2016 Wrap Up: Books, Movies, Music & TV Shows

2016-media-collage

Jullie weten hoe erg ik kan fangirlen over … Eigenlijk alles. De artikelen over mijn favoriete boeken, films, muziek en tv-series van het jaar zijn dan ook altijd favorieten om te schrijven. Ik vind het zo leuk, dat ik het twee jaar terug heb omgevormd naar ‘Current Favourites’ om het iedere twee weken te kunnen doen. Maar deze terugblik op het jaar met mijn favorieten van de afgelopen twaalf maanden, blijft het leukst om te schrijven. Eindelijk komen alle lijstjes die ik het hele jaar door bijhoud van pas, haha!

Boeken

2016-media-001

Qua boeken was dit een héél goed jaar. Waar ik bij de volgende categorieën een beetje moeite had om drie dingen te vinden die echt boven de rest uit staken, had ik bij boeken meteen zes opties en moest ik selecteren. Twee van de drie boeken zijn ook daadwerkelijk dit jaar uitgekomen, eentje al eerder maar las ik dit jaar, dus neem ik er gewoon lekker in mee.

Jonathan Safran Foer – Here I Am

Ik heb dit boek de afgelopen weken al meerdere keren op m’n blog genoemd, maar ik ben fan. Het wordt een beetje het standaard riedeltje, maar Jonathan Safran Foer weet verhalen die me anders niet echt zouden interesseren zo fascinerend te beschrijven. Ik las de 571 pagina’s in een week uit en het boek heeft me sinds toen niet losgelaten. Ik kan niet wachten op Safran Foer’s volgende boek, dus hopelijk gaat er wat minder tijd tussen zitten dan de tien jaar die hij over Here I Am deed, haha.

J.K. Rowling – Harry Potter and the Cursed Child

2016 was het jaar voor de Harry Potter fan in me: ik ging naar een marathon in Pathe, bezocht de Warner Bros Studios in Londen, Fantastic Beasts and Where to Find Them kwam in de bioscoop en natuurlijk werd het ‘achtste boek’ uitgebracht, het script van het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child. Ik kocht het op de dag van de release in St. Ives in Engeland en het boek verliet mijn handen niet voor de 48 uur die volgden. Het maakte me helemaal niet meer uit dat het die 48 uur onafgebroken regende, ik vermaakte me wel. Heerlijk om weer even in de Harry Potter wereld te zitten.

Anthony Doerr – All the Light We Cannot See

Ik weet niet wat het is met mij en boeken over de Tweede Wereldoorlog. Ik lees ze bijna nooit omdat ik er vrij gedeprimeerd van raak, maar als ik er dan eentje bijpak wordt het bijna altijd één van mijn favoriete boeken. Misschien omdat ik alleen boeken over WOII lees als ik weet dat ze heel goed zijn, misschien omdat ik stiekem toch wel heel erg van het genre hou. The Book Thief, Atonement, en nu heb ik een nieuwe op het lijstje: All the Light We Cannot See. Ook dit boek van 500+ pagina’s las ik in een week uit, en ik genoot van iedere pagina. Het boek is heel mooi geschreven en de twee losse verhaallijnen komen op een prachtige manier samen. Echt van genoten.

Films

2016-media-002

Voor films was het voor mij een iets minder goed jaar. Ik hou van films, ik keek er dit jaar meer dan 100, maar toch vond ik het lastig om favorieten uit te kiezen. Ik begon een paar weken geleden al aan dit lijstje, maar heb het de dag van tevoren nog veranderd omdat ik met kerst naar een film ging die hier gewoon bij moest.

La La Land

Dat was La La Land! Ik had dit al verwacht, ik keek al maanden uit naar deze film en ook al had ik enorm hoge verwachtingen, de film stelde niet teleur. Ryan Gosling en Emma Stone zijn altijd fijn om samen te zien, het zijn twee van m’n favoriete acteurs, maar ze zijn ook nog eens allebei echt multitalenten. Zingen, dansen, acteren, piano spelen, ze keren hun hand er niet voor om. Maar deze film heeft nog veel meer te bieden dan twee geweldige hoofdrolspelers: het geheel ziet er echt ge-wel-dig uit, elk beeld is een feestje, en de liedjes zijn ook echt top. Ik had moeite stil te zitten op m’n stoel en wilde nadat de film was afgelopen eigenlijk meteen weer – wat ik een week later ook deed. Heerlijke film.

Brooklyn

Dat Brooklyn in dit lijstje moest, was me eigenlijk wel meteen duidelijk. Ik zag de film twee keer in de bioscoop maar zou hem zo nog een keer kijken, ik werd er gewoon zo gelukkig van! Het is een romantische film, maar niet verteld op een manier dat het cliché wordt. Ik vond het juist het tegenovergestelde, echt een verademing. Daarnaast is Saoirse Ronan één van m’n favoriete actrices en ze doet het in deze film dan ook fantastisch. Combineer dat met een geweldige styling (die pastelkleuren!) en een prachtige soundtrack van Michael Brook, en deze film was een instant favoriet.

Room

Met deze film had ik eigenlijk het tegenovergestelde wat ik had met Brooklyn: nadat hij was afgelopen had ik eigenlijk zo iets van ‘deze hoef ik niet perse nog een keer te zien.’ Dat zegt helemaal niks negatiefs over deze film, juist het tegenovergestelde: één keer was genoeg om een onvergetelijke indruk achter te laten. Room is naar, beklemmend, maar wel heel indrukwekkend. Ik had echt het idee dat ik een beetje veranderd de bioscoop uit liep, en heb er dan ook nog een paar dagen mee in m’n hoofd rondgelopen. Dat heb ik niet vaak met films (daar kijk ik er te veel voor, als ik dit met elke film zou hebben zou ik helemaal gek worden, haha) dus dat zegt wel iets!

Muziek

Ik zat echt een beetje te strugglen met de categorie muziek. Ging ik m’n drie favoriete albums van dit jaar noemen? M’n drie favoriete artiesten? Favoriete nummers? Ik had dit jaar eigenlijk een beetje een muziek dip, dus kwam er niet zo goed uit. M’n drie favoriete artiesten zijn namelijk al jaren hetzelfde (Ed Sheeran, John Mayer en Passenger) en twee van de drie brachten dit jaar geen nieuwe muziek uit. Tot ik opeens een ingeving kreeg: ik doe m’n drie favoriete concerten. Zodoende!

2016-media-003

Passenger, Ziggo Dome, 26 Oktober

Niet alleen m’n favoriete concert van dit jaar, maar waarschijnlijk één van m’n favoriete concerten ooit. Na het vorige Passenger concert dat ik bezocht had ik een beetje het gevoel van ‘nu heb ik het wel gezien,’ na deze dacht ik alleen maar ‘IK WIL NOG EEN KEER!!!’ De band was verfrissend, Passenger zelf was nog steeds geweldig en nog steeds hilarisch, het publiek was top en als kers op de taart maakte Ed Sheeran een surprise appearance. Wat wil je nog meer van een avond.

Coldplay, ArenA, 24 Juni

Ik luister eigenlijk bijna alleen maar singer songwriters, Coldplay is één van de weinige bands waarvan ik echt alle albums van begin tot einde ken. Ik was dan ook zó blij toen ik samen met Anouk ik Canada kaartjes scoorde voor hun concert! In eerste instantie lukte het niet, maar toen er een tweede concert bij kwam hadden we ze in de pocket. Uiteindelijk was ik heel blij dat ik de tweede avond was, want toen deden ze voor het eerst in jaren één van mijn favoriete albums, Amsterdam. In 2017 komt hun nieuwe album uit en als ze dan weer naar Nederland komen ben ik er sowieso weer bij, want ik heb echt genoten!

Douwe Bob, TivoliVredenburg, 12 December

Ik kende de muziek van Douwe Bob eigenlijk helemaal niet zo goed toen ik kaartjes kocht, maar ik zocht nog een cadeautje om Jikkie te geven voor haar eindexamen en Slow Down zat al weken in ons hoofd, dus kaartjes voor zijn concert leken me een leuke optie. En wat ben ik blij dat ik ze kocht, want dit concert was zó leuk! Het was in een klein, gezellig zaaltje (in tegenstelling tot de vorige twee concerten die ik noemde) en er was gewoon een hele fijne sfeer en leuke interactie tussen Douwe Bob, zijn band en het publiek. Daarnaast was hij ook nog eens écht heel goed live. Het was een groot feest!

TV Series

Ook qua tv series was het een goed jaar: twee nieuwe series die ik keek schopten het tot mijn all time favourites. Daarnaast ook weer een eervolle vermelding voor een serie waar ik in 2015 al aan begon, maar die me dit jaar is blijven verbazen.

2016-media-004

Downton Abbey

Het voelt alsof ik deze serie véél langer geleden heb gekeken, maar het was toch echt het begin van 2016 dat ik verliefd werd op Downton Abbey en al haar personages. Wat een fijne serie was dit zeg, iedere aflevering voelde echt als een cadeautje. Maggie Smith blijft een koningin en ik ben nog steeds een beetje verliefd op Matthew en Tom. M’n hele gezin was zo verslaafd aan deze show, dat we van de zomer zelfs het landgoed waar het is opgenomen, Highclere Castle, bezochten. Zo gaaf was dat!

Gilmore Girls

Toen ik klaar was met Downton Abbey, ging ik op zoek naar een andere serie om heerlijk bij te ontspannen. Al snel besloot ik te beginnen aan Gilmore Girls. Ik dacht van tevoren een paar afleveringen te gaan kijken want ik vond zeven seizoenen toch wel erg veel, maar binnen twee maanden was ik er doorheen en was ik verliefd. De week er na kwam het op Netflix en sinds toen heb ik volgens mij de helft van de afleveringen alweer voor de tweede keer gezien, dit keer in goede kwaliteit, haha. En dit was het perfecte jaar om aan Gilmore Girls te beginnen, want in november kwam na tien jaar een nieuw seizoen! Ik heb hier zoveel uren van dit jaar ingestoken, maar het was het helemaal waard.

Game of Thrones

Al favoriet in 2015, maar deze moest er gewoon bij. Game of Thrones is gewoon fantastisch en het zesde seizoen dat dit jaar uit kwam was zo goed! Ik ben altijd wel fan van verhalen die bizar goed in elkaar zitten (ook bijvoorbeeld Harry Potter) en Game of Thrones is daar echt het ultieme voorbeeld van. Dingen uit het eerste seizoen werden dit seizoen verklaard, er zijn subtiele verwijzingen naar eerdere afleveringen, het klopt gewoon helemaal. Daarnaast is het ook nog een super mooi gemaakt en ook nog eens heel erg spannend. Ik kan niet wachten tot het zevende seizoen deze zomer, en weet vrij zeker dat GoT volgend jaar gewoon weer tussen m’n favorieten staat.

That’s a wrap! Wat waren jouw favoriete films, boeken, tv-series en muziek dit jaar? Zitten hier ook favorieten van jou tussen? En hebben jullie nog tips voor dingen die ik echt in 2017 moet lezen/kijken/beluisteren?

1 Comment

  1. Lot
    28/12/2016 / 8:05 am

    Bij Room had ik precies hetzelfde gevoel nadat ik hem had gezien, zeker een van m’n favorieten van afgelopen jaar! En ik heb All the light we cannot see voor kerst gekregen, dus ik ben benieuwd :)

    Qua muziek bestond 2016 voor mij voornamelijk uit Rhodes, Glass Animals & Alex Vargas en als ik één serie aan kan raden is het wel Sense8!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *