Oscars 2018: My Hopes & Predictions

Het is mijn favoriete (of nouja, een van de) avond van het jaar… Oscar night!!! Op de valreep besloot ik nog even een artikel te tikken over mijn wensen en voorspellingen voor deze avond. Niet helemaal volledig omdat ik nog niet alle films heb gezien (Lady Bird staat voor vanavond op de planning tijdens Cineville’s Oscar Night en Phantom Thread moet ik ook nog zien), maar ik kon het toch niet laten een artikel hier over te schrijven. Dus daar gaan we, wie denk en hoop ik dat dit jaar gaan winnen?

Beste film

Nominaties: The Shape of Water, Phantom Thread, Lady Bird, Dunkirk, Get Out, Darkest Hour, The Post, Call Me By Your Name en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Wat wil ik dat er wint? Call Me By Your Name of Lady Bird

Wat gaat er winnen? The Shape of Water of Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Wat ontbreekt? The Florida Project

Laat ik beginnen met een klein wonder: er is geen één film dit jaar die ik écht niets vind. Normaal zitten er voor mij altijd wel een paar films bij waarvan ik echt niet kan begrijpen waarom ze zo geliefd zijn, maar dit jaar kan ik elke nominatie die ik heb gezien tot op bepaalde hoogte wel waarderen. Toch heb ik favorieten, of eigenlijk één favoriet: Call Me By Your Name. Ik vond deze film zó prachtig en ik zou het heel uniek vinden als deze wint. Lady Bird heb ik nog geen eens gezien maar staat gewoon al ingecalculeerd als favoriet, op dit moment zou ik het te gek vinden als die zou winnen maar misschien denk ik er anders over nadat ik hem vanavond ein-de-lijk heb gezien, haha. Helaas lijken de kanshebbers toch echt andere films te zijn, namelijk The Shape of Water en Three Billboards. Vond ik allebei mooie films, maar wanneer films zo gehyped worden vind ik ze vaak automatisch minder goed (ik ben meer voor de underdog) en het waren voor mij toch echt niet de beste films van het jaar.

Beste acteur

Nominaties: Timothée Chalamet (Call Me By Your Name), Gary Oldman (Darkest Hour), Daniel Kaluuya (Get Out), Daniel Day-Lewis (Phantom Thread) en Denzel Washington (Roman Israel Esq.)

Wie wil ik dat er wint? Timothée Chalamet

Wie gaat er winnen? Gary Oldman

Wie ontbreekt? James McAvoy voor Split (totaal geen Oscar film maar wat mij betreft in het rijtje top 5 beste acteerprestaties ooit)

M’n liefde voor Call Me By Your Name overheerst toch wel wie ik vind dat er moet gaan winnen maar ook los van de film zelf vond ik Timothée fantastisch. Hij speelt Elio zo natuurlijk en nonchalant dat ik bijna geloofde dat hij het gewoon echt was. Het is ook de enige acteur in het rijtje die me heeft laten huilen, haha. De aftiteling, waarbij je minutenlang naar een close up van Timothée’s gezicht kijkt, is geniaal. Toch lijkt Gary Oldman de gedoodverfde winnaar in deze categorie voor zijn vertolking van Churchill en ook al vond ik die film en die rol ook absoluut geniaal, ik merk dat ik toch weer cheer voor de under dog.

Beste actrice

Nominaties: Meryl Streep (The Post), Sally Hawkins (The Shape of Water), Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), Saoirse Ronan (Lady Bird), Margot Robbie (I, Tonya)

Wie wil ik dat er wint? Saoirse Ronan

Wie gaat er winnen? Frances McDormand

Wie ontbreekt? Jessica Chastain voor Molly’s Game

Ik heb Lady Bird dus eerlijk gezegd nog niet gezien maar ik vind Saoirse Ronan echt gewoon fantastisch, ze is één van mijn favoriete actrices en ik zou het haar zo gunnen als haar derde nominatie verzilverd wordt. In haar vorige twee nominaties (Atonement en Brooklyn) was ze ook geniaal. Maar ik moet toegeven dat dit echt een belachelijk sterke categorie is dit jaar en dat ik eigenlijk iedereen wel een waardige winnares zou vinden.

Beste mannelijke bijrol

Nominaties: Willem Dafoe (The Florida Project), Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), Woody Harrelson (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), Richard Jenkins (The Shape of Water), Christopher Plummer (All The Money in the World)

Wie wil ik dat er wint? Willem Dafoe

Wie gaat er winnen? Sam Rockwell

Wie ontbreekt? Michael Stuhlbarg en Armie Hammer voor Call Me By Your Name

Na het succes van Moonlight vorig jaar snap ik echt niet dat The Florida Project niet meer nominaties binnen heeft gesleept. Nog erger vind ik dat de enige nominatie is voor Willem Dafoe, de enige high profile acteur van de film. Maar het moet gezegd worden, hij is fantastisch en ik zou hem als representatie voor The Florida Project van harte de Oscar gunnen. Maar de twee mannen van Three Billboards die zijn genomineerd mogen wat mij betreft ook zo winnen, de acteerprestaties vind ik een van de sterkere kanten van die film.

Beste vrouwelijke bijrol

Nominaties: Mary J. Blidge (Mudbound), Allison Janney (I, Tonya), Laurie Metcalf (Lady Bird), Lesley Manville (Phantom Thread), Octavia Spencer (The Shape of Water)

Wie wil ik dat er wint? Allison Janney

Wie gaat er winnen? Allison Janney

Wie ontbreekt? Holly Hunter voor The Big Sick

Ik vond Margot Robbie als Tonya Harding fantastisch maar Allison Janney is werkelijk geniaal als haar afschuwelijke moeder. Ik heb echt zo om haar gelachen, maar ook wel echt hoofdschuddend zitten kijken. Wat een personage. Dit is de enige categorie waar ik het echt honderd procent eens ben met de voorspellingen, al zou ik Laurie Metcalf en Octavia Spencer ook prima winnaressen vinden.

Beste regie

Nominaties: Greta Gerwig (Lady Bird), Guillermo del Toro (The Shape of Water), Christopher Nolan (Dunkirk), Jordan Peele (Get Out), Paul Thomas Anderson (Phantom Thread)

Wie wil ik dat er wint? Greta Gerwig

Wie gaat er winnen? Guillermo del Toro

Wie ontbreekt? Joe Wright voor Darkest Hour

Ik vind beste regie altijd een moeilijke categorie, omdat ik het heel moeilijk vind om in een film te zien wat nou echt het werk is van de regisseur. Maar ik ben zó aan het cheeren voor Greta Gerwig, pas de vijfde vrouwelijke regisseur die OOIT in deze categorie is genomineerd, dat ik van harte hoop dat zij wint. Lady Bird dus nog geen eens gezien maar zoals je merkt, ik ben FAN.

Dit jaar ga ik voor het eerst de uitzending live kijken, namelijk bij Cineville’s Oscar Night in De Balie. Eerst een voorvertoning van Lady Bird, daarna de hele nacht koffie en de uitreiking. Zo veel zin in, al ben ik heel benieuwd of ik het ook daadwerkelijk tot het einde vol ga houden. De dresscode is ‘gala of pyjama’ dus ik kan altijd nog een hoekje opzoeken om even te gaan slapen. De uitreiking voor beste film wil ik zeker meepakken, of dat nou in De Balie is of inmiddels thuis gecrasht op de bank.

En nu jullie: wie wil je dat er gaat winnen? Wie gaat er winnen? En wie ontbreken er? 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *