Tag: Run Baby Run

Ik HOU van hardlopen. Ik heb het idee dat het echt ‘mijn’ sport is. Na negen jaar gehockeyd te hebben, is hardlopen iets wat ik me eigenlijk wel m’n hele leven zie blijven doen. Natuurlijk met vlagen, zoals ik dat nu ook doe. Ik ben geen diehard loper en persoonlijk records vind ik leuk, maar niet ZO leuk dat ik me er de eerste paar kilometer al helemaal voor kapot ga rennen. Ik loop vooral hard om te genieten, om lekker te bewegen en om mezelf te verbeteren. En dat bevalt me prima! Vandaag besloot ik een artikel in hardloop sferen te schrijven en de Run Baby Run tag van Annemerel in te vullen!

Run Baby Run collage

Wanneer ben je begonnen met hardlopen?
Ik weet het nog heel goed, dat was namelijk toen ik nét m’n iPhone had. Ik kon daar lekker veel nummers op kwijt en dus ook met gemak een hele reeks podcasts met hardlooptrainingen, iets wat m’n vorige mobiel niet aankon. Ook kon ik er apps zoals Nike Run op zetten, waarmee ik m’n vooruitgang kon zien. Helemaal leuk, en ik besloot te beginnen! Dit was in maar 2012, ik loop dus nu iets meer dan 2 jaar hard.

Waarom ben je (in eerste instantie) gaan hardlopen?
Ik zat op dat moment echt in m’n ‘must be fit for summer’ periode. Die heb ik ongeveer drie jaar achter elkaar gehad rond maart/april. In die perioden ging ik dan fanatiek sporten als een malle. Het duurde echter nooit lang en die ‘summer body’ is er nooit gekomen, maar hardlopen is gebleven! Nu doe ik het om op conditie te blijven, en omdat ik het lekker vind.

Ben je altijd een hardloper geweest, of stond hardlopen voor jou gelijk aan steken in je zij?
Voordat ik met de podcasts (van Renate Wennemars) begon had ik ook wel een paar keer gerend, en ik vond het vreselijk. “Volgens mij zitten die vijf minuten er nu wel op” *Kijkt op timer* “Jezus, pas twee minuten gehad!!!”. De podcasts werkten echter super motiverend en vanaf het moment dat ik daarmee begon, ging het eigenlijk vrij prima.

Loop je het liefste alleen of samen?
Alleen! Samen lopen kan wel net die stok achter de deur zijn om daadwerkelijk te gaan rennen, maar alleen vind ik eigenlijk ontzettend lekker. Je eigen tempo bepalen, je eigen muziek op, ongegeneerd er bij lopen als een tomaat… Ja, laat mij maar lekker alleen rennen!

Wat is je favoriete hardloopschoen?
Ik heb twee paar, maar gebruik eigenlijk maar één paar schoenen. Dit zijn Asics Cumulus! Ik heb deze speciaal aangemeten gekregen bij een hardloopwinkel en ze zitten fantastisch. Heel mooi zijn ze niet, maar ze rennen wel lekker! Al wil ik ook echt nog wel een keer een paar leuke Nikes :)

Waar loop je normaal gesproken?
Ik heb een paar willekeurige rondjes vanaf mijn huis, meestal een stuk langs het water. Dit is aan de ene kant frustrerend omdat ik er veel dorst van krijg, maar daar is wel lekker fietspad en dat rent gewoon fijn! Ook heb ik een rondje van m’n vader geleerd dat de “zigzag” heet en waarmee je eigenlijk heel Badhoevedorp is zo’n 7,5 kilometer ziet.

Wat is het gaafste rondje dat je ooit gelopen hebt (afgezien van wedstrijden)?
Ik vind dit heel moeilijk, omdat eigenlijk al m’n rondjes best wel standaard zijn, afgezien van juist wedstrijden. Als ik er toch voor één moet kiezen, was het de eerste 10K die ik liep. Trainen naar de 15K was dramatisch, maar naar de 10K ging echt heel makkelijk. Ik rende de ene week iets van 7, en de week erna deed ik huppelend (bij wijze van spreke) 10. Daar kreeg ik toen zó’n kick van! Ik wil heel graag op vakantie een keer lopen, zodat ik als ik deze tag ooit nóg een keer invul, iets van “mijn rondje in Londen” in kan vullen :P

Wat is het grootste drama dat je onderweg hebt meegemaakt?
Ik ben echt meerder keren te optimistisch geweest over mijn conditie. Dan was ik op de helft van een rondje wat ik had bedacht en kon ik ECHT niet meer. En ja, dan was ik lekker nog 4 kilometer van huis. Vooral toen ik een knieblessure gehad had, zo’n zes weken nadat ik begonnen was met lopen, en twee weken na die blessure besloot wel weer 5K te kunnen. Op de helft van m’n rondje wilde én m’n conditie niet meer, én m’n knie begon weer pijn te doen. Rennen was echt niet te doen dus, en toen moest ik bijna een half uur lopen naar huis :’)

Heb je al wel eens een wedstrijd gelopen? Wat was je eerste wedstrijd?
Meerdere keren! Al doe ik niet echt mee om te winnen of zelfs maar hoog te eindigen. Ik doe gewoon mee omdat ik georganiseerde loopjes heel tof vind! Ik heb er vier gedaan in m’n leven: de Maalwaterrun in Heiloo (10K, dit was m’n eerste, de dag voor ik 18 werd!), de Midzomernachtsrun in het Amsterdamse Bos (10K), de Dam tot Damloop (16K) en de Olympisch Stadionloop (5K).

Als je al een wedstrijd hebt hardgelopen, wat is de mooiste wedstrijd die je ooit gelopen hebt?
De Dam tot Damloop! Nadat je de IJ-tunnel door bent dan. De eerste twee kilometer ren je tussen heel veel mensen én dus door die tunnel, wat geen pretje is. Daarna heb je echter wat meer ruimte en ren je langs een hoop gezellige dorpen boven Amsterdam waar héél veel mensen muziek spelen, drinken uitdelen en aanmoedigen. Dat was zo’n toffe ervaring! Helemaal omdat m’n vader en ik meeliepen voor de brandweer en een brandweer shirt droegen. Zoveel reacties op gekregen, haha!

Doe je naast hardlopen ook nog andere sporten om je hardlooptraining te ondersteunen?
Ik zwem en heel af en toe doe ik workouts voor bijvoorbeeld m’n buikspieren. Ik zit niet bij een sportvereniging op sportschool en ben dus m’n eigen stok achter de deur voor alles wat ik aan sport doe. Op zich werkt dat wel hoor, haha!

Wie of wat is jouw grootste inspiratie op hardloopgebied?
Ik denk m’n vader! Hij heeft al meerdere marathons gelopen en ook al wordt hij steeds ouder, hij rent nog steeds meerdere malen per week. Door weer en wind, vroeg ‘s ochtends, laat ‘s avonds, hij doet het gewoon. Die drive zou ik ook wel willen, haha! Daarnaast is Annemerel, de bedenkster van deze tag, voor mij ook wel echt een inspiratie. De marathon van New York is een van m’n dromen!

Wat is jouw top 5 powersongs?
Willekeurige volgorde:
– The Black Keys – Lonely Boy
– Macklemore and Ryan Lewis – Can’t Hold Us
– The Script – Hall of Fame
– Bruno Mars – Locked Out Of Heaven
– One Direction – One Way Or Another

Wat is de langste afstand die je ooit gelopen hebt?
16,3 kilometer. Dat is wat ik volgens Nike Run liep tijdens de Dam tot Damloop!

Wat is jouw grootste doel op hardloopgebied?
Zoals ik net al zei, de marathon van New York is mijn ULTIEME doel. Maar dat gaat nog wel even duren. Eerst maar eens een halve marathon – als het éven kan dit jaar nog, maar we gaan het zien. Ooh, en als we het over de materialistische boeg gooien, is mijn ‘doel’ hardloopschoenen van Nike kopen :D

5 Comments

 1. 08/06/2014 / 10:28 am

  Leuke tag, ik ga in september beginnen met hardlopen met een groepje.

 2. 08/06/2014 / 10:55 am

  Wat ontzettend leuk om te lezen! Ik heb deze tag toevallig ook vandaag online staan.

 3. 08/06/2014 / 1:51 pm

  Leuk om te lezen :D eigenlijk moeten we nog steeds een keer samen een wedstrijd meedoen, dat lijkt me grappig. En die schoenen zijn nog best mooi joh.

 4. 09/06/2014 / 7:43 pm

  Ik heb ook zo mijn hardloopperiodes, maar zo ver als jij ben ik nog nooit gekomen. Ik ben echt té goed in excusen verzinnen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *