature wel vrij kalm (ik bedoel, hij is geen Justin Bieber) en Passenger kreeg dan ook zonder moeite de hele tent stil bij nummers als ‘Travelling Alone’ en zijn cover van ‘Sound of Silence,’ die hij beide akoestisch deed. 17.000 mensen en je kon een speld horen vallen, zo fijn! Daar stond gelukkig wel tegenover dat als Passenger vroeg om geluid, hij dat óók kreeg: bij nummers als ‘Let Her Go’ en ‘Scare Away The Dark’ werd er volop meegezongen, wat toch ook altijd een magisch geluid blijft.

Halverwege het concert was ik al helemaal verkocht. Ik lachte om Passenger z’n praatjes, ik huilde (oke dat niet, maar het had gekund) bij het intens zielige ‘Travelling Alone,’ en ik facetimede met Lisa bij haar favoriete nummer ‘If You Go.’ Het was echt al een all round top concert, maar Passenger had nog een leuke verrassing voor het publiek in petto…

Nadat hij ‘Let Her Go’ had gedaan, vertelde hij over de eerste keer dat hij dat nummer in Nederland deed. Dat was in 2012, als Ed Sheeran’s voorprogramma in de HMH. ‘Let Her Go’ was die week net op 1 in de Top 40 gekomen en het was voor Passenger de eerste keer dat een hele zaal zijn nummer uit volle borst meezong. Ik vond het al helemaal leuk dat hij dit vertelde, omdat ik er dus bij was toen en het inderdaad echt een magisch moment was. Vervolgens legde hij een bruggetje naar het volgende nummer, eentje die hij ook op dat concert deed, namelijk ‘Heart’s on Fire,’ samen met Ed. Ook dit kan ik me nog heel goed herinneren, ik weet nog precies dat Lisa en ik elkaar in shock aankeken toen Ed en Passenger samen inzetten, omdat het zo mooi was. Goed, ‘Heart’s on Fire’ ging hij nu dus weer doen, maar dit keer als hoofd act in de Ziggo Dome, het grootste Passenger optreden tot nu toe. En om dat te vieren, had hij een surprise guest meegenomen…

En voor ik het wist, liep Ed Sheeran daar opeens het podium op!!! Iedereen die me een béétje kent weet dat ik hier echt volledig door geshockeerd was. Toen ik een beetje bekomen was facetimede ik Lisa weer: “LISA ED SHEERAN IS HIER!!!” “HUH WAT???” “JA KIJK DAN!!!!” Ondertussen zat m’n moeder naast me breeduit om me te lachen, haha. Passenger en Ed deden weer samen ‘Heart’s on Fire’ en ah, ik denk dat ik dit al tien keer heb teruggekeken op Youtube. Het is zooo mooi!!! Normaal als ik zie dat artiesten surprise guests hebben denk ik ‘waarom heb ik dit nooit,’ maar nu had ik het wel en was de surprise guest FREAKING ED SHEERAN. Kan ongeveer niet mooier. Al veel te snel was hij weer verdwenen, en volstaat het denk ik te zeggen dat ik van het nummer na ‘Heart’s on Fire’ bijna niks heb meegekregen (kan ook komen omdat het een cover was die ik niet kende) omdat ik zo geshockeerd was.

Goed, Soesja, focus. Het was namelijk nog tijd voor het toegift, en ook dit was één van mijn favoriete momenten van het concert. Het nummer ‘Home’ is mijn favoriet van Passenger’s nieuwe album, dus toen ik zag dat hij dat als toegift zou doen wist ik gewoon dat het fantastisch zou worden – en dat was het ook, zeker met alle lichtjes van de telefoons er bij. Toen was er nog ‘Holes’ als afsluiting, wat m’n moeder en ik samen met de hele zaal uit volle borst meezongen, en toen was het alweer afgelopen. Wát een avond! Gelukkig postte Passenger de volgende ochtend op Facebook dat het hele concert door professionals is opgenomen en binnenkort uitkomt op DVD. Helemaal mooi, want deze avond wil ik het liefst nog tien keer opnieuw beleven.

De volgende dag moest ik gewoon weer werken, maar tussen het rondrennen en bestellingen opnemen door schoot het me soms opeens weer te binnen. ‘Ik heb gisteren Passenger én Ed Sheeran gezien en het was ZO leuk!!!’ Telkens als ik er aan terug dacht, voelde ik me weer helemaal vrolijk. Dan weet je gewoon dat je een top avond hebt gehad.

2 Comments

 1. 29/10/2016 / 9:14 pm

  Ooh Soesja ik ben ZO JALOERS!
  En ik baal zo dat ik die kaartjes niet gewoon doorgedrukt heb, Hahah.
  Twee geweldige artiesten, twee helden op één podium; hoe dan? Wat een duet zeg!
  En nog beter; jij was daar gewoon bij!!

 2. Josephiny
  30/10/2016 / 12:32 pm

  wat heerlijk dat je genoten hebt, en mooie herinneringen ervan hebt, geniet ! :)

  fijn weekend, doeggg

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *