2017 Sportief beginnen: Halve marathon van Egmond

halve-marathon-egmond

Bijna twee maanden geleden rende ik de halve marathon van Amsterdam. Ik had hele gemengde gevoelens toen ik over de finish kwam: ik had ontzettend genoten en had ook een behoorlijke runner’s high, maar er was ook een groot gedeelte van me dat dacht ‘ik hou het wel bij 10 kilometer, dit NOOIT MEER.’ Anouk, met wie ik me samen had ingeschreven, voelde zich hetzelfde. Een mooie ervaring, maar daar houden we het bij.

Dat idee veranderde echter best wel snel. Toen we allebei weer een beetje bijgekomen waren en onze spierpijn grotendeels over was, beseften we dat het eigenlijk wel heel leuk was en dat het zonde was om onze conditie nu weer helemaal te laten verwateren. Tijdens de halve van Amsterdam zagen we al een paar reclames voor de halve van Egmond, en na afloop spraken we een paar vrienden van m’n vader die van plan waren die te gaan lopen. Hmm, op zich nog best een optie dus!

Toch bleef het wel even wikken en wegen want… Waar gaan we aan beginnen?! De halve van Egmond is een heel ander verhaal dan die van Amsterdam, en wel om twee redenen. Ten eerste is het parcours niet lekker vlak en geasfalteerd, maar gaat het over het strand en door de duinen. Veel oneven ondergronden, veel hoogteverschil – twee dingen waar ik op z’n zachtst gezegd geen enorme fan van ben, haha. Ten tweede is deze halve niet op een warme oktoberdag, maar wel op 8 januari. Midden in de winter. Over het strand. Dus: snijdende wind en met een beetje pech zelfs regen of sneeuw. De slogan van deze halve is niet voor niets ‘A BATTLE AGAINST THE ELEMENTS.’

Toch is de halve van Egmond geen obscuur evenement: er doen ruim 10.000 mensen mee. En daarom dacht ik, als ieder jaar zoveel mensen meedoen en ik kan een ‘gewone’ halve, waarom zou ik dit dan niet kunnen? Dus schreven we ons in. We zaten allebei wel een beetje van… Wat gaat dit worden? Ik besef me dan ook heel goed dat het sowieso een uitdaging wordt, want over het strand en door de duinen lopen is niet zomaar iets en het weer moet ook nog maar eens een beetje leuk doen. Ik ga dan ook absoluut niet proberen m’n tijd van Amsterdam (2:23:16) te verbeteren want dat gaat waarschijnlijk toch niet lukken, maar ik vind het wel een leuke challenge om te proberen hem uit te rennen! En ik ga dus weer samen met Anouk: gezellig wordt het sowieso.

Ik ben daarom ook weer lekker begonnen met trainen. Iets te laat wel, maar ik heb nog net genoeg tijd om iedere week een duurloop te doen (10, 12, 14, 16 en 18) en daarnaast wil ik iedere week ook een snelheids- of intervaltraining doen. Dat is meer dan ik voor Amsterdam deed (toen deed ik alleen de duurlopen) dus ik hoop dat dat me over de finish gaat helpen. Ook wil ik proberen of ik binnenkort in ieder geval één van m’n duurlopen op het strand kan doen. Helaas is het strand hier nou ook weer niet zo om de hoek dat ik er even heen fiets, maar ik denk wel dat het een goed idee is om in ieder geval één keer te voelen hoe het is om over zand te rennen want dat heb ik dus nog nooit gedaan, haha.

Hoe langer ik er over nadenk, hoe idioter dit idee eigenlijk is, maar ook hoe meer zin ik er in krijg. 2017 sportief beginnen, zo doen we dat! Als ik dit kan, kan ik alles aan. Misschien dat ik dan toch ooit nog aan de hele marathon begin… Ooit ;)

Heb jij al sportplannen voor het nieuwe jaar? Wie zie ik ook aan de start van Egmond verschijnen

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *