6x Winter Reads

In de zomer lees ik altijd heel veel, in de herfst en de winter eigenlijk wat minder. Ik weet niet hoe dat komt, want lezen in het zonnetje in de tuin is fijn, maar lezen met een kop thee in je hand onder een deken op de bank is minstens net zo heerlijk. Daarom ben ik er de laatste tijd bewuster voor aan het kiezen om in plaats van m’n laptop er bij te pakken of Netflix op te zetten, op een leeg momentje een boek te lezen. In de zomer gaat dat makkelijker omdat schermen toch niet lekker kijken buiten, in de winter moet ik mezelf er dus iets meer toe zetten. Maar wat is het fijn! Omdat ik zeker weet dat er mensen zijn die ook meer willen lezen deze winter, heb ik zes winter-boekentips voor jullie.

Want de boeken die ik kies verschillen ook nogal per seizoen. In de zomer ga ik liever voor chicklits of young adult: boeken die lekker weg lezen en waar ik in een paar dagen in het zonnetje doorheen ben. In de winter mag het van mij allemaal best wat zwaarder en serieuzer: dan kies ik het liefst een boek met een goed verhaal waar ik me uren in kan verliezen. Dan gaat dat lezen opeens een stuk makkelijker! Vandaag heb ik dus zes dikke pillen voor jullie, die stuk voor stuk aanraders zijn. Urenlang leesplezier gegarandeerd!

6-x-winter-reads

Jonathan Safran Foer – Here I Am (Hier Ben Ik)

Dit boek herkennen jullie misschien wel uit m’n vorige ‘Current Favourites’ en is ongetwijfeld één van mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar. Safran Foer beschrijft het leven van een Joods gezin in Washington DC. De huwelijksproblemen van ouders Jacob en Julia, de problemen op school van zoon Max en het laten inslapen van hun hond Argus, alles komt aan bod. Zoals ik al eerder heb gezegd is het een typisch verhaal dat me op eerste instantie niet héél veel zou interesseren, maar omdat Safran Foer het heeft geschreven vond ik het zo mooi! Zijn schrijfstijl is heel bijzonder, je moet een boek van hem gelezen hebben om het te begrijpen. Safran Foer kan situaties gewoon zo treffend beschrijven, en zorgt er voor dat je mee gaat leven met personages of verhalen die totaal anders zijn dan jij zelf. Ik zat er in ieder geval helemaal in en vele passages brachten een glimlach op m’n gezicht (of tranen in m’n ogen, haha) omdat ze zo goed gevonden zijn.

Kazuo Ishiguro – Never Let Me Go (Laat Me Nooit Alleen)

Dit is het dunste boek uit dit artikel, het telt slechts 288 pagina’s. Maar aangezien het wel een redelijk zwaar boek is dat zeker aanzet tot nadenken, vond ik het toch een geschikt boek om op te nemen in dit artikel. Never Let Me Go gaat over drie kinderen, Kathy, Ruth, en Tommy, die op een kostschool op het Engelse platteland wonen. Zo groeien ze op in deze afgesloten, beveiligde omgeving, waar ze worden klaargestoomd voor hun bijzondere rol in de samenleving. Verder ga ik hier niks over zeggen, want dit is echt zo’n boek waar je zo weinig mogelijk over moet weten voordat je begint met lezen. Doordat ik de film (die overigens ook heel goed is, met Keira Knightley, Andrew Garfield en Carey Mulligan) had gezien wist ik helaas het belangrijkste plot punt al. Ik vond het nog steeds een super indrukwekkend boek dat je echt aan het denken zet, maar denk dat het de meeste indruk maakt als je het leest zoals het bedoeld is, en je nog niet weet wat er aan de hand is met Kathy, Ruth en Tommy.

Chad Harbach – The Art of Fielding (De Kunst van het Veldspel)

Dit is het boek waardoor ik er van overtuigd was dat ik een semester wilde studeren aan een Amerikaanse (dat werd dus een Canadese, maar goed) universiteit en op een campus wilde wonen. The Art of Fielding speelt zich namelijk af op een universiteitscampus bij Lake Michigan en volgt het leven van drie studenten, de directeur en zijn dochter. De vijf verhalen lopen door elkaar maar zijn allemaal met elkaar verbonden door een in eerste instantie willekeurig evenement: een verkeerd aangegooide bal tijdens een cruciale honkbal wedstrijd. Toen ik dit boek aangeraden kreeg dacht ik ‘bah, honkbal’ maar dit boek gaat over zoveel meer dan dat: faalangst, gedoemde carrières, verboden liefdes. En bovenal dus over het leven op een universiteitscampus. De beschrijvingen van het uitzicht over het meer, de dorms en de dining halls zorgden er voor dat ik pagina op pagina dacht ‘I WANNA GO!!!’ Het is alweer een paar jaar geleden dat ik dit boek las en ik zou het, nu na mijn Canada ervaring, maar wat graag opnieuw lezen.

Ian McEwan – Atonement (Boetekleed)

Ik kan geen artikel over wat zwaardere maar prachtige boeken schrijven en niet mijn favoriete boek (en overigens ook favoriete film) noemen. Atonement gaat over Briony Tallis, een dertien jarig meisje dat op een groot landhuis op het Engelse platteland van de jaren ’30 woont. Wanneer ze haar zus Cecilia een aantal keer betrapt met tuinjongen Robbie tijdens hun beginnende romance, interpreteert ze dit totaal verkeerd en beschuldigd ze Robbie van een afschuwelijke misdaad. Robbie wordt opgepakt en zodra de oorlog uitbreekt wordt hij naar het front in Frankrijk gestuurd, waardoor zijn en Cecilia’s levens uit elkaar worden gerukt. Ik vond dit echt een fantastisch boek: niet alleen leef je ontzettend met de personages mee, maar er ligt ook nog een fijn ethisch dilemma aan ten grondslag: kan de 13-jarige Briony verantwoordelijk gehouden worden voor haar acties? Wiens schuld is het dat Robbie’s en Cecilia’s relatie verwoest wordt? Dit wordt gecombineerd met McEwan’s prachtig gedetailleerde schrijfstijl en een pittige plottwist aan het eind waardoor je het boek het liefst meteen weer van begin af aan wil lezen. Hands down mijn favoriete boek.

John Irving – A Prayer for Owen Meany (Bidden Wij voor Owen Meany)

Dit boek kreeg ik van m’n vader voordat ik naar Canada ging, omdat het zijn favoriete boek is. Ik had verwacht dat ik het in vier maanden misschien nog wel uit zou krijgen (zelfs op een semester abroad) maar in werkelijkheid las ik slechts iets van 100 pagina’s. Eenmaal weer thuis had ik echter een inhaalslag en las ik het in een week uit. Je moet er dus even goed voor gaan zitten. A Prayer for Owen Meany gaat over een jongen, Owen, die een honkbal per ongeluk de verkeerde kant op slaat (wat heb ik met boeken over honkbal – geloof me, dit is heel iets anders dan de vorige) en daarmee de moeder van zijn beste vriend vermoordt. Vanaf dit moment gelooft Owen niet meer in toeval of ongelukken – hij gelooft dat hij ‘God’s instrument’ is. In eerste instantie had ik een beetje een ‘meh’ gevoel bij dit boek, maar de climax waar het naar opbouwt is fantastisch: aan het eind valt alles op een ongelooflijke manier op z’n plek en ook dit is weer zo’n boek dat je dan het liefst opnieuw wil lezen. Dat is een terugkerend thema in dit artikel en dat is ook echt iets waar ik van hou: boeken die zo goed in elkaar zitten dat je mind blown bent na de laatste pagina. A Prayer for Owen Meany is daar een heel goed voorbeeld van.

Donna Tartt – The Secret History (De Verborgen Geschiedenis)

In tegenstelling tot andere boeken uit dit artikel waar op de laatste pagina alles in elkaar valt, vertelt dit boek je in de eerste zin van het verhaal al het belangrijkste plotpunt: een groep vrienden vermoordt iemand uit hun midden nadat diegene dreigt iets vreselijks wat ze hebben gedaan bekend te maken. De Verborgen Geschiedenis gaat over een selecte groep leerlingen aan een universiteit in New England die klassieke talen studeren. Maar nadat een ritueel dat ze uit voeren helemaal fout gaat, ontstaan er langzaam spanningen in de vriendengroep. In eerste instantie werd ik weer heel gelukkig van dit boek omdat het zich afspeelde op een universiteitscampus, maar daarnaast is dit boek ook heel leuk als je geïnteresseerd bent in Grieks en Latijn (of je zonder dat je zelf weet waarom Gymnasium hebt gedaan en je het gevoel wil hebben dat je kennis nog eens van pas komt, zoals ik) en is het ook nog eens heel erg spannend. De serie bestond nog niet toen ik dit boek las maar nu ik er zo over nadenk, doet dit boek me ook wel ergens denken aan How To Get Away With Murder. Een hoop aspecten dus, als één er van je interesse heeft geprikkeld zeg ik: lezen!

Zoals jullie merken ben ik weer heerlijk kort van stuk, haha. Ik kan gewoon eindeloos ratelen als ik enthousiast ben. Ik hoop dat jullie wat hebben aan dit artikel! En natuurlijk, hebben jullie nog aanraders voor mij?

3 Comments

 1. Dominique
  14/12/2016 / 7:22 am

  Leuk artikel, ik heb nog geen enkel boek van deze lijst gelezen. Ik ben vooral benieuwd naar The Art of Fielding, Atonement en Here I Am.

 2. 14/12/2016 / 10:52 am

  Ik moet toegeven dat ik nog niet één boek uit dit rijtje heb gelezen… Maar (als dat ook telt) ben ik nu wel bezig in Extreem Luid, en je moet ergens beginnen toch? The Secret History wil ik wel lezen en we hebben hem hier thuis ook, maar… lang verhaal!

  • Soesja
   14/12/2016 / 12:42 pm

   Haha, nouja, beter dan dat ik allemaal tips geef die je al gelezen hebt toch! Ik heb ze overigens allemaal thuis (behalve Never Let Me Go), een groot deel ook in het Nederlands, dus als je er een keer één wil lenen moet je het maar laten weten :yes:

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *