Travel Report: Six days in Copenhagen

Vorige week deed ik iets waar ik al maanden naar uit keek: ik ging bij Lisa op bezoek in Kopenhagen! Lisa studeert daar nu voor een semester en al vanaf het moment dat ik wist dat ze zou gaan, wist ik dat ik sowieso langs zou komen. Kopenhagen is lekker bereikbaar (het enige wat ik jammer vind aan dat ik vorig jaar vier maanden in Canada ben geweest, het was veel te ver voor mensen om langs te komen) en daarnaast was het een stad die sowieso hoog op m’n travel wishlist stond. Van vrijdag 18 november tot en met donderdag 24 november bevond ik me in deze Deense hoofdstad en naast dat we veel tijd hebben besteedt aan chillen bij Lisa thuis, thee drinken en Friends kijken, hebben we natuurlijk óók de nodige dingen van de stad gezien. Vandaag deel ik mijn zeven favorieten, om jullie een idee te geven van hoe onze week er uit zag én om natuurlijk wat tips te geven!

Nyhavn

kopenhagen-001

We beginnen dit artikel maar meteen met een ultra toeristische highlight die je niet over mag slaan als het je eerste keer in Kopenhagen is: Nyhavn, ook wel Nieuwe Haven. Deze haven met gekleurde huisjes is het beeld dat je kent van Kopenhagen, en het is dan ook heel leuk om even in het echt te zien. Strijk in de zomer neer op een terrasje of haal in de winter een glaasje glögg, en loop over de brug om de ultieme toeristische foto te maken. Op fietsafstand van Nyhavn staat trouwens ook de Kleine Zeemeermin. Beiden zijn geen toeristische attracties waar je super veel tijd voor uit hoeft te trekken, maar ze zijn wel leuk om even te zien en dus ook goed te combineren.

Paludan Bog & Cafe

kopenhagen-002

kopenhagen-003

Vrijdagavond kwam ik aan en na een lichtelijk valse (lees: brakke) start op zaterdag, waren we er zondag klaar voor om ook de food scene van Kopenhagen te verkennen. Voor zover onze portemonnee dat toeliet dan, want Kopenhagen is achterlijk duur. Maar goed, dat is juist extra motivatie om de dingen waar je wel gaat zitten zo zorgvuldig mogelijk uit te kiezen! Wij gingen voor een brunch bij Paludan, wat een café en boekwinkel in één is. Oftewel, de twee dingen waar ik het meest van hou, haha. De sfeer is ontzettend goed, de koffie was lekker en ook het eten was fijn. Het zat er op zondagochtend behoorlijk vol, maar gelukkig is het een hele grote tent waardoor we toch een leuk plekje konden vinden.

Christmas in Tivoli

kopenhagen-004

kopenhagen-005

kopenhagen-006

Dit was zonder twijfel mijn favoriete deel van mijn week in Kopenhagen. Tivoli is een pretpark midden in de stad en vanaf half november is het volledig in kerstsferen. Denk: eindeloos veel lampjes, lichtshows, kerstwinkeltjes en tentjes waar je warme chocomel of glögg kan halen. Je kunt in principe gewoon alleen entree kopen en genieten van mooie lampjes, maar wij kochten een all access ticket waarmee we ook in alle attracties mochten. Tivoli voelt meer als een oude, schattige kermis dan als een flashy pretpark zoals Walibi en de attracties waren dan ook niet super spannend, maar wij hebben ons toch de hele dag kostelijk vermaakt. Was het niet met achtbanen die door een berg gingen, dan was het wel met genieten van alle kerstliedjes die uit de speakers knalden en de winter wonderland decoraties aanschouwen. Ik was helemaal in de kerststemming na deze dag, ik hou er van!

Vor Frelsers Kirke

kopenhagen-007

Het was voor Lisa inmiddels de vierde (!!!) keer dat ze deze kerk ging beklimmen, maar aangezien het haar favoriete toeristische attractie was moesten we er even langs. De Vor Frelsers Kirke geeft je het mooiste uitzicht over Kopenhagen en ik ben altijd van mening dat een city trip niet compleet is zonder minstens één uitzichtpunt, dus dat kwam goed uit. De kerk ligt net naast het centrum en is helemaal niet druk. ‘Hidden gem’ is misschien net overdreven, maar het krioelt er in ieder geval niet van de toeristen. Daarnaast is het uitzicht inderdaad echt top, zowel dat over de stad als dat over de zee, de brug van de serie ‘The Bridge’ en over Zweden.

Paper Island

kopenhagen-008

kopenhagen-009

Paper Island is een food hal die me een beetje doet denken aan een combinatie van Foodhallen in Amsterdam en Camden in Londen. Het is overdekt en bevindt zich in een oud gebouw, net als Foodhallen, alleen dan een stuk groter. De eettentjes doen me echter een stuk meer denken aan Camden, omdat ze geordend zijn per land en je dus allemaal verschillende keukens kunt proberen. Ik ging voor een burrito van de Mexicaanse stand, en Lisa haalde een Indiase curry. Allebei zeer succesvol! Wij waren hier ‘s avonds, maar ik denk dat het op een mooie zomerdag ook super leuk moet zijn. Paper Island ligt namelijk aan het water (zoals de naam al doet vermoeden) en heeft ook een heel groot terras!

Jake Bugg @ VEGA

kopenhagen-010

De voornaamste reden voor het feit dat ik deze week naar Kopenhagen ging, was dat Lisa en ik kaartjes hadden gekocht voor het concert van Jake Bugg op 23 november. Het was echt één van de (zo niet de nummer #1) meest relaxte concert ervaringen van mijn leven. De locatie was drie minuten lopen van Lisa’s appartement af, we kwamen 20 minuutjes van tevoren aan en stonden ergens halverwege de Paradiso-achtige zaal en het publiek was rustig. Na afloop zaten we twintig minuten later alweer bij Lisa thuis een kopje thee te drinken en pepernoten te eten. Alsof je even naar de film gaat. Normaal voelen concerten toch een stuk minder nonchalant, maar voor nu beviel het me heel goed! Het concert zelf was trouwens ook heel fijn: ik had Jake Bugg al heel lang niet geluisterd, maar toen ik in het eerste jaar van m’n studie zat luisterde ik z’n eerste album religieus en daar deed hij gelukkig een hoop nummers van. Vooral ‘Broken’ live horen heeft me echt leven gegeven – zó mooi!

Fredriksberg Gardens

kopenhagen-011

kopenhagen-012

Mijn laatste ochtend in Kopenhagen was het echt prachtig weer, dus besloten we lekker een wandeling te gaan maken door een park dat niet al te ver van Lisa’s appartement af lag, namelijk Fredriksberg Gardens. Op de weg er heen haalden we een kopje koffie to go en we struinden lekker rond, genietend van het ‘crisp’ koude, zonnige weer. Het leukst was dat het park grensde aan de dierentuin, en dat je vanuit het park de olifanten kon zien! Daar hebben we heel lang staan kijken, zo lang dat ik m’n bus naar het vliegveld miste. Gelukkig kwam dat als nog allemaal goed, en heb ik een heerlijke laatste ochtend in Kopenhagen gehad.

Al met al was het een hele fijne en vooral ook hele gezellige week! Zijn jullie wel eens in Kopenhagen geweest?

4 Comments

 1. 30/11/2016 / 6:48 pm

  Oooh normaal ga ik volgend jaar naar Kopenhagen want eurostar conference is volgend jaar in Kopenhagen ipv Stockholm. Klopt het dat het beeld van de kleine zeemeermin vreselijk klein is?

  • Soesja
   30/11/2016 / 6:50 pm

   Haha ze is inderdaad niet groot, maar ik vond het ook wel weer meevallen omdat ik zo vaak had gehoord dat ze zo klein was! Ik denk gewoon menselijke proporties? Veel plezier in ieder geval!!

 2. 01/12/2016 / 4:44 pm

  Hahaha ZO grappig om te zien dat we echt 80% hetzelfde hebben gedaan #lisayousooriginal. Maar Kopenhagen vond ik ook een hele leuke stad :) Ik vond het Paludan café ook echt heel sfeervol!

 3. 04/12/2016 / 8:27 pm

  Wauw tof! Ik wil er ook echt nog eens heen. Leuk artikel!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *