2017 Oscar Film Reviews – Part I – La La Land, Manchester by the Sea, Captain Fantastic, Nocturnal Animals & Arrival

Oscar Film Review 001

Yes, m’n favoriete tijd van het jaar is officieel aangebroken. It’s Oscar season! Gisteren werden de nominaties bekend gemaakt en dat betekent dat ik eindelijk kan beginnen met Oscar films reviewen. Ik doe dit al zo’n drie jaar en ik vind het toch altijd één van de leukste soort artikelen om te schrijven. Dit jaar heb ik al even een voorsprong geboekt met m’n Cineville abonnement en toen ik de lijst met nominaties zag, zaten er best een aantal films tussen die ik al had gezien. Ik typeer ‘Oscar film’ als een film met één of meerdere Oscar nominaties en behandel in deze reviews voornamelijk films die genomineerd zijn voor beste film of waarvan één van de acteurs genomineerd is, simpelweg omdat ik dit de interessantste categorieën vind. Vandaag: La La Land, Manchester by the Sea, Captain Fantastic, Nocturnal Animals en Arrival.

La La Land

“The story of Mia, an aspiring actress, and Sebastian, a dedicated jazz musician, struggling to make ends meet while pursuing their dreams in a city known for destroying hopes and breaking hearts. With modern day Los Angeles as the backdrop, this musical about everyday life explores what is more important: a once-in-a-lifetime love or the spotlight.”

We beginnen maar meteen met de film met de meeste nominaties. Het is jullie waarschijnlijk niet ontgaan: ik hou van La La Land. Ik paste op het laatste moment mijn ‘2016 Favourites’ artikel aan om deze film er nog in op te kunnen nemen. Ik luister de muziek van deze film terwijl ik dit artikel aan het schrijven ben. Ik ben er zelfs al twee keer heen geweest in de bioscoop! Maar echt, ik vond La La Land zó fijn. Ryan Gosling en Emma Stone spelen hun rol perfect, zijn geweldig om samen naar te kijken en kunnen blijkbaar niet alleen acteren maar ook dansen, zingen en piano spelen. Daarnaast kun je ieder shot van deze film echt inlijsten en ophangen, het zijn allemaal kleine schilderijtjes en daar word ik heel gelukkig van. Dit was echt zo’n film waar ik na afloop meteen weer heen wilde: ik zou zo nog een keer gaan! Het enige kleine puntje van kritiek dat ik zou kunnen bedenken is dat het (vooral in het begin van de film) misschien een beetje een dun verhaaltje is, maar als je kijkt wat je daar voor in de plaats krijgt maakte het mij allemaal al niet meer uit. What a ride.

IMDB-Cijfer: 8,7 | Mijn cijfer: 9,5 | Genomineerd voor: Best Picture, Best Lead Actor (Ryan Gosling), Best Lead Actress (Emma Stone), Best Directing, Best Original Screenplay, Best Cinematography, Best Film Editing, Best Production Design, Best Costume Design, Best Original Score, Best Original Song (Audition: The Fools Who Dream), Best Original Song (City of Stars), Best Sound Mixing, Best Sound Editing

Manchester by the Sea

“An uncle is obliged to return home to care for his nephew after his brother dies. Unknowingly, he is to be the guardian and struggles with the decision. Throughout the movie he recounts past memories that caused him to leave Manchester and distance himself from his past.”

La La Land werd op de valreep mijn favoriete film van 2016, maar ik denk dat ik nu al kan voorspellen dat Manchester by the Sea mijn favoriete film van 2017 wordt. Waar La La Land je lekker laat ontsnappen aan de werkelijkheid, is deze film juist confronterend. Ik kan het eigenlijk allebei heel goed waarderen. Manchester by the Sea deed echt heel veel met me: ik heb meerdere keren hardop gelachen, maar ook meerdere keren met tranen in m’n ogen gezeten. Dat kwam vooral door het acteerwerk van Casey Affleck. Wauw. Wat speelt hij zijn rol fantastisch! Ik ben 100% voor zijn winst in de beste acteur categorie. Maar ook Michelle Williams als zijn ex-vrouw is geweldig. De scene dat ze elkaar voor het eerst in lange tijd tegen komen op straat is zonder twijfel mijn favoriet van de hele film, zo veel feelings en ze spelen het zó goed! Één van de momenten waar ik zo had kunnen huilen, haha. Maar ook Lucas Hedges als het neefje doet het goed en hij en Casey Affleck hebben een fijne dynamiek: veel van hun scenes samen horen bij de grappigste van de film. Ik heb echt nog super lang over deze film nagedacht en ook al ben ik er niet perse super vrolijk van geworden, ik ben wel van mening dat eigenlijk iedereen deze film zou moeten zien.

IMDB-Cijfer: 8,4 | Mijn cijfer: 9,2 | Genomineerd voor: Best Picture, Best Lead Actor (Casey Affleck), Best Supporting Actor (Lucas Hedges), Best Supporting Actress (Michelle Williams), Best Directing, Best Original Screenplay

Captain Fantastic

“In the forests of the Pacific Northwest, a father devoted to raising his six kids with a rigorous physical and intellectual education is forced to leave his paradise and enter the world, challenging his idea of what it means to be a parent.”

Captain Fantastic zag ik echt maanden geleden, en ik vond het dan ook heel grappig om hem opeens tussen het lijstje genomineerden tegen te komen. Toch vind ik het wel terecht dat Viggo Mortensen genomineerd is, en als ik er langer over nadenk had ik eigenlijk wel meer nominaties verwacht bij deze film! Captain Fantastic is echt een perfecte film voor je als je een beetje van Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel, Moonrise Kingdom) achtige films houdt. Een lekker excentriek, vrij bijzonder verhaal en fijne styling zijn twee belangrijke elementen in deze film. Maar waar ik Wes Anderson films soms toch een gevalletje ‘vaag verhaal’ vind, vond ik Captain Fantastic wel echt heel tof! De film geeft een interessante kijk op onze werkelijkheid en dan met name op het westerse educatie systeem. Niet dat ik nu vind dat iedereen zijn kinderen afgezonderd in het bos op zou moeten voeden, maar het gaf wel een beeld van dingen die anders zouden kunnen. Ik vond hem niet indrukwekkend genoeg om er nog lang over na te denken, maar ik heb me zeker vermaakt tijdens het kijken van de film.

IMDB-Cijfer: 7,9 | Mijn cijfer: 8 | Genomineerd voor: Best Lead Actor (Viggo Mortensen)

Nocturnal Animals

“A wealthy art gallery owner is haunted by her ex-husband’s novel, a violent thriller she interprets as a symbolic revenge tale.”

Bij Nocturnal Animals krijg je eigenlijk twee films voor de prijs van één: het verhaal van galerie houder Susan, en het verhaal van het boek dat ze van haar ex krijgt. Met het tweede verhaal ging ik zo mee, het is super spannend. Met Susan’s eigen verhaal had ik in eerste instantie wat meer moeite: ik snapte niet zo goed wat de link tussen haar leven, de relatie met haar ex, en het boek precies was. Goed, het ligt er in ieder geval niet te dik boven op, en na een nabespreek sessie met m’n ouders en Jikkie hadden we wel een paar goede theorieën waardoor de film voor mij een stuk meer afgesloten voelde en ik hem eigenlijk heel goed vond! Ik ben trouwens vrij verbaasd dat Jake Gyllenhaal niet genomineerd is voor beste acteur, ik vond hem in deze film namelijk fantastisch. Hij speelt twee rollen, namelijk Susan’s ex, en de hoofdpersonage in het boek, en beide doet hij geniaal. Vooral heel knap dat er twee rollen door één acteur worden gespeeld en je toch geen moment moeite hebt om ze uit elkaar te houden. Van Casey Affleck had hij het wat mij betreft niet gewonnen maar toch had ik wel iets van waardering verwacht. Goed, slechts één nominatie dus, en ik vond deze film ook niet perse boven de rest uitsteken, maar ben wel blij dat ik hem heb gezien.

IMDB-Cijfer: 7,7 | Mijn cijfer: 7,8 | Genomineerd voor: Best Supporting Actor (Michael Shannon)

Arrival

“When twelve mysterious spacecrafts appear around the world, linguistics professor Louise Banks is tasked with interpreting the language of the apparent alien visitors.”

Nog eentje in het rijtje ‘Waarom heeft deze acteur geen nominatie?’: Amy Adams. Als ze dan niet voor Nocturnal Animals werd genomineerd, had ik minstens verwacht dat ze wel een ‘nod’ zou krijgen voor deze film, Arrival. Toch lullig als je in twee super succesvolle films speelt en voor geen van beide wordt genomineerd, al helemaal als je toch al een beetje bekend staat als de vrouwelijke Leonardo DiCaprio wat de Oscars betreft. Maar goed, over de film zelf. Ik hou eigenlijk niet zo van sci-fi, maar kon Arrival toch wel waarderen. Sommige dingen gingen me een beetje de pet de boven, sommige dingen vond ik een beetje ongeloofwaardig, maar over het algemeen vond ik het toch een mooie film! Ik was in ieder geval heel blij dat het totaal geen actie film was: de film had echt kunnen ontpoppen in een soort oorlog tussen mens en alien, maar gelukkig hielden ze het wat dat betrof realistisch. Het verhaal is wat meer psychologisch en ook komen de politieke samenwerkingen tussen verschillende landen aan bod, twee dingen die ik heel interessant vond! Arrival is niet m’n favoriet van dit artikel, daarvoor is het gewoon mijn genre niet, maar ik vond het wel een goede film!

IMDB-Cijfer: 8,2 | Mijn cijfer: 8,2 | Genomineerd voor: Best Picture, Best Directing, Best Adapted Screenplay, Best Cinematography, Best Film Editing, Best Production Design, Best Sound Mixing, Best Sound Editing

Ik wil de komende tijd sowieso nog Hacksaw Ridge, Elle, Moonlight, Lion, Hidden Figures, Hell or High Water, Loving, Jackie en Fences kijken. Zo, dit is weer een pittige lijst als ik het zo bekijk, maar ik heb er zin in! Minstens twee Oscar review artikelen hebben jullie dus nog wel te goed :)

Heb jij één van deze films of één van de andere Oscar films gezien? Wat vond je er van?

1 Comment

  1. Dominique
    25/01/2017 / 3:02 pm

    Wat fijn dat je alle films op een rijtje hebt gezet. Mij lijkt Manchester bij the Sea echt heel mooi, jammer geoneg draait hij niet echt bij mij in de buurt. Ik wil La La Land ook nog steeds zien.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *