City Guide: Two Days in Amsterdam

Ik schrijf vaak artikels over hotspots in een bepaalde categorie (zoals brunch of borrel), maar ik bedacht me dat ik nog nooit een artikel heb geschreven waarin ik verschillende hotspots combineerde. Zo ontstond het idee voor een city guide van de stad waar ik (bijna) woon: Amsterdam. Wat zou ik nou doen, als ik twee dagen in Amsterdam zou zijn? Ik heb een vol programma bedacht, wat je langs mijn favoriete wijken en de leukste hotspots van onze hoofdstad leidt. Enjoy!

Amsterdam City Guide 001

Scandinavian Embassy | Bakers & Roasters
Roots | Dignita

Dag 1: Amsterdam Zuid, de Pijp & Oud West

Begin je dag bij de westelijke uitgang van het Vondelpark (tramstop Amstelveenseweg of Zeilstraat). Dit is niet de meest bezochte plek van Amsterdam, het ligt namelijk aan de rand van het centrum, maar je vindt er opvallend veel leuke tentjes die allemaal uitermate geschikt zijn voor een lekker ontbijtje. Zit de een vol, dan loop je gewoon door naar de andere! De holy triangle op ontbijtgebied bevindt zich hier: ga langs bij Dignita (Koninginneweg 219) voor een uitgebreide brunch met pancakes en eggs benedict (en om hallo te komen zeggen als ik aan het werk ben, natuurlijk), strijk neer bij de pas geopende Lavinia Goodfood (Amstelveenseweg 192) voor een gezond ontbijtje of verover een plekje bij Anne & Max (Amstelveenseweg 196) voor een iets budget-vriendelijker optie.

Loop vervolgens langs Roots (Amstelveenseweg 164) voor een lekker sapje, smoothie of een koffie, en sla rechtsaf het Vondelpark in voor een ochtendwandeling om je ontbijt te verteren. Een wandeling van de west- naar de oostkant van het park is ongeveer 25 minuten, de perfecte afstand als je het mij vraagt.

Eenmaal het Vondelpark weer uit loop je via het Museumplein richting de Pijp. Je kunt op het Museumplein natuurlijk één van de drie musea bezoeken (Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Stedelijk Museum) maar ik moet eerlijk bekennen dat ik in geen van de drie geweest ben de afgelopen jaren, dus kan er ook beduidend weinig over vertellen. Maar onder het Rijks door lopen of fietsen is altijd te gek en mocht je echt de toerist uit willen hangen, dan kun je hier een foto maken bij het I AMsterdam sign. Loop richting de Hobbemakade en steek het water over.

Je vindt hier de Albert Cuyp, maar leuker zijn de omliggende straatjes: de Pijp. Shop een mooi jurkje of blouseje bij Noor (Albert Cuypstraat 145), het winkeltje waar ik mijn outfits voor zowel mijn diploma uitreiking van de middelbare school als van de uni heb gescoord. Drink koffie bij De Wasserette (Eerste van der Helststraat 27) voor de echte Pijp ervaring aan het leukste pleintje van Amsterdam, bij Scandinavian Embassy (Sarphatipark 34) voor de beste koffie van de stad, of bij CT Coffee & Coconuts (Ceintuurbaan 282) om je even in tropische sferen te wagen. Alweer honger en zin in een tweede brunch-ervaring? Ga langs bij Bakers & Roasters (Eerste Jacob van Campenstraat 54) of Little Collins (Eerste Sweelinckstraat 19F).

Na een paar uurtjes struinen en de Pijp verkend te hebben, is het tijd voor het avond programma. Neem de tram richting Oud West, naar de Ten Katestraat of de Bilderdijkstraat, en ga op zoek naar De Hallen. In de Foodhallen (Bellamyplein 51) vind je alles wat je nodig hebt voor een fijne avond: burgers, pizza, maar ook de meest fantastische Gin & Tonics. Verover een tafeltje en hou het bezet tot de laatste ronde is geweest en de lichten aan gaan, of haal snel wat te eten en verplaats vervolgens naar de er naast gelegen Filmhallen voor een avondje in de bios.

Zin in wat uitgebreider eten? Pak de tram richting Noord-West voor een diner bij Meneer Nieges (Westerdoksdijk 41), waarschijnlijk mijn favoriete restaurant in Amsterdam. Ook hier kun je tot in de kleine uurtjes blijven zitten om te borrelen, maar als je een wat comfortabelere avond wil kun je vanaf hier lopen naar mijn favoriete bioscoop van Amsterdam, The Movies (Haarlemmerstraat 161). Na de film toch nog zin in wat te drinken? The Movies heeft een heel leuk cafeetje dat tot vrij laat open is. Probeer de Savannah Cider, mijn go to drankje als ik hier ben.

Amsterdam City Guide 002

De Drie Graefjes | MOOK Pancakes
In Stock | Juice Brothers

Dag 2: De Jordaan, Centrum & Amsterdam Oost

We beginnen de dag waar we gisteren eindigden, namelijk in Oud West, aan de rand van de Jordaan. Ontbijt bij MOOK Pancakes (De Clerqstraat 34), waar er letterlijk alleen maar pancakes op de kaart staan (hartige en zoete varianten) en waar alles lekker is. Een alternatieve optie is The Breakfast Club (Bellamystraat 2), waar een fijn hipster sfeertje hangt, maar de pancakes van MOOK verslaan ze niet.

Steek vervolgens de Singel over en trek een ochtendje uit om rond te struinen in mijn andere favoriete wijk van Amsterdam (naast de Pijp): de Jordaan, en dan met name de 9 Straatjes. Kijk prachtige (en iets te dure) Scandinavische kleding bij Samsøe & Samsøe (Wolvenstraat 31), shop mooi ondergoed bij Love Stories (Herengracht 296), ga op zoek naar fashion finds bij vintage winkels Episode (Berenstraat 1) en Zipper (Huidenstraat 7) en pas (zonne-)brillen bij Ace & Tate (Huidenstraat 20).

Uitgewinkeld? Dan is het natuurlijk weer tijd om te eten. Aangezien je je waarschijnlijk te buiten bent gegaan aan pancakes of ander lekkers vanochtend, heb ik in de Jordaan een paar gezonde hotspots voor je. Zo kun je heerlijke broodjes eten bij Pluk Amsterdam (Reestraat 19). Voel je meer voor afhalen of snel wat eten? Ga dan voor een acai bowl bij Juice Brothers (Raamsteeg 2). Vergeet ook niet een Vanilla Sky Smoothie mee te nemen, dit is letterlijk de gezonde versie van een vanilla frappuccino van Starbucks. Zó lekker! Gisteren niet de kans gehad om langs te gaan bij Roots? Hier zit ook nog een filiaal waar je je te buiten kan gaan aan veganistische burgers, wraps of lekkere soepen, namelijk op Heisteeg 8.

Geloof je het allemaal wel wat gezond eten betreft, vrees dan niet. Het enige wat je hoeft te bedenken, is of je zin hebt in warme appeltaart met slagroom, of in red velvet cake. Ga je voor antwoord 1, loop dan richting het noorden voor Winkel 43 (Noordermarkt 43). Ik denk dat iedereen in Amsterdam het er over eens is dat dit de allerbeste appeltaart van de wereld is – ik ben normaal geen enorme appeltaart fan, maar deze is fantastisch. Ga je voor optie 2, loop dan richting het oosten voor De Drie Graefjes (Rokin 128). Deel voor je eigen veiligheid een stuk red velvet, want het is niet te doen anders. Maar wel ongelooflijk lekker.

Pak vervolgens de tram richting Amsterdam Oost. Dit is een van de meest ‘up and coming’ wijken van Amsterdam: er zijn veel stukken waar je je waarschijnlijk afvraagt waar je beland bent, maar er zijn óók heel veel leuke stukken. Is het mooi weer, vertoef dan aan het water met een drankje bij Roest (Jacob Bontiusplaats 1) of Brouwerij ‘t IJ (Funenkade 7). Laat het Nederlandse weer dit niet toe, spendeer deze namiddag dan één van de twee filmhuizen en hun bijbehorende cafeetjes: ga voor één van mijn oude favorieten, Kriterion (Roetersstraat 170), of de bios die ik eigenlijk pas geleden heb ontdekt, Studio K (Timorplein 62).

Tijd voor diner: gelukkig heeft Amsterdam Oost geen tekort aan leuke restaurantjes. Één van mijn persoonlijke favorieten is In Stock (Czaar Peterstraat 21), waar elke avond andere gerechten worden bereid met ingrediënten die overblijven of niet verkocht kunnen worden in de supermarkt. Super goed concept en je eet ook nog eens heel origineel en lekker! Zin in een restaurant waar je de rest van de avond kan blijven hangen aan de bar? Ga naar The Walter Woodbury Bar (Javastraat 42), waar de drankkaart uitgebreider is dan de dinerkaart.

Overnachten

Ik woon natuurlijk naast Amsterdam en heb dus eigenlijk geen ervaring met hotels, maar er zijn wel een paar plekken om te overnachten waar ik goede verhalen over heb gehoord. Op zoek naar een budget overnachting? Ga voor The Student Hotel (Jan van Galenstraat 335). Niet de beste locatie, wel een hele goede OV verbinding met het centrum. Op zoek naar een wat centralere ligging? Probeer Hotel de Hallen (Bellamyplein 47), wat zich in hetzelfde complex bevindt als de Foodhallen en de Filmhallen. Hoef je niet eens meer naar buiten voor een avondje uit. Op zoek naar een uniek hotel? The Hoxton Amsterdam (Herengracht 255) schijnt te gek te zijn, en mocht ik ooit om wat voor reden dan ook een nachtje in een hotel in Amsterdam willen, dan zou ik sowieso hier willen slapen.

Ik hoop jullie hiermee een beetje op weg geholpen te hebben met dingen die je kunt doen tijdens een weekendje Amsterdam! Ik heb lang niet alle hotspots benoemd die er zijn, zo heb ik Noord buiten beschouwing gelaten terwijl daar ook genoeg leuks te doen is. Maar als ik twee dagen in Amsterdam zou hebben, zou ik ze zo besteden! Zoals je ziet staan hier weinig echte toeristische highlights op, maar ik ben dan ook van mening dat Amsterdam het best te verkennen is door gewoon rond te struinen, te kijken in de leuke kleine winkeltjes en te eten in lokale restaurants. Mocht je iets uit dit artikel bezoeken, laat het me weten! Vind ik super leuk om te horen.

Ik zou graag meer van dit soort artikels schrijven, maar de enige stad waar ik echt genoeg ervaring mee heb om een gedetailleerde city guide te kunnen maken is Vancouver, omdat ik daar vier maanden gewoond heb, en dat is nou niet écht om de hoek. Misschien doe ik het als nog een keer – iemand interesse?

Wat is jouw favoriete hotspot in Amsterdam? Wat heb ik echt over het hoofd gezien?

6 Comments

 1. 17/02/2017 / 7:22 am

  Wat een leuk artikel met veel leuke hotspots, ik kende eerlijk gezegd nog niet veel hiervan. Ik heb dit artikel opgeslagen, wanneer ik weer eens naar Amsterdam ga kijk ik zeker terug :)

 2. 17/02/2017 / 9:39 am

  Aah yes thanks! Ik heb als ik in Amsterdam ben vaak het idee dat ik zoveel over het hoofd zie en blijkbaar is dat ook zo haha… De volgende keer pak ik je guide (of jou als guide haha) er zeker bij!

 3. Jo
  17/02/2017 / 9:16 pm

  Leuk gedaan,moet je vaker doen hoor :)

 4. 17/02/2017 / 9:30 pm

  Superleuk om te lezen! Ik ben ook wel benieuwd naar de Vancouver-editie, al is de kans vrij klein dat ik daar binnenkort gebruik van kan maken.

 5. 19/02/2017 / 6:14 pm

  Wat een leuk artikel zeg! Die red velvet cake ziet er zo lekker uit!

 6. 20/02/2017 / 9:34 am

  Leuke guide! Zelf kom ik niet zo vaak in Amsterdam, maar als ik dit lees moet ik dat toch maar eens veranderen! Vancouver staat op mijn lijstje dus een guide daarvan zou leuk zijn :)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *