(Gekke) dingen die ik doe met én zonder studenten OV

Ik heb nu een jaartje studenten OV, en om te zeggen dat ik niet meer zonder kan leven is nogal een understatement. Ik weet echt niet hoe ik dit later ga doen, want ik mag nog drie jaar lang genieten van 48 weken per jaar 5 dagen per week gratis reizen. Dat is nog 720 dagen jongens. Ik ga er dus nog minstens drie keer zo gehecht aan raken als ik nu ben, haha! Deze zomer had ik een maandje geen OV, en dan ga je opeens bijzondere dingen doen. Gelukkig is het sinds deze week weer gratis! In dit artikel, (een beetje gekke) dingen die ik doe met én zonder gratis OV!

OV 001

Zonder OV

Fietsen naar het strand. Dit is wel de mooiste. Ik woon dan in Noord Holland, echt dichtbij het strand ligt mijn huis niet. Samen met studievriendin Naära had ik zin om naar het strand te gaan, maar om nou weer geld uit te geven aan bussen en treinen… Nah. Daarom pakten we de fiets! Aan het eind van de dag lag ik doodop thuis in het gras. 47 km had ik gefietst, haha! Maar het was een heerlijke dag strand, en die fietstocht maakte de frietjes die we aten wel weer goed.

‘s Avonds naar huis fietsen na enge series te hebben gekeken. Normaal pak ik altijd de bus als ik weet dat ik ‘s avonds laat vanuit Amsterdam nog naar huis moet, en al helemaal als ik weet dat ik enge afleveringen Lie To Me over moordenaars en psychopaten ga kijken. Maar moeten betalen voor het OV geeft toch wel motivatie om de fiets te pakken. Na een marathon bij vriendin Sifra kan ik je vertellen dat ik niet helemaal meer met een gerust hart op de fiets naar huis zat over de uitgestorven Plesmanlaan, haha.

Schelden op de NS als je toch écht weg moet. Ik heb een paar vriendinnen in Den Haag en om die nou een maand niet te zien… Nee. Maar het gaat niet zonder een potje flink zeuren op de NS. Vooral omdat de papieren kaartjes zijn afgeschaft en je nu minstens €10 op je OV moet hebben staan om in de trein te kunnen. Een enkeltje Den Haag – Schiphol kost €4,80, waardoor ik aan het eind van de dag allemaal weer nutteloos geld op m’n OV heb staan dat ik liever in een pasta bij Julia’s had gestoken. Stomme NS.

OV 002

Met OV

In een random trein stappen en kijken waar je uitkomt. Dit is echt het perfecte plan voor een dagje met vriendinnen, haha! Ik ben dit jaar op deze manier al in Ede, Arnhem en in Nijmegen geweest, en het waren stuk voor stuk leuke ervaringen. In de trein kun je heerlijk bijkletsen en eenmaal op bestemming is het altijd leuk om een nieuwe stad te ontdekken en op zoek te gaan naar het perfecte lunchtentje.

Ministukjes met de bus, zelfs als met de fiets veel sneller is. Dat ik actief word van moeten betalen voor het OV, werkt ook andersom: van gratis OV word ik lui. Heel erg lui. Het ergste geval tot nu toe? Samen met Jikkie met de bus naar McDonalds, die op minder dan tien minuten fietsafstand zit, maar waar je met de bus (inclusief lopen naar de halte en wachten) minstens een kwartier mee bezig bent. Ernstig. Dat ik nog geen dik varken ben.

Met de trein naar Groningen, omdat dat de enige plek is waar een film nog in de bioscoop draait. Deze spant wel de kroon, haha. Samen met Naära (ja, wij hebben nogal veel gekke ideeën samen) ben ik naar Groningen Europapark afgereisd om Divergent nog in de bioscoop te kunnen zien. Vakantie, alle tijd, gratis OV, why the hell not?! Iedereen aan wie ik dit vertel lacht me echt uit of kijkt me aan alsof ik gek ben, maar ik vind het eigenlijk wel een hele mooie actie.

Medestudenten, hoe maken jullie optimaal gebruik van je OV?

10 Comments

 1. 24/08/2014 / 7:18 am

  Superleuk artikel! Dat van die willekeurige trein wil ik ook nog eens doen.

 2. Lieke
  24/08/2014 / 10:15 am

  Ik ga binnenkort ook willekeurig met se trein reizen, maar opstap tarief is toch 20€? Tenminste, had ik gisteren wel..

  • Soesja
   24/08/2014 / 10:19 am

   Bij mij niet? Ik ga elke dag met de trein en doordeweeks hoeft je saldo dan alleen maar gewoon positief te zijn!

 3. 24/08/2014 / 11:01 am

  Ik krijg 1 oktober eindelijk mijn studenten ov, can’t wait!

 4. 24/08/2014 / 1:01 pm

  Wat ben je ook een knettergek kind, haha. Ik ben bang dat ik vanaf volgende week ook van deze rare dingen ga doen… Het lijkt me wel chill om random ergens heen te gaan omdat het KAN!

 5. 24/08/2014 / 5:25 pm

  Bijna, bijna gratis OV… I can’t wait! Zeker niet nu ik al die gekke dingen van jou heb gelezen, haha.

 6. Rowan
  25/08/2014 / 9:29 pm

  Haha, zo leuk om te lezen dit! Vanaf volgende week krijg ik mijn studenten OV (ookal woon ik op nog geen halfuurtje van mijn studie in Amsterdam haha), en ik ben benieuwd wat ik allemaal ga meemaken! Vooral dat idee van in een random trein stappen lijkt me errug leuk.

 7. 26/08/2014 / 10:28 am

  Echt een leuk artikel! In België hebben wij niet zo’n gratis OV-kaart als student. Jammer, want anders zou ik sowieso ook eens op een random trein stappen :D

 8. 12/01/2017 / 7:42 pm

  Al is dit een oud artikel. Ik woon zelf in Ede en heb ook zin om ergens naar toe te reizen. Ik ben al in het Noorden geweest en in de buurt van Brabant maar ik wil ook op plekken komen die verlaten zijn, gebouwen enzo.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *