Summer 2018: IJsland!

Foto door Mahkeo

Soms zijn er van die zomers dat ik pas een maand of een paar weken van tevoren weet of en waarheen ik op vakantie ga. Zomer 2017 was er zo heen, waar ik last minute met m’n ouders een weekje naar Valencia ging en ook m’n vakantie met vriendinnen naar Slovenië pas iets van twee maanden van tevoren plande en boekte. Deze zomer wordt echter een heel ander verhaal, sinds eind november zijn er al vliegtickets in de pocket. In zomer 2018 ga ik met m’n ouders en Jikkie twee weken roadtrippen door… IJsland!!!

Vakanties plannen is één van m’n favoriete dingen en ik vind het dan ook heerlijk om al zo vroeg te weten waar we heen gaan. Extra tijd om bezienswaardigheden uit te zoeken en extra veel voorpret! We begonnen met het boeken van een retourtje Reykjavik (toch wel het meest logische beginpunt voor een rondje IJsland) en het huren van een auto (want anders kom je niet ver). We wisten ook al snel dat we de ‘Þjóðvegur 1’ of ook wel de Ring Road zouden gaan rijden, dit is de belangrijkste weg die heel het eiland omcirkelt. Maar toen het moeilijkste (en leukste!) gedeelte: wat werden onze stops? M’n moeder en ik hebben er meerdere reisgidsen op nageslagen en zijn bij de volgende route uitgekomen. Ik presenteer: de route voor IJsland 2018.

powered by Sygic Travel

Dag 1 – 2: Reyjkjavik

Natuurlijk beginnen we onze route in de hoofdstad: Reykjavik. Op de heenweg zijn we hier eigenlijk vrij kort, maar gelukkig komen we aan het eind van de route nog een aantal dagen terug. Reykjavik schijnt een beetje aan te voelen als een hipster dorp: er wonen slechts 200.000 mensen (als nog 2/3 van de gehele IJslandse bevolking) maar er schijnt wel een leuk sfeertje te hangen. De voornaamste missie in Reykjavik wordt denk ik lekker eten (want de rest van de vakantie wordt het hotdogs van tankstations) zonder de bank te breken (wat nog wel een opgave wordt als ik het zo lees).

Dag 2 – 4: Stykkishólmur

Onze eerstvolgende stop is Stykkishólmur, een dorpje dat ligt op het schiereiland Snæfellsnes in het westen van IJsland, midden tussen de fjorden. Op dit schiereiland vind je onder andere Kirkjufell, de meest gefotografeerde berg / rotsformatie van IJsland die ook voorkomt in Game of Thrones. Verder heeft Snæfellsnes nog meer geweldige natuur en een wat gemoedelijker klimaat dan het noorden van het land, waar we ook nog gaan komen.

Dag 4 – 6: Akureyri

Akureyri is de enige ‘grote’ stad buiten regio Reykjavik en ligt in het noorden van het land. Dit schijnt een hele goede uitvalsbasis voor walvis tours en husky tochten te zijn, en ook kun je vanaf hier met de boot of het vliegtuig naar de poolcirkel, wat me echt te gek lijkt. Daarnaast zit hier ook een organisatie die heuze Game of Thrones tours organiseert. Ik denk dat ik even de stukken ‘beyond the wall’ in de serie, die in IJsland zijn opgenomen, opnieuw moet kijken. De fangirl in me komt in ieder geval wel aan haar trekken, haha.

Dag 6 – 7: Húsavik

Eigenlijk zouden we bij het meer Myvatn verblijven, maar dit schijnt in de zomer één grote muggenhel te zijn. Húsavik scheen een goede uitvalsbasis te zijn om Myvatn en de nabijgelegen hot springs (die een iets meer budget versie van de bekende Blue Lagoon schijnen te zijn) te bezoeken maar wel te kunnen ontsnappen aan de terror van muggen zwermen, haha. Leek ons wel een goede deal.

Dag 7 – 9: Seyðisfjörður

Na een paar dagen in het (hopelijk niet al te) barre noorden dalen we langs de oostkust weer af richting het zuiden. Daar doen we onder andere Seyðisfjörður aan, een klein stadje op de oostfjorden. Vanuit Seyðisfjörður schijn je geweldig te kunnen hiken en kajakken.

Dag 9 – 10: Höfn

Ook Höfn is een klein dorpje in het zuidoosten van IJsland. Het centrum schijnt niet heel spannend te zijn (zoals wel vaker het geval in IJsland), de natuur er omheen echter klinkt op z’n zachtst gezegd spectaculair. Höfn ligt vlakbij Jökulsárlón, een meer met het gehele jaar door gigantische ijsschotsen. Een beetje alsof je op de noordpool bent, ja.

Dag 10 – 11: Hrífunes

Hrífunes is de enige locatie op deze route die er echt op staat met gebrek aan beter. De gehele zuidkust van IJsland is niet zo spannend, maar je kunt hem niet in één dag rijden en daarnaast ook nog dingen willen doen. Voor extra tijd in Höfn en de volgende locatie, Selfoss, splitsen we de reis op in tweeën en slapen we dus een nachtje in Hrífunes.

Dag 11 – 12: Selfoss

Vanuit Selfoss kun je de ‘Golden Circle’ van IJsland rijden: een rondje dat een stuk kleiner is dan de ring road, maar een hele hoop toeristische highlights bevat: van geisers tot watervallen en een national park. Dit schijnt een vrij toeristisch stuk te zijn dus ik ben erg benieuwd hoe dat gaat bevallen na een paar middle of nowhere oorden, maar het schijnt óók prachtig te zijn.

Dag 12 – 14: Reyjkavik

Zoals ik al aangaf komen we aan het eind nog een paar dagen terug in Reykjavik, om bij te komen van alle natuur, lange autoreizen en hikes en nog even gewoon te city trippen.

Dag 14 – 15: Keflavík

We eindigen onze reis in Keflavík, voornamelijk omdat het vlakbij het vliegveld zit en we heel vroeg vliegen. Daarnaast zit Keflavík ook vlakbij de Blue Lagoon dus als we nog niet te veel geld hebben uitgegeven (IJsland is schreeuwend duur en de Blue Lagoon is geen uitzondering) lijkt dat me de perfecte besteding voor een laatste dag.

IK HEB ER ZO VEEL ZIN IN. Het wordt volgens mij een reis vol hikes, natuur, autorijden, tankstation maaltijden omdat verder niks te betalen is, en misschien dus ook wel een klein beetje afzien. Echt een actieve vakantie dus, maar let’s be real, we slapen elke avond lekker in een hotel of herberg dus zo serieus wordt het ook allemaal weer niet. I’m excited. Nu nog even goede wandelschoenen en een goede regenjas scoren.

Hebben jullie al plannen voor zomer 2018?

5 Comments

 1. Fleur
  19/01/2018 / 10:42 pm

  Ijsland staat echt al 8 jaar bovenop mijn verlanglijstje maar het is er nog niet van gekomen! Heel veel plezier!

 2. 20/01/2018 / 1:44 pm

  Wat cool! IJsland lijkt me echt prachtig, maar die prijzen inderdaad, poe.. Een nicht van m’n vriend was er vorig jaar en kreeg ook nog een paar verkeersboetes, dat maakt het helemaal af haha.

 3. Benthe
  22/01/2018 / 8:12 am

  Jaa wat gaaf! Ijsland staat ook echt op mijn to-do list, maar eerst even flink sparen.

 4. 23/01/2018 / 10:01 am

  Ijsland is geweldig! Ik ben vorig jaar in de winter naar Reyjkavik en Selfoss geweest. Vergeet niet genoeg water en snacks mee te nemen als je gaat rijden, je komt onderweg namelijk alleen natuur tegen :P

 5. Hanna
  17/02/2018 / 12:52 pm

  Dat regelmatig uploaden heb je wel lekker lang volgehouden :no:

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *