the Twilight Saga – Breaking Dawn Part 1: Review van een objectief, niet geobsedeerd persoon.

Gisteren ben ik dan eindelijk naar the Twilight Saga Breaking Dawn Part 1 (jezus wat een titel) in de bioscoop geweest! Hij kwam al twee weken geleden uit en toen New Moon en Eclipse uitkwamen stond ik die avond of de volgende paar dagen al in de bioscoop, maar dit keer liet ik het iets langer op zich wachten. Ik, en de vriendinnen met wie ik zou gaan, hadden simpelweg geen tijd! Goed, gisteren heb ik hem dus gezien, en in dit artikel ga ik jullie een objectieve recensie geven. Mijn reviews van Twilight, New Moon en Eclipse waren allemaal vanuit de geobsedeerde ik geschreven met letterlijk álleen maar positieve punten, maar die geobsedeerde ik is een beetje verdwenen – wat wil je ook als je 1.5 jaar tussen twee films stopt?! Eigenlijk wilde ik deze film vergelijken met de reviews die ik over New Moon en Eclipse had geschreven, maar door de vernieuwing van Web-Log is mijn hele Live Love Laugh verdwenen dus dat kan helaas niet… Daarom wordt deze review ietwat chaotisch, maar ik hoop dat jullie er toch een goed beeld van de film van kunnen krijgen!

Allereerst ga ik een paar quotes uit recensies halen en zeggen of ik het er mee eens ben of niet! De recensies die Breaking Dawn kreeg waren niet al te goed, dus ik ging ook met lage verwachtingen in de bioscoop zitten. Werden deze slechte voorgevoelens bevestigd?

Filmtotaal:

Wie echter deze Twilight-film bezoekt zonder zich in te lezen, zal er niks van snappen. De makers gaan er echt vanuit dat je Breaking Dawn alleen bezoekt als je de vorige delen kent. Uitleg over de verhoudingen tussen de personages wordt niet gegeven. Plaats je de film in de context van de hele serie, dan is hij misschien wel de beste van de vier delen die tot nu toe zijn uitgebracht

Het begin ben ik eens: ze gaan er van uit dat je de boeken hebt gelezen of in ieder geval de films hebt gezien. Op zich niet heel erg, want ik denk dat de meeste mensen die hier heen gaan dat ook wel gedaan hebben. Maar de beste van de vier? Nee, dat vind ik zeker niet. Waarom zal in de volgende quotes nog wel aan bod komen.

de Volkskrant:

De seksscène is een anticlimax van jewelste, zeker na drie films hitsig voorspel.

Hier ben ik het helemaal mee eens! Het is misschien slecht, maar het is wel gewoon zo: alles waar de eerste drie boeken naar toe leiden is de huwelijksreis in dit deel, het is letterlijk de enige rode draad in de boeken. Ik kan je vertellen: deze scene duurde welgeteld 20 seconden. Zoiets, in ieder geval. Ik bedoel: COME ON!!!! Ik WEET dat het PG13 moet zijn, maar ze kunnen ons wel iets meer geven dan dit?!?!? Ik ken in ieder geval zeker PG 13 met betere sekscènes dan deze… Het sloeg echt nergens op, terwijl dit is waar de hele film, sterker nog, de hele serie om draait.

Sp!ts:

Waar in aanloop naar de finale van de Harry Potter-serie juist bleek dat hoofdrolspeler Daniel Radcliffe als acteur méér in zijn mars had dan het naïeve jongetje uit de eerste films, wordt in de Twilight-reeks juist pijnlijk duidelijk hoe beperkt het acteertalent van de drie hoofdrolspelers eigenlijk is.

Ook hier ben ik het – hoe jammer ik het ook vind – mee eens. Kristen Stewart met dat eeuwige op haar lippen bijten, Robert Pattinson die maar heel af en toe emotie toont en ja, zelfs Taylor Lautner stelde me zwaar teleur. Ze zijn allemaal hartstikke knap en zo, maar het acteerwerk was gewoon niet heel erg sterk.

Richard Roeper:

This is a well-made film, though sometimes unintentionally funny.

Hahaha, en dit is echt wat de hele film beschrijft: helemaal niet slecht gemaakt of zo, alles ziet er prachtig uit, alleen sommige stukjes zijn gewoon ZO dom en ZO lachwekkend terwijl ze helemaal niet zo bedoelt zijn! Soms keek ik m’n vriendinnen echt even aan van dude…. SPOILERS IN DE VOLGENDE ZIN Hoe de weerwolven met elkaar communiceerden, het gif dat zich door Bella’s lichaam verspreidt (het leek even of ik naar een biologie documentaire zat te kijken), de naam Renesmee (in het boek vond ik het leuk, hier vond ik het dom. De hele zaal moest ook lachen :p), Edward die het bed breekt, sorry maar ik vond het hilarisch.

Toch vond ik er wel wat leuke stukjes in zitten hoor. Ik ben niet alleen maar negatief! En we sluiten deze review positief af, dus hier zijn ze:

x Het einde. SPOILER ALERT. Voor Bella haar ogen opent als vampier (wat ik trouwens PRECIES zo had voorspelt, dat het zou eindigen als ze haar rode ogen opende), zie je een flashback naar allemaal momenten in de vorige drie films, met daaronder Bella’s Lullaby (het liedje uit de eerste film). Dit vond ik echt heel erg mooi gedaan, echt even een mooi momentje :) Ook omdat ik die andere films nog uit een obsessie heb bekeken en het weer even zo voelde haha! EINDE SPOILER.

x De muziek. Ik vond het leuk dat Carter Burwell deze weer deed en ik vond dat er goed gebruik van werd gemaakt, alleen jammer dat It Will Rain van Bruno Mars pas bij de aftiteling kwam :’)

x De honeymoon. Tenminste, het niet seksscène gedeelte, want dat faalde, maar verder vond ik het schaken met de rood en witte schaakstukken heel leuk bedacht, moest ik toch wel lachen om Bella die Edward probeerde te verleiden in haar sexy ondergoed en vond ik het stukje dat ze in Rio de Janeiro waren ook heel gaaf, omdat je normaal Bella en Edward niet echt uit de wereld van Forks ziet en dit heel anders was!

x De bakkebaarden van Robert Pattinson die hij in tegenstelling tot Eclipse nu wel netjes bijgeschoren had :D

x Charlie Swan, de vader van Bella. Omdat hij zo droog is en zijn droge opmerkingen de film echt leuker maakten naar mijn mening! De humor vond ik over het algemeen niet heel geweldig maar om zijn opmerkingen en gewoon z’n hoofd moest ik toch wel lachen :D

x De sixpack van Taylor Lautner. Want al waren zijn acteerkunsten afwezig, zijn spieren waren er wel! :D

Conclusie: ik vind het leuk dat ik gegaan ben, de film was mooi gemaakt en er was goed gebruik gemaakt van hat budget. Er waren een paar leuke scènes en wat leuke humor, maar verder was de seks scene een enorme anticlimax en waren er ook heel veel onbedoeld grappige momenten. Daarnaast was het acteerwerk 9 van de 10 keer niet je van het. Toch wel een must voor de Twilight liefhebbers, al is het gewoon om te lachen om wat een onzin het allemaal is!

18 Comments

 1. 01/12/2011 / 9:01 am

  Ik heb alle films gezien, en ook deze. Ik ben het eens met het slechte acteerwerk. Vooral aan ‘Bella’ irriteerde ik mij. Continue de chagrijnige kop, dat gebijt op de lippen. Ik heb een boek gelezen, en kreeg nou niet echt de indruk dat ze daar zo’n chagrijnig, gevoelloos persoon is.

  Ik vond het best saai, alleen het einde was spannend. Nee, ik had er duidelijk meer van verwacht. Maar ik heb wel goede hoop op deel 2, met de volturi enzo. Zwakke film, sorry fans. Vond deel 1 + 2 véél leuker. Daar gebeurde tenminste wat. Al heb ik ook wel zeker wat lachmomentjes gehad, maar meer uitlachmomentjes.

 2. liza
  01/12/2011 / 12:49 pm

  ik ben er heen geweest met een vriendin
  en ik had de vorige delen niet gezien.
  me vriendin vond Twilight echt heel leuk maar ik dacht altijd NEEE dat is niks voor mij.
  maar ja dan laat je je overhalen door je vriendin en ga je toch ook al heb je de vorige delen niet gezien.
  en ik vond het super leuk !!
  ik ga voor kerst (wat wij vieren geen sinterklaas meer) de andere delen vragen :lol:

 3. 01/12/2011 / 3:11 pm

  Ik heb eigenlijk geen zin om hem te gaan zien
  ook omdat het het laatste boek al de slechtste vond van de vier.
  Maar ik zie wel

 4. 01/12/2011 / 3:22 pm

  Goede review! Ben het wel met je eens inderdaad. De film was heel mooi en ik vond de humor geniaal, maar het is geen hoogstaand iets :P Maarja, wilde het ook weer niet missen en ben nu wel weer in de Twilight mood haha :)

 5. Nikki
  01/12/2011 / 3:35 pm

  Ik vond het deel voor het zwangerschap zelf leuker dan tijdens haar zwangerschap. De anorexia-Bella vond ik wel geslaagd, maar prettig om naar te kijken was het niet xD
  De bevalling vond ik verschrikkelijk bloederig, ik had 2 minuten het idee dat ik naar een horrorfilm zat te kijken haha. De film kwam bij mij ook meer over als een aanloop, hij was goed, maar niet wauw. Hopelijk wordt deel 2 wel wauw. Wat ik ook spijtig vond is dat er (zoals je bij elke verfilming wel kan verwachten), dingen anders zijn dan in de boeken. Het filmpje bij het imprinten vond ik leuk (wat een knap meisje was dat trouwens!), maar net daar schort er voor mij iets. Je print in op iemand als je haar de eerste keer ziet, iets wat Jake al had toen Renesmee net uit de buik kwam, en niet daarna pas.
  De herinneringen van Bella onder haar slaapliedje vond ik ook wel mooi, en inderdaad, dat verleidingsstukje was hilarisch!
  Btw, je bent toch blijven zitten tot dat stukje van de Volturi? Veel mensen missen het namelijk omdat ze tijdens de aftiteling de zaal al uitlopen.

  • 01/12/2011 / 4:56 pm

   Ja omg die bevalling, vreselijk! Echt een trauma, haha! En de anorexia Bella zag er inderdaad erg echt en heel eng uitgemergeld uit :p Dat dacht ik ook, maar in het boek was het volgens mij zo dat Jacob tijdens de bevalling te bezorgd was om Bella om echt goed naar dat kind te kijken, en pas als Rosalie het vast heeft kijkt hij er echt goed naar of zo. Hadden ze wel iets duidelijker mogen maken! En ja ik heb het laatste stukje van de Volturi ook gezien, dat vond ik wel leuk! :D

  • 01/12/2011 / 5:09 pm

   bij ons in de bios waren me zus en ik de enige die bleven zitten en dankzij mij nog eentje. de rest had het volturi stukje gemist.

 6. 01/12/2011 / 4:33 pm

  Bij Twilight en New Moon was ik nog super obsessed en alles, tijdens Eclipse viel ik in slaap (ja, echt) en nu tijdens Breaking Dawn ben ik eerder subjectief in de zin dat ik het slecht vind. Toen ik het boek las heb ik het hele middelste stuk (gedoe met Jacob) overgeslagen en toen ik ‘m uit had allevier de boeken op Marktplaats gezet.

  Nee, naar de bioscoop ga ik niet maar ik ga ‘m nog wel zien. Om te lachen en om te vragen waarom ik het eigenlijk zo leuk vond?

 7. 01/12/2011 / 5:09 pm

  Heb jij twilight niet in de bios gezien dan? Anyways ik wil deze film nog heel graag zien dus hopelijk kan ik ‘m met jullie zien en anders sleep ik wel iemand mee naar de bios (want in de mails kwam de film volgens mij niet zo handig uit?)
  Interessant review, maar ben wel een beetje bang dat hij heel erg gaat tegen vallen :’)
  x Martine

  • 01/12/2011 / 5:12 pm

   Nee ik heb Twilight niet in de bios gezien! Nouja eigenlijk wel, maar pas toen Eclipse uit kwam met de marathon. Toen Twilight echt draaide kende ik het nog niet :p

 8. 01/12/2011 / 6:14 pm

  Je maakt me wel nieuwsgierig, ik ga de film zeker nog kijken!

 9. 01/12/2011 / 7:35 pm

  Ik vond ‘m iets tegenvallen, de spanning was totaal verdwenen, tot het einde natuurlijk. Hoe de weerwolfen met elkaar praten vond ik wel hilarisch!

 10. Karen
  01/12/2011 / 7:36 pm

  nog nooit gezien :$
  maar het lijkt me wel erg leuk!
  xx

 11. 01/12/2011 / 8:25 pm

  Leuk de titel van je review, haha :D Die honeymoon was inderdaad grappig en verder vond ik zelf de speeches wel leuk tijdens de bruiloft :) Wist trouwens ook echt zeker dat het zou eindigen waar Bella haar ogen zou openen :P

 12. 02/12/2011 / 3:07 pm

  Oké Soesja, here we go *zucht*. Nee grappie, ik ga de challenge aan EN HET GAAT MIJ LUKKEN OOK. Ik heb je BD review nog niet gelezen, maar je zegt dat je vanuit een objectief persoon bekijkt. Ik snap je volkomen (come on… 1.5 jaar) en ik weet ook doordat je betere films hebt gekeken dat je BD daarmee gaat vergelijken (ontken het niet maar niet, haha). Ik snap wel waarom je hem lachwekkend vond, maar hé, leef je weer eens terug in de de obsessieve persoon (like me en Lisan nog steeds) en de film is geweldig. Bij deze, denk daar maar eens over na, want als ik de andere delen zie dan is het ook redelijk lachwekkend, haha, behalve de eerste. Ik baal wel dat je niet meer geobsedeerd bent, daar gaat mijn maatje. Ik vind wel in de film trouwens dat IEDEREEN mooi is, echt gewoon mooi, niet alleen de driehoek, maar ook de bijrollen, Alice was zo leuk! Tsst Filmtotaal, dat snap ik wel, maar Twilight is nu alleen nog maar gericht op de fans, dat snap ik eigenlijk wel. Uhm Soesja, dat is echt niet zo. De rode draad van het boek is dat Bella vampier wordt al vanaf dag een haha. Nee, ik ben het echt TOTAAL NIET met je eens, want hier draait de hele serie echt niet om. Pfft ja ik snap wat je bedoelt met de Sp!ts! Dat is echt zo jammer, want in andere films zijn ze wel hartstikke goed. HAHA jaa ik snap wat je bedoelt met die grappige stukjes, ik vond het wel leuk eigenlijk. JAA DIE WEERWOLVEN WAREN GENIAAL HAHA! Dat gif vond ik juist goed, want zo wordt het ook beschreven in het boek volgens mij. -___- Renesmee is gewoon normaal soes. Haha Edward die het bed breekt, kom op Soes, dat was ook in het boek. Ik vond de humor ech geniaal, love Alice en Charlie. JA HET EINDE WAS ZO MOOI EN IK KAN ZO NIET WACHTEN TOT PART 2. Zij is serieus zo veranderd en stiekem had ze tanning gebruikt toen ze in Brazilië was. Jaaa Muziek was ook leuk (ik kan bella’s lullaby btw op de piano, hehe)! DAT SCHAKEN WAS ZO LEUK BEDACHT. Hahahaha dat van RP klopt, op sommige stukjes was hij zó knap. HAHAHAHHA DAT MET CHARLIE HAD IK OOK! Ik vind Renesmee trouwens wel erg mooi bij het imprinten, het leek wel op de zeemeermin van Pirates of the caraebeannwefjknawe (hehe) 4. Voor de rest vond ik Bella zwanger ZO ENG ECHT IEL. Een vriendin van mij die vond het bloed dat ze dronk eng, maar ik vond het zo nep haha. Ook met de bevalling, iedereen heeft een trauma maar ik vond het hartstikke nep :P. Teveel Vampire Diaries gekeken denk ik, want toen ze zeg maar gingen jagen, toen dacht ik weer even OMG NU KOMT DAT ENGE GEZICHT WEER… wacht dat was niet bij twilight :’). Oh en dat ze dan een vrijgezellenfeestje voor Edward geven, dat stukje dat Jasper en Emmet de hele tijd kwamen storen vond ik ook wel leuk. Ja, ik heb echt veel gelachen tijdens de film nu je het zegt. Ik vond het wel een leuke film, vind het echt zó jammer dat je niet meer een obssessed persoon bent, dus daarom plan ik het volgende met jou in in 2012: jij komt bij mij en dan gaan we twilightmaraton houden. Ondertussen heb je alle boeken weer een keer gelezen EN TADDAAAA. Daar is Soesja weer. Jeetje, ik herken je hier echt niet in, ben jij Soesja wel? Ik heb hem lekker met een geobsedeerde bril gekeken and I love it! Ik ben wel héél erg benieuwd naar het 2e deel van het boek, aangezien ik dat het leukst vond (dat denk ik dan, ik weet het niet meer). Behalve dat stomme Jacob stuk, blegh, ben echt benieuwd hoe ze dat gaan filmen trouwens. Ben heel benieuwd naar hun huisje en ook naar het handjedrukken gevecht met Emmet hahaha. En ojaa ook naar dat Bella voor het eerst gaat jagen en haar witte jurk helemaal onder zit en dat met alle andere vampieren. Daar ben ik ook benieuwd naar ja, alle andere vampieren ik vond Irina enz. al goed overkomen, dus ben benieuwd. Oh god, nu komt echt heel het boek weer naar boven, ik denk dat ik hemw eer een keer ga lezen, want de boeken zijn inderdaad veel beter dan de films. Dat is volgens mij altijd zo, wacht nee. Bij Vampire Diaries is dat anders. Tja ik snap het al Soesja, waarom jij niet meer geöbsedeerd bent. Twilight was al awesome, maar andere series en films die jij in de tussentijd hebt gekeken zijn awesomer(halder haha, snappie) denk ik! Daar ligt het aan en hiermee eindig ik mijn comment. Ik denk niet dat hij 1000 woorden is, snik snik, even kijken dan maar. Met deze woorden erbij zijn het er 826, helaas. :(

  • 02/12/2011 / 3:57 pm

   Ohjoooo als nog een ziek lange reactie! Ja maar kijk, ik kan me gewoon niet meer inleven in de geobsedeerde persoon omdat ik dat niet meer BEN! En okeeee dat ze een vampier wordt is ook wel de rode draad maar daarna dat ze het gaan doen ook vind ik hoor! In de films sowieso :p En ik vond Renesmee in het boek wel leuk, maar toen in de zaal iedereen ging lachen dacht ik ook wel even… juist. En JA ik WEET dat het ook zo is in het boek, maar gevisualiseerd komt het zoveel dommer over :’))) En OMG ik had ook echt een TVD vergelijking, toen Esme gebeten werd door een weerwolf dacht ik echt OMG WEREWOLVE BITE CAN KILL A VAMPIRE ohnee dat is vampire diaries :’) En nee sorry ik heb niet zo de neiging om weer alle boeken te gaan lezen ook al zijn die wel beter dan de films :’) Al lijkt marathon bij jou me wel gezellig :D Maar obsessed ga ik niet meer worden! En ja ik denk dat je gelijk hebt, ik heb zoveel dingen ontdekt die beter zijn! Awesomerhalder HAHAHAHAHAHHAHA oke ik lach me dood en daarmee eindig ik deze reactie.

  • 02/01/2014 / 3:29 am

   Try coconut oil for the hair to make it soft and shiny. Just a dime sized anomut is all you need daily To make it grow take 2 tbls. apple cider vinegar in a glass of water 2-3 x day. Nails will grow super long too. ACV has 93 vitamins and minerals. Cures acne and aids digestion. Read the apple cider vinegar website for more uses.p.s.: buy the pure coconut oil. Very inexpensive. Both products are att the grocers.

 13. Emma
  02/12/2011 / 4:33 pm

  Ik vond de speech van Emmett echt heel erg grappig. Dat einde, haha!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *