Wat er leuk is aan weer beginnen met studeren

Voor heel veel mensen was het vorige week al zover, ik ben gisteren weer begonnen. De studie. Elke dag weer op naar de universiteit om de uren weg te kijken bij college en voor je uit te staren in je werkgroepen. Wat mij betreft had m’n zomer eindeloos mogen duren, maar hee, aan beginnen met studeren zitten ook leuke punten! Voor vandaag heb ik een lijstje gemaakt met wat er leuk is aan weer beginnen met studeren. En deze punten gaan min of meer natuurlijk ook op voor weer beginnen met werken of met de middelbare school!

Studeren collage

1. Je studievrienden / vriendinnen weer zien. Dit staat voor mij absoluut op één, en dat was toen ik op de middelbare school zat ook al het geval. Natuurlijk zie je iedereen in de zomer ook wel, maar hoe gezellig is het om iedere dag weer samen naar college te lopen, je tussenuren te spenderen in Douwe Egberts café en samen te haten op de enorme hoeveelheid aan werk die je meteen moet doen. Ik heb een studie met vrij veel contacturen en dat verbindt mij en m’n studievriendinnen wel echt. Ik kan niet wachten ze weer iedere dag te zien!

2. Structuur in je leven. Nou moet ik toegeven, ik kan prima zonder structuur. Dat is iets wat ik deze zomer wel heb gemerkt, haha! Geef mij later maar een baan die iedere week volledig anders is. Toch kan ik me voorstellen dat het voor heel veel mensen fijn is om weer een programma te hebben, en dat geldt voor mij ook wel een beetje. Een klein beetje. Wat ik in ieder geval wel fijn vind is dat ik door die structuur gedwongen word productief te zijn. En alhoewel ik niet van structuur hou, hou ik zeker wel van productiviteit!

3. Weer genieten van leuke lunchtentjes, restaurants en uitgaansgelegenheden in je studentenstad. Ook dit punt gaat voor mij niet 100% op omdat ik deze zomer lekker veel tijd in Amsterdam heb doorgebracht en ik dat toch altijd boven Den Haag zal blijven verkiezen, maar toch vind ik het leuk om weer lekker te kunnen lunchen bij ‘t Achterommetje, te chillen op Plein en een liter Frozen Margarita te kunnen drinken bij Popocatepetl (want dat heeft dus geen filiaal in Amsterdam – wut!).

4. Een nieuw jaar, nieuwe dingen leren, nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar ik denk wel dat het voor iedereen opgaat. Zo ga ik dit jaar door met Spaans leren, krijg ik het vak Politics en ga ik waarschijnlijk een keuzevak over de psychologische kant van terrorisme volgen. Drie dingen waar ik heel veel zin in heb! Daarnaast wordt dit ook het jaar waarin ik het hele proces voor een semester abroad ga doorstaan, en weet ik over een tijdje dus of ik volgend jaar een semester in Amerika zit. Spannend!

5. Uitkijken naar de volgende vakantie. Vakantie is leuk, maar er naar uitkijken en dingen plannen is een goede tweede. En waarom daar niet meteen mee beginnen? Ik heb al besloten in mijn kerstvakantie een paar dagen bij Sifra in Engeland op bezoek te gaan, en zodra studeren weer begint wordt het tijd om dat lekker te gaan plannen. Ook dromen over volgende zomervakantie, reizen die ik wil maken en festivals die ik wil gaan bezoeken hoort hier natuurlijk bij. Zo kom ik die uren college wel door!

Wat vind jij leuk aan weer beginnen met studeren / werken / middelbare school na je vakantie?

8 Comments

 1. 09/09/2014 / 5:54 am

  Ja, al die punten vind ik ook wel fijn! Vooral de structuur vind ik toch wel erg prettig, heb ik gemerkt. Leuk, zo’n positief artikel over studeren!

 2. 09/09/2014 / 10:12 am

  Heel chill dit artikel! Ik heb met vlagen dat ik het weer fijn vind om te studeren, een beetje een ritme te hebben en dingen te leren. Maar vaak genoeg verlang ik nog terug naar heerlijke zorgeloze zomerdagen (en Londen!!). Nouja, op naar de kerstvakantie dan maar! ;)

 3. 09/09/2014 / 12:09 pm

  Haha, vooral het vakantie gedeelte spreekt me wel aan :p nee, maar inderdaad! In de vakantie zie ik ook wel vriendinnen, maar toch zijn er op de uni/school weer heel veel mensen waar ik wel mee praat, maar waar ik niet snel mee zou afspreken.

 4. Saskia
  09/09/2014 / 4:33 pm

  Wauw dit is wel motiverend zeg :) vrij handig vanwege m’n gebrek aan motivatie op dit moment haha

  • Soesja
   09/09/2014 / 5:06 pm

   Haha, precies de reden dat ik dit schreef, had ook ZO geen motivatie :P

 5. 09/09/2014 / 8:42 pm

  Goed artikel! Ik ben net begonnen aan mijn studie, dus nu ben ik nog super gemotiveerd, volgend jaar zal ik hem nog eens terug zoeken!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *