Een ode aan luisterboeken

Luisterboek

Luisterboeken heb ik lange tijd gezien als echt iets van vroeger, of echt iets voor kinderen. Bij luisterboeken had ik voornamelijk de associatie “Nederlands vertaalde versie van Harry Potter in de auto op vakantie naar Frankrijk.” Ik weet niet waar deze associatie vandaan komt eerlijk gezegd, want ik kan me niet herinneren dat ik ooit Harry Potter als luisterboek heb gehad en ik kan me de laatste keer dat ik met de auto naar Frankrijk ging ook niet meer herinneren, maar toch. Dat beetje kneuterige gevoel was wat luisterboeken bij me opriepen.

Tot een paar maanden geleden, toen het boek van Lauren Graham (Lorelai uit Gilmore Girls) “Talking as Fast as I Can: From Gilmore Girls to Gilmore Girls (And Everything in Between)” uit kwam. Ik was sowieso al geïnteresseerd in het boek, maar toen ik zag dat Lauren Graham het audioboek zelf had ingesproken wist ik: dat moet ik hebben. Want Lauren’s grappige anekdotes zelf lezen was één ding, maar het gevoel hebben dat het Lauren is die ze aan je ‘vertelt,’ dat is natuurlijk weer heel iets anders.

Na even researchen kwam ik er achter dat als je een account op Audible aanmaakte, dat de eerste maand gratis is én je gratis een boek uit mocht kiezen. Dit is niet gesponsord, het is gewoon de manier waarop ik aan het boek van Lauren kwam en het is echt super chill, dus ik wilde jullie deze tip niet onthouden. Audible is een app waar eindeloos veel luisterboeken op staan, en als je een abonnement neemt ($15 per maand na die eerste maand gratis), mag je iedere maand een boek uitzoeken.

Goed, ik koos dus voor Lauren’s boek als eerste boek, en ook al duurde het audiobestand slechts 4.5 uur, ik heb er zo veel plezier van gehad! Niet alleen was het superleuk om Lauren zelf haar anekdotes te horen vertellen, het hele luisterboek op zich vond ik een redelijke uitvinding. Alledaagse dingen die ik normaal vrij saai vond, werden opeens veel leuker. Waar ik eerst muziek luisterde, zoals tijdens het koken of op de fiets, luisterde ik nu naar een audioboek, wat zo veel productiever voelde! Echt alsof ik moeiteloos twee dingen tegelijk aan het doen was. Nog zo’n uitvinding? Een luisterboek luisteren tijdens hardlopen! De 10K die ik rende met Talking as Fast as I Can in m’n oren, was één van mijn favoriete runs ooit. Ik had verwacht veel langzamer te lopen zonder muziek, maar dat was niet zo! Daarnaast ging het echt perfect de verveling tegen die ik nog wel eens ervaar tijdens het rennen. Ik moest alleen wel meerdere keren hardop lachen, en dat moet er toch een beetje raar uitgezien hebben.

Ik had dus eigenlijk alleen een Audible account genomen voor Lauren’s boek, maar ik zou Soesja niet zijn als ik het niet vergat op te zeggen en toen was er opeens al $15 afgeschreven en mocht ik weer een boek uitzoeken. Dit keer besloot ik te gaan voor een wat langer boek, ik had dat geld betaald terwijl ik eigenlijk m’n abonnement op had willen zeggen, dus ik moest er nu maar gewoon alles uithalen. Daarom ging ik voor Outlander van Diana Gabaldon, een boek waarvan ik niet had verwacht het ooit te gaan lezen eerlijk gezegd (de Game of Thrones boeken kosten me wel al genoeg moeite, ik heb niet perse nog een acht-delige serie dikke pillen nodig in m’n leven). Maar met zijn 32 uur was het het langste boek dat ik kon vinden en ik had wél heel erg genoten van de serie, dus ik besloot het maar gewoon te proberen.

Ik heb nu ongeveer acht uur geluisterd en ook al is dit een heel ander boek dan dat van Lauren Graham, ik vind het echt heel fijn! Het is niet perse dat het luisteren van het audioboek echt een toevoeging is (zoals ik met Lauren Graham’s boek wel had, omdat ze het dus zelf voor las), maar ik vind het luisteren in het geval van Outlander wel een paar andere voordelen hebben ten opzichte van het boek echt lezen. Zoals ik al zei, ik weet niet of ik het boek ooit had opgepakt om echt te gaan lezen, maar af en toe een stukje luisteren kost toch wat minder moeite. Het is op deze manier ook makkelijker om het boek te integreren in de rest van m’n leven: ik ben namelijk (nog) niet zo goed in echt alleen maar een luisterboek luisteren, dus ‘s avonds op de bank pak ik er liever een echt boek bij. Maar bijvoorbeeld op de fiets vind ik het super fijn om wat te luisteren te hebben!

Ik heb Outlander dus echt nog lang niet ‘uit,’ maar misschien hou ik m’n abonnement op Audible wel geactiveerd. Ik vind luisterboeken echt heel fijn, wat ik van tevoren niet perse had verwacht, maar ik ben blij dat ik er zo achter ben gekomen. Het enige jammere vind ik dat je audioboeken niet echt in je kast kan zetten, en ik heb stiekem al een paar keer overwogen om de boeken die ik nu als audioboek heb ook nog als fysiek boek te kopen. Maar dat gaat natuurlijk weer een beetje z’n doel voorbij.

Luister jij wel eens naar een audioboek?

1 Comment

  1. 20/02/2017 / 11:03 am

    Hi Soesja, leuk verhaal!
    En wist je dat er ook een webshop is die alleen maar Nederlandstalige luisterboeken verkoopt? Geen abonnement of andere maandelijkse verplichtingen. Je betaalt gewoon per titel en de download wordt je eigendom. Download in mp3 of met iOS / Android app.
    Check http://www.luisterrijk.nl
    Disclaimer: ik werk bij Luisterrijk :-)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *