Review: drie Oscarfilms

Oscar films

Vandaag weer eens een artikel over films. Ik ben de afgelopen tijd aardig vaak lekker naar de bioscoop geweest namelijk! Nieuwe films zijn toch altijd het leukst om te reviewen, en vandaar dat ik dat voor jullie ga doen vandaag. De komende tijd zullen mijn bioscoop bezoekjes een stuk minder worden want tsja, school is weer begonnen! Gelukkig heb ik nog wel wat films in m’n achterhoofd die ik in dit soort artikels kan behandelen. Vandaag doe ik niet gewoon wat willekeurige films die ik de afgelopen tijd heb gezien, maar ik werk vanuit een overkoepelend thema: de Oscars! Deze filmawards vinden plaats op 2 maart 2014 en zijn natuurlijk één van de grootste evenementen in de filmbusiness van het jaar. Ik heb drie films gezien die vrij vaak genomineerd zijn die in dit artikel terugkomen en dat zijn Gravity, American Hustle, en The Wolf of Wall Street. 

Gravity

Naar Gravity ben ik al een klein tijdje geleden geweest, dus dit wordt wat dieper graven in m’n geheugen. Of eigenlijk valt dat wel mee, want hij staat me nog heel erg bij! De film gaat over twee astronauten (George Clooney en Sandra Bullock) die werken aan de Hubble Telescoop. Door een puinstorm in de ruimte verliezen ze het contact met de aarde en terwijl hun zuurstofvoorraad opraakt moeten ze proberen te overleven. Deze film vond ik echt heel erg indrukwekkend: niet perse door het verhaal, maar vooral door de effecten. Deze film is in 3D en het is dan ook één van de weinige films waarbij ik het 3D echt een toevoeging vond. De frustratie van het vooruit proberen te bewegen zonder zwaartekracht en de beklemmendheid van de enorme leegte van de ruimte worden zó echt. Het maakte de film heel spannend en gaf me ook zeker een paar momenten waarbij het voelde alsof de grond onder me vandaan viel en m’n maag naar beneden zakte. Heel indrukwekkend, wel ook een beetje eng.

IMDB cijfer: 8,3 | Mijn cijfer: 8,5 | 10 Oscar nominaties: Best Picture, Best Actress in a Leading Role (Sandra Bullock), Best Cinematography, Best Directing, Best Film Editing, Best Music (Original Score), Best Production Design, Best Sound Editing, Best Sound Mixing, Best Visual Effects.

American Hustle

Naar deze film wilde ik eigenlijk niet eens perse in de bioscoop, maar toen Jikkie afgelopen weekend een feestje gaf en mama en ik het huis wilden ontvluchten, draaide deze op de fijnste tijden. We wisten eigenlijk totaal niet waar het over ging, maar wel dat het van de regisseur van Silver Linings Playbook was én natuurlijk dat hij tien nominaties had. Dat moest goed zijn! De film gaat over Irving (Christian Bale) die samen met zijn vriendin Sydney (Amy Adams) op tientallen illegale manieren geld verdient. Wanneer ze worden gepakt, moeten ze samenwerken met FBI agent Richie DiMaso (Bradley Cooper) om de échte badguys te pakken. Een van de suspects is burgermeester Carmine Polito (Jeremy Renner). Daarnaast komt ook nog Irving’s idiote vrouw Rosalyn (Jennifer Lawrence) om de hoek kijken, die alles dreigt te verpesten. Een lekker idioot plot met veel personages. De eerste paar scenes snapte ik er dan ook niet zoveel van, maar dan spoelt het als het ware terug en wordt alles uitgelegd. Het verhaal klinkt misschien spannend maar is eigenlijk vooral grappig. Vooral Jennifer Lawrence: zij heeft niet zo’n hele grote rol, maar doet het echt geniaal. Geweldige actrice is het ook. De sfeer is perfect jaren ‘ 70 en oh, en eervolle vermelding voor de toffe muziek, ik zat de halve tijd te dansen in m’n stoel!

IMDB cijfer 7,7 | Mijn cijfer: 8,7 | 10 Oscar nominaties: Best Picture, Best Actor in a Leading Role (Christian Bale), Best Actress in a Leading Role (Amy Adams), Best Actor in a Supporting Role (Bradley Cooper), Best Actress in a Supporting Role (Jennifer Lawrence), Best Costume Design, Best Directing, Best Film Editing, Best Production Design, Best Writing (Original Screenplay).

The Wolf of Wall Street

Deze film wilde ik vooral zien voor Leonardo DiCaprio. M’n idool! Nee, maar wel echt één van m’n favoriete acteurs. In deze film speelt hij Jordan Belfort, een aandeelhandelaar in de jaren ’80 en volledig in de ban van seks, drugs, en vooral: rijkdom. De film duurt drie uur en is eigenlijk het best samen te vatten als gewoon helemaal gestoord. Je krijgt de meest over the top scènes voorgeschoteld in een enorm hoog tempo. Van strippers en dwergwerpen op de werkvloer tot Jordan en zijn partner in crime Donnie (Jonah Hill) die helemaal verlamt raken van een bepaald soort drug (en vervolgens nog naar huis moeten rijden) naar Jordan’s vrouw Naomi (Margot Robbie) die woedend glazen water naar Jordan gooit omdat hij er duidelijk andere relaties op naast houdt naast zijn huwelijk (geniale grap: “Who’s Venice, huh?” ” Who? Who? Who?”  “Whowhowho? What are you? A fucking owl?!). De film is soms wel heel erg heftig qua seks en grofheid (iemand zou moeten tellen hoe vaak er FUCK gezegd wordt) en ik kan begrijpen dat je de film misschien te lang vindt duren, maar ik vond hem echt goed. Al is dat wel voor minstens 50% toe te schrijven aan Leonardo’s GE-WEL-DIG-E acteerwerk. Hij is echt out of this world in deze film, wat een held. Als hij nou die Oscar nog niet wint, dan weet ik het ook niet meer!

IMDB cijfer 8,6 | Mijn cijfer: 8,6 | 5 Oscar nominaties: Best Picture, Best Actor in a Leading Role (Leonardo DiCaprio), Best Actor in a Supporting Role (Jonah Hill), Best Directing, Best Writing (Adapted Screenplay)

En dat waren ze alweer! De cijfers die ik geef liggen lekker dicht bij elkaar, haha! American Hustle vond ik het leukst om te zien, en Gravity heb ik het laagst gegeven omdat dat toch iets minder mijn genre is. Maar de cijfers liggen dus heel dichtbij elkaar en alledrie de films zijn dus heel erg goed maarja, daar zijn het Oscar nominaties voor. Van de andere films die vaak genomineerd zijn heb ik verder niet echt must sees – tenzij jullie mij er een ten zeerste aan kunnen raden natuurlijk! En misschien dat ik er ooit nog eens eentje kijk :)

Heb jij al films gezien die echte Oscar kanshebbers zijn in 2014? Welke en wat vond je er van? 

10 Comments

 1. 04/02/2014 / 8:03 am

  Alle drie gaan ze op m’n lijstje om nog eens te kijken! Ik ben ontzettend nieuwsgierig en zoek altijd leuke films om te zien haha! Ik wil Gravity ook in 3D zien maar dat kan denk ik niet meer nu?

  • 04/02/2014 / 7:09 pm

   Je zou even kunnen zoeken, maar ik denk inderdaad niet dat hij nog ergens in de bioscoop (en dus in 3D) draait. Dus dat gaat niet lukken vrees ik, tenzij je een 3D tv hebt :’ D

 2. 04/02/2014 / 10:21 am

  American Hustle lijkt me echt heel erg tof! The Wolf of Wall Street lijkt me ook wel heel mooi :)

 3. 04/02/2014 / 10:51 am

  Ik wil american hustle graag zien en nu die andere ook wel!! fijn review.

 4. 04/02/2014 / 12:54 pm

  Oeh, deze staan alle drie nog op mijn to-watch-list!

 5. 04/02/2014 / 5:39 pm

  American hustle wil ik nog heel graag zien!!

 6. Inge
  04/02/2014 / 5:43 pm

  Leuk om te lezen! The Wolf of Wall Street is serieus de film met de meeste ‘fucks’. Google maar eens.

 7. 05/02/2014 / 7:25 pm

  Ik kijk echt noooit Oscarfilms (en eigenlijk ook nooit andere films). Oké ik ging het net checken en ik heb Slumdog Millionaire gezien met school, haha. Ik had het vandaag met vriendinnen over klassieke films en boeken en eigenlijk zou ik wel gewoon die films moeten kijken omdat je dan veel meer van de references begrijpt. Dat heb ik ook nu ik the Great Gatsby heb gelezen. Normaal kan ik me niet goed concentreren op films maar ik denk dat Oscarfilms mij wel aanspreken omdat het verhaal toch wat minder standaard is zeg maar. Doel voor 2014: Oscarfilms kijken, haha.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *