Review: Gilmore Girls – A Year in the Life

gilmore-girls-ayitl-001

Dit jaar begon ik met het kijken van Gilmore Girls, voornamelijk uit nostalgie: ik was bezig met m’n scriptie en had echt even behoefte aan een lekkere serie om bij te ontspannen, en Gilmore Girls keek ik op de basisschool wel eens samen met m’n moeder. Een week nadat ik het afkeek kwam de serie op Netflix (hoezo matige timing, haha) en leek het alsof de serie nooit weggeweest was: zó veel mensen die ik ken keken het weer! Gilmore Girls is dus helemaal terug van weggeweest, en om het nog even compleet te maken kwam Netflix vorige week met een revival. Vier nieuwe afleveringen van anderhalf uur, tien jaar nadat de serie officieel was geëindigd. Nu ben ik heel blij dat ik voor m’n gevoel geen tien jaar op deze afleveringen heb gewacht maar slechts een paar maanden, want dat was eigenlijk al te lang. Afgelopen weekend keek ik alle vier de afleveringen samen met Margot (en een enorme hoeveelheid snacks, en een fles wijn) en vandaag ga ik jullie per afleveringen vertellen wat ik er van vond!

Even voor de goede orde: SPOILER ALERT. Als je A Year in the Life nog niet hebt gezien – verder lezen op eigen risico.

Een korte introductie. Gilmore Girls gaat over Lorelai, die op haar zestiende een dochter heeft gekregen, genaamd Rory. Rory is inmiddels volwassen en zij en Lorelai zijn beste vriendinnen. Ze wonen in het dorpje Stars Hollow, in Connecticut. De serie begon in 2000 en had zeven seizoenen, alleen werd het laatste seizoen niet door bedenkster Amy Sherman Palladino gemaakt, maar door iemand anders. Voor deze Netflix revival, A Year in the Life, kwam Palladino terug en zouden we na tien jaar eindelijk het oorspronkelijke einde te zien krijgen, inclusief de ‘laatste vier woorden’ die Palladino al jaren in haar hoofd scheen te hebben. De verwachtingen waren, op z’n zachtst gezegd, hoog.

Winter

gilmore-girls-ayitl-002

We beginnen het seizoen met de aflevering ‘Winter.’ Ik zat toch al helemaal in de kerststemming, dus dit was perfect. Het eerste wat me opviel is dat er geen voorstukje is – Netflix, hoe KUN je Gilmore Girls doen zonder ‘Where you lead, I will follow’ ?! Ik had me helemaal verheugd het mee te zingen, maar helaas, het zit er niet in. Verder stelt ‘Winter’ overigens niet teleur. Bijna iedereen ziet er ongeveer nog hetzelfde uit en m’n favoriete personages blijven favoriet. Lauren Graham is nog steeds echt goals als Lorelai, Luke is nog net zo chagrijnig als altijd maar ook aandoenlijk (hij heeft Rory’s New Yorker artikel op de achterkant van z’n Diner Menu geprint, echt zooo schattig), Kirk blijft goud en ook Paris’ rol is geweldig. Het hoogtepunt uit deze aflevering vind ik denk ik de flashbacks naar Richard’s begrafenis: de acteur die hem speelde is helaas vorig jaar overleden, wat zijn personages begrafenis alleen maar emotioneler maakt. Deze aflevering was gewoon al all the feels, en de algehele excitement van het feit dat deze serie terug is maakte deze aflevering voor mij al een toppertje.

Spring

GILMORE GIRLS

Nadat in Winter werd vastgesteld waar alle personages zich na tien jaar afwezigheid bevinden, begint in de aflevering ‘Spring’ het echte verhaal een beetje te komen. Ik zeg bewust een beetje, omdat dit Gilmore Girls blijft en er nooit echt een overduidelijk plot geweest is, wat in deze revival opnieuw het geval is. De belangrijkste twee verhaallijnen in deze aflevering zijn Lorelai die samen met haar moeder Emily naar therapie gaat, en Rory die samen met Paris een bezoek brengt aan middelbare school Chilton. Het kijkt lekker weg, het is grappig, maar Spring wil niet echt spannend worden naar mijn mening. Het is echt een typerende aflevering voor het midden van het seizoen: vermakelijk, maar zonder al te veel belangrijke plotwendingen. Grootste teleurstelling? WAAR IS JESS!!! Van tevoren was er veel speculatie over de rol van Rory’s drie belangrijkste vriendjes en werd bekend gemaakt dat Jess in drie afleveringen zou zitten, wat ook op IMDb stond, maar in noch Winter nog Spring is hij aanwezig. Tegenvaller. Door Jess’ afwezigheid begin ik wel weer een licht zwak voor Logan te krijgen overigens, maar ik blijf #teamjess.

Summer

GILMORE GIRLS

Summer is eigenlijk een beetje hetzelfde als Spring, in de zin dat het een fijne aflevering is die niet heel belangrijk is voor het plot. Highlight: Jess komt eindelijk tevoorschijn, en ook al is hij tien jaar ouder, ik heb nog steeds een zwak voor hem (zelfs met lang haar). Grootste minpunt: Stars Hollow: The Musical. Volgens mij is hier redelijk wat consensus over onder de Gilmore fans: wáárom, als er maar zes uur nieuw materiaal is, worden vijftien minuten hiervan gespendeerd aan musical nummers gezongen door acteurs die niet eens bij de cast horen. Het begin was grappig, maar ik had liever gehad dat dit er uit werd gelaten als dat meer screentime voor bijvoorbeeld Jess of Lane had betekend. Verder ga ik kort zijn over Summer, door naar de belangrijkste aflevering van dit seizoen…

Fall

GILMORE GIRLS

Winter vond ik top, Spring en Summer waren fijn maar niet echt life changing. De overall kwaliteit van deze mini series ging in mijn mening dus wel een beetje afhangen van de laatste aflevering, Fall. En oh boy, did it not disappoint! Deze aflevering had drie stukken die naar mijn mening alledrie bij de hoogtepunten van A Year in the Life hoorden. Ten eerste, Lorelai’s ‘Wild’ experiment en haar telefoontje met Emily. Wild van Cheryl Strayed is één van mijn lievelingsboeken, en ik vond het heel goed bedacht dat Lorelai in een moment van despair ook naar Californië vertrok om de PCT te gaan hiken. Ik was wel een beetje bang dat Lorelai voor een groot gedeelte van de aflevering afwezig zou zijn uit Stars Hollow, maar het was eigenlijk precies goed, en zorgde voor heel veel ‘all the feels’ momenten. Nummer twee is Rory die verast wordt door Logan en de Life and Death Brigade. Oke, het hele stuk was gefilmd als een soort droom en ik was dan ook vrij verbaasd dat het opeens echt was, maar het was wel heel gaaf. Net een videoclip! En tot slot, Luke en Lorelai’s bruiloft. Oh. My. God!!! De lichtjes, de muziek (een nummer waar ze ook al samen op dansen aan het begin van hun romance, in seizoen 4), het was echt zo perfect. Luke en Lorelai zijn sowieso mijn favorieten in de hele show en de revival dan afsluiten met zo’n mooie scene maakte me echt heel gelukkig.

Al met al heb ik me echt kostelijk vermaakt met A Year in the Life. Winter en Fall zijn zeker afleveringen die ik opnieuw zou bekijken. Ook al zaten er behoorlijk wat ‘waarom besteden we hier tijd aan?’ momenten in, het voelde als nog heel goed om al m’n favoriete personages weer te zien. Het enige wat ik graag had gewild was dat Jess iets meer verhaallijn had gehad, ik ben niet heel erg fan van hoe ze zijn super interessante personage en beetje hebben herschreven tot een kleine rol. Maar overall, ik heb genoten!

En tot slot… Wat vond ik van de laatste vier woorden? In eerste instantie was ik redelijk pissig, want WIE BEDENKT HET OM TE EINDIGEN MET EEN CLIFFHANGER? Maar hoe langer ik er over nadenk, hoe minder ik het eigenlijk echt een cliffhanger vind. Als je bedenkt dat dit eigenlijk het einde van de originele serie zou zijn, zou het wel passender zijn dan het nu was. Het was dan meer een afsluiting, ‘full circle’ moment geweest, terwijl ik nu vooral denk ‘ja maar, hoe nu verder?’ De Gilmore Girls cast en makers doen er vaag over of er nog een seizoen komt, maar het is in ieder geval tot dusver geen harde nee. Ik heb in ieder geval hoop voor ‘A Year in the Life: Season 2.

Hebben jullie de nieuwe afleveringen van Gilmore Girls al gezien?

2 Comments

 1. Fleur
  04/12/2016 / 11:14 am

  Ik heb ze vorige week ook helemaal uitgekeken! En vond net als jou dat er veel momenten waren waarbij ik dacht ‘laat me wat anders zien, dit interesseert me niks!’. Ik vond het ook wel gek om iedereen tien jaar ouder te zien en vond dat ze ook wel meer opgemaakt, en sommige stemmen klonken ook anders, dat had ik totaal niet verwacht!
  Wat echt tegen mijn verwachting in was, was dat Rory een relatie had met een persoon die ze niet wilde en tegelijkertijd vreemd ging met Logan die verloofd was. Ik had haar personage anders ingeschat eigenlijk. Ik vond Emily Gilmore’s verhaallijn wel helemaal geweldig :)
  Maar ik denk ook wel dat er misschien nog een seizoen gaat komen! Fingers crossend ;)

  • Soesja
   04/12/2016 / 4:35 pm

   Helemaal mee eens, ik vond Rory’s personage echt een beetje vervelend dit seizoen haha. Wat ik ook raar vond was dat Logan’s aanzoek in seizoen 7 helemaal niet ter sprake kwam! En yesss dat hoop ik zo erg :)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *