Study Talk: Master Keuze

Master

Het ding waar ik op dit moment toch wel het meest mee bezig ben is: welke master ga ik IN GODSNAAM volgend jaar doen? Oke, dat klonk misschien wat overdreven. Maar dat is wel een beetje de vraag die de afgelopen paar maanden al door m’n hoofd gaat. Vandaag: een update over waar ik sta in het hele master keuze proces!

Ik weet nog heel goed dat ik m’n bachelor moest kiezen. Dat was namelijk ook al een licht drama. Kijk, er zijn mensen die gewoon van jongs af aan weten wat ze willen doen. Dokter worden. Advocaat. Piloot. Dit verandert hun hele leven niet en na hun middelbare school gaan ze de opleiding doen die hun brengt naar dat wat ze al hun hele leven willen. Saai, beetje voorspelbaar? Misschien wel maar wauw, wat ik er soms voor zou geven om zo’n persoon te zijn. Ik ben namelijk precies het tegenovergestelde: op de middelbare school wist ik niet wat ik wilde doen, en na m’n bachelor weet ik het eigenlijk nog steeds niet echt.

Oke, misschien geef ik mezelf nu te weinig credits, sinds m’n bachelor ben ik namelijk echt wel een stukje verder gekomen met welke kant ik nou uit wil. Toen ik International Studies ging doen, deed ik dat voornamelijk omdat de studie volledig in het Engels was en ik wist dat ik in een internationaal milieu wilde werken. Na drie jaar vakken omtrent geschiedenis, cultuur, economie en politiek ben ik er achter dat die eerste drie toch niet echt mijn ding zijn. Ik vond het wel interessant (zeker geschiedenis), maar weet wel vrij zeker dat het niet is waar ik verder in wil. In een ideale wereld was ik dus gewoon politicologie gaan studeren, maar daar was ik echt nooit opgekomen op de middelbare school. Een beetje jammer dat het me een bachelor heeft gekost om er achter te komen dat dit de richting is die ik op wil, maar beter laat dan nooit, toch?

Met dit in m’n hoofd ging ik dus op zoek naar een master. Het internationale aspect bleef me ook aanspreken en dat vertaalde zich dus al snel in een master International Relations. IR bestaat normaliter uit half International Security en half Political Economy, en ook al lijkt een master Security me ook echt te gek, ik denk dat het ook wel goed is om die economische helft er ook bij te hebben.

Het onderwerp was dus niet zozeer een probleem, het was voornamelijk de locatie. Want wilde ik in Nederland studeren of wilde ik naar het buitenland? Ik heb heel lang gefocust op het buitenland, maar ik kwam er toch niet helemaal uit. Engeland en Schotland hebben een groot aanbod te gekke IR masters, maar zijn echt schreeuwend duur. Scandinavië lijkt me ook gaaf, maar daar is het aanbod masters die focussen op IR juist weer heel erg beperkt. Bij Duitse universiteiten kwam ik er ook niet helemaal uit en naar Zuid Europa wil ik liever niet, omdat daar waarschijnlijk slechts een klein aanbod Engelse masters is en het niveau vaak ook wat lager ligt dan hier. Gaat dus ook een beetje z’n doel voorbij.

Dus ging ik weer focussen op Nederland. Na verscheidene open dagen te hebben afgestruind kwam ik tot de conclusie dat veel uni’s IR toch niet echt aanpakken zoals ik het zou willen. De master IR in Leiden is onderdeel van het departement Geesteswetenschappen, wat betekent dat ik als nog veel te maken zou krijgen met cultuur en geschiedenis, waar ik eigenlijk een beetje van af wilde (en ook wil ik een Master of Science en geen Master of Arts, haha). Groningen heeft ook zo’n multidisciplinaire aanpak, Utrecht bekijkt het vak zelfs alleen vanuit geschiedenis. Er was eigenlijk maar één IR master die het precies zo aanpakte als ik graag zou willen en dat was…

… Nijmegen. Als je me vorig jaar had verteld dat ik misschien in Nijmegen zou gaan studeren had ik je keihard uitgelachen. Soesja de Randstad uit? Ik zag het niet gebeuren. Maar ik ben dus wel echt enthousiast over deze master: International Relations is een specialisatie van de master Politicologie, wat betekent dat het behandeld wordt vanuit het vakgebied dat ik het interessantst vind. Daarnaast zijn er goede buitenland- en stage opties en staat de master ook nog eens verreweg het beste aangeschreven van alle IR masters in Nederland.

En hoe langer ik er over nadenk, hoe enthousiaster Nijmegen me eigenlijk maakt. Het lijkt me namelijk ook wel leuk om een keer helemaal weg te zijn uit Amsterdam en ergens helemaal opnieuw te beginnen. Daarnaast hoor ik steeds vaker dat Nijmegen een super leuke studentenstad schijnt te zijn. En dat Sifra, een hele goede vriendin van me, ook in september met een master in Nijmegen begint, helpt ook mee ;)

Dus… Ik durf het nog niet met 100% zekerheid te zeggen, maar ik zie een vrij grote kans dat jullie me vanaf september in Nijmegen kunnen vinden. Ik zal wel een premaster moeten doen omdat ik van faculteit wissel en nog nooit iets van statistiek of wat dan ook heb gehad bij geesteswetenschappen, maar dat zou ik eigenlijk niet zo heel erg vinden. Nog minstens twee jaar onder de pannen klinkt eerlijk gezegd ook wel als muziek in m’n oren.

Ik hou jullie op de hoogte over m’n keuze! Wie gaat er in september ook aan een nieuwe opleiding beginnen?

12 Comments

 1. Eline
  29/01/2017 / 7:56 am

  Ah wat cool! Ik volg je al sinds je in vwo 4 zit (ik zat toen in vwo 3) en heb het hele proces van het kiezen van een studie nauwlettend in de gaten gehouden! Uiteindelijk ben ik Rechten gaan studeren in Nijmegen (de stad is echt heel fijn) en ben ik nu ook bezig met het kiezen van een master voor in september. En stiekem heb ik ook over International Relations nagedacht, haha! Als je een keer een rondleiding langs alle hippe plekjes wilt hier dan houd ik me aanbevolen! ^^

  • Soesja
   29/01/2017 / 3:03 pm

   Super leuk als je ook IR gaat doen, misschien kom ik je dan wel een keer tegen ;) en daar ga ik je dan zeker aan houden!

 2. Fleur
  29/01/2017 / 9:10 am

  Haha ik ben een van die mensen die altijd al wist wat ik wilde doen :) Klinkt wel echt heel leuk, en een ‘change of scenery’ kan echt goed doen. Nijmegen is sowieso heel erg leuk!

  Wel echt goed dat je er zo actief mee bezig bent en de verschillende dingen naast elkaar legt. Als ik terug kijk op mijn studie keuze moment (ook 4 jaar geleden) dan zie ik over hoeveel factoren ik helemaal niet heb nagedacht. Ik wist altijd wel dat ik geneeskunde wilde doen, maar ik heb helemaal niet gekeken welke universiteit bij mij paste qua manier van lesgeven en mogelijkheden. Ik vond mezelf niet in de randstad passen dus heb ik al helemaal niet gekeken naar die universiteiten, zo dom! Toen ben ik gaan studeren op de universiteit waarvan een chirurg die ik ken zei dat dat de beste universiteit was. En eerlijk gezegd merk ik dat deze uni eigenlijk niet zo geschikt is voor mij, qua manier van lesgeven en de opbouw van het jaar. Ik haal mijn vakken enzo, maar deze manier van lesgeven is niet optimaal voor mij.

  Wisselen van uni is quasi onmogelijk nu nog, al speelt de gedachte wel soms in mijn hoofd. Maar als ik terug kijk, zou ik toch dingen anders hebben gedaan. Maar daar leer je alleen maar van!

  Maar super leuk Nijmegen, dus dan komt er ook een ‘hotspots van Nijmegen?’, ik verheug me al!

  • Soesja
   29/01/2017 / 3:02 pm

   Ah ja dat is wel balen inderdaad! Gelukkig kom je er waarschijnlijk uiteindelijk wel :) En zekersteweten, Dashing Days – Nijmegen editie!!

 3. 29/01/2017 / 9:37 am

  Ik had zelf ook nooit gedacht in Nijmegen te gaan studeren, maar geen moment spijt gehad. Ik hoef zelf geen andere opleiding te kiezen maar ik ga volgend jaar wel een half jaar naar het buitenland.

 4. Lonneke
  29/01/2017 / 10:45 am

  Haha ik herken mezelf heel erg hierin. Ik kom zelf ook uit Amsterdam en heb daar gewoond tot mijn 21e. Tot die tijd was het ook echt naast Amsterdam bestaat er niks en dat ik dus ooit in Nijmegen ging studeren had ik nooit verwacht. Ik zie Amsterdam altijd als een alles-stad en Nijmegen is wel heel erg een studentenstad. Maar het is wel ontzettend leuk hier hoor!

  Is het trouwens geen optie om een halfjaar naar het buitenland te gaan tijdens je master? Dan hoef je tenminste niet dat gestoorde instellingsgeld te betalen, maar kan je er wel heen. :) Zelf ben ik door jou ook naar buitenlandstudie gaan kijken en ga nu waarschijnlijk tijdens mijn master volgend jaar een halfjaar naar Amerika. Dat is wel een rechtenopleiding, weet natuurlijk niet op dat bij de master IR ook mogelijk is..

  • Soesja
   29/01/2017 / 3:01 pm

   Haha, echt precies hetzelfde verhaal inderdaad! Er is geen vrije keuzeruimte om naar het buitenland te gaan binnen IR maar volgens mij is het met studievertraging wel mogelijk dus dat ben ik dan ook zeker van plan :) Gaaf, Amerika!!

 5. Dominique
  29/01/2017 / 3:24 pm

  Wat fijn dat je nu iets meer weet wat je wilt. Ik heb een jaar in Nijmegen gestudeerd en ik vond het een hele fijne stad. Heel veel succes met je keuze :)

 6. 29/01/2017 / 10:14 pm

  Ik ging ook kijken naar masters en was dus eerlijk gezegd blij dat er niets bij zat voor mij, haha. Nu ben ik natuurlijk wel verhuisd voor mijn studie en heb ik eindelijk mijn leven een beetje opgebouwd daar, dus wil ik ook het liefst daar blijven wonen. Ik overweeg nu wel in Rotterdam mijn master te doen in verband met aansluiting op de onderzoeksmaster, dus wel fijn dat het kan! En inderdaad niet heel erg dat je een premaster moet doen en eventueel ook nog uitloop hebt door naar het buitenland te gaan, heerlijk toch om het nog even uit te stellen? Mensen verklaren me ook voor gek om eerst een gewone master te doen en dan nog een onderzoeksmaster maar ik vind over 2,5 jaar klaar zijn stiekem ook al snel, haha.

  Ik wil wel een keertje naar Nijmegen trouwens, volgens mij ben ik daar op een schoolexcursie na nog nooit geweest!

 7. Benthe
  30/01/2017 / 10:36 am

  Wat leuk Soesja! Zoals je misschien herinnert, doe ik nu Politicologie bachelor in Nijmegen, dus we bevinden ons dadelijk in hetzelfde schuitje ;) Ik ga vier jaar bachelor doen, dus ook volgend jaar zul je mij nog zien rondlopen in Nijmegen. De uni is geweldig, de hoogleraren zijn top (verheug je vast op colleges van Bert-Jan Verbeek en Zaslove). Super tof! Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het wel :)

  • Soesja
   30/01/2017 / 11:17 am

   Jaa dat herinner ik me zeker, door jouw reactie (echt super lang geleden) ben ik naar IR in Nijmegen gaan kijken dus bedankt daar voor!!

   • Benthe
    31/01/2017 / 2:25 pm

    Hihi grappig! Mocht je dadelijk op de RU rondlopen, moeten we maar eens koffietje doen bij het Cultuurcafé. Mocht je tzt ook kamer gaan zoeken, gooi het even naar me op FB o.i.d., dan deel ik het.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *