Semester Abroad: Voorbereidingen, Roommates, en Meevallers

UBC 001

Ik ga eind augustus voor vier maanden naar de University of British Columbia in Vancouver, Canada. Ik ga eind augustus voor vier maanden naar de University of British Columbia in Vancouver, Canada. IK GA EIND AUGUSTUS VOOR VIER MAANDEN NAAR DE UNIVERSITY OF BRITISH COLUMBIA IN VANCOUVER, CANADA. Het is inmiddels zo’n twee maanden geleden dat ik dit geweldige nieuws ontving en ik moet zeggen, het dringt nog steeds totaal niet tot me door. Desalniettemin vond ik het tijd voor een update! Ik weet dat er veel mensen zijn die er zelf over na zitten te denken een semester abroad te doen, en daarom leek het me leuk jullie een beetje mee te nemen in het proces wat eraan vooraf gaat en natuurlijk het semester zelf! Want ik ben van plan gewoon updates te gaan schrijven, ook wanneer ik daar ben. Voor het zover is, is het echter eerst tijd voor een hoop voorbereiding!

Meevallers
Van tevoren zag ik best op tegen het hele proces dat vooraf zou gaan aan het semester abroad. Gelukkig blijkt dit tot nu toe allemaal hartstikke mee te vallen! Ik hoef geen visum te hebben, hoef geen Engels toets te doen, en de UBC website heeft een hartstikke duidelijk zes stappen plan voor incoming exchange students, waarvan ik nu nog maar één ding hoef te doen. Alles gaat eigenlijk tot nu toe hartstikke relaxt!

Ik denk dat dat ook wel met Canada te maken heeft, ik heb namelijk een vriendin die naar de Verenigde Staten gaat en die heeft hartstikke veel stress met naar de ambassade gaan voor een visum, de verzekering en bank die geen handtekeningen willen geven en ga zo maar door. Ik ben echter nog geen grote obstakels tegen gekomen, dus ik hoop dat dit zo blijft!

Bijeenkomst
Afgelopen vrijdag had ik een eerste gathering met alle studenten die naar UBC gaan. We zijn met een groep van tien, allemaal meiden (“Leiden Girlpower Team”, aldus de exchange coordinator), waarvan de helft net als ik in het eerste semester zal gaan. Het was kort, maar wel heel gezellig en interessant! Iedereen was aardig, er werd meteen een Facebook groep aangemaakt en opmerkingen als “gezellig zo’n grote groep, dan heb je echt een soort familie daar” vlogen door de lucht. Ik voelde me meteen thuis! Nu ga ik sowieso samen met Maaike, een vriendin van me, maar de hele groep geeft me ook nu al een goed gevoel.

Residence Application
Afgelopen zondag heb ik mijn aanmelding voor een woning op de campus ingediend. Je moest twaalf verschillende opties ranken van het gebouw en soort kamer waar je het liefst in wilde wonen tot het gebouw en soort kamer waar je het minst graag in terecht kwam. Nu zijn alle gebouwen echt prachtig (alle foto’s bovenaan dit artikel komen van de UBC Residence account op Instagram), dus kiezen was al moeilijk, maar over het soort kamer heb ik ook lang nagedacht.

Na heel (maar dan ook echt héél) lang twijfelen heb ik besloten om een kamer met roommate als eerste keuze te doen, gevolgd door een appartement met zes slaapkamers en een gezamenlijke woonkamer en keuken. De studios en one bedroom suites heb ik helemaal onderaan gezet, omdat het me een goed idee leek om mezelf meteen te omringen met mensen en dat ik niet in een soort isolatie in mijn studiootje ga zitten.

Roommate
Jep, een kamer met roommate is dus ook mijn eerste keuze. Ik heb hier, zoals ik zei, echt heel lang over nagedacht. De gebouwen waarin de dorms zich bevinden zijn vooral voor internationale en eerstejaars studenten, en dat leek me fijn omdat je dan niet in een gebouw komt waar je echt de nieuwkomer bent terwijl iedereen elkaar al kent. Daarnaast hoef je in de dorms niet te koken maar heb je een meal plan, is het de goedkoopste optie en is het natuurlijk supergezellig als je een leuke roommate hebt.

Toch ben ik een beetje bang voor het scenario waarin ik een roommate krijg waarmee ik het totaal niet kan vinden of dat ik het gevoel krijg dat ik geen tijd voor mezelf meer heb. Uiteindelijk besloot ik er toch voor te gaan, omdat ik het ook wel een beetje bij de college ervaring vind horen.

Ik moest invullen of ik alcohol dronk (ja), of ik graag laat naar bed ging (ja), of ik graag vroeg op stond (nee) en of ik netjes was (ja). Op basis daarvan zullen ze roommates aan elkaar koppelen. Ik ben in ieder geval erg benieuwd! Het zou ook nog kunnen dat ik helemaal niet bij m’n eerste keuze terecht kom en uiteindelijk als nog in een appartement met meerdere personen of een eenpersoons studio (ik hoop het niet) zit.

Zenuwen?
Voor ik wist dat ik naar UBC zou gaan, heb ik best een paar momenten gehad dat ik niet zo zeker wist of ik eigenlijk wel een semester abroad wilde. Wat als ik geen aansluiting kon vinden, wat als ik heel erg heimwee zou krijgen, wat als wat als wat als…

Maar sinds ik de uitslag heb gekregen, zijn die zenuwen (in ieder geval tot nu toe) eigenlijk als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik ga natuurlijk samen met Maaike en dat is super fijn, maar de kans is groot dat ik die eenmaal daar op de enorme campus niet eens zo vaak zal zien, zeker niet als we in een ander gebouw wonen en andere vakken doen. Eigenlijk vind ik dat niet heel erg. Eigenlijk vind ik sowieso niets erg op dit moment. Ik ben wel klaar voor een avontuur! Sterker nog, ik heb er belachelijk veel zin in! En nu kijken hoe ik hier vlak voor vertrek over denk ;)

Dus. Ik heb er heel erg veel zin in! Ik hou jullie de komende tijd zeker op de hoogte van ontwikkelingen op het ‘study abroad’ vlak :D

17 Comments

 1. 18/02/2015 / 8:20 am

  Wat leuk om te lezen. het is allemaal zo super tof :) Ik denk dat je er inderdaad goed aan doet om een kamer met roommate te nemen! Ik twijfel wel heel erg of ik een semester abroad wil, maar gelukkig heb ik nog even.

 2. Lara
  18/02/2015 / 11:04 am

  Heel gaaf! Ik ben vorig jaar (9 maart een jaar geleden.. mehhh..) voor 3 maanden naar Brighton, Engeland geweest met EF en alle twijfels die ik heb gelezen in dit artikel had ik allemaal ook!
  Nu had ik al sowieso geen visum etc nodig, maar de twijfel of ik nou alleen op een kamer moest of toch maar met roommates komt mij zo bekend voor ;-).
  Natuurlijk ben jij een stukje verder weg van huis en zijn alle ervaringen anders maar ik heb de tijd van m’n leven gehad met de liefste 3 kamergenootjes die ik kon wensen!
  Zat ik 9 maart huilend op schiphol omdat ik toch eigenlijk niet meer wilde, liever thuis wilde blijven en opeens besefte dat zij elkaar al kenden en ik als nieuweling hun ”groepje” zou komen verpesten en toen zat ik opeens na 3 maanden huilend op Heathrow airport omdat ik ze zo zou missen!
  Maar goed, wat ik dus eigenlijk gewoon wil zeggen; het komt wel goed! :)

  • Soesja
   18/02/2015 / 3:35 pm

   Ah, wat een leuke comment!! Ik kan me helemaal voorstellen dat het bij mij ook zo gaat lopen haha, ik hoop het want zo te horen heb jij de tijd van je leven gehad :)

 3. 18/02/2015 / 11:18 am

  Ziet er gaaf uit! Leuk dat je er zo naar uit kijkt! :)

 4. 18/02/2015 / 1:04 pm

  Aaah, super leuk! Ik word er helemaal enthousiast van als ik dit zo lees! Ik zit nu in de 6de, maar ik wil volgend jaar een studie gaan doen waar een semester in het buitenland supergoed aansluit, dus ik wil zoiets ook erg graag doen. Ben heel benieuwd naar je verhalen.

 5. Lotte
  18/02/2015 / 1:56 pm

  Supergaaf Soesja!! Het komt vast helemaal goed, waar je ook terecht komt. Ik ben afgelopen zomer een maand op uitwisseling geweest naar Canada (Ontario), twee weken in een gastgezin en twee weken in een kamp met jongeren van over de hele wereld en het was geweldig! Je zal zien dat je binnen no time gewend bent en een leuke tijd gaat hebben :) ben benieuwd naar je verhalen :D

  • Soesja
   18/02/2015 / 3:34 pm

   Ah dat klinkt ook echt super gaaf, fijn dat je het zo leuk hebt gehad! En yes, ik hou jullie up to date :)

 6. Ilse
  18/02/2015 / 2:16 pm

  Gaaf, is voor mij ook een droom! Maar eens kijken hoe ze dat regelen bij mij op school! :)

 7. Nikki
  18/02/2015 / 2:19 pm

  Ik ben heel benieuwd naar je avonturen daar! Mijn semester abroad is op dit moment in volle gang bezig en het is echt zalig! Je leert enorm veel nieuwe mensen kennen, doet leuke dingen en verliest je hart aan je nieuwe thuis. Ik verblijf voor een kleine zes maanden in Bergen (Noorwegen) en ben hier nu al anderhalve maand.

  • Soesja
   18/02/2015 / 3:33 pm

   Ah, klinkt super geweldig! Geniet er van :D

 8. 18/02/2015 / 5:41 pm

  Wauw, zo spannend allemaal!!
  Ik ben blij te horen dat alles zo vlot gaat tot nu toe! De zus van mijn vriend studeert in Brazilië (al 5jaar nu) En zij heeft echt elk semester weer problemen met haar visum of inschrijving ofzo…
  Het ziet er daar trouwens supermooi uit!! En wat een ervaring gaat het zijn!Ik ben stiekem wel een beetje jaloers :D
  Ik kijk uit naar je volgende updates!!

 9. 18/02/2015 / 7:38 pm

  Aah meis je gaat de tijd van je leven hebben! Echt waar. Heb zelf een half jaar op Curacao stage gelopen, en zes maanden vrijwilligerswerk gedaan in Uganda en Nepal. Het afscheid is lastig, maar het afscheid als je terug naar Nederland gaat is ook lastig. ECHT!
  Mijn vriend en ik denken er sterk over na om over een jaar of twee te emigreren naar Canada (voor ongeveer twee jaar). Ik volg je updates dus op de voet!!

  • 18/02/2015 / 7:44 pm

   Ooh wauw, wat een bijzondere, grote en toffe stap zal dat zijn! :D

 10. Anna
  18/02/2015 / 9:39 pm

  Goed dat het allemaal zo vlot verloopt :yay: Ben zelf net terug van een semester in het buitenland (Duitsland, iets minder spannend ;) ) en hoewel er ook wel wat nadelen aan zitten, was het over het algemeen een geweldige ervaring waar ik met plezier op ga terugkijken. Ik was heel bang- al ver voor mijn vertrek trouwens- maar ben echt blij dat ik het gedaan heb. Mijn Duits is ook goed nu. En voor mijn CV is het ook niet slecht. Amuseer u! :)

  • Soesja
   18/02/2015 / 10:38 pm

   Maar vast niet minder leuk, fijn dat het zo’n goede ervaring voor je was :) Ga ik zeker doen!

 11. 08/03/2015 / 4:50 pm

  Wat tof dat je een semester in Canada gaat studeren! Ik kwam net toevallig op je blog terecht en vind hem heel leuk, haha :) Ik ga volgend schooljaar naar de VS om daar een jaar high school te gaan doen dus ik ben heel benieuwd naar je ervaringen. Ook las ik dat je International Studies studeert en dat lijkt me echt een hele toffe studie (ik was gister zelfs bij de open dag haha). Ik ga je zeker verder volgen! :)

  • Soesja
   08/03/2015 / 11:08 pm

   Ah jij hebt ook een heel tof jaar voor de boeg dus, veel plezier! :D En wat leuk dat je misschien IS wil gaan doen, als je vragen hebt kun je me ze altijd stellen!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *