How I Feel About Taking a Gap Year

Gap year

Toen ik vorig jaar terug kwam uit Canada na vier maanden in Vancouver te hebben gewoond, wist ik eigenlijk meteen al dat ik een tussenjaar zou gaan nemen. Ik had al vrij weinig zin om dat semester een scriptie te gaan schrijven, laat staan om tegelijkertijd ook nog allemaal open dagen te gaan bezoeken en me te verdiepen in masters. Ik was er in Canada totáál niet mee bezig geweest en de maanden die er op volgden waren simpelweg te kort tijd om me goed te oriënteren op wat er allemaal mogelijk was. Daarnaast beangstigde het idee om in zomer 2017 al helemaal student-af te zijn me ook heel erg, want wat ging ik dan in godsnaam doen? Ik besloot het dus allemaal nog even lekker een jaartje uit te stellen, me te focussen op m’n scriptie en na de zomer te gaan bedenken hoe ik het verder aan zou gaan pakken. Ik ben nu inmiddels ongeveer halverwege m’n tussenjaar en het leek me wel interessant om een stuk te schrijven over wat ik nu van deze keuze vind!

Allereerst even voor de goede orde: ik ben geen tussenjaar aan het doen om een half jaar op reis te gaan of zoiets, ik heb eigenlijk niet echt plannen (of behoefte) om een typische ‘tussenjaar activiteit’ te gaan ondernemen. Ik ben vooral aan het werk, bij een brunch tentje in Amsterdam. Ik spaar wat geld en geniet verder gewoon van dingen die op m’n pad komen, bijvoorbeeld weekjes weg (zoals Kopenhagen en Gran Canaria). Daarnaast was dit jaar voor mij vooral om na te denken over wat ik hierna wil.

Na een lange zomer begon ik in september met een baantje zoeken. Uiteindelijk had ik relatief snel iets gevonden, binnen twee weken kon ik aan de slag, maar ik ga niet ontkennen dat ik hier echt super veel stress om heb gehad. Solliciteren en proefdraaien is gewoon narigheid, en in die twee weken heb ik dan ook een paar keer gedacht ‘was ik nou maar gewoon gaan studeren.’

Maar uiteindelijk valt alles op z’n plek, en sinds ik een baantje heb vind ik m’n tussenjaar eigenlijk wel heel relaxt. Het werk zelf is soms best druk en stressvol, maar vaak genoeg ook heel gezellig. Het meest relaxte vind ik wel dat ik als ik vrij ben, ik ook echt VRIJ ben. In tegenstelling tot tijdens m’n studie hoef ik me geen moment schuldig te voelen als ik leuke dingen doe met vriendinnen of op de bank lig te Netflixen, want ik hoef niks anders te doen op dat moment. En dat went wel echt heel snel, ik kan me nu alweer moeilijk voorstellen dat ik thuis daadwerkelijk dingen zou moeten doen zoals studeren, essays schrijven of presentaties voor te bereiden. Ik heb natuurlijk jaren (middelbare school en uni) niet anders gedaan, maar een half jaartje zonder en ik kan er nu alweer tegenop zien. Zo’n jaartje niks aan m’n hoofd, bevalt eigenlijk best wel prima.

Wel merk ik dat ik op moet letten dat ik niet te onproductief word. Ik ben vrij makkelijk in een routine van werken/chillen terecht gekomen en soms moet ik m’n best doen om ook nog iets echt nuttigs van m’n jaar te maken. Gelukkig is een tussenjaar maar een jaartje en is het dus absoluut niet het einde van de wereld als ik niet echt iets ‘bereik’ dit jaar, maar aan de andere kant heb ik er nu de tijd voor dus zou het ook zonde zijn om m’n tijd niet nuttig te besteden.

Één van de dingen waar ik sinds januari daarom veel tijd in steek, wat jullie ook hebben kunnen merken, is bloggen! Ik ben sinds 1 januari geen dag afgeweken van m’n maandag/woensdag/vrijdag/zondag schema, en dat voelt echt top. Ik probeer één tot anderhalve dag naast m’n werk in m’n blog te steken (ik werk ongeveer vier dagen in de week dus dat komt helemaal mooi uit) en echt, ik haal hier zo veel voldoening uit en ik vind het ook heel leuk om te doen. Ik hoop dit zo lang mogelijk vol te kunnen houden!

Daarnaast heb ik nog twee dingen die ik echt van mezelf MOET doen dit jaar, namelijk een Spaans cursus en beginnen aan m’n rijbewijs. Soms denk ik ‘help, het is al februari,’ maar aan de andere kant: ik heb nu vijf maanden van m’n tussenjaar er op zitten en heb er dus nog zeven te gaan. Ik ben nog geen eens op de helft! Ik heb tijd, ik moet het alleen wel echt even doen van mezelf. We gaan zien wat er van gaat komen. Nee, laat me dat even herformuleren: we gaan het gewoon doen.

En dan natuurlijk de belangrijkste reden waarom ik een tussenjaar heb genomen: geeft dit jaar me inderdaad de tijd en ruimte om me goed te oriënteren op masters en universiteiten?. En daarop kan ik maar één ding antwoorden: JA. Naast dat ik tijd heb om open dagen te bezoeken, heb ik ook gewoon genoeg tijd om na te denken wat ik nou eigenlijk wil, zonder dat ik tegelijkertijd ook nog scriptie stress heb. Ik had de rust om alle opties in kaart te brengen en te overwegen nooit gevonden tijdens het laatste half jaar van m’n bachelor en ik ben dan ook heel blij dat ik er voor heb gekozen om hier goed en wel de tijd voor te nemen. Daarnaast was ik na m’n bachelor ook wel echt even goed klaar met de hele uni, maar heb ik na een half jaar werken eigenlijk wel weer zin om te beginnen in september. Ik ga nog even goed genieten van de komende paar maanden en dan ga ik er in september weer vol tegen aan. Zoals ik al zei, uiteindelijk valt alles op z’n plek!

Hebben jullie ook een tussenjaar gedaan, of denken jullie er over het misschien te gaan doen?

4 Comments

 1. 05/02/2017 / 7:46 am

  Wat een interessante post! Fijn dat je het zo naar je zin hebt op je werk. Ik heb zelf ook een soort van verplicht tussenjaar genomen, aangezien ik twee jaar geleden in september gestopt ben met mijn studie. Ik heb in dat jaar vooral veel nagedacht over wat ik nou eigenlijk wilde doen qua studie, daarnaast heb ik veel gewerkt en heb ik mijn rijbewijs gehaald. Ik heb opzich niet echt spijt van mijn tussenjaar, maar het was nou niet de beste tijd die ik gehad heb. (dit lag vooral aan het werk wat ik op dat moment deed)

 2. Marleen
  05/02/2017 / 7:40 pm

  Heel fijn om te lezen dat je tussenjaar zo goed bevalt en dat het heeft gewerkt om tijd te nemen voor je masterkeuze.Ik wil ook sowieso flink werken (of ik nou ga reizen of niet) en mijn rijbewijs halen. De rest zie ik wel, al heb ik wel een aantal bestemmingen in gedachten die ik misschien wel wil aandoen… Ga je die cursus Spaans eigenlijk doen voor je studie? Of gewoon zomaar? ;)

  • Soesja
   07/02/2017 / 7:57 pm

   Ik heb tijdens m’n bachelor Spaans gehad maar heb het daarna enorm laten verwateren, dus vandaar dat ik er weer iets aan wil doen! Weet nog niet of ik er tijdens m’n master ook wat aan ga hebben maar zou het wel heel graag willen spreken :)

 3. 06/02/2017 / 12:00 pm

  Het fijne aan jouw blogs lezen is dat je altijd precies een jaartje voorloopt op mij haha, en dat we best wel hetzelfde denken over veel dingen. Ik ben ook net terug van mijn semester abroad en ik ben inderdaad ook totáal niet bezig geweest met mijn masterkeuze. Dus daarom heb ik ook besloten om een tussenjaar te nemen. Alleen wil ik wel graag gaan werken en reizen dan, het liefst met mijn vriend.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *