Song by song review: Ed Sheeran – X

Dit artikel is waarschijnlijk niet zo interessant voor 99% van m’n lezers, en daarom wilde ik het eerst ook niet online zetten. Maar hee, het is mijn blog, en ik vind dit leuk om te schrijven en om later terug te lezen, dus. Ik doe het lekker wel! Vandaag ga ik een “song by song” review van Ed Sheeran’s nieuwe album X (Multiply) doen. Mocht je wegklikken om een hoop gefangirl te ontwijken, je kunt nog wel even blijven. Ik vind het nieuwe album geweldig (bij deze, alvast verklapt, haha!) maar dat betekent niet dat ik niks zinnigs meer over alle nummers te zeggen heb :) Laten we beginnen: mijn song by song review, na een paar keer luisteren! Dit kan over een maand weer helemaal anders zijn, ik kan nummers soms helemaal opnieuw ontdekken, maar dit is het voor nu :)

1. One. De opener van het album is rustig en klinkt als “classic Ed”. Ik vind het een mooi en fijn nummer, vooral het tweede couplet vind ik tof met de mooie quote “Take my hand, and my heart and soul, I will only have these eyes for you”. Wel ben ik niet héél erg weg van z’n ‘falsetto’ (zo hoog zingen) – af en toe vind ik het mooi hoor, maar in dit liedje vind ik het soms toch iets te veel.

2. I’m A Mess. Dit is een van de weinige nummers waarvan ik absoluut 0,0 had gehoord voor het album uitkwam (oeps), maar het heeft me positief verrast! De opbouw doet me denken aan Give Me Love van Ed’s vorige album, en dat kan ik heel erg waarderen! Ik kan me voorstellen dat dit nummer geweldig moet zijn live, als Ed het alleen met z’n loop pedaal doet :)

3. Sing. Als je me een beetje kent weet je wel dat ik na Sing, de eerste single van X, redelijk sceptisch was geworden over het hele album. Het is een leuk lied, maar ik wilde echt niet dat het hele album zo Justin Timberlake-ish zou worden. Gelukkig is dat niet het geval, en daarom kan in Sing nu wel waarderen. Vooral live is dit lied super fun!

4. Don’t. Dit is denk ik één van m’n favorieten. De tekst is tof en lekker sassy en ook de beat is fijn – al vind ik het nóg leuker als Ed het op de gitaar speelt! Wel vind ik het stiekem jammer dat hier alleen een “clean” versie van is uitgebracht, hierdoor loopt het lied minder lekker. En ik mis heel erg de “it’s not like we were both on tour, we were staying on the same FUCKING hotel floor” :’D Toch een gaaf nummer!

5. Nina. Dit is een liedje waar ik een beetje in moest komen, maar ik vind het nu een supergaaf nummer! De coupletten geven me het gevoel dat ik naar een van Ed’s eerdere nummers van zijn oude EP’s luister, zoals One Night. Het refrein zing ik de hele dag door, maar dan vervang ik Nina door welke naam dan ook. “Oh, Jikkie, you should go, Jikkie, ’cause I ain’t never coming home” haha ;)

6. Photograph. Een mooi nummer! Niet iets wat me heel erg bij blijft, maar het is wel gewoon lekker “mellow” en ik zie helemaal voor me hoe iedereen hierbij de flits van zijn telefoon omhoog houdt en een hele concertzaal gevuld wordt met lichtjes. Daar is dit echt het perfecte nummer voor!

7. Bloodstream. Dit nummer vind ik ZO goed! De eerste keer dat ik het hoorde vroeg ik me af waar ik naar luisterde. Het begin “A couple women by my side … Sipping on red wine” vond ik… Opmerkelijk. Maar het lied werd een stuk duisterder dan ik dacht en heeft ook zó’n mooie opbouw! Ik krijg er telkens kippenvel van. Vooral bij het einde “All the voices in my mind, calling out across the line”. Zo mooi gedaan, echt wauw!

8. Tenerife Sea. Het eerste nummer wat ik hoorde van dit album, namelijk de live versie in MSG. Maar de album versie liet lang op zich wachten! Ik vond het de eerste keer dat ik het hoorde al een prachtnummer en dat vind ik nu nog steeds. Het is zo lief, en ik vind het persoonlijk mooier dan Photograph, ook blijft het bij mij beter hangen. Ooh, en liefde voor het “lumière, darling, lumière over me” stuk!

9. Runaway. Het tweede nummer geproduceerd door Pharell Williams op Ed Sheeran zijn album, naast Sing. Omdat ik Sing niet zo heel fantastisch vond ‘vreesde’ ik voor Runaway, maar ik vind deze een stuk leuker! Het heeft een mooie, sterke tekst, maar toch een aanstekelijk ritme. Wel moet ik zeggen dat het niet echt een nummer is wat blijft hangen, ik zou me op het moment van schrijven niet kunnen bedenken hoe het gaat.

10. The Man. Dit vind ik denk ik het minste lied op het album. Ik vind Ed die rapt wel leuk, maar vooral in combinatie met lekker sassy teksten. Dat ontbreekt een beetje in The Man, het is me wat te duister. Nu is Bloodstream ook duister, maar op een hele andere manier. Dat lied pakt me echt, en The Man doet dat helaas niet!

11. Thinking Out Loud. Dit lied is HEEL anders dan Bloodstream, maar wel m’n tweede favoriet van dit album! Het is volgens mij Ed Sheeran zijn enige 100% positieve nummer en daarom word ik er ook héél erg blij van. Ik kan echt genieten van dit soort lieve liedjes die toch totaal niet soft zijn. Dit lied wil ik later op m’n bruiloft, haha!

12. Afire Love. Ik vind Afire Love een mooi nummer, maar moet zeggen dat ik het vaak oversla omdat ik na het vrolijke Thinking Out Loud niet meteen in de stemming ben voor zo’n zielig nummer. De tekst is echt supermooi, maar ik wil vaak liever nog even doorzwijmelen bij Thinking Out Loud, haha! Toch is dit een sterk nummer, al moet ik zeggen dat ik het niet erg had gevonden als het wat simpeler was geweest, met minder harmonieën en zo.

13. Take It Back. Mijn vaders favoriet van het album, haha! Ed Sheeran is top op CD maar vaak nog 100x zo goed live. Dit is dan ook één van de weinige nummers die ik op CD net zo tof vind als de liveversie! Ik krijg zo’n kick van dit soort energieke rap nummers, en dit is het perfecte voorbeeld van sassy tekst en sfeer die The Man naar mijn idee mist.

14. Shirtsleeves. Dit nummer vind ik niet zo heel boeiend. Het is niet dat ik het vervelend vind, maar het doet niet echt iets met me en verder heb ik er dan ook niet zoveel over te zeggen :P

15. Even My Dad Does Sometimes. Dit vind ik wel weer echt een prachtnummer! Het lijkt qua thema wel een beetje op Afire Love, maar dit is een stuk simpeler, puurder en daarom vind ik het nog veel mooier! Ik krijg er altijd kippenvel van en denk dat wanneer Ed dit live doet, er best een kans is dat ik een traantje zal laten.

16. I See Fire. De soundtrack van The Hobbit: The Desolation of Smaug is al een tijdje uit, maar nu staat I See Fire dus ook op Ed’s eigen album! Ik vind het nog steeds een heel goed nummer, vooral het einde wil ik het liefst knalhard zetten. Ook dit lied heeft een prachtige opbouw (volgens mij een van Ed’s specialisaties, haha) en het lied blijft me boeien!

17. All Of The Stars. Het laatste nummer op het album is ook van een soundtrack, namelijk van The Fault In Our Stars! Een van mijn lievelingsboeken, dus ik vond het echt geweldig dat Ed daar een liedje voor ging schrijven. Het is een mooi nummer, wel echt een aftiteling nummer, maar dat boeit eigenlijk niet. Oh, en té leuk dat Amsterdam genoemd wordt!

Favorieten: Bloodstream en Thinking Out Loud. Daarna I’m A Mess, Don’t, Nina, Take It Back en Even My Dad Does Sometimes. 

Thanks for reading! Ik weet dat dit beter op een Ed Sheeran blog zou passen, haha, maar ik vond dit een leuk artikel om te schrijven, dus eigenlijk zou ik me er ook niet voor hoeven te verontschuldigen. It felt good to put it out here! :)

5 Comments

 1. 28/06/2014 / 9:00 am

  Ik hoor bij de 1% die dit artikel wél leuk vind, hihi. Ik ben het bij de meeste nummers wel met je eens :D mijn favorieten zijn: Don’t, Nina, Tenerife Sea en Take it Back, denk ik. Maar eigenlijk vind ik de meesten wel leuk. Hoewel… er zitten nummers tussen die ik na vijf keer luisteren nog steeds niet herken en dus ook niet heel interessant vind…

 2. 28/06/2014 / 2:51 pm

  Ik hoor ook bij die 1%! Ik vind Don’t echt een heel leuk nummer! :yay:

 3. Debora
  28/06/2014 / 6:32 pm

  Haha ik vind het ook een leuk artikel. Thinking out Loud vind ik denk ik het leukste nummer. Wel vind ik het jammer dat New York er niet op is gekomen! Dat was mijn favoriet van de live optredens :)

  • Soesja
   28/06/2014 / 6:53 pm

   Mijne ook!!! Weet ook best wat nummers op X die weg zouden mogen voor New York eerlijk gezegd!

 4. Marleen
  05/07/2014 / 8:44 pm

  Ik vind het wel een leuk artikel! Maar ik ben dan ook heel erge fan van Ed ;)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *