2017: Favourite Music

2017 Muziek

De meest afgespeelde nummers die Spotify me op deze afbeelding geeft zijn anders dan die in m’n 2017 afspeellijst. Ik ga maar gewoon uit van die volgorde, maar vond deze afbeelding toch leuk ter illustratie ;)

Jaren lang zat ik in een flinke muziek dip: ik luisterde eigenlijk gewoon altijd dezelfde artiesten, en als die iets nieuws uitbrachten kon ik daar weer even mee voort. Nu wil ik niet zeggen dat dat dit jaar helemaal over ging, mijn muzieksmaak is gewoon een beetje gestagneerd en ik heb al jaren dezelfde favorieten. Maar er was één ding dat veranderde dit jaar, en dat is dat ik (eigenlijk al eind vorig jaar) een Spotify Premium Account aanschafte. Weg met de nooit veranderende selectie muziek op m’n iPod, enter maandelijkse playlists. Al zullen veel van deze nummers voor jullie als nog geen verrassing zijn, ik had in ieder geval zelf het idee dat ik iets meer diverse muziek luisterde. Ik heb heel erg m’n best gedaan om er 20 nummers van te maken maar het mocht niet baten, dus bij deze: de 23 nummers (in willekeurige volgorde, een beetje op tijd) die mijn 2017 karakteriseerden.

Ed Sheeran – How Would You Feel

We beginnen met het nummer dat op #1 in mijn ‘2017 meest afgespeeld’ van Spotify staat, en het enige nummer dat ik bij weten voor langere tijd op repeat heb gehad dit jaar. Is het mijn favoriet van Ed’s album dat dit jaar uit kwam? Ik denk het niet, al weet ik niet zo heel goed wat m’n favoriet dan wel is. Maar het is een mooi nummer en aangezien ik dit blijkbaar het meest heb geluisterd dit jaar, moest het er in.

Chef’Special – Try Again

Cheffie en Ed kwamen op dezelfde dag met een nieuw album, en ik moet heel eerlijk bekennen dat ik ‘Amigo’ de eerste paar maanden een beetje verwaarloosd heb. Gelukkig heb ik het inmiddels als nog helemaal ontdekt. Wel vanaf het begin favoriet was dit nummer.

Leon Bridges – River

Big Little Lies hoort bij mijn favoriete series van dit jaar (daarover morgen meer) en dat komt niet op de laatste plaats door de fantastische soundtrack. Ik ontdekte dit nummer door de serie en het is mijn op één na meest afgespeelde dit jaar.

Lorde – Green Light

Ik kende Lorde eigenlijk alleen maar van Royals maar heb haar nieuwe album, Melodrama, veelvuldig geluisterd dit jaar. Eerste single Green Light blijft een favoriet, zeker ook voor tijdens het hardlopen.

Harry Styles – From The Dining Table

Ik vond Harry altijd al de leukste van One Direction en nu de jongens hun solo carrières steeds verder ontwikkelen word me alleen maar duidelijker waarom. Zijn album is het enige dat ik echt vaak geluisterd heb dit jaar, ik vond het zelfs zo goed dat ik kaartjes kocht voor zijn concert in maart. Kan niet wachten. Dit nummer was favoriet, maar er staan nog veel meer toppers op.

Lord Huron – The Night We Met

Op het lijstje ‘muziek ontdekt door series’ mag ook dit nummer van Lord Huron. Ik kan dit nummer ongeveer niet luisteren zonder Thirteen Reasons Why flashbacks te krijgen, maar het is echt een prachtig nummer.

Foy Vance ft. Ed Sheeran – Guiding Light

Dit nummer stond bovenaan in de playlist die ik altijd op zette als ik moest openen op m’n werk, dus ik heb vele ochtenden in het donker de stoelen van de tafels gehaald, koffie gedronken en de vloer gedweild met dit heerlijke nummer op. Je kan je ochtend ongeveer niet rustiger beginnen.

John Mayer – In The Blood

Misschien is John Mayer’s dit jaar uitgebrachte ‘The Search for Everything’ wel mijn tweede favoriete album van hem (niks overtreft Continuum, maar dat wisten we al). Ik vind echt ieder nummer dat er op staat fijn, maar ik denk dat dit m’n favoriet is.

Ed Sheeran – Perfect

Toen Ed Sheeran’s album uit kwam, was dit een van de weinige nummers die niet in m’n playlist kwam. Ik vond het veel te zoet en veel te dichtgesmeerd met violen. Beste nummer ooit geschreven, Ed? Dacht het niet. Maar iets overtuigde me toch en ook al blijft het een guilty pleasure, het kwam als nog in m’n top 5 meest afgespeeld. Daarom moest dit nummer een eervolle vermelding krijgen. Love de videoclip overigens.

Ryan Adams – To Be Without You

Dit is zo’n typisch nummer wat ik tegen ben gekomen op Spotify, grijs heb gedraaid, maar waarvan ik de artiest verder nauwelijks ken. Sorry Ryan Adams, misschien ga ik je hele album toch maar eens luisteren in 2018, want To Be Without You was absoluut een favorietje.

Calum Scott – Dancing On My Own

Ook dit nummer kwam op m’n pad door een serie, het zat namelijk in één van m’n favoriete Grey’s Anatomy scenes van dit jaar. Het is echt intens dramatisch maar ik geniet er echt van, zo’n heerlijk meezing nummer. Als ik ooit karaoke ga zingen is dit één van m’n go-to’s.

Calvin Harris ft. Frank Ocean – Slide

Als ik aan het begin van de zomer denk, denk ik aan dit nummer. Ik luisterde het vooral heel veel in Stockholm (in mei) en in de weken daarna. De rest van Calvin Harris’ album was overigens ook een zomer favoriet.

Martin Garrix ft. Troye Sivan – There For You

Ik heb weinig met Martin Garrix of eigenlijk gewoon met EDM, maar op een of andere manier kwam dit nummer in m’n playlist in juni en heb ik het in Valencia helemaal grijsgedraaid. Ik zie mezelf gewoon lekker op het strand liggen als ik dit nummer luister, en dat is zo’n fijne herinnering.

Astrid Holiday – New Beginning

Waarschijnlijk het meest onbekende nummer in deze lijst, maar inmiddels flink bekend binnen m’n familie/vrienden. M’n vader kreeg dit nummer van z’n gitaarleraar en liet het vervolgens aan iedereen horen omdat hij het zo mooi vond. Iedereen raakte overtuigd – dit nummer is top.

Fleetwood Mac – Landslide

Fleetwood Mac is ongeveer de enige ‘oude’ muziek die ik luister, maar ik hou er zo erg van! Dit jaar keek ik wat verder dan alleen het album Rumours en kwam ik uit op een nieuwe favoriet, Landslide. Top nummer.

Iron & Wine – Call It Dreaming

Iron & Wine kende ik alleen omdat een nummer van hun voor Twilight gebruikt is (duister verleden), maar het kwam dit jaar verrassend vaak terug in m’n Discover Weekly en dit nummer werd een instant favoriet – zo erg, dat ik kaartjes voor het concert in Paradiso kocht. Zin in.

Dean Lewis – Waves

Laatste nummer dat ik tegen kwam door een serie, dit keer door Suits. Dit nummer zat onder de laatste scene van de laatste aflevering, misschien wel mijn favo tv-serie moment van het hele jaar? Suits kijkers weten vast waar ik het over heb. Ik had het nummer toen al in m’n playlist, maar ging het pas echt religieus luisteren na die aflevering. Hier boven de acoustic version, die in Suits gebruikt is, maar het origineel en de guitar acoustic (waarom één versie uitbrengen als je er ook drie kan doen) zijn ook erg fijn.

Niall Horan – Too Much To Ask

Ik vind Niall’s album verder niet heel erg boeiend, maar Too Much To Ask vind ik echt een heerlijk nummer. Vooral de ‘don’t it feel fucked up we’re not in love’ is zo satisfying.

The War On Drugs – Red Eyes

The War On Drugs stond volgens mij twee jaar geleden in alle favorietenlijstjes van muziek critici, maar ik was lekker late to the party en ontdekte de band eigenlijk dit jaar pas. En hoe, ze waren mijn tweede meest beluisterde artiest op Spotify dit jaar (na, natuurlijk, Ed Sheeran). Daarnaast was hun concert misschien wel mijn favoriet dit jaar, ZO goed. Dit nummer is een klassieker en ook echt een favorietje.

The War On Drugs – You Don’t Have To Go

Ik vind eigenlijk het hele nieuwe album van The War On Drugs heel goed, maar ik denk dat You Don’t Have To Go toch favoriet blijft. Zo blij toen ze dit als allerlaatste nummer op het concert toch nog deden.

Sam Smith – Burning

Ik was zó benieuwd naar wat Sam Smith voor nieuwe muziek uit zou gaan brengen dit jaar, en ik was absoluut niet teleurgesteld. Burning is denk ik mijn favoriet. Ook voor dit concert zijn de kaartjes inmiddels in de pocket, kan niet wachten.

Taylor Swift – Call It What You Want

Ik heb echt iedere mogelijke mening over miss T-Swizzle gehad dit jaar. Toen ‘Look What You Made Me Do’ uit kwam zat ik in eerste instantie van ‘???’ maar uiteindelijk werd het toch een favorietje. Dat geldt eigenlijk ook voor een groot deel van de rest van het album. Enige nummers die echter geen guilty pleasure zijn maar ik gewoon echt leuk vind zijn New Years Day, End Game (beiden staan helaas niet op youtube) en deze.

Dit is weer een langer verhaal geworden dan ik van plan was, haha. Het schrijven van dit artikel heeft me laten beseffen dat ongeveer al m’n favorieten artiesten dit jaar een album uit hebben gebracht, en ik ben dan ook een beetje bang dat 2018 een saai jaar gaat worden qua nieuwe muziek. Daar staat wel tegenover dat al die favorieten in 2018 gaan touren en het gaat dan ook absoluut een mooi concert jaar worden met Iron & Wine, Vance Joy, Harry Styles, Sam Smith en Ed Sheeran al op de planning. Zin in!!!

Wat waren jouw favoriete nummers dit jaar?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *