From Gap Year Girl to Full Time Student

IMG_2948

(Een deel van) het beste Dignita-team bij m’n afscheidsborrel in Augustus.
Classic Soesja: ik blog een half jaar niet, mis het eigenlijk voor geen seconde, dwing mezelf lichtelijk het ‘toch nog maar een keer te proberen’ en zit opeens weer vol inspiratie. Zo kan het lopen. Ik probeer me in te houden, want ik weet dat zeven artikels per week op z’n zachtst gezegd niet haalbaar is (dat is het eigenlijk nooit geweest voor mij, haha), maar aan de andere kant wil ik ook weer niet zo weinig posten dat ideeën zo lang blijven liggen dat ze eigenlijk al niet meer relevant zijn. Dus, het idee voor nu is: drie posts per week (maandag, donderdag en zaterdag) en de ‘standaard categorieën zoals Story of my Week en Current Favourites doe ik de komende tijd één keer per maand. We gaan eens kijken hoe lang ik het vol kan houden.

Voor nu, voordat ik ga praten over m’n leven en dingen die zich afspelen op dit moment, eerst even een bruggetje slaan. Wat is er allemaal precies veranderd sinds ik jullie voor de laatste keer sprak? Dit was eind juni (m’n Zevenheuvelen post van vorige week niet meegerekend). M’n tussenjaar (wat ik, mochten jullie het vergeten zijn, het zou me niet verbazen, doorbracht als serveerster/barista bij brunch tent / sociale onderneming Dignita in Amsterdam) kwam op z’n einde maar ik had wel nog ruim twee maanden te gaan, ik was druk op zoek naar een kamer in Nijmegen vanaf september en ik was m’n zomervakantie aan het plannen.

Inmiddels woon ik alweer drie maanden in Nijmegen, op kamers, en ben ik ook alweer drie maanden aan de studie. Over de studie en Nijmegen zelf wil ik het nog niet te veel hebben, daar ga ik nog een ander artikel aan wijden, vandaag wil ik vooral praten over de overgang van tussenjaar-levensgenieter naar fulltime (pre-)master student.

Wanneer ik aan mensen vertelde in september weer te gaan studeren kreeg ik van velen toch een semi-verbaasde blik. ‘Knap hoor, terug naar de universiteit na een jaar lang werken!’ Voor mij voelde dit eigenlijk helemaal niet gek: ik was m’n tussenjaar ingegaan als een tussenjaar, er had geen moment twijfel over bestaan dat ik deze herfst weer zou beginnen aan een studie. Ik vond m’n baan echt te gek en ik heb enorm veel geleerd en geweldige mensen ontmoet, ik heb er geen moment spijt van gehad in de horeca te gaan werken, maar het was absoluut niet iets dat ik mezelf nog jaren fulltime zag doen. Daarnaast voelde het ook gewoon alsof ik nog niet klaar was met studeren: m’n bachelor was heel breed, en ik wilde me graag specialiseren. Dat ik terug zou gaan naar de uni, daar twijfelde ik dus helemaal niet over.

Toch ging de overgang van 15 maanden ‘vrijheid’ terug naar het studentenleven niet helemaal vanzelf. Natuurlijk, ik had het druk toen ik fulltime werkte: als ik weken van zes dagen draaide was ik mega moe. Maar, het grote verschil: als ik thuis was, was ik thuis. Ik nam niks van m’n werk mee naar huis, zodra ik m’n schort in de was gooide was het klaar voor die dag.

Thuis productief moeten zijn was een van de grootste overgangen. Al heb ik maar twee uurtjes college op een dag, thuis voelt nog steeds gewoon als de plek waar ik niks hoef. Misschien dat ik daarom nu ook veel meer studeer in de UB, of anders gewoon in koffietentjes. In ieder geval buiten de deur: als ik ergens bewust heen ga om te studeren, kan ik veel productiever zijn. Ik merk dit nog meer als ik ‘thuis thuis’ ben: ik neem voor de vorm wel eens een studieboek mee, maar denk dat ik in de drie maanden dat ik weer studeer misschien een half uur aan m’n studie heb gezeten bij m’n ouders. Het voelt gewoon niet meer als een plek waar ik productief kan zijn: waar ik vroeger de hele eettafel barricadeerde met studieboeken, aantekeningen en laptops, zit dat er nu echt niet meer in. De weekenden voor tentamen weken blijf ik dan ook maar bewust in Nijmegen.

Überhaupt vond ik me concentreren in het begin best weer lastig: ik kwam niet door readings heen, en toen ik me bedacht dat ik sinds Canada in 2015 (!!!) geen tentamen had gemaakt zat ik ook wel even in de stress. Dit wende echter best wel snel en ik kan met één tentamen cijfer terug gelukkig zeggen dat ik het studeren na een jaar nog niet verleerd ben, haha.

Een ander heikel puntje? Geld! Dit vond ik misschien nog wel het meest wennen: van een heerlijk maandelijks inkomen naar weer volledig afhankelijk zijn van DUO en m’n studentenlening. Pijnlijk. Vooral omdat ik het afgelopen jaar natuurlijk weer veel minder heb gespaard dan gepland. Het ‘skere studenten leven’ zit er nog niet helemaal in: ik doe het liefst gewoon boodschappen bij de Albert Heijn en schroom niet voor een koffietje buiten de deur meer of minder. Toch merk ik dat ik hier eigenlijk wel meer over na moet denken: ik smijt niet met geld, ik koop bijvoorbeeld bijna nooit nieuwe kleding, maar m’n uitgaven patroon mag wel wat… Bewuster. Daarnaast wil ik eigenlijk nog wel heel graag een baantje in Nijmegen, maar met m’n rooster op dit moment zit dat er eigenlijk toch niet echt in. We gaan zien hoe het de komende tijd gaat lopen.

Al met al mis ik het horeca / tussenjaar leven af en toe wel. De switch van fulltime werken naar student daarentegen, die viel me alles mee. Ik vond het niet geheel zonder obstakels en af en toe is het nog steeds wennen, maar ik vind hem zeker niet heftiger dan de switch van fulltime student naar werken die ik vorig jaar maakte. Ik kan iedereen aanraden om een tussenjaar te doen, maar ik kan ook iedereen die overweegt weer door te gaan studeren aanraden het gewoon te gaan proberen. Je hebt het eerder gedaan, toen lukte het toch ook? Ik beloof je, het gaat je alles meevallen.

Zijn er lezers die ook net weer zijn gaan studeren, na een tussenjaar? Of misschien die net aan een tussenjaar zijn begonnen, na gestudeerd te hebben? Hoe bevalt jullie het?

2 Comments

  1. 27/11/2017 / 3:56 pm

    Heel herkenbaar dit allemaal! Vooral dat thuis productief zijn…. ik heb vandaag tot nu toe precies 2 alinea’s gelezen, shit :D

  2. Sabrina
    07/12/2017 / 8:44 pm

    Welkom terug op je eigen blog hihi.
    Ik volg je al vanaf het begin (toen je nog youtube videos maakte :upsidedown: ) Veel succes met je studie en ik kijk uit naar je toekomstige post!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *