Reading literature

De laatste tijd ben ik een béétje klaar met chicklits, en eigenlijk ook met de meeste young adult literatuur. Been there, done that. Te vaak dat soort boeken gelezen, ik heb het idee dat wanneer ik de eerste bladzijde heb gelezen ik de rest van het boek kan voorspellen. En meestal is het ook zo. Over een aantal maanden ga ik dit soort boeken vast wel weer leuk vinden, maar voor nu: even niet. Daarom zoek ik nu, wanneer ik een nieuw boek nodig heb, meestal naar boeken in de kast van m’n ouders. De laatste tijd heb ik dat best vaak gedaan, en vandaag ga ik drie boeken met jullie delen die jullie misschien niet kennen en na dit artikel willen lezen :D At least I hope so! Ok, laten we beginnen.

1. Nicole Krauss – De geschiedenis van de liefde. Deze begon ik met lezen omdat Charlie er in Berlijn in bezig was, ik was er benieuwd naar. Ondertussen heb ik hem uit en zij nog steeds niet, haha. Goed, het gaat over Leo Gursky, een oude man die letterlijk alleen maar over dood na denkt. Heel lang geleden schreef hij een boek, de geschiedenis van de liefde. De 14-jarige Alma is vernoemd naar de hoofdpersonage in dit boek, dat haar vader aan haar moeder gaf toen ze elkaar leerden kennen. Dit boek brengt ze uiteindelijk de aparte verhaallijnen bij elkaar. Eerst snapte ik niet helemaal waar het heen ging met dit boek en had ik telkens niet zo’n zin om verder te lezen, maar uiteindelijk, toen ik het helemaal snapte, vond ik het heel erg mooi! Een typisch boek waarbij je de eerste 100 pagina’s echt moet doorbijten maar wat je daarna met plezier uitleest. Ik heb zeker genoten van de tweede helft!

2. Jonathan Safran Foer – Extreem luid en ongelooflijk dichtbij. Hier had ik mijn moeder al vaak over horen praten, en toen we het er bij geschiedenis over hadden wilde ik het ook lezen. Het gaat over Oskar, een jongen wiens vader is omgekomen tijdens de aanslagen op de twin towers op 9/11. Hij vind een duistere sleutel in de oude kamer van zijn vader en begint een zoektocht naar waar deze sleutel op past. Zo, probeert hij om te gaan met de dood van zijn vader. Door dit boek was ik vanaf het begin eigenlijk al gegrepen, ook omdat ik het achterliggende onderwerp, 9/11, heel interessant vind. Verder is het boek heel erg mooi vormgegeven met foto’s er in, verschillende lettertypes, een bepaalde schrijfstijl en nog veel meer – eigenlijk moet je het lezen om het te begrijpen. Echt een page turner, soms las ik wel 100 bladzijdes op een avond (kan ook te doen hebben met het feit dat er soms maar één zinnetje op een pagina staat). Aanrader!

3. Torsten Krol – De weg naar Callisto. En dit was een boek waar m’n vader echt al jaren lyrisch over is. Toen ik om tips voor boeken vroeg pakte hij automatisch een van de drie drukken die we van dit boek in de kast hebben staan. Dit boek gaat over Odell Deefus, een man die eigenlijk een beetje simpel is en op weg is om zich in te schrijven voor het leger. Maar op weg gaat z’n auto kapot en hij komt bij het huis van een man. Vanaf dat moment neemt het boek de ene bizarre wending na de andere. Ik zal niet veel vertellen, maar onderwerpen die aan bod komen zijn terrorisme, drugs handel, mishandeling en een dode oma in de vriezer. Klinkt heel naar en aan het einde is het dat ook wel, maar de simpele en een beetje domme gedachten van Odell maken het boek lichter en ook leuk om te lezen. En grappig. Een beetje donkere humor, maar ik kon het zeker waarderen. Ook een goed boek!

En dat was het! Vinden jullie het leuk om vaker – denk, eens in de drie à vier maanden (ik lees literatuur best langzaam, en ik lees als afwisseling ook nog wel andere boeken tussendoor) – dit soort artikels te zien?

13 Comments

 1. 29/11/2011 / 7:10 am

  Leuk stukje! Ik ben de laatste tijd ook meer into serieuzere boeken. ;)

 2. Lisa
  29/11/2011 / 7:18 am

  Heel interessant! Van mij mag je dit vaker doen. Van het 2e boek word nu ook een verfilming gemaakt. Of die is er al, weet ik even niet meer. Misschien dat ik die wel eens bij de bieb ga lenen want ik ben ook al super lang aan het wachten op de film.

 3. Anke
  29/11/2011 / 3:03 pm

  Leuk artikel!
  Alleen jammer dat je literature dan verkeerd schrijft in je titel.. Dan komt het een stuk minder geloofwaardig over in mijn ogen. Als je niet weet hoe je het schrijft is het toch een kleine moeite om dit even op te zoeken? :)

  • 29/11/2011 / 4:54 pm

   Haha het was een typfoutje, kan gebeuren toch? Snap niet waarom m’n geloofwaardigheid dan in twijfel wordt getrokken :p Maargoed, ik heb het verbeterd!

 4. 29/11/2011 / 3:47 pm

  Zoals hierboven ook wordt gezegd: litterature is inderdaad met één t. ;)

  Extremely Loud and Incredibly Close is inderdaad super! In het Engels komt zijn schrijfstijl nog veel beter over, dus dat zou ik zeker eens proberen. En eigenlijk geldt dat voor elk vertaald Engels boek, het origineel is altijd beter dan de vertaling!
  Als je meer literatuur wilt lezen zijn er natuurlijk veel aanraders, maar het allermooiste boek vind ik ‘Een schitterend gebrek’ van Arthur Japin. Prachtig liefdesverhaal, door dat boek ben ik verliefd geworden op literatuur, haha.

  Trouwens, hoe ver ben je met Lost??

  • 29/11/2011 / 4:02 pm

   Ik zou ze allemaal heel graag in het Engels lezen, maar mijn bieb heeft geen Engelse boeken en m’n ouders kopen al hun boeken in het Nederlands, heel jammer! Een schitterend gebrek staat zeker nog op m’n lijstje, die hebben wij hier ook thuis liggen dus die ga ik zeker eens lezen! En ik moet alleen nog de laatste paar aleveringen van seizoen 6 waaaah

   • 29/11/2011 / 5:40 pm

    Mediatheek op school misschien?

    En inderdaad, waaaaahh. Het einde is wel nogal een anti-climax maar toch, waaaaahhh. ;D

 5. 29/11/2011 / 4:45 pm

  Jammer van de spelfout, maar kan gebeuren toch. Iedereen maakt fouten… Leuk om te lezen trouwens, je hebt me nieuwsgierig gemaakt naar de laatste twee boeken!

 6. Floor
  29/11/2011 / 5:22 pm

  Ik heb het tweede boek eens voor Engels gelezen, en ik vond het erg mooi.

 7. maud
  29/11/2011 / 5:49 pm

  zou je aub een lijstje willen maken met je favourite chicklits? Ik heb nood aan inspiratie? of ja favourite boeken :)

 8. nirosha
  30/11/2011 / 4:40 pm

  Ik ben nu keihard bezig in een boek voor Frans, en ik ben voor mijn Nederlands alvast vooruit aan het lezen zodat ik voor de volgende opdrachten al een boek heb. Maar ik ben zeker benieuwd naar die tweede : )

 9. 11/12/2011 / 10:47 am

  Ik moet ook echt meer gaan lezen, ik doe veel te lang over een boek!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *