Waarom ik (nog) niet op kamers woon

Wanneer ik vriendinnen of familie die ik al een hele tijd niet gesproken heb weer eens zie, gaat het eigenlijk standaard zo: “En, hoe gaat het met je studie? Wanneer ga jij eigenlijk op kamers? Wil je dat niet heel graag?”. Zoals jullie misschien wel weten, woon ik nog thuis en reis ik iedere dag met de trein naar Den Haag. Dit lijkt voor heel veel mensen een bizarre optie: waarom je iedere dag ergeren aan de NS en je moeten houden aan de regels van je ouders, als je ook gewoon lekker op kamers zou kunnen wonen in de stad waar je studeert? Ja, als je het zo stelt, dan vraag ik het me eigenlijk ook af. Maar hee, thuis wonen is zo erg nog niet. Ik heb zo mijn redenen voor het niet wonen op kamers / het niet erg vinden om nog thuis te wonen, en die deel ik vandaag met jullie.

Thuis Wonen collage

Ik had zoals je ziet nogal weinig inspiratie voor een afbeelding bij dit artikel dus ik heb maar een beetje een collage gemaakt die een thuisbeeld geeft… Gekkigheid met Jikkie, Pluk de kat, koffie drinken en mooie bloemen. Of zo. 

1. Geld. Dit is de voornaamste issue. Iedereen lijkt er namelijk vanuit te gaan dat ik wel genoeg geld heb om op kamers te wonen, of dat m’n ouders dat wel zullen betalen. En natuurlijk, als ik m’n best zou doen en een hoop zou lenen, dan zou ik het me best kunnen veroorloven. Maar ik wil volgend jaar een semester naar Amerika en oh my, wat is dat toch duur. Toch is het een droom. M’n ouders willen daarvoor wel bijspijkeren, maar niet als ze me dit jaar ook al heel veel geld moeten geven. En ik kan wel lenen, maar dan wordt de studieschuld die ik juist ging ontwijken door te kiezen voor meteen studeren en m’n studiefinanciering houden als nog enorm. Ik blijf met het oog op de toekomst dus liever nog een jaartje thuis, om niet te hoeven lenen en juist te kunnen sparen voor m’n semester abroad.

2. Den Haag is niet ver. Mensen denken altijd dat ik eeuwen in de trein doorbreng, maar in werkelijkheid zijn het maar 25 minuutjes. Van deur tot deur ben ik zo’n uurtje onderweg. En nee, dat is niet kort, maar het is wel heel erg goed te doen, zeker omdat ik vriendinnen heb (de meeste van m’n studievriendinnen wonen ook nog thuis) die met dezelfde trein reizen.

3. Ik voel me (op zich) op m’n plek thuis. Ik kan het goed vinden met m’n ouders en zusje. Iedereen denkt altijd dat elke 18 jarige het huis uit wil rennen, maar ik heb dat eigenlijk nooit zo ervaren. Natuurlijk word ik ook wel eens gek van het geruzie tussen m’n ouders en puberzusje, maar over het algemeen is de sfeer in huis prima. M’n ouders zijn nooit streng geweest en verbieden me eigenlijk niks. Nee, dit betekent niet dat ik tot m’n 30e thuis wil blijven wonen, eigenlijk ook niet tot m’n 21e, maar ik hoef ook niet morgen weg te rennen.

4. Amsterdam. Mijn stad. Hoe stom en suf het ook klinkt, ik wil hier helemaal niet weg. Toen ik de hele zomer heel veel in het centrum geweest was en daarna weer in Den Haag kwam, besefte ik me hoe saai ik die stad eigenlijk vond. Ik wil Hagenezen absoluut niet beledigen en ik vind Den Haag best gezellig, maar ik ben gehecht aan Amsterdam. Een kamer in Amsterdam is nu niet handig want dan wordt m’n reistijd alleen maar langer, maar na mijn semester abroad zal ik waarschijnlijk mijn master in Amsterdam gaan doen en hier een kamer gaan zoeken.

Voel je dan niet de behoefte naar zelfstandigheid? Niet zo dringend, ik ben nog niet eens 20 jongens. Heb je dan niet het idee dat je iets mist in Den Haag? Soms wel, maar ik ben ook gewoon actief lid van m’n studievereniging, ga naar feestjes als ik daar zin in heb en ben mentor voor de eerste jaars. Dit artikel komt misschien heel erg verdedigend over, maar ik wil gewoon voor eens en altijd de wereld uithelpen dat ik het niet erg vind om nog een jaartje thuis te wonen. Ik wil best graag het huis uit, maar als ik dan toch de afweging qua geld, handigheid etc. maak, dan lijkt het opeens niet meer zo aantrekkelijk. En stel dat ik een kamer in Den Haag vind, dan moet ik daar in augustus al weer weg omdat ik dan (hopelijk) naar Amerika ga. Nee. Ik stel het nog even uit, en ik vind dat het tijd is dat daar begrip voor wordt getoond, haha!

Ik ben wel benieuwd, hoe is dit voor andere studenten? 

11 Comments

 1. 19/09/2014 / 7:56 am

  Amen! Ik ben het zo zat dat ik steeds maar moet verdedigen waarom ik nog thuis woon. Soms heb ik wel echt de neiging om mijn eigen woning te zoeken, maar voorlopig zit ik hier nog wel goed. Ik heb ook gewoon genoeg ruimte en wat je zegt, ik kan prima opschieten met mijn familie. Dan ga ik geen 500 euro betalen voor een klein kamertje ergens in de bijlmer omdat het nou eenmaal de norm is dat je als 19-jarige niet meer thuis woont. Fijn artikel in ieder geval!

 2. 19/09/2014 / 8:03 am

  Ohhh heel herkenbaar! Ik studeer nu pas 3 weken en moet iedere dag een uur en een kwartier reizen naar Utrecht. Ik ben nog niet op zoek naar een kamer omdat ik het voor nu nog wel gewoon prima vind, maar dat lijkt echt niemand te snappen..

 3. Catho
  19/09/2014 / 9:21 am

  Ik woon in België en volg mode- en mediastyling in Eindhoven. Ik pendel ook dagelijks op en neer (ookal moet ik enkel dinsdag, woensdag en donderdag naar school), wat wil zeggen dat ik eerst 45min moet fietsen en vervolgens nog 50min op de bus zit. De meesten kijk mij gek aan, maar eerlijk gezegd zit ik daar helemaal niks mee in: ik ben ook supergraag thuis en vind het ook zo enorm veel geld, dat ik het zo prima vind! ;)

 4. 19/09/2014 / 9:24 am

  Heel herkenbaar hoor. Ik heb dan nu toevallig een tussenjaar en ik heb opzich genoeg inkomsten om uit huis te gaan. Maar mijn ouders wonen 5 minuten van de stad, het station en de eventuele school waar ik volgend jaar heen wil en daarnaast vind ik het nog best prima thuis.. :)

 5. 19/09/2014 / 4:03 pm

  Nou, inderdaad hoor ;) Ik snap dat je nog lekker in je geliefde Ba2 wilt blijven, want oh oh wat zou je dat missen… Ik hoor ook heel vaak dat mensen iets te verbaasd zijn als ik zeg dat ik 50 minuten van deur tot deur moet reizen, maar ik vind het helemaal niet lang en ik ben zomaar thuis. Ik blijf ook nog gewoon lekker thuis, en ik heb zo’n gevoel dat het bij mij ook tot het semester buitenland gaat zijn.

  • Soesja
   19/09/2014 / 4:13 pm

   Nee, jij reisde volgens mij net zolang naar je middelbare school toch? Al was het toen alleen fietsen. Ik ben het onderweg zijn ook wel gewend daardoor, al was m’n middelbare school reistijd wel iets korter (half uur).

 6. 19/09/2014 / 4:38 pm

  Ik ben 22, werk inmiddels en ga ieder weekend nog naar mijn ouders :) Thuis is fijn, en daar is niks mis mee! En soms is het ook erg fijn om een eigen plekje te hebben. Eerst had ik het gevoel dat ik in twee verschillende werelden aan het leven was, maar pasgeleden dacht ik, wat maakt het uit?! Als ik het zo fijn vind is het goed. En ik ken veel leeftijdsgenoten (of zelfs ouder dan ik) die hetzelfde hebben. :yes:

 7. Marieke
  20/09/2014 / 12:35 pm

  Ik heb het zo ook anderhalf jaar gedaan en woon nu een half jaar op kamers, wat toch echt wel heel chill is ;) Het is zo fijn om om kwart voor 3 vrij te zijn en om vijf voor 3 thuis op de bank te ploffen, in plaats van om 4 uur puffend thuis aan te komen. Idem voor ‘s ochtends, 8 uur opstaan i.p.v. 8 uur trein, wuuh! Maar als ik daar de middelen niet voor had gehad, financieel gezien, was ik ook lekker thuis gebleven. Daarnaast zit een semester buitenland er niet in (lang verhaal, dacht dat ik moest herkansen, hoefde toch niet, nu doe ik mijn minor gewoon in Groningen). Ik kom nu met mijn baan bij de AH en stufi iedere maand redelijk ruim rond, maar als ik had moeten lenen, had ik het niet gedaan.

 8. Debora
  20/09/2014 / 1:54 pm

  Leuk artikel, goed dat het ook eens zo wordt gesteld :) Door 3 uur reistijd naar de uni moest ik wel gelijk op kamers en daar geniet ik enorm van, maar thuis zijn is ook altijd erg chill! Gewoon een automatisch gevulde voorraadkast & koelkast, alles is gewoon schoon en netjes haha, en het is gezellig, want ik ben ook niet weggevlucht van thuis ofzo :P Er wordt altijd een beetje gedaan alsof je op je 18e automatisch het huis wilt ontvluchten, alsof alle ouders per definitie stom zijn en regeltjes opleggend, best raar eigenlijk :P Maar ik kan me dus goed voorstellen dat je nog thuis blijft wonen, vooral als je geld wilt besparen! Want hey, alles voor een semester abroad in de VS! :D

  • Soesja
   20/09/2014 / 7:21 pm

   Jij snapt ‘m! Fijn dat het op jezelf wonen ook zo goed bevalt :)

 9. 20/09/2014 / 3:08 pm

  Yes! Mee eens! Ik krijg die vraag ook vaak en ik denk er best wel eens over na, maar wanneer ik alles op een rijtje ga zetten kom ik alleen maar tot de conclusie dat het thuis gewoon fijn is! Het is goedkoop, handig en gewoon gezellig! :yes:

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *