Jojo Moyes – Me Before You

Ik lees vrij veel, maar ik heb het afgelopen jaar heel weinig boeken gehad die echt iets met me deden. Vorig jaar heb ik zo’n tien boeken vijf sterren gegeven op Goodreads, en kon ik er zelfs een hele video mee vullen. Vergelijking: tot gisteren had ik dit jaar slechts één boek vijf sterren gegeven, namelijk The Descendants. Tot gisteren ja, want toen las ik Me Before You van Jojo Moyes uit, en jongens, ik moet dit echt even van me afschrijven. Ik heb echt heel lang niet gehad dat ik zó erg met een boek/film/serie/whatever in m’n hoofd rond liep, dat ik er gewoon over moest bloggen omdat ik gek werd van mezelf. Nou, nu dus wel, dus daar gaan we.

Me-Before-You.Cover_

Me Before You dus. Het boek gaat over Louisa, die een comfortabel leventje leidt in een dorpje in Engeland. Haar leven bestaat uit weinig bijzonders, totdat het café waar ze werkt gaat sluiten en ze gedwongen is een nieuwe baan te zoeken. Ze krijgt een baantje als verzorger van Will, die door een auto ongeluk in een rolstoel zit en alleen nog zijn hoofd kan bewegen. Will was altijd een enorme levensgenieter met een geweldige baan die alles uit het leven haalde, maar nu is hij gebonden aan zijn rolstoel en kan hij niks meer zelf. Hier kan hij zo niet mee omgaan, dat hij besluit er een einde aan te laten maken. Louisa moet in eerste instantie niks van de chagrijnige Will hebben, maar zodra ze achter zijn plan komt gaat ze er alles aan doen dit te voorkomen en Will de goede kant van het leven te laten zien.

Nu denk je misschien… Hee, dit komt me wel erg bekend voor, dit lijkt op Les Intouchables. Dat dacht ik ook, ik heb ook geen idee wat eerder uit is gekomen dus daar ga ik verder niet over uitwijken, haha.

Anyway, het boek dus. Wow. Vanaf de eerste 100 pagina’s zat ik al helemaal in het verhaal. Ik kon het boek niet neerleggen en wanneer ik dat dan eindelijk deed, bleef ik er aan zitten denken. Je leest niet alleen over Will en zijn leven in een rolstoel, maar ook over Louisa die door Will een hele andere kant van het leven gaat zien en gedwongen wordt uit het comfort van haar kleine, Engelse dorpje te komen. Ik vond het heftige onderwerpen om over te lezen, en ze lieten me heel veel nadenken. Over wat ik zelf zou doen als ik voor altijd gebonden was aan een rolstoel, over dat ik nu alles uit m’n leven moet halen omdat er zomaar iets kan veranderen waardoor dat niet meer kan, dat soort dingen. Dat had ik al zó lang niet gehad bij een boek, dat ik er een beetje versteld van stond. De laatste keer dat ik me zo emotioneel voelde door een boek was toen ik The Fault In Our Stars las, zo’n anderhalf jaar geleden. Moet je nagaan! En dat was ook meteen de laatste keer dat ik huilde bij een boek, tot nu dus, haha. Jep, je kan wel stellen dat Me Before You nogal indruk heeft gemaakt.

De recensies die op het boek stonden gaven me nogal gemixte signalen, zo werd het boek feel good genoemd, maar werd ook gezegd dat je zeker tissues nodig zou hebben. Wat het einde ook ging worden, ik wist dat het heftig zou zijn, dus vanaf een pagina of 100 voor het einde durfde ik dit boek niet meer in de trein te lezen omdat ik bang was dat ik in huilen uit zou barsten :’D Ik heb het lekker in het comfort van m’n eigen kamer uitgelezen, zodat ik ongegeneerd kon huilen als dat nodig was (en dat was het wel een klein beetje).

Het is echt niet dat ik het hele boek super fantastisch vond, er zaten zelfs hoofdstukken in die ik een beetje irritant vond (zo heb je enorme beschrijvingen van Louisa’s vriend Patrick en zus Katrina, die wat mij betreft wel weggelaten hadden mogen worden). Maar als nog vond ik het verhaal zo enorm indrukwekkend, dat ik gewoon niet anders dan vijf sterren kon geven op Goodreads. Ik bedoel, het feit alleen al dat ik er gewoon iets over moest schrijven om het uit m’n hoofd te krijgen, zegt wel genoeg.

Ik ga natuurlijk niet het einde verklappen, maar mocht je dit boek gaan lezen, bereid je voor op one hell of an emotional ride, haha. Ik zie overigens net dat in 2015 de film uitkomt met Sam Claflin (Finnick uit The Hunger Games) als Will. Ik denk dat ik alvast begin met me daar mentaal op voorbereiden, joe joe.

Zo, ik ben blij dat ik dit er even uit heb kunnen gooien. Lopen jullie ook wel eens zo erg met een boek/film/tv-serie of wat dan ook in je hoofd rond?

8 Comments

 1. 03/10/2014 / 7:17 am

  Wauw, klinkt als een goed boek! Nederlandse boeken maken op de een of andere manier meer indruk op mij dan Engelse boeken. Ik ben op dit moment nog in TFIOS bezig.

 2. 03/10/2014 / 8:47 am

  Wat leukkk dat je dit boek goed vind :) ik heb hem een tijdje geleden gewonnen en hij is nog aan het wachten tot ik hem lees, haha. Ik heb het artikel dus maar niet te grondig gelezen om spoilers te voorkomen, hihi.

  • Soesja
   03/10/2014 / 4:43 pm

   Haha heb spoilers beperkt, maar misschien wel beter als je het niet leest haha ^^ Veel leesplezier!

 3. 03/10/2014 / 9:44 am

  Ik ben ook zo gek op dit boek <3 Bij sommige boeken kijk ik tijdens het lezen hoeveel bladzijdes ik nog moet (Nadeel van boekbloggen;)), maar dit boek vloog echt voorbij!

 4. Debora
  03/10/2014 / 10:22 am

  Klinkt als een goed boek, die ga ik zeker lezen :)

 5. 03/10/2014 / 4:19 pm

  Klinkt als een goed boek, maar die recensie over feel good snap ik dan weer niet haha

  • Soesja
   03/10/2014 / 4:44 pm

   De epiloog is wel een klein beetje feel good, maar over het algemeen hield ik inderdaad niet echt een goed gevoel aan dit boek over ;)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *