Life Update: Masterkeuze

story-of-my-week-122-002

Zondagavond zaten we aan tafel, m’n oma bleef eten en m’n vader vertelde dat hij deze week met me mee ging naar het master evenement in Leiden. “Huh, gaat Soesja weer studeren dan?” vroeg m’n oma. “Ja oma, ik was eerlijk gezegd NIET van plan m’n hele leven in de bediening te blijven staan” zei ik lacherig. M’n tussenjaar is nu twee maanden bezig en ook al heb ik absoluut geen spijt van dit ‘jaartje rust,’ ik mis het studeren eerlijk gezegd ook wel een beetje. Niet de tentamens, niet de stress, maar wel de gezelligheid én de uitdaging. Ik heb dus best zin om volgend jaar aan een master te beginnen – alleen: welke? En: waar?

Deze maand ben ik een beetje begonnen met master open dagen in Nederland afstruinen. Een paar weken geleden bezocht ik Utrecht, deze week staat Leiden op het programma en over twee weken ga ik naar Nijmegen. Maar als ik heel eerlijk ben gebruik ik deze open dagen meer om een beeld te krijgen van wat voor soort master ik zou willen doen, dan me ook echt te verdiepen in de universiteiten. Het allerliefst wil ik namelijk voor m’n master naar het buitenland. Dit keer niet naar Canada (want: helaas niet te betalen), maar binnen Europa. Zoals in Scandinavië. Of Duitsland. Of Schotland.

Maar voor ik me ga richten op waar ik heen wil, wil ik dus eerst weten wat voor master ik wil doen. En daarvoor dus die open dagen in Nederland. Hierdoor wordt me duidelijker wat ik eigenlijk stiekem ook wel al wist: ik wil iets met international relations of international security. Toch struin ik een hoop gerelateerde studies af, zoals public management, European governance en conflict studies. Om m’n blik te verbreden, of juist om dingen uit te sluiten.

Dit ben ik aan het combineren met me oriënteren op buitenlandse universiteiten en hun aanbod. Maar man, wat is dat moeilijk. Er is zoveel! En sommige websites zijn zo onduidelijk… Ik weet wat ik zou doen als ik een bodemloze portemonnee had, namelijk Intelligence & International Security aan King’s College in Londen. Helaas is die bodemloze portemonnee wel een dingetje, die heb ik namelijk allesbehalve, en m’n ouders staan ook niet echt te springen om £10.500 collegegeld per jaar te betalen (en dat vraag ik ook helemaal niet van ze). Dus de zoektocht gaat verder. Hoog op m’n lijstje staat nu de uni van Glasgow, wat ook duur is, maar iets beter te betalen dan Londen, en waar ze heel veel studies hebben die me interessant lijken. Maar verder wil ik me ook nog beter oriënteren op Scandinavië, en staat de Freie Universität in Berlijn ook zeker op m’n lijstje.

Naast open dagen bezoeken is m’n doel voor deze maand dus om een zo goed en volledig mogelijk overzicht te maken van de opties in het buitenland – en eventueel te kijken of er één of twee open dagen zijn die ik kan bezoeken, want je studiekeuze baseren op alleen een website is ook weer zo wat.

De conclusie van dit artikel is dus eigenlijk vooral dat ik het allemaal nog niet weet, haha. Gelukkig heb ik nog wel even en weet ik wel dingen die ik kan doen om er de komende tijd werk van te maken. Ik hou jullie op de hoogte!

4 Comments

 1. Joëlle
  06/11/2016 / 11:07 pm

  Hee Soesja,
  Ik ben normaal gesproken een stille lezer en laat eigenlijk zelden ergens een reactie achter, maar dit leek me wel een mooi moment! ik doe zelf m’n Bachelor in Zweden en heb alles zelf uit moeten vogelen dus weet heel goed hoe het systeem hier + in andere Scandinavische landen in elkaar zit, dus als je wat meer wilt weten over studeren daar, mag je me altijd een mailtje sturen :)

 2. Judith
  10/11/2016 / 11:48 am

  He Soesja,
  Leuk stukje! Ik weet hoe lastig het is een goede keuze te maken ;)
  Mocht je meer info willen over wonen en studeren in Berlijn, let me know! Ik heb er 6 maanden gestudeerd en kan je vast wel wat vertellen mocht je vragen hebben.

  Liefs,
  Judith

 3. 11/11/2016 / 12:07 pm

  Hai Soesja!

  Ik ben eveneens een stille lezer normaal haha, maar ik ben momenteel ook bezig met oriëntatie op een master in het buitenland. Ik hoop dat je hierover blijft updaten! :yay: Zelf richt ik me momenteel op Scandinavië, maar die applications et cetera, my oh my ingewikkeld allemaal!

  liefs!

 4. Josephiny
  15/11/2016 / 12:06 pm

  spannend, ben benieuwd wat je kiest :) succes met uitzoeken :waving:

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *