2017: Favourite Movies

Story of my Week 143 006

Ciders bij The Movies, also known as mijn tweede huis, zelfs nu ik niet meer in Amsterdam woon.

Ieder jaar hou ik in een lijst op IMDb bij welke films ik kijk, en ieder jaar zijn het er meer dan het jaar er voor. Heb ik steeds minder te doen? Ben ik steeds meer alles wat ik moet doen aan het ontwijken door films te kijken? Of ik heb gewoon een lichte verslaving? Jaren lang keek ik bijna alleen maar series, nu zijn het voor mij toch wel echt films die op 1 komen. Dit jaar was de eerste keer dat ik een heel jaar een Cineville abonnement had en ik ben een shockerende 73 (!!!) keer naar de film geweest. Ja. Als ik dit zo lees vraag ik me ook af waar ik de tijd vandaan haal. Daarnaast keek ik ook nog 41 films thuis, op tv of online. Een groot genoeg verzameling om een top 10 (plus één) uit samen te stellen, leek me zo.

1. Manchester by the Sea

Films 2017 001

“A depressed uncle is asked to take care of his teenage nephew after the boy’s father dies.”

Vanaf het moment dat ik Manchester by the Sea had gezien (om precies te zijn op 21 januari, aldus m’n Cineville bezoek geschiedenis) wist ik dat het mijn favoriete film van 2017 zou worden. Lekker voorbarig om dat in januari al te bepalen (en precies drie weken nadat ik m’n favoriete film van 2016, La La Land, helemaal aan het eind van het jaar zag) maar ik kon me gewoon niet voorstellen dat iets het zou overtreffen. En dat gebeurde ook niet. Dit is zonder twijfel de film waarbij ik het meest gehuild heb dit jaar, maar ik heb ook gelachen en er nog heel lang mee rond gelopen (eigenlijk nu nog steeds). Casey Affleck’s scene met Michelle Williams staat tussen m’n favoriete film scenes ooit. Echt. Prachtig.

2. Dunkirk

Films 2017 002

“Allied soldiers from Belgium, the British Empire and France are surrounded by the German Army, and evacuated during a fierce battle in World War II.”

Wat voor mij een hele goede graadmeter is voor wat ik van een film vind, is in hoeverre ik tijdens het kijken aan andere dingen aan het denken ben. M’n gedachten willen namelijk nog wel eens afdwalen (niet heel gek als je je halve leven in de bioscoop doorbrengt). Een film waarbij ik echt geen seconde aan iets anders heb gedacht dan aan de film zelf, waar ik echt hélemaal in zat, is Dunkirk. Wat heel gek is, want er is eigenlijk niet eens een heel duidelijk verhaal. Maar elke op zich staande scene vond ik zo goed, en alles was zo top gefilmd, dat ik ongeveer twee uur lang m’n adem in heb gehouden.

3. Jackie

Films 2017 003

“Following the assassination of President John F. Kennedy, First Lady Jacqueline Kennedy fights through grief and trauma to regain her faith, console her children, and define her husband’s historic legacy.”

Deze film zou alleen al in de top 10 mogen vanwege de ge-wel-dig-e poster. Gelukkig wordt dit doorgezet in de film: meerdere van de scenes zou ik uit willen printen en aan m’n muur willen hangen. De film heeft een heel mooi, dromerig sfeertje: een beetje of je anderhalf uur naar een Lana Del Rey videoclip aan het kijken bent, op de beste manier mogelijk. Dit alles wordt versterkt door Natalie Portman’s husky voice over. Maar ook het verhaal is indrukwekkend, ik werd echt meegesleept in Jackie Kennedy’s leven na de moord op haar man. We kennen de foto’s en de beelden, en ik heb zelfs al meer films en een serie over de Kennedy’s gezien, maar het was deze film waardoor ik echt het idee had dat ik een soort van begreep hoe het geweest moet zijn. Heel knap.

4. Blade Runner 2049

Films 2017 004

“A young blade runner’s discovery of a long-buried secret leads him to track down former blade runner Rick Deckard, who’s been missing for thirty years.”

Ik vond het in eerste instantie heel lastig om te bepalen of ik Blade Runner 2049 in m’n top 10 op zou nemen, ik heb hem namelijk pas twee weken geleden gezien en hij heeft dus nog niet echt de ‘test of time’ doorstaan. Wie weet zou ik over een maand wel niet meer weten waar deze hele film over ging. Maar dan denk ik aan in wat voor waas ik de bioscoop uit kwam na deze bijna 3 uur durende epische film, en besef ik dat hij er toch echt in moet. Blade Runner 2049 is heerlijk traag (hou ik wel van), werkelijk prachtig gefilmd, de soundtrack is geweldig en het verhaal bevat zo veel interessante onderwerpen. Ik wilde eigenlijk echt drie uur napraten over deze film, wat lastig was omdat ik er in m’n eentje naar toe was. Daarom maar drie uur theorieën opgezocht op internet, haha. Een prima vervanger. Ja, deze film maakte echt indruk. En tot slot is Ryan Gosling (toch wel echt mijn favoriete acteur, denk ik) een leuke extra. Hij doet het overigens geweldig.

5. Baby Driver

Films 2017 005

“After being coerced into working for a crime boss, a young getaway driver finds himself taking part in a heist doomed to fail.”

Vanaf het moment dat ik de trailer van Baby Driver zag, kon ik niet wachten om er naar toe te gaan. Die muziek! Die sfeer! De film zelf stelde absoluut niet teleur, het voelde alsof ik in een twee uur durende videoclip beland was, op de beste manier mogelijk. Alles zit enorm strak en goed in elkaar, van de perfecte shots tot de geweerschoten op de maat van de muziek. Toen ik de bios uit kwam wilde ik eigenlijk meteen nog een keer, dus deed ik de film de dagen er na dunnetjes over met de geweldige soundtrack. Echt zo’n film waarbij je tijdens het kijken telkens denkt “dit is zo vet!!!” Ik heb me geen seconde verveeld.

6. Get Out

Films 2017 006

“A young African-American meets with his white girlfriend’s parents for a weekend in their secluded estate in the woods, but before long, the friendly and polite ambience will give way to a nightmare.”

Ik heb eigenlijk helemaal niks met horror films, toch heb ik er drie (!!!) in deze lijst staan. Misschien omdat ik alleen horror films kijk als ik weet dat ze echt heel goed zijn? Dit lijstje kon in ieder geval absoluut niet zonder Get Out, de meest subtiele maar toch confronterende film over racisme (van voornamelijk links-liberalen) die ik ooit gezien heb. Oké, aan het einde is de subtiliteit er wel een beetje af en escaleert de film behoorlijk, zoals een horror film hoort te doen, maar vooral het begin slaat wat mij betreft de spijker op z’n kop wat betreft de problemen die op dit moment spelen in de samenleving. Het was echt gewoon een beetje ongemakkelijk om te kijken met allemaal blanke Oud-Zuid/West-ers in de Filmhallen. Maar dat is juist de bedoeling van deze film, en daarom is hij zo sterk.

7. The Big Sick

Films 2017 007

“Pakistan-born comedian Kumail Nanjiani and grad student Emily Gardner fall in love but struggle as their cultures clash. When Emily contracts a mysterious illness, Kumail finds himself forced to face her feisty parents, his family’s expectations, and his true feelings.”

Ik heb echt in geen jaren een romantische komedie gezien die écht leuk was, maar The Big Sick maakt dit helemaal goed. Wat een fijne film, ik kwam echt met een goed gevoel de bioscoop uit (komt ook niet vaak voor) en ik ben er dan ook twee keer naar toe geweest. De film is super grappig, maar ook ontroerend en heeft vooral gewoon echt het hart op de goede plek. Dat het gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal (de mannelijke hoofdrolspeler speelt zelfs zichzelf) maakt het alleen maar meer bijzonder. Yes, als je echt een hele leuke, vrolijke, mooie film wil zien kan ik The Big Sick van harte aanraden.

8. The Edge of Seventeen

Films 2017 008

“High-school life gets even more unbearable for Nadine when her best friend, Krista, starts dating her older brother.”

Ik keek The Big Sick en The Edge of Seventeen in dezelfde week en ik denk dat ik nog nooit zo vrolijk ben geweest door films. Ook The Edge of Seventeen is gewoon een gevalletje van het hart op de goede plek. Het is zo fijn om een keer realistische tienerproblemen afgebeeld te zien op het witte doek, en ik kon tegelijkertijd heel goed met Nadine meeleven en haar problemen relativeren. Woody Harrelson als leraar is overigens ook echt fantastisch. Echt heel jammer dat deze film slechts onderdeel was van het ‘Previously Unreleased’ programma in bioscopen en daarom maar een week draaide, want deze film moeten veel meer mensen zien.

9. Guardians of the Galaxy Vol. 2

Films 2017 009

“The Guardians must fight to keep their newfound family together as they unravel the mystery of Peter Quill’s true parentage.”

Ik dacht altijd dat ik niet zo van super helden films hield, maar ik zie er steeds meer die het tegendeel bewijzen. Een aantal jaar geleden keek ik de laatste paar X-Men films, die ik erg leuk vond. Dit jaar zag ik Wonder Woman (ook geweldig) en keek ik er zelfs een die nu dus in m’n top 10 terecht is gekomen: Guardians of the Galaxy Vol. 2. Wat ik leuk vind aan GotG is dat het zichzelf niet zo serieus neemt (eigenlijk totaal niet). En de jaren ’80 soundtrack is op z’n zachtst gezegd fantastisch. De openings scene met ‘Mr. Blue Sky’ van ELO is wat mij betreft een instant klassieker. What a ride.

10. Split

Films 2017 010

“Three girls are kidnapped by a man with a diagnosed 23 distinct personalities. They must try to escape before the apparent emergence of a frightful new 24th.”

Ik zal heel eerlijk zijn, de voornaamste (eigenlijk enige) reden dat ik naar deze film ging was het feit dat James McAvoy de hoofdrol speelt, zonder twijfel m’n (andere) favoriete acteur. Ik had nog nooit iets van regisseur M. Night Shyamalan gezien en ik las dat hij nogal ‘hit or miss’ (en dan meestal miss) was, maar ik vond Split echt verrassend gaaf! Ook deze film escaleert nogal aan het eind, maar James McAvoy’s geniale acteerwerk houdt het toch geloofwaardig. Vooral de scene waarin hij in kort tempo achter elkaar acht of negen verschillende personen speelt ga ik niet snel vergeten, echt zó goed. Ik denk niet dat ik het met een andere acteur net zo’n goede film had gevonden, maar ik denk oprecht ook niet dat er veel acteurs zijn die dit waar hadden kunnen maken, en daarom verdient deze film een plekje in de top 10.

Bonus: mother!

Films 2017 011

“A couple’s relationship is tested when uninvited guests arrive at their home, disrupting their tranquil existence.”

Stiekem maakte ik dit lijstje een paar weken geleden al, toen Blade Runner 2049 er opeens nog tussen moest. Daar door viel m’n nummer 10, mother!, buiten de boot. Toch vond ik dat deze film een eervolle vermelding verdiende. M’n eerste reactie toen bij deze film de aftiteling over het scherm rolde was eigenlijk vooral verwarring en een onbestemd gevoel. Maar na lange nabespreking (hier ging ik gelukkig niet in m’n eentje heen, wow) kon ik de film steeds meer waarderen. Er zitten zó veel thema’s in deze film, van het geloof (en kritiek daar op) tot misogynie. Ik zou absoluut niet zeggen dat deze film lekker wegkijkt, het is een behoorlijke tough watch, maar ik ben toch heel blij dat ik hem heb gezien.

Hoewel ik vroeger bijna alleen maar romantische films (komedies of drama’s) keek en leuk vond, merk ik dat ik steeds verder van dat genre verwijderd begin te raken. Als deze top 10 iets voor mij aantoont is dat het genre film voor mij eigenlijk weinig tot niks meer uit maakt: als iemand mij vertelt of ik ergens lees wat een goede film is en waarom, dan is mijn interesse al geprikkeld. Daarom ben ik heel benieuwd naar de films van komend jaar: ga ik mijn 114 op de teller in 2017 overtreffen? En wat wordt de favoriet? Ga ik die aan het begin van het jaar al zien, of laat het nog even op zich wachten? We gaan het allemaal mee maken. Voor nu ga ik denk ik eerst een paar van deze films nog een keer kijken.

Wat was jouw favoriete film dit jaar?

Ps. Ik schreef aan het begin van het jaar het artikel ‘10x films van 2017 waar ik het meest naar uit kijk‘ en geen enkele daar van staat bij m’n favorieten. Toch jammer.

Ps. 2. Als je deze 2100+ woorden allemaal gelezen hebt: respect.

1 Comment

  1. 02/01/2018 / 9:30 pm

    Leuk om jouw lijstje ook te zien! Veel overeenkomsten toch wel, en inderdaad allemaal supergoede films, hadden in principe ook in mijn favorietenlijstje kunnen staan. Moest wel lachen om je laatste zin trouwens, heb precies hetzelfde! Geen enkele film waar ik eind 2016 naar uitkeek, staat in mijn top 10. Toch wel grappig.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *