Reading literature… In English!

Ik zit nu in de zesde en dat betekent een hoop boeken lezen voor mondelingen. Niet dat ik dat heel erg vind, want ik hou van lezen! Toch moet ik er wel wat meer tempo achter zetten dit jaar, normaal lees ik over twaalf maanden ongeveer 10 boeken en nu moet ik er voor maart toch echt 16 uit hebben… 10 voor Nederlands en 6 voor Engels! Ik heb besloten te beginnen met Engels omdat ik over een paar weken een Engels SE writing heb en ik dan een beetje in de Engelse flow zit… Of zo. Anyways, ik vind het altijd leuk om over boeken te schrijven dus vandaag laat ik zien welke drie boeken ik al heb gelezen voor Engels. Misschien inspireer ik jullie nog wel!

1. Emily Brontë – Wuthering Heights. Deze las ik op vakantie (ah, kijk de mooie Griekse zee op de achtergrond van de foto) en is typisch een boek waar ik waarschijnlijk thuis totaal niet doorheen zou komen, maar op vakantie wel. Niet zoveel te doen, dan ga ik lezen, en hup, in drie dagen een boek uit. Veel van jullie zijn waarschijnlijk wel bekend met het verhaal van Wuthering Heights, maar toch even for the record: Heathcliff is de pleegbroer van Catherine Earnshaw, en het boek volgt hun ‘relatie’ en hoe die iedereen om hun heen als het ware verwoest, en uiteindelijk ook henzelf. Love becoming obsessive. Ik ben heel blij dat ik dit boek wel uitgelezen heb, want eigenlijk vond ik het een heel bijzonder verhaal! Het Engels is lastig en aan het begin begreep ik er echt HELEMAAL niks van, maar toen ik het uit had zat ik wel even met een ‘wow’ gevoel. Wat ik zo bijzonder vind, is dat Catherine en Heathcliff echt totaal geen sympathieke personages zijn, maar dat je uiteindelijk toch heel erg met ze meeleeft. Verder is dit gewoon een classic, dus ik ben wel heel blij dat ik hem gelezen heb. En nu ik hem snap, wil ik hem misschien nog wel een keer lezen :P

2. Khaled Hosseini – A Thousand Splendid Suns. Ik twijfelde HEEL erg tussen deze en the Kite Runner, maar m’n moeder zei dat ze deze mooier vond dus besloot ik toch voor deze te gaan. A Thousand Splendid Suns gaat over Mariam, een vijftien jarig meisje dat in Afghanistan woont. Ze wordt uitgehuwelijkt aan Rasheed. Twintig jaar later neemt Rasheed een tweede vrouw, Laila. Zij en Mariam worden vriendinnen en verzetten zich samen tegen de gewelddadige Rasheed. Dit vond ik echt ZO een mooi verhaal. Echt vanaf de eerste pagina wilde ik eigenlijk niet meer stoppen met lezen. Ik had nog nooit een boek over Afghanistan gelezen en had verwacht dat ik het niks zou vinden, zo’n totaal andere cultuur, maar ik kon me echt precies identificeren met Mariam en Laila. Het verhaal is heel heftig en echt een tearjerker, maar man, wat een boek! Je voelt je niet echt vrolijk als je uit hebt, maar uiteindelijk is het ook een verhaal wat draait om hoop en licht in het duister, wat ook wel weer mooi is. Ik heb dit zelfs tijdens school in drie dagen uitgelezen, en dat komt NOOIT voor bij mij. I loved it!

3. Yann Martel – Life of Pi. Van een boek wat ik las op aanraden van mama, naar een boek op aanraden van papa! Ik weet nog dat papa dit las, héél lang geleden, en dat hij mij toen stukjes van het verhaal vertelde. Ik vond het toen al fascinerend. Life of Pi gaat over een zestienjarige jongen, Pi, die met z’n ouders, broer en een hoop dieren uit hun dierentuin op een schip vanuit India vertrekt naar Canada. Ze leiden schipbreuk, en de enige die in een reddingsboot overblijven zijn Pi, een zebra met een gebroken been, een hyena, een orang-oetang en een koningstijger. Het boek volgt hoe Pi een leven opbouwt op zijn reddingsboot. Ook dit vind ik een heel fascinerend verhaal! Ik was niet meteen vanaf de eerste pagina gegrepen, de eerste 100 pagina’s vond ik redelijk doorbijten, maar toen bleef ik maar lezen. Er is echt heel goed beschreven hoe Pi denkt en hoe hij de eenzaamheid midden op de Pacifische oceaan ervaart. Echt heel bijzonder! Ik kan me er toch iets minder goed in inleven dan bijvoorbeeld in A Thousand Splendid Suns, maar een bijzonder verhaal is het wel! En het einde, WOW! Ik had echt geen mindfuck-achtig einde verwacht dus ik was redelijk geshockt. Heb nog dagen over dit boek lopen denken!

Van deze boeken vind ik vooral A Thousand Splendid Suns écht een must read, maar de andere twee zijn ook zeker aanraders. Ik ben in ieder geval van alle drie de boeken erg blij dat ik ze heb gelezen! Misschien doe ik nog een tweede Reading Literature met de andere boeken die ik lees voor Engels dit jaar :)

Aan alle mensen die ook in de zesde zitten: weet jij al wat je voor Engels gaat lezen?

20 Comments

 1. 17/10/2012 / 5:55 am

  Ik hoefde maar 1 boek te lezen vorig jaar (H5) voor Engels en op de een of andere manier vind ik dat dan heel erg jammer. Als er ook maar iets leuk is aan een taal dan is het wel literatuur! We mochten ook niet kiezen welk boek we gingen lezen, want die werd gewoon bepaald en dat werd dan klassikaal gelezen. Nee, dat maakte mij als lezer niet echt vrolijk … We moesten The Collector lezen van John Fowles. Laten we zeggen dat ik betere Engelse boeken heb gelezen …

  • Soesja
   17/10/2012 / 7:23 am

   Ah dat lijkt me eerlijk gezegd ook heel erg stom! :(

 2. 17/10/2012 / 7:18 am

  Hmm ze klinken wel interessant! Volgens mij heb ik voor Engels boeken als Gone With The Wind en jawel, Twilight gelezen voor m’n mondeling toen haha!

  • Soesja
   17/10/2012 / 8:18 am

   Hahaha Twilight! Dat je die mocht lezen, wow!

 3. 17/10/2012 / 7:37 am

  6 boeken voor Engels? Volgens mij hoef ik er echt niet zo veel, haha. Helaas worden al onze boeken voor Engels gekozen maar gelukkig zijn het allemaal klassiekers die je sowieso wel wilt lezen, dus dat is niet zo’n probleem. Maar dat neemt niet weg dat ik zelf geen Engelse boeken lees natuurlijk. In de derde hadden we The Kite Runner gelezen. Aan het begin kwam ik er echt niet doorheen maar de laatste 150 bladzijden heb ik in één ruk uitgelezen, zo mooi! Naar aanleiding daarvan ben ik thuis a Thousand Splendid Suns gaan lezen (in het Nederlands, want stond in de kast) en die was inderdaad echt prachtig, ik vond hem mooier en meeslepender dan The Kite Runner. Ik heb hem nu in het Engels en ik moet hem snel nog een keertje in die taal lezen, haha. In Life of Pi was ik ook ooit begonnen (ook op aanraden van mijn vader haha) maar dat was op excursie en toen had ik verder geen tijd. Daarna heb ik hem weer teruggelegd maar nu ik dit lees moet ik toch maar eens opnieuw beginnen. Wuthering Heights heb ik ook nog thuis maar ik kwam er inderdaad echt niet doorheen, ik waag wel weer een poging als ik er rustig de tijd voor kan nemen. :)

  Ik lees nu 1984 van George Orwell voor Engels en vorig jaar hadden we onder andere Lord of the Flies, en volgens mij gaan we The Catcher in the Rye nog doen. Dat zijn wel wat meer klassiekers dus. Ik ben wel benieuwd naar je andere Engelse boeken want ik hou van Engelse (moderne) literatuur! (dat heb je vast wel gemerkt aan deze comment haha)

  • Soesja
   17/10/2012 / 8:18 am

   Vet leuk, zo’n lange comment! Lijkt me ook wel leuk om klassiekers zo in de les te behandelen :)

 4. Anne
  17/10/2012 / 7:58 am

  Ik heb tot nu toe The Chosen (ECHT GEWELDIG!! ZO GOED!! ECHT EEN ONTZETTENDE AANRADER!!), The Help en Pride & Prejudice gelezen. :)

  • Soesja
   17/10/2012 / 8:17 am

   Hee Anne! Ah, ik ga eens kijken naar the Chosen dan :)

 5. 17/10/2012 / 8:09 am

  Oh Life of Pi lijkt me echt een heel tof boek! Wuthering Heights trouwens ook, echt een klassieker.

 6. 17/10/2012 / 8:10 am

  Ik lees juist superveel! De afgelopen drie maanden alleen al meer dan vijftig :) Wuthering Heights vind ik echt heel mooi geschreven maar het verhaal zelf vind ik best gruwelijk.

  • Soesja
   17/10/2012 / 3:24 pm

   Wauw, waar vind je de tijd? Haha

 7. 17/10/2012 / 8:34 am

  Whut, moet jij zoveel in een jaar? Wij zijn sinds de vierde er al mee bezig, ik moet er nog 4 voor Nederlands (volgens mij ook 16 in totaal) en 3 voor Engels. Whutering Heights is inderdaad zó mooi! Ik heb er mijn mondeling vorig jaar over gedaan, maar toen kreeg ik allemaal té inhoudelijke vragen like WTF?! En toen klapte ik dicht, beetje jammer. Bijv. “Wat vind jij, zouden Catherine en Heathcliff moeten trouwen? Zo ja waarom en zo nee, waarom niet? Het was in het begin inderdaad echt wtf wie is iedereen. A Thousand Splendids Suns wil ik nog graag lezen, dus misschien wordt dat dan mijn volgende boek :D

 8. 17/10/2012 / 8:48 am

  Dit jaar moet ik volgens mij 2 (of 3) boeken lezen voor Engels en ik ben er nu in eentje bezig, namelijk Lies of Silence. In vergelijking met de boeken die jij nu leest is deze volgens mij relatief makkelijk, haha!

 9. nirosha
  17/10/2012 / 11:43 am

  Ik heb een tijdje terug geprobeerd ‘Wuthering Heights’ te lezen, maar wát een lastig boek om in te komen zeg. Ik ben met moeite de eerste twee hoofdstukken doorgekomen en heb het toen maar opgegeven.

 10. 17/10/2012 / 12:33 pm

  Ik heb duizend schitterende zonnen in het Nederlands gelezen, echt een super mooi boek! De vliegeraar heb ik ook gelezen en die vond ik ook heel mooi trouwens! Succes met lezen =D

 11. 17/10/2012 / 1:27 pm

  Ik hoefde maar 1 boek te lezen dit jaar (5havo) en koos voor Rosemary’s Baby. Viel zwaar tegen.. A Thousand Splendid Suns heb ik in het Nederlands al een jaar thuis liggen (geen tijd blablablsa) maar ben nu toch weer heel benieuwd geworden! Toch maar in beginnen..

 12. 17/10/2012 / 1:50 pm

  Klinken leuk :) Voor Engels heb ik al 1 boek moeten lezen. Ik heb About A Boy gelezen, een aanrader!

 13. 17/10/2012 / 1:52 pm

  Leuk om te lezen, ik haal hier altijd inspiratie voor boeken uit :D A Thousand Splendid Suns wil ik heel graag lezen!

 14. 17/10/2012 / 2:43 pm

  Ik zit nu in de vijfde. En in België moeten we vooral boeken lezen voor nederlands, 3 of 4 die mag jezelf kiezen. En voor frans lezen we elk jaar 1 of 2 boekjes. Maar die mag je niet kiezen. Maar voor engels moet ik maar vanaf dit jaar een boek lezen denk ik.

 15. Nicole
  17/10/2012 / 5:25 pm

  Dit artikel komt als geroepen! Ik moet volgende week namelijk een boekverslag inkeveren voor Engels, maar ik wist gewoon echt niet wat ik moet lezen! Nu weet ik het wel, het wordt ‘A thousand splendid suns’. thanks..

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *