7 Days ’till Christmas – Playlist

Over officieel een week is het dan ein-de-lijk kerst! Kerst is mijn favoriete feestdag: lekker eten, films kijken, gezelligheid, en natuurlijk: kerstmuziek draaien. Ik wilde dit artikel eigenlijk al in november maken, toen ik in Tivoli in Kopenhagen was geweest en extreem in de kerstsfeer zat. Toch nam het rationele deel in me de overhand, en besloot ik het nog éven uit te stellen. Nu het echter nog maar zeven dagen wachten is (of eigenlijk zes, want kerstavond telt ook wel mee, toch?), vond ik het tijd om Dashing Days ook eens volop in kerstsferen te zetten. Te beginnen met een fijne kerst playlist: zeven nummers voor zeven dagen! Kerstmuziek staat ook al sinds eind november in m’n playlist, maar omdat ik het voldoende afwissel met ‘normale’ muziek heb ik er nog lang geen genoeg van. Deze week ga ik het dus nog maar even volop luisteren, zodat ik het na volgend weekend met een voldaan gevoel weer kan vergeten tot volgend jaar. Voor nu, een kijkje in mijn kerst playlist!

John Lennon – Happy XMas (War Is Over)

We beginnen dit artikel even met een lekkere klassieker. Veel nummers die zullen volgen zijn wat moderner, dus ik vond het wel toepasselijk om te beginnen met een nummer dat sowieso iedereen kent en iedereen in de kerstsfeer brengt. We hebben thuis een kerst CD die begint met dit nummer en als ik het begin hoor, voel ik dan ook meteen die kerstsferen. We komen bijna nooit tot het einde van de CD, maar dit nummer wordt hoe dan ook ieder jaar gedraaid.

Coldplay – Christmas Lights

Coldplay is één van mijn favoriete bands, dus het zal voor mensen die hun kerstnummer kennen dan ook niet als verrassing komen dat het in mijn playlist staat. Ik vind Christmas Lights echt een heerlijk nummer, en dan met name de tweede helft. Waar ik het eerste stuk soms nog wel iets te deprimerend vind voor de echte kerstfeeling (‘Doesn’t really feel like Christmas at all’), vind ik de tweede helft echt ultiem kerst.

R. Kelly – World Christmas

Dit nummer is een ontdekking van dit jaar, maar moest er bij. Ik vind het nummer ‘World’s Greatest’ van R. Kelly al langer een heerlijk nummer (niet sinds 2003 though, het was als nog een vrij late ontekking, haha), en dit is eigenlijk gewoon dat nummer maar dan in kerst editie. Of nouja, niet officieel, maar zo klinkt het wel. Het gospel koor, de key changes aan het eind, ik hou er van.

Sam Smith – Have Yourself a Merry Little Christmas

Op dit nummer heb ik een aantal jaar geleden gestemd met 3FM Serious Request, en het is nog steeds één van m’n favoriete kerstnummers. Er zijn natuurlijk eindeloos veel uitvoeringen van Have Yourself a Merry Little Christmas, maar Sam Smith zijn stem lijkt er echt voor gemaakt. Een prachtig nummer zonder te veel toeters en bellen. Ik zie mezelf er helemaal op door de sneeuw lopen ‘s avonds, of zoiets.

Chris Rea – Driving Home for Christmas

Als iemand om mijn favoriete kerstnummer vraagt, is dit eigenlijk mijn standaard antwoord. Ken je dat, dat je eigenlijk tien nummers wil noemen, maar altijd voor je standaard antwoord gaat? Ik doe dat ook altijd als iemand vraagt om m’n favoriete film, haha. In ieder geval, ook dit nummer vind ik een gevalletje van ultiem kerst gevoel. Reken maar dat ik dit gedraaid heb toen ik vorig jaar vanuit Canada naar huis vloog met kerst.

Mud – Lonely This Christmas

Driving Home for Christmas is m’n standaard antwoord, maar eigenlijk is dit echt mijn favoriete (semi-klassieke) kerstnummer. Ik geef het alleen meestal niet als antwoord, omdat ik altijd lichtelijk verwarde blikken krijg, alsof ik net heb gezegd dat ‘Met Kerst ben ik Alleen’ van André Hazes m’n favo kerstnummer is. Maar Lonely This Christmas is zo veel beter, het nummer klinkt vrij vrolijk en christmassy, maar de tekst is eigenlijk heel sneu (en ook wel vrij hilarisch).

Tom Odell – Spending All My Christmas With You

Ik sluit dit artikel af met het meest recent uitgebrachte nummer. Toen ik vorige week een kerstboom ging kopen zag ik op Facebook dat Tom Odell een kerstalbum had uitgebracht. Helaas stonden er maar drie echte kerstnummers, maar die drie kan ik allemaal wel héél erg waarderen! Spending All My Christmas With You is m’n ultieme favoriet van het album, ik word er vrolijk van en het ‘Jingle Bells’ stuk tussendoor is top.

Wat is jouw favoriete kerstnummer? Wat ga je komende week grijs draaien?

2 Comments

 1. Josephiny
  18/12/2016 / 12:45 pm

  hoi

  leuk en gezellig, bedankt voor je tips! :)
  fijne dagen gewenst doei doei

 2. 21/12/2016 / 1:25 pm

  Haha echt PRECIES deze nummers, love them :D Ik heb gister als studieontwijkend gedrag 50 minuten gedaan over het maken van een kerstplaylist op Spotify, moet ook gebeuren…

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *