City Tripping Europe #5: Berlijn

City Tripping Europe - Berlijn 001

De laatste City Tripping Europe heeft even op zich laten wachten, maar hier is die dan. Vandaag neem ik jullie mee naar Berlijn! Een stad die me, voor ik er was geweest, eerlijk gezegd nooit zo trok. De Duitse taal, het Duitse eten… Wat MOEST ik daar. Ik bleek Berlijn echter totaal verkeerd ingeschat te hebben en na mijn eerste bezoek in 2010 ben ik nog twee keer terug gegaan. Berlijn is geweldig! De mensen zijn aardig, de sfeer is leuk en een beetje alternatief, in de zomer is het een groot feest op de terrassen en het Duitse eten is prima te ontwijken. Daarnaast heeft de stad natuurlijk een ontzettend rijke geschiedenis en is ook nog eens niet zo duur, in tegenstelling tot Londen en Parijs. Een aanrader dus!

City Tripping Europe - Berlijn 002

Nice brunch: Pappa e Ciccia, Schwedter Straße 18. Prenzlauerberg is één van mijn favoriete wijkjes in Berlijn, mede door alle gezellige terrasjes en restaurantjes. Je struikelt er bijna over. Er hangt een ontzettend goede sfeer! een van die leuke tentjes is Pappa e Ciccia, een kleine Italiaan waar je de hele dag terecht kunt. Op zondagochtend hebben ze een goddelijk brunch buffet voor een goede prijs, waar je de hele dag nog vol van zult zitten.

City Tripping Europe - Berlijn 003

City Tripping Europe - Berlijn 004

City Tripping Europe - Berlijn 005

Perfect Sunday Afternoon: Mauerpark, hoek Schwedter Straße / Bernauer Straße. In Prenzlauerberg vind je ook het enorm gezellige Mauerpark, waar nog een origineel stuk muur staat. Dit lag vroeger op het grensgebied tussen west en oost Berlijn. Vooral op zondag is het Mauerpark het bezoeken waard. Ten eerste is er dan een hele grote rommelmarkt, met allemaal geweldige vintage hebbedingetjes. Maar het allerleukste is de karaoke die er op zondagmiddag wordt gehouden. Dit wordt georganiseerd door slechts één man met een laptop en een paar boxen. Iedereen kan zich van tevoren opgeven en de meest verschillende mensen komen aan bod: van aangeschoten meiden die ABBA zingen tot heuze operazangers. Er zitten soms echt ontzettend goede dingen tussen, en de sfeer is fantastisch!

City Tripping Europe - Berlijn 006

Terug in de tijd: Clärchens Ballhaus, Auguststraße 24. Zoals ik zei heeft Berlijn een hele rijke geschiedenis. Dit zie je niet alleen terug in alle historische bouwwerken en toeristische attracties, maar ook in bijvoorbeeld de restaurants. Clärchens Ballhaus is een restaurant / danszaal in Oost Berlijn, de vormalige DDR. Er hangt hier echt een jaren ’50 sfeertje met een discobol aan het plafond en glitterslingers aan de muren. Je kan hier authentiek Duits maar ook steenoven pizza eten, en ‘s avonds kun je er dansen.

City Tripping Europe - Berlijn 007

City Tripping Europe - Berlijn 008

Best Cupcakes EVER: Cupcake Berlin, Krossener Straße 12. Ik ben een echte zoetekauw en vind het heerlijk om in steden op zoek te gaan naar het beste plekje om taart te eten en koffie te drinken. Cupcake Berlin is zeker een kanshebber! Dit tentje is gezellig en een beetje tuttig. En, niet geheel onbelangrijk, ze hebben de lekkerste cupcakes ooit! Ik vond ze lekkerder dan die van Magnolia’s Bakery in New York, en dat zijn DE Sex and the City Cupcakes. Dat Cupcake Berlin hun overtreft, zegt dus heel veel!

City Tripping Europe - Berlijn 009

Perfect Hangout: Sony Center, Potsdamer Straße 2-4. Dit is de perfecte plek om een avondje door te brengen. Het Sony Center is een overdekt centrum met meerdere restaurants, uitgaansgelegenheden, en een bioscoop. Eerst een hapje eten bij een van de hippe tenten, en vervolgens lekker naar de film. Dit is namelijk één van de weinige plekken in Berlijn waar ze films in de originele versie, dus niet nagesynchroniseerd, laten zien. Ondertussen kun je genieten van het bijzonder gebouw met het gekke plafond.

City Tripping Europe - Berlijn 010

Favourite neighbourhood: Friedrichshain. Toen ik voor het eerst naar Berlijn ging dacht ik dat West Berlijn leuker zou zijn, maar niets is minder waar! Na de val van de muur is er een soort van run op het voormalig DDR gebied van Oost Berlijn gekomen en is dit nu de hippe place to be met alle leuke boetiekjes, restaurants en bezienswaardigheden, in plaats van West Berlijn. De eerste keer sliep ik in West Berlijn, maar vervolgens ben ik alleen nog maar in Oost Berlijn verbleven. De leukste wijk vind ik, samen met Prenzlauerberg die ik eerder in dit artikel al noemde, Friedrichshain. Een beetje een alternatieve ‘hipster’ buurt, dat kan ik wel waarderen! Dit is een heerlijke buurt om een dagje rond te struinen, om te eindigen bij East Side Gallery, het langste overgebleven stuk van de muur.

City Tripping Europe - Berlijn 011

City Tripping Europe - Berlijn 012

Even de geschiedenis meepakken: Jüdisches Museum, Lindenstraße 9-14. Berlijn heeft een hele hoop bezienswaardigheden die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog of de Koude Oorlog, veel te veel om allemaal op te gaan sommen en veel zul je in ieder gidsje wel kunnen vinden. Ik wil toch even aandacht besteden aan de attractie die het meeste indruk op mij heeft gemaakt, namelijk het Jüdisches Museum (oftewel het Joods museum). Ik kwam hier pas de derde keer dat ik in Berlijn was, maar ik wilde dat ik eerder gegaan zou zijn. Het heeft echt heel erg veel indruk op gemaakt. Van de dingen die je leest tot hoe het hele gebouw is ontworpen, bereid je voor op veel kippenvel momenten.

City Tripping Europe - Berlijn 013

City Tripping Europe - Berlijn 014

Nice hotel: Plus Berlin, Warschauer Platz 6. Ik heb de drie keer dat ik in Berlijn ben geweest in drie verschillende hotels / hostels geslapen, en Plus Berlin beviel me het best. Niet alleen is de locatie (in Friedrichshain vlakbij East Side Gallery) heel erg gaaf, het hotel zelf is ook prachtig. Heel groot, heel mooi ingericht, met een lekker restaurant er bij en zelfs een zwembad. Het ligt misschien een beetje ver van het centrum af, maar voor de prijs is dit zeker een aanrader!

Dat was hem dan, de laatste City Tripping Europe! Ik zal volgende week nog een ‘wrap up’ doen, en ik ga alvast beginnen met brainstormen over wat voor reisdingen ik nog meer kan schrijven, want ik vind het zó leuk om te doen!

10 Comments

 1. 22/02/2015 / 9:23 am

  Hele mooie foto’s en een leuk verslagje! Als ik over Berlijn begin zeggen heel veel mensen ‘naaaah, trekt me niet zo aan’, maar als ze er eenmaal geweest zijn spreken ze heel anders. Grappig!

 2. kelly
  22/02/2015 / 12:20 pm

  Ik ben vrijdag teruggekomen uit Berlijn! Wat een geweldige stad! Wij hadden een leuk appartement in Friedrichshain.
  Ook een aanrader: een russische brunch bij Cafe Datscha (Gabriel-Max str 1 in Friedrichshain). Best brunch ever!!

 3. 22/02/2015 / 12:56 pm

  Wat een leuke hotspots! Eerst wist ik ook niet goed wat ik van Berlijn kon verwachten, maar ik ben absoluut verliefd op sommige wijkjes en plekken

 4. Laura
  22/02/2015 / 1:25 pm

  Mocht je Berlijn nog een keer gaan bezoeken, ga dan zeker naar het cafeetje No Fire No Glory in de wijk Prenzlauerberg. Ze hebben er heeeerlijke koffie en taart :)

 5. 22/02/2015 / 2:57 pm

  Superleuk weer om te zien! Ik ben ook één keertje in Berlijn geweest en toen vond ik het helemaal niks. Ik moet echt nog eens terug gaan want toen heb ik echt de verkeerde dingen gezien en gedaan volgens mij (met school..)!

  • Soesja
   22/02/2015 / 3:02 pm

   Ja, school kan dingen soms wel een beetje verpesten :P Zo vond ik Athene met school helemaal niks. Gelukkig was de rest van de Griekenlandreis wel heel leuk gedaan. Ik kan je zeker aanraden Berlijn nog een kans te geven :)

 6. 22/02/2015 / 4:32 pm

  Wauw, wat leuk! Ik vond Berlijn ook verrassend leuk. Lieve Soesja, vind je het misschien goed als ik ook dit soort artikelen over steden ga schrijven? Natuurlijk anders dan jouw artikelen hoor! Maar ik heb zelf super veel gereisd en het is eigenlijk zonde van de foto’s (al zijn de oude foto’s wel crappy haha) en de kennis die ik daardoor heb!!

  • Soesja
   22/02/2015 / 6:17 pm

   Ja is goed hoor, superleuk! Ben benieuwd naar je verhalen :D

 7. 22/02/2015 / 4:45 pm

  Die eerste foto is leuk! En die cupcakes zien er echt goddelijk uit. Leuk om te lezen dit blogje, ik hoop dat ik binnenkort eens naar Berlijn ga.

 8. 23/02/2015 / 8:28 am

  Ik ben zo dol op Berlijn! Ik ben er twee keer geweest nu, maar heb zo veel zin om er ooit nog eens rond te zwerven.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *