Stockholm: Verslag

Een dagje later (wauw, ik ben deze vakantie echt te lui) maar daar is hij dan: mijn verslag van Stockholm. Vandaag laat ik jullie de foto’s zien die met de SLR gemaakt zijn, als een goede aanvulling op mijn snapshots van afgelopen zaterdag! Iets minder selfies, iets meer normale en mooie foto’s. Let’s go! :)

Stockholm 001

Dit was de eerste dag, en papa had net heel hard zijn hoofd gestoten, maar dat terzijde. Deze foto is gemaakt op een mooi uitzichtpunt op het eiland Gamla Stan, het oude centrum, genaamd het Evert Taubes Terrass. Je kijkt uit op het Stadshuset, het stadhuis dus! Omdat Stockholm gebouwd is op veertien eilanden en omringd is door water, heb je heel veel mooie uitzichtpunten!

Stockholm 002Ook dit is een plaatje van Gamla Stan. Het oude centrum is mooi, echt wel een must see als je in Stockholm bent. Toch zijn de wijken die eromheen liggen een stuk leuker wat betreft restaurantjes en winkels. Gamla Stan is gewoon het oude, toeristische en zeker mooie centrum!

Stockholm 003Dit zijn twee huisjes op Gamla Stan en volgens onze reisgids (100% Stockholm) de twee meest gefotografeerde huisjes van Stockholm. Niet zo heel gek, want ze leveren supermooie plaatjes op!

Stockholm 004Lunch is de belangrijkste maaltijd in Stockholm, en dit deden we dan ook altijd lekker uitgebreid buiten de deur. Ontbijten en dineren deden we gewoon in ons appartement (uit eten gaan in Stockholm is namelijk vrij prijzig), maar lunchen was juist top om buiten de deur te doen! Veel restaurants bieden speciale lunchmenu’s aan, waardoor je rond de €10 – €15 lekker uitgebreid kan eten. Wat me opviel was dat je in Stockholm bijna overal zelf je eten aan de bar of counter moet halen, en dat je dan meteen gratis water, koffie, thee en Knäckebröd mag pakken. Zo anders dan in Nederland! Op deze foto lunchten we lekker ergens in een binnentuin.

Stockholm 005We kwamen langs het ABBA Museum en konden het niet laten even te dansen op de ABBA muziek die uit de speakers knalde en met dit bord op de foto te gaan. We zijn overigens niet naar binnen geweest want er stond al een ander museum op het programma die dag en voor twee musea was het weer echt veel te goed. Deze foto is echter al leuk genoeg, nietwaar? :D

Stockholm 006

Stockholm 007Het museum die dag was het museum van het Vasa schip, een van de grootste hotspots van Stockholm. Dit schip is gebouwd met een soort Titanic idee: het zou het grootste, mooiste en sterkste schip van die tijd zijn. Helaas was het veel te groot en zwaar beladen, waardoor het na 100 meter varen al zonk. Het heeft vervolgens echt eeuwen onder water gelegen, waarna het is opgegraven en er een supermooi museum omheen is gebouwd. Zeven verdiepingen, en vanaf iedere verdieping heb je een ander uitzicht op het schip. Heel indrukwekkend! Ik kreeg er echt Captain Hook / Jack Sparrow feelings van, maar dat zal wel weer typisch Soesja zijn :P

Stockholm 008Vervolgens liepen we door naar Djurgarden, een groot park vlakbij het Vasa schip. Dit was een heel mooi en relaxt park met fijn uitzicht op het water. We zijn langs echt enorm veel leuke restaurantjes gelopen daar, en hadden issues met beslissen waar we gingen eten. Aanradertje dus, zeker met lekker weer!

Stockholm 009

Stockholm 011Een terugkomend thema op onze vakantiefoto’s: Soesja die probeert kaart te lezen :P M’n vader had er geen zin in en m’n moeder kon alle cijfers niet goed zien zonder bril, dus moest ik het doen. Als er iets is wat ik niet kan is het, samen met dienbladen tillen, kaart lezen. We zijn zo vaak verkeerd gelopen en ik werd er echt bloedchagrijnig van, haha :P

Stockholm 012Dit is zó een typische foto. We lunchten bij het geweldige biologische restaurant Hermans, waar je ook nog eens geweldig uitzicht had over de stad en waar twee hangmatten stonden om in te chillen. Jikkie en ik claimden er allebei een en… Gingen selfies maken :P Hilarisch dit, haha.

Stockholm 013We bezochten een vintagewinkel (ik weet de naam niet meer, maar Stockholm zit er vol mee). M’n ouders en Jikkie gingen los, maar ik heb al niet zoveel met vintage en had ook niet zo’n zin om te winkelen (bijzonder… Ik weet het). Ik ging daarom maar het lelijkste kledingstuk in de winkel zoeken om te passen, en dat werd deze roze barbiejurk, haha! Prachtig, nietwaar? ;)

Stockholm 014Ook dit is een hele typische foto: Soesja doet haar standaard fotolach. Jikkie gaat stuk om een stomme grap. Papa vraagt zich af wat Jikkie nu weer idioot bezig is. haha! Maar ik vond dit wel een leuke foto, dus heb ik hem er bij gezet :D Dit was overigens de enige grauwe dag van de vakantie, en nog steeds was het warm, haha!

Stockholm 015We bezochten het Moderna Museet. Ik vind musea wel leuk, maar vooral als er dingen hangen die ik al ken (ik weet het, niet helemaal de goede instelling, maar oké), en dat was hier niet zo. Ik was dus ook niet laaiend enthousiast, maar op zich was het wel leuk. De museumwinkel vond ik daarentegen wel helemaal geweldig!

Stockholm 016We lunchten bij het wat chiquere restaurant Hjerta. Ik moet eigenlijk echt vaker een beetje ‘chique’ eten, want ik heb er zó van genoten! Ik bestelde de zalm en het was echt niet normaal lekker, haha. Ook kregen Jikkie en ik onze Cola in een wijnglas, wat overigens heel vaak gebeurd in Stockholm. Daarom deze fancy ‘red wine’ foto, haha!

Stockholm 017Hjerta lag aan een haven, en dat leverde dit soort mooie plaatjes op! Papa vond het op Katwijk lijken, maar ik vond het heel erg mooi om te zien.

Stockholm 018Nog meer mooie uitzichtsfoto’s! Echt, Stockholm is zó een mooie stad! Al dat water, de mooie oude panden, en ook heel erg kleurrijk. Overal waar je kijkt zie je gele en rode huizen met mooie groene daken. Echt prachtig!

Stockholm 019De zon brak weer door en dat vierden we met een drankje bij Mälarpaviljongen! Alcohol in Stockholm is heel erg duur, dus dit is het enige drankje wat we buiten de deur deden gedurende de hele week, haha! En ik ging er voor, ik koos voor de Strawberry Basil Punch en wauw, wat was dat lekker! Een cocktail van vodka met aardbei, limoen basilicum en agave. Goddelijk, en zo leuk geserveerd in zo’n potje! Verder mocht je gratis aardbeien, chips en water pakken. En het terras was zó mooi! Echt een aanrader, als je één drankje gaat doen in Stockholm, doe dat dan hier. Je gaat er geen spijt van krijgen.

Stockholm 020We bezochten op een van onze laatste dagen het Stadshuset! Helaas mocht je alleen naar binnen met een guided tour, dat vond ik wel jammer. Ik kijk toch liever gewoon zelf! Wel was het mooi om te zien. In het Stadshuset van Stockholm wordt ieder jaar de Nobel prijs uitgereikt, dus het was heel tof om daar een keer echt te staan! Vooral deze gold room, die gebruikt wordt voor het ‘bal’ na de uitreiking, was heel heftig. En ja, het goud is echt!

Stockholm 021Ook van buiten is het Stadshuset heel erg mooi. Door de bogen en het water er achter, kregen we allemaal een beetje het gevoel dat we in Venetië liepen in plaats van in Stockholm! Ik had altijd een beetje in m’n hoofd dat Scandinavië heel grauw, koud en kil zou zijn, maar na deze vakantie ben ik daar echt helemaal vanaf, haha!

Stockholm 022En tot slot maakten we nog een leuke foto met z’n vieren! Dit was vanaf een uitzichtpunt op Södermalm, de wijk waar ons appartement ook was. Een hele leuke buurt! Dit eiland ligt iets hoger dan de rest van Stockholm, waardoor het uitzicht nog mooier is dan in de rest van Stockholm. Dit was op de laatste ochtend en echt een waardige afsluiter. Stockholm, je was top!

9 Comments

 1. 05/08/2014 / 1:16 pm

  SUPER leuk! Áls ik ooit naar Stockholm ga, ga ik dit artikel zeker eens even nog een keer lezen en tips opschrijven. Ik vind ook dat je hele leuke outfits aan hebt meid :D

  • Soesja
   05/08/2014 / 1:44 pm

   Thanks Marjo! Er heeft ook heel wat tijd in gezeten, want ik moest alles van tevoren bedenken omdat het allemaal in een handbagagekoffer moest :D En als je ooit naar Stockholm gaat moet je het maar zeggen, dan krijg je een nóg uitgebreidere lijst met tips ^^

 2. 05/08/2014 / 5:56 pm

  Stockholm ziet er mooi uit! leuke foto’s x

 3. 06/08/2014 / 1:37 pm

  Leuke foto’s! Ik krijg direct zin om ook naar Stockholm te gaan, het ziet er echt een hele leuke stad uit :)

 4. 07/08/2014 / 9:00 am

  Ik zag op Instagram al wat foto’s voorbijkomen, gaaf dat je naar Stockholm ging! Haha de abba fot is geniaal. Stockholm ziet er echt prachtig uit wauw!

 5. 07/08/2014 / 9:01 pm

  Ik ben een paar jaar geleden naar Stockholm geweest, grappig om dit nu te zien. Het Vasa schip kan ik me nog erg goed herinneren. En het stadhuis met die gouden kamer! Superleuk!

 6. 08/08/2014 / 10:05 pm

  Aaaah Katwijk haha! En je vader heeft gelijk, het lijkt er best op (behalve dat wij geen haven hebben). Leuk verslag, wil er toch echt een keer naartoe ook al leek het me niet veel bijzonders eerst.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *