#DOcember Wrap Up

Begin december besloot ik in een opwelling mee te gaan doen aan #DOcember van Girls Love 2 Run. Een stem in m’n achterhoofd schreeuwde dat ik wel gek leek: “Soesja, je hebt de hele maand tentamens en mondelingen! Je hebt het kapot druk! Ken je je prioriteiten niet meer of zo!!!” Het hele jaar door had ik kunnen beslissen om 70K te gaan rennen in een maand, maar nooit deed ik het. Mijn hoogtepunt was 44K in September, maar gemiddeld was slechts zo’n 20K. Misschien juist omdat het afgelopen jaar zo’n dramatisch jaar was geweest wat hardlopen betrof, besloot ik het als nog te gaan doen. Ik zou wel zien hoever ik kwam.

Story of my week 97 006

The goal: 70K. Ik had geen 70 kilometer meer in een maand gerend sinds ik de Dam tot Damloop deed in september 2013. Maar toen ik wat rondjes bij elkaar op ging tellen, bleek 70K echt de perfecte afstand voor mij. In september begon ik aan een eigen bedacht hardloopschema maar in oktober en november kwam het er niet echt meer van en was het vooral onderhouden. Als ik begin december weer zou starten met dit schema, dan zou ik eind december gewoon die 70 kilometer in de pocket hebben en eindelijk weer een paar stappen verder komen met hardlopen. Oke, let’s do this.

Planning is key. Als je allemaal tentamens hebt, is planning natuurlijk belangrijk. Aan mijn huiswerkplanningen hou ik me nooit, aan m’n hardloopplanning wist ik me wonder boven wonder te houden. Mijn idee was als volgt: twee keer per week lopen. Week 1 6.8K, week 2 7.5K, week 3 9.2K, week 4 10K en dan de laatste dagen nog de laatste 3K. Ik zette de data dat ik wilde lopen in m’n agenda en tekende er hartjes die ik in kon kleuren wanneer ik had gelopen (geen grap). Ik plande m’n runs het liefst de dag of liever nog de middag na m’n tentamen in, want dan zat ik nog zo ver mogelijk van het volgende tentamen af :P

Motivation: Instagram. Ik durf eerlijk te zeggen dat ik zonder Instagram en de #DOcember hashtag, deze challenge nooit gehaald zou hebben. Maar als ik om 9 uur ‘s ochtends al meiden zag die halve marathons hadden gerend, werkte dat voor mij toch motiverend om weer de schoenen aan te trekken. Iedereen deelde massaal haar voortgang op Instagram en daar deed ik dan ook vrolijk aan mee! Ik kende verder niemand persoonlijk die #DOcember deed, maar dat maakte eigenlijk helemaal niet uit. De community motiveerde me genoeg!

Beating the cold. Allemaal leuk en aardig, die planning en motivatie, maar buiten rennen rond het nulpunt is ook geen grapje. Toch ben ik er achter gekomen dat ik echt 100x liever in de winter loop dan in de zomer. Mijn grote truc? Zorgen dat je de dag dat je wil gaan rennen niet buiten bent voordat je ook daadwerkelijk gaat hardlopen. Dan besef je nog niet helemaal hoe koud 2 graden nou is. Als je dan buiten in je outfit staat, ga je toch niet zo snel terug zonder in ieder geval een stukje te rennen. En dan is de eerste kilometer misschien nog een beetje bibberen, maar daarna is het eigenlijk heel goed te doen! Tegen de wind in beuken is iets minder leuk, maar goed, dat nemen we even voor lief.

The feeling afterwards. Ik heb het gewoon gedaan! Ik had vooraf gedacht dat ik het nooit zou gaan halen, maar toen het vakantie was, was het wel duidelijk dat het gewoon ging lukken. Ik heb me aan al m’n eigen hardloopdata gehouden en zo ging het eigenlijk best wel prima! Ik sta niet verbaasd van mezelf, maar toch voelt het goed om even geknald te hebben in december. Tijdens m’n tentamen weken zorgde het voor verlichting van stress en in de vakantie zorgde het er voor dat er al vast wat kerst calorieën verbrand werden. Top!

Ik ga niet meedoen aan de nieuwe editie, #JANUari. Die houdt namelijk in dat je 15 workouts moet doen in januari en omdat ik al vier dagen ziek ben geweest en ook nog eens vijf dagen naar Engeland ga, zou dat wel iets te intens voor me worden. Ik trek lekker m’n eigen plan en gun mezelf een iets rustigere versie van #DOcember, ik ga 50K lopen deze maand. Een planning? Die heb ik natuurlijk al opgesteld ;)

4 Comments

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *