Recept: Blueberry & Pecan Muffin Cake

Blueberry Pecan 001

Blueberry Pecan 002

Wauw, ik kan me niet eens herinneren wanneer ik voor het laatst een recept heb geplaatst op Dashing Days. Daarnaast kan ik me óók niet herinneren wanneer ik voor het laatst spontaan een taart heb gebakken. Ik stond wel in de keuken voor verjaardagen of kerst, maar de laatste keer dat ik zonder reden de mixer uit de kast trok moet minstens een jaar geleden zijn. En dat terwijl ik op de middelbare school minstens een keer per week een taart stond te bakken! Laatst had ik een dagje vrij en niet perse iets te doen, toen het me ineens te binnen schoot: ik ga een taart maken. Na even zoeken stuitte ik op dit heerlijke recept (ik was verkocht bij het woord ‘pecan’) en ik wilde jullie mijn versie van deze taart niet onthouden.

Benodigdheden voor de taart
– 275 gram bloem
– 1 theelepel kaneel
– 1 theelepel bakpoeder
– 1/2 theelepel zout
– 170 ml melk
– 75 gram kristalsuiker
– 2 eieren
– 110 gram boter, gesmolten en afgekoeld
– 275 gram bosbessen

Benodigdheden voor de topping
– 75 gram bosbessen
– 1 eetlepel rietsuiker
– 75 gram pecannoten, grof gehakt
– Poedersuiker

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Zeef de bloem, kaneel, bakpoeder en zout samen in een kom. Mix in een andere kom ei, melk, suiker en gesmolten boter bij elkaar. Zeef het bloem mengsel hier in (twee keer zeven is belangrijk om het mengsel luchtig te krijgen, omdat we verder weinig mixen) en vouw dit er doorheen met een spatel of lepel. Doe dit totdat je geen bloem meer ziet en stop dan meteen, anders mix je te ver en wordt je taart erg taai en niet luchtig. Het maakt niet uit als je mengsel nu nog klonterig is, dat komt zo in de oven vanzelf goed.

Vouw nu ook de bosbessen met een spatel door het mengsel heen en schep het in een taartvorm van ongeveer 18 centimeter doorsnede (als je alleen grotere en kleinere hebt, zou ik voor de grotere gaan). Strooi de overgebleven bosbessen en de gehakte pecan noten er overheen en sprenkel de rietsuiker er op.

Bak de taart in het midden van de oven voor ongeveer een uur en een kwartier (als je een grotere vorm gebruikt is dit korter), totdat de bovenkant terugveert als je er zachtjes op drukt. Doe halverwege de baktijd even wat zilverfolie op de bovenkant, zodat de noten niet aanbranden. Laat de taart een half uurtje in de vorm afkoelen, strooi er nog wat poedersuiker over heen en hij is klaar om aangesneden te worden!

De taart is lekker smeuïg door de bosbessen, en doordat je niet te lang mixt blijft het beslag zacht en luchtig. Dit zie je goed terug in het eindresultaat! Daarnaast is hij ook niet vies zoet, er gaat dan ook maar 75 gram suiker in (in een normale cake gaat minstens even veel suiker als bloem, in dit geval zou dat dus 200 gram extra zijn). Ik vind het heel lekker! Ik zou dit echt een zomerse cake vinden, maar door de kaneel en de pecan noten heeft hij ook wel een lekkere winterse touch. Een aanrader.

Geniet er van! Ga jij wel eens spontaan de keuken in om een taart te bakken?

6 Comments

 1. Dominique
  03/02/2017 / 6:14 am

  De taart ziet er echt heerlijk uit! Ik sla het recept op, wie weet dat ik hem eens ga bakken :)

 2. 03/02/2017 / 10:44 pm

  Lijkt me echt heeeel lekker! Áls ik binnenkort een middagje vrij heb en niets te doen (wat me vrij sterk lijkt) ga ik ook misschien ook gewoon eens een taart bakken. Ik denk niet dat de rest hier in huis daar een probleem mee zal hebben ;-)

  Heb je nog kaartjes voor Ed? En voor John? Dankzij de Twitterconnecties van de vriendin met wie ik ga had ik op het laatste moment toch nog kaartjes voor Ed (sta-plaatsen) en bij John Mayer ben ik op wonderbaarlijke wijze door de wachtrij heen gekomen en zitplaatsen (vak 213) kunnen bemachtigen!

  • Soesja
   04/02/2017 / 5:16 am

   Lekker bezig!! Ik ga wel naar Johnie… In Stockholm, haha. Mooie reden voor een weekend weg. Voor Ed helaas geen kaartjes :(

   • 05/02/2017 / 11:08 am

    Stockholm, wat gaaf! Maar balen dat je geen kaartjes voor Ed hebt…

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *